Mørkealven. Alene

Helen Kaldheim Egmont Illustratør: Helen Kaldheim 2022 20 anmeldelser

Alle mørkalver er blitt utryddet, bortsett fra en liten gutt som vokser opp blant hvitalver. Hans navn er Caim.

Hvordan skrive en anmeldelse

Henriette

Tar opp et viktig tema, veldig bra

Skrevet av 24. november 2022 av Henriette på Engerdal barne -og ungdomsskole

Jeg har lest boken “Mørkalven” av Helen Kaldheim. Det er en tegneserieroman. Boken handler om en mørkalv som sliter med å passe inn. Etter en stor krig, ble alle mørkalver utryddet. Unntatt en liten gutt som het Caim. Det er vanskelig å vokse opp som en mørkalv. Han ble adoptert av en hvitalv. En dag kommer en gutt som vil være vennen hans, og han flytter senere inn hos Caim. Caim rømmer senere til skogen. Der blir han oppdaget av en Alverase som heter “Sirene”, og fraktet til noe som ble kaldt “Nasjonens ruter.

Jeg synes de var en ganske bra bok. Det er veldig bra tegnet, så du kan se humøret på de forskjellige karakterene. Det synes jeg er veldig bra. Jeg tror selv at de har tatt opp et veldig bra tema; Rasisme. Dette tror jeg siden han er ulik fra alle de andre, og at ingen har lyst til å være med han på grunn fargen hans. Caim drømmer også å dra til en plass som heter “Joker”. Her sier han at alle rasene kan leve i harmoni. Det er ganske bra skrevet i de forskjellige snakkeboblene. Jeg synes det var en grei slutt. Dette synes jeg fordi det skjedde kanskje litt brått. Den stoppet også på en plass der du ikke er helt sikker på hva som vil skje senere. Derfor får man lyst til å lese mer. På starten er det et frempek så du ser et lite glims av hva som skjer på slutten av boken. Det var også litt lange kapitler, men det går greit.

Den var bra, og jeg kunne ha lest bok nummer to.

Terningkast: 5


Arezo

Mangabok om rasisme, kjærlighet og ensomhet

Skrevet av 21. november 2022 av Arezo på Engerdal barne -og ungdomsskole

Mørkalven alene er skrevet av Helen Kaldheim og er utgitt i 2022. Det er en mangabok. Boka handler om en liten mørkalv som heter Caim. Han er 17 år og er den siste mørkalven i verden, han vokser opp blant hvitalver. I den store krigen mellom alvene ble alle mørkalvene utryddet bortsett fra han. Caim blir sett ned på av andre og ingen vil bli venn med han på skolen, der han blir mobbet av klassekameratene sine. Mobberne er blant annet Othello, den mest populære gutten på skolen, Gross som ønsker Othellos respekt, Pette som er Othellos beste venn. En dag begynner det en ny gutt på skolen, han heter Kasp, er 17 år og adoptivbarn. Han blir venn med Caim og det ser ut som at han ikke bryr seg om mørke hudfargen til hans. Kasp og Caim bor sammen med Amilee, Caims fostermor som er 38 år og lege. Utover i boken får vi vite mer om Kasp, og han har betydning for det som skjer med Caim.

Caim har en hemmelig kjæreste, Emma, som ingen andre vet om. En dag forteller læreren om et sted som heter Joker. Det er et sted De kan alle leve i fred, uansett hvem de er. Caim ønsker å finne dette stedet. En dag skjer det noe som ikke skulle skje, og nå må Caim rømme fra Kløvernasjonen, der han bor, for ikke å bli drept.

Dette er en bok som handler om rasisme, kjærlighet og ensomhet. Boka tar opp et viktig tema som fortsatt skjer rundt i verden. Boka er veldig realistisk og fengende, og fikk meg til å lese videre. Den er både godt mangategnet og skrevet. Den kunne vært bedre hvis forfatteren hadde sagt litt om de forskjellige nasjonene fra begynnelsen. Jeg håper at det kommer en bok nummer to.

Terningkast: 5


Jens

En spennende opplevelse

Skrevet av 15. november 2022 av Jens på Tjøme ungdomsskole

Historien i denne boka var veldig interessant og tanken var veldig god, pågrunn av dette likte jeg boka veldig godt.

Selv om boka er en bok i en fantasiverden og alt er fantasi, viser den fortsatt ting som skjer i virkeligheten. En av disse punktene som vises i boka, er mobbing. Det vi merker i boka er at Caim opplever mye et barn egentlig ikke burde gå igjennom og dette er en av tingene som har gjort Caim til den han er i dag.

I min personlig mening er denne boka veldig god og enkel å lese. Det som gir boka en litt sånn ekstra boost er at det er alltid noe spennende som skjer, aldri noe kjedelig. Hver side er gøy å lese og alle tegningene i boka passer perfekt med det som skjer i boka.

Vis jeg skulle anbefalt denne boka til en aldersgruppe, hadde det nokk blitt fra 11-18. Dette er fordi når du kommer deg i denne alderen så klarer du bedre å skjønne temaet i boka. Når jeg skjønte alt det som skjedde i boka ble den 10 ganger bedre.

Denne boka har også hjulpet meg til å forstå hvordan det er å være i folk som Caim sin posisjon, hvordan de blir behandlet og alt sånn. Så derfor vil jeg gi denne boka terningkast 5


Andreas

Mørkealven. Alene

Skrevet av 7. november 2022 av Andreas på Åkra ungdomsskole

Dette handler om ein mørk alv som er ein annen farge en dei lyse alvene og blir utstøtt for det. Etter ein krig som har vore mellom lys alv og mørk alv, så blir ein liten baby mørk alv tatt imot av ein dame som passer på han.

Alle hater han for fargen av huden, og dette skal og ver det som er hans største fare.

Eg synes denne boken var ganske grei, den hadde ein historie som var enkel å få med seg. Du kommer fort inn i kva som skjer. Noe av det eg synes er best med denne boken er korleis dei forteller deg om historien bak alt, kvifor dei hater fargen på huden hans.

Inntrykket denne boken gidde på meg er nokså positivt. Minner litt om rasisme og sånt. Meningen min er bare at den er grei, og det er ikkje mykje eg synes er dårleg eller bra.

Denne boken har vore noko for seg sjølv i fantasy eventyr universet. Dei har gjort ein god jobb med karakterene som mennnesker/alver etc.

Terningkastet mitt er 4, boken er god, men ikkje det beste. Kanskje den neste oppfølgeren av boken blir bedre når dei uttdyper kva som skjer med mørkalven.


Martin KS

Den svarte alven

Skrevet av 4. november 2022 av Martin KS på Eide ungdomsskole

Forfatter: Helene Kaldheim
Illustratør: Helene Kaldheim
Sjanger: Eventyr

Romanen handler om en alv som heter Caim Tivh og han er den siste mørkalven i verden. Han ble funnet av en hvitalv som heter Amilee Tivh. Når han begynner på skolen blir han ikke likt av andre alver fordi han var en mørkalv, men en dag kommer en ny elev som heter Kasp Luger. Caim og Kasp blir gode venner.

Romanen har mange bilder og detaljerte illustrasjoner. Det er gode illustrasjoner, og de gjør at jeg enklere fortår det som skjer, og det blir enklere å leve seg inn i handlinga.

Romanen var enkel å lese og forstå fordi det var enkle ord, og lite detaljer. Det var også lite tekst. Det som var positivt, var at bokstavene var store. Den har litt rasismeord som “Askebeger”.

Romanen viser hvordan noen kan ha det når man ikke har venner og blir mobbet. Men den sier også noe om hvordan det er å få venner, og at ting kan ordne seg.

Jeg synes boka var god, og håper det kommer flere, for jeg vil lese mer.

Terningkast: 6

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
marius

god bok

Skrevet av 3. oktober 2022 av marius på Danielsen ungdomsskule avd Osterøy

eg syntes at denne boka var god det var ein veldig fin lengde på boka og den hadde veldigt fint inhald. den har vedig gode bilder og passer veldigt fint sammen med teksten.

eg gir boka terning kast 5.

Til toppen