Mørket kommer innenfra

Tyra T. Tronstad Aschehoug 2016 29 anmeldelser

Mot alle odds møtes Linnea og Max. De er begge på flukt i sin egen hjemby, etter at bander i lengre tid har stått imot myndighetene. Nå er det ingenting som fungerer lenger. Det er uro og farer overalt. Strømmen Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Joachim

Joachim

Skrevet av 13. desember 2016 av Joachim på Hyllestad skule

"Mørket kommer innenfra"
Forfatter: Tyra Teodora Tronstad

Jeg ville gitt denne boken terningkast 5,5, fordi boken var spennende, fantasifull, interessant og litt skummel. Hovedpersonene i boken heter Max og Linnea. Max har to voksne brødre som heter Duno og Iver. Det skjer masse spennende, interessante og litt skumle ting i boken. Det er matmangel og lite penger i byen, folk stjeler fra leilighetene til folk og Max og Linnea er på flukt i byen deres. Jeg syntest at dette var en god bok. Anbefalt.


Amila Babajic

Amila Babajic

Skrevet av 13. desember 2016 av Amila Babajic på Håvåsen skole

Mørket kommer innenfra
Boka handler om Max, som bor i en by som er blitt overtatt av kriminelle bander.
De blir snart sviktet av familiene sine og de forstår at de ikke kan stole på noen enn seg selv.

Boka handler om død, krig, vennskap og om å overleve. Jeg syntes boka var bra. Handlingen i seg selv er bra, fordi den har mye spenning, mange virkemidler og den spiller på personens følelser. Jeg syntes at boka starter tregt og jeg brukte litt tid på å sette meg inn i det, likevel klarte jeg ikke å legge boka fra meg, fordi boka har flotte skildringer , vendepunkter og synsvinkler.
Språket var bra og jeg levde meg litt inn i historien.
Boka passer til ungdom i alderen 13 – 18. Jeg gir terningkast 4


Marius

Marius

Skrevet av 6. desember 2016 av Marius på Farsund barne- og ungdomsskole

Bokanmeldelse – Mørket kommer innenfra
Forfatter: Tyra Teodora Tronstad
Forlag: Aschehoug
Antall sider: 256
Jeg har lest boka «Mørket kommer innenfra» som handler om Max og Linnea. De bor i forskjellige deler av byen, men da kriminelle bander står imot myndighetene og tar over byen, bryter krigen ut og de må holde sammen for å overleve. Til tross for Max skjulte følelser til Linnea, kan de ikke stole på hverandre. På fabrikken skulle ta inn de syke og skadet, men ble hovedkvarteret til de kriminelle. Når Max og Linnea ikke engang kan stole på familier og venner, må de holde sammen for å overleve.
Boka starter veldig tregt og jeg brukte lang tid på å sette meg inn i den. Hovedpersonene blir skrevet parallelt og de bor i ulike deler av byen. Det skjedde veldig lite og jeg syntes den var uinteressant. Etter hvert treffes Max og Linnea og det blir oppklart flere mysterier. Spenningen topper seg i midten av boka og de møter på utfordringer. Jeg syntes hendelsene skildres veldig godt, men språket er litt ensformig. Skildringene gjør boka veldig spennende og det er flere utvidet øyeblikk hvor miljøet blir godt beskrevet.
Hovedpersonene blir beskrevet som to ganske forskjellige. Max er tynn, liten, kort brunt hår, smart, skoleinteressert og liker å lese. Linnea er tøffere og er «sjefen» når de møtes. Max har skjulte følelser for Linnea så han sier lite og er sjenert. Linnea er også nysgjerrig, og stoler ikke helt på ham. Gjennom boka blir Linnea hjulpet og får gode råd, men blir også trakassert av kriminelle. Hun hjelper også en stum gutt som blir kalt februar. Alle Linnea møter påvirker henne på en eller annen måte.
Jeg syntes boka passer for aldersgruppa mellom 13-16 år. Jeg anbefaler den ikke for yngre fordi teksten kan være vanskelig å forstå. For eldre kommer det an på hva slags type bøker

de interesserer seg for. Hovedpersonene er også unge, noe som ikke er like spennende for eldre. Handlingen er litt spesiell og virker ikke veldig troverdig.
Alt i alt er det en god bok med en litt spesiell handling, men veldig mange gode skildringer som gjorde det gøy å lese den. Jeg velger å gi denne boka terningkast 4. Det som trekker er at det tar litt tid før det blir spennende og at språket er litt kjedelig.


Johannes Karlsen

Johannes Karlsen

Skrevet av 2. desember 2016 av Johannes Karlsen på Tromstun skole

Mørket kommer innenfra – tregere enn bestemor

Forfatter – Tyra T. Tronstad, forlag – Aschehoug.

Boka «mørket kommer innenfra» er en bok fylt med mye indre spenning, ytre spenning og mange andre virkemidler, men forfatteren har brukt alt for mye tid på det som ikke er sentralt i boka. Den ble treg, og etter hver veldig kjedelig.

Max og Linnea bor i samme by, men er helt ulike på alle forskjellige måter. Krigen og de generelle sammentreff fører dem sammen, og de finner ett felles mål – å overleve. Brødrene til Max og moren til Linnea er sterkt imot hverandre uten at hovedpersonene våre vet det. Spenningen bygger seg sakte, men sikkert oppover. Til slutt orker ikke Max mere av livet, og den han elsker må redde han – Linnea.

Mørket kommer innenfra har mye spenning, mange virkemidler og sovende lesere. Boka har flotte skildringer, vendepunkter, flere synsvinkler, god historie – nesten alt en god roman skal ha. Problemet er at boka ikke får opp spenningen før etter de første hundre sidene. Dette blir for langt, og boka dør.

Spenningen er ikke dum, det må jeg si. Den spiller på personenes følelser, realistiske temaer, og boka får fram mye. Forfatteren er god til å skrive det hun har på hjertet, dette er nok et eksempel på hvordan boka har et realistisk tema, krig og kjærlighet. Boka er original og får deg til å tenke, kunne dette vært meg?

Boka mangler mysterium. Boka har ingen ting som er merkverdig, eller noen som henger i luften, den er rett fram. Dette var også med på å få boka lengre og boka manglet futt. Den fikk meg ikke til å sitte å lese langt på natt, for så å undre hva som vil skje.

Boka får fram så mye at den blir ikke mystisk, eller merkverdig. Den har en original handling, men et tema som er veldig klisjé, du vet hva som hender. Dumt nok skjer det ingenting før hundre sider ut i boka, da tar spenninga seg opp. Allikevel er den fortsatt treg og den blir til tider kjedelig å lese. Boka hadde potensialet til en femmer, men jeg gir den terningkast tre.

– Johannes Karlsen 9D


Andii

Andii

Skrevet av 29. november 2016 av Andii på Åretta ungdomsskole

Mørket kommer innenfra
Mørket kommer innenfra handler om Linnea og Max som har havnet mitt oppi en krig. De vet ikke hvem de kan stole på eller hva de skal gjøre.
Jeg synes boka er veldig spennende og jeg liker at det er parallell handling. Jeg synes denne boka fortjener Uprisen fordi det er også veldig bra handling. Handlinga fokuserer på krig, hvordan det er å være alene i krig og overlevelse. Jeg liker også att den har en ganske åpen slutt. Super kul navn på boka også. Det som trekker den ned er att det kunne skjedd litt mer.
Jeg gir den terning kast 5.

Vis flere anmeldelser

Til toppen