Mumiens mysterium

Tom Egeland Aschehoug 2015 23 anmeldelser

Robert hjelper moren sin med et større utviklingsprosjekt i Egypt. Et gammelt gravkammer skjuler hittil ukjente slektninger av en farao. Men gravkammeret er forseglet med en forbannelse. Og Robert viser seg å være den eneste som kan oppheve forbannelsen. Dette Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Stine Solum

Stine Solum

Skrevet av 20. november 2015 av Stine Solum på Grim skole

Mumiens mysterium er en krimbok av Tom Egeland. Tom har skrevet mange andre kjente bøker, som Sirkelens Ende og Den 13.disippel.

Mumiens mysterium er en oppfølger til boken, Katakombens hemmelighet. I likhet med den forrige boken, er 14 år gamle Robert på jobb med moren, som er en berømt arkeolog. Sammen drar de til Egypt og Kongens dal.

I Kongens Dal, finner Robert på tilfeldig vis et 3000 år gammelt gravkammer. Det ligger to mumier tett i tett med hverandre. I tillegg til mumiene, hviler det en forferdelig forbannelse over gravkammeret.

Ingen tar denne forbannelsen på alvor utenom Robert. Robert treffer den sjarmerende jenta Yasmin, som han får et godt øyet til. Sammen prøver de å finne ut hva det står på Hieroglyfene inne i gravkammeret.

Boka vil få deg utrolig interessert. Før du aner det har du sittet i flere timer bare å lest! Boken er bygget opp på en bra måte som får alle til å elske den!

Dette er en krimbok, så det er mye etterforskning, men det er først mot slutten av boken at det blir actionfylt.

Det er brukt mye skildringer i boka. Sammen med mye følelser, får det leseren til å føle seg igjen i handlingen. Til tider, kan forfatteren ha en tendens til å dra handlingen ut litt for mye. Men dette er den eneste kritikken jeg har å komme med til boken!

Jeg vil gi denne boken terningkast 5,5 fordi den skildrer bra og får enn til å føle seg hjemme i boka. Man klarer rett og slett ikke å legge fra seg boka når man først har begynt å lese den!

Boka er en bok som er spesielt rettet mot ungdomsskole elever, men jeg anbefaler virkelig denne boken til voksne også! Tom skriver utrolig bra bøker, både til voksne og barn.


Zanar

Zanar

Skrevet av 17. november 2015 av Zanar på Tangenåsen ungdomsskole

Mumiens Mysterium av er en fantasy/krim bok av Tom Egeland, som har skrevet blant annet Den 13. Disippel, Nostradamus’ Testamente og Fedrenes Løgner.
Mumiens Mysterium er en spinoff/oppfølger av Katakombens Hemmelighet og Skatten fra Miklagard. I likhet med oppfølgerne følger den unge Robert og moren, en berømt arkeolog. I Kongenes Dal, Egypt, finner moren til Robert et 3000 år gammelt gravkammer, med to mumier tett inntil hverandre. Graven har den vanlige forbannelsen, men ingen tar den seriøst, bortsett fra Robert. Ledet av den mystiske ungjenta Yasmin, får Robert hjelp av den aldrende Antikvaren til å oversette Hieroglyfene i gravkammeret, for å se om de forutser ti nye landeplager.
Boken suger deg inn i handlingen relativt fort, med oppdagelsen av en gammel, egyptisk grav. Du vil oppdage hva som vil være dilemmaet hvis du er observant, men boken vil fortsatt være spennende, siden den følger mer enn en storyline omgangen. Boken er bygget opp som en krim, så det er relativt mye etterforskning, og det blir ikke veldig actionfylt før mot slutten. Den store twisten er ganske lett å forutse hvis du har lest en av bøkene om Robert, men mye av handlingen er fortsatt vanskelig å se. Boken slutter ganske fort etter dilemmaet er over, som jeg synes har negativ virkning på boken. Jeg synes boken var vanskelig å legge fra seg, særlig i kapitlene som avslører mer om den Egyptiske forbannelsen. Robert oppfører seg omtrent som en ung gutt ville i en lignende anledning, så det er enkelt å kjenne seg igjen i boken for tenåringer. De andre karakterene er også ganske realistiske, selv om jeg synes Zizo fra terroristorganisasjonen Frihetens Frontkjempere, kunne trenge litt mer utvikling. Det virker som Egeland prøvde å understreke at han kjempet for hva han trodde var rett, men det virker ofte som om Zizo bare ønsker å gjøre organisasjonen sin til Egypts ledere for maktens skyld.
Boken er litt mindre original enn f.eks. Katakombens Hemmelighet, siden det kan virke som om Egeland bare gjenskapte sin første ungdomsbok, bare med egyptisk mytologi/kristendom, istedenfor norrøn mytologi/kristendom. Boken følger trenden med urgammel mytologi i dagens verden, startet av Rick Riordans Percy Jackson. Boken stiller den ganske lite troverdigeegyptiske forbannelsen i et nytt lys, ved å stille spørsmålet «Hva om en var virkelig?».
Historien er selvsagt relativt urealistisk, siden den forutser eksistensen av guder, eller andre overnaturlige krefter, og forbannelser. Magien er aldri forklart på noen måte (som magi ikke burde), men er bare «magi». Den eneste magien vist er de dødes ånder, og egyptiske forbannelser, som ble sagt var en «avtale med Gudene». Gudene vises ikke på noen annen måte en att de startet forbannelsen, som ville ødelegge Middelhavskysten , og at de var i stand til å flytte stjernene. Ingen av dem nevnes ved navn, men jeg antar at Egeland mente de egyptiske guder (Ra, Horus, Isis, etc.).
Boka var relativt lettlest, med ganske store bokstaver, og ordvalg som er enkelt å forstå. Boken holder et ganske jevnt nivå av spenning, selv om det selvsagt øker når verdens ende er innkommende. Det er ingen banning i boken, og alt er skrevet i standard bokmål.
Boken forteller noe om ungdommen, i og med at Robert blir forelsket i Yasmin, egentlig uten å vite noe om henne. Bokens største styrke, er egentlig at den blander den moderne verden og gamle Egypt selv om den er litt svak med måten den gjør det. Hvis du liker sånt, kan boken være noe for deg. Jeg mener boken en ganske god mulighet for UPrisen, men jeg tviler ikke på att det finnes bedre alternativer.


Heine Enger Kleiven

Heine Enger Kleiven

Skrevet av 16. november 2015 av Heine Enger Kleiven på Otta Ungdomsskole

SPENNING TIL SISTE SIDE!!
Mumiens Mysterium: -Av Tom Egeland
Forlag: -Aschehoug
Boka er en spenningsbok og den er den siste boka i en serie på tre bøker. Denne boka handler om Robert og moren som er på en arkeologisk utgravning av en pyramide i Egypt. Robert og moren skal utforske et hittil ukjent gravkammer i kongens dal. Det de ikke vet er hva denne pyramiden skjuler av hemmeligheter og spor fra fortiden.
Jeg syntes at dette var en meget bra bok og spennende til siste side. Det som gjorde bok bra var at forfatteren bevarte spenningen i boka og han fortsetter i den samme retningen som med alle de andre bøkene sine. Noe annet som gir et pluss er faktaene og historien i boka for det synes jeg er kjempeinteressant.
Jeg mener denne boka passer til alle som er interessert i spenning og historie. Boka passer best for unger og voksne mellom 13-50 år. Jeg gir denne boka terningkast: 6
Konklusjon min er at denne boka er en av de beste bøkene jeg har lest og Tom Egeland slutter aldri å levere. Denne boka fortjener å vinne uprisen helt klart.
Enkelt og greit så er denne bok fantastisk og umåtelig bra.


Tobias Berteig

Tobias Berteig

Skrevet av 13. november 2015 av Tobias Berteig på Furnes ungdomsskole

Mumiens Mysterium er en fin spenningsbok som får deg til å lese videre og ikke gi slipp på boka. Boka handler om Robert som er med moren på jobb i Egypt. Moren er arkeolog og jobber med å grave ut gamle skatter, mumier og mye annet. Robert møter mange spennende figurer i boka som hjelper han med å løse forbannelsen som blir kastet over dem når de åpner det ene gravkammeret. En gjeng som ledes av en kommandant lusker rundt og følger ekstra mye med på den norske arkeologen og sønnen hennes. Jeg synes at boka er spennende og det gjør at du fortsetter med lesingen. Det som jeg ikke «liker» med boka er at timingen i boka er alt for bra til at det blir troverdig. Boka er en fin bok for ungdom fra 11-15. Den blir nok litt kjedelig for noen som er eldre enn 15 år. Alt i alt er boka kjempefin, jeg gir den terningkast 5. jeg anbefaler at den blir nominert til U-prisen.


Håvard

Håvard

Skrevet av 12. november 2015 av Håvard på Jevnaker skole

Spenningsroman om mumier i egypt.

Boken starter ganske rett på som de fleste andre spenningsromaner nå om dagen. Hovedpersonen Robert og Moren hans driver og graver ut et arkeologisk funn i Kongens Dal i Egypt. Det er nevnt en forbandelse på lokket til sarkofagen, og denne går ganske sentralt i boken. Robert møter også en venn, Yasmin, som har et mystisk preg skrevet over hele seg. Hun kan komme og gå når som helst, og Robert får et ganske nært forhold til henne ettervert. Yasmin er også sterkt knyttet til forbandelsen, og har stadig ny informasjon å fortelle til Robert. Slutten på boken, og høydepunkter kan jeg ikke skrive noe særlig om uten å føle at jeg avslører hele boka, men personelig synes jeg spenningskurven var middels-litt over middels fra tid til annen.

Synes boka ligna veldig på mye annet jeg har lest, men siden det var en god del organalitet gir jeg terningkast 4.

Vis flere anmeldelser

Til toppen