Minus 14

Espen Dekko Gyldendal 2019 14 anmeldelser

Jeg vet jeg burde tatt igjen for lenge siden. Jeg burde ha slått tilbake. Men jeg har liksom bare tenkt at det kom til å gå over. Av seg selv. Men det vet jeg nå. Det nytter ikke å lukke Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Sanne Amalie

Helt ok bok.

Skrevet av 15. desember 2019 av Sanne Amalie på Grov skole

Minus 14 handler om en gutt som heter Tobias som er veldig glad i musikk og han spiller i band sammen med kompisene Igor og Elias. Tobias blir sammen med en jente i klassen som heter Dia og i klassen har han en som heter Adrian som plager og banker han opp hver gang han ser han.

Jeg synes boka var treg å lese fordi det var veldig lite spenning og variasjon i den. Det gjorde den litt tung å lese.

Det eneste jeg likte ved boka var at den var lett å lese og det var en god historie, fordi det boka handler om skjer mange ganger i virkeligheten.

Terningkast 3/6


Aadya Ray

14 – 14 = 0

Skrevet av 15. desember 2019 av Aadya Ray på Sofienberg skole

Minus 14 er en skjønnlitterær bok, som handler om forelskelse, vennskap og mobbing. Hovedpersonen, Tobias, er 14 år gammel og bor med moren sin. Han er med i et band og har en kjæreste, men blir mobbet på skolen. Moren hans er skilt og bor med en mann han ikke er særlig glad i. Boka begynner litt treigt, men spenningskurven når sitt høyeste mot slutten av boka. Slutten er veldig uventet og dramatisk. Det er lett å kjenne seg igjen i følelsene til hovedpersonen. Han oppleves som en veldig rolig person, dermed blir handlingene på slutten mer overraskende. Historien og miljøet i boka er realistisk, selv om reaksjonen til hovedpersonen er litt ekstrem. Jeg syns at situasjonen hovedpersonen er i er veldig trist, han prøver å gjøre det beste ut av situasjonen, men på slutten blir han bare lei av alt sammen. Innimellom føler jeg at boka drøyer litt og det trekker ned. Den anbefales til ungdommer som liker dramatiske og overraskende bøker, og får terningkast -5 av 6.


Salma

anmeldelse av boken Minus 14

Skrevet av 15. desember 2019 av Salma på Hauketo skole, 10. trinn

Boken Minus 14 er skrevet av forfatteren Espen Dekko. Boken kretser rundt Tobias og livet hans. Tobias elsker musikk og har et band med vennene sine, Elias og Igor, han har også en kjæreste som heter Dia.

Det er veldig mye som skjer i boken, Tobias blir mobbet, konflikt i familien på grunn av skilte foreldre og vennskaps drama. Det bra med boka var måten alt var skrevet på, veldig fine skildringer som var veldig troverdig, jeg kunne føle med karakterene og begynte til å med å hate visse personer i boka. Det var også et veldig realistisk plot, jeg kunne ha sett for meg dette skje. Boka går gjennom flere viktige og alvorlige temaer, som mobbing, skilte foreldre/konflikter i familien, vennskap osv.
En av ulempene med boken er at det veldig mye informasjon å ta inn. Selv om jeg syntes den var veldig treig på starten så kom det noen sider med for mye å ta inn. En annen ting var, fra mitt perspektiv så var boka veldig kjedelig på starten. Det var ingenting som fikk meg til å ville lese den videre. En av grunnen kan være hvor treig jeg syntes den var, pluss det er ganske klisje plot som jeg sikkert kunne ha funnet flere helt duplikater av. Det var ikke noe «unikt» med selve boken. Slutten var uventet, jeg trodde noe helt annet skulle skje basert på andre lignede bøker.

For å konkludere, boken var bra, men alt i alt var det ikke en jeg hadde lest hvis jeg hadde hatt valget. Det var litt for mye som skjedde i en bok med bare rundt 200 sider. Jeg gir den terningkast 3. Jeg anbefaler boka for ungdommer som er glad i dramatiske bøker med flere temaer i en bok også en alder fra 12+.


Aslak Seierstad

Verdt å lese

Skrevet av 13. desember 2019 av Aslak Seierstad på Smestad ungdomsskole

Minus 14 er en bok av Espen Dekko. Den handler om Tobias som har mye imot seg. Han blir mobbet, han har en far som stakk, en stefar som han ikke liker osv.

Jeg synes at den er en bok som er verdt å lese. Den har en realistisk skildring av hvordan folk som blir ordentlig mobbet har det, men det virker litt som forfatteren bare pøste på med problemer og hindringer som Tobias må gå igjennom. En liten ting som jeg la merke til er at han stadig nevnte Nirvana. Jeg personlig synes det var litt gøy i starten, fordi jeg liker sånn musikk, men etter hvert virket det litt som han absolutt skulle ha det med. Slutten i boka var litt rar. Det var oppbygging til slutten gjennom hele boka, men likevel så synes jeg den var ganske brå og drastisk.
Alt i alt vil jeg gi Minus 14 terningkast 4. Den er absolutt verdt å lese.


kidus Abiy

kidus Abiy

Skrevet av 11. desember 2019 av kidus Abiy på Elverum ungdomsskole

Minus 14 er en skjønnlitterær bok skrevet av Espen Dekko. I boka følger vi Tobias. Tobias er en musikkglad gutt som spiller i band med to av vennene sine, Igor og Elias. Han har også en kjæreste som heter Dia. På skolen blir han mobba av en gutt som heter Adrian.
Mer om hva han gjør kan du få vite i boka.

Jeg synes at boka hadde mye å forklare på 200 sider og det ble litt for mye informasjon noen steder men det fikk boka til å holde ryhtmen jeg mener at boka var en spennende og morsom bok. Det er ikke så mange bøker jeg har likt i det siste, men denne boka fikk interessen min opp igjen.

jeg gir den terningkast: 5

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Emil

Minus 14 – prøver å ta med litt for mye på drøye 200 sider.

Skrevet av 18. november 2019 av Emil på Smestad ungdomsskole

Dette er en anmeldelse som inneholder noen minispoilere, men ingenting som ødelegger. Hvis du absolutt vil unngå alt av spoilere, så ville jeg gått til siste avsnitt.

Minus 14 er en skjønnlitterær bok skrevet av Espen Dekko. I boka følger vi Tobias. Tobias er en musikkglad gutt som spiller i band med to av vennene sine, Igor og Elias. Han har også en kjæreste som heter Dia. På skolen blir han mobba av en gutt som heter Adrian.

Boka tar seg god tid med å bygge seg opp, og det er mye som skjer. Vi får også høre litt om bandet. Det virker litt som at boka prøver hardt å treffe mange temaer. Som for eksempel, voldtekt, kjærlighet, hvordan det er og ha en alenemor, krangling, mobbing og vennskap etc. Dette er vanskelig og dekke på drøye 200 sider. Synes det er litt synd at det er mere snakk om Dia (kjæresten) enn Adrian, for ut fra coveret og baksiden så var dette ingen kjærlighetsbok. Tobias er god venn med mobberens storebror, Magnus. Dette er en historie forfatteren har klemt med.
Så for å dele det opp litt, Tobias har en alenemor som sliter veldig og Tobias ikke har noe godt forhold med sin biologiske far. Vi følger også kjæresten til Tobias som driver med hest. Vi får også høre litt om bandet til Tobias og oppi alt dette blir Tobias mobba av en gutt som heter Adrian. Dette er det dessverre relativt lite om. Det skjer på en måte så mye at hovedtemaet ikke er med så mye. Men for eksempel det med at moren sliter kommer veldig bra fram i boka og Tobias er en interessant karakter. Jeg hadde likt å se han i flere bøker. Men sånn for eksempel det med at han og faren har et dårlig forhold kunne forfatteren ha droppa. Dette var liksom noe han bare fikk trykt med for at vi skulle synest mer synd på Tobias . Det var ingen grunn til å ha det med.

Jeg vil også gjerne påpeke slutten. Den var ikke direkte åpen, men det hovedpersonen gjorde passa ikke akkurat karakteren, hvis du skjønner. Virka nesten som at forfatteren hadde det travelt med å finne en slutt. Denne slutten var litt for åpen og matcha ikke helt personligheten hovedkarakteren.

Konklusjonen er at denne handler denne boka om en gutt som har et veldig hektisk liv og det er MYE som skjer. Jeg mener på ingen måte at denne boka er dårlig. Dette er en bra skrevet bok og forfatteren er flink på å skildre. Men jeg vil påpeke at forfatteren kunne droppa noen handlinger og satse mer på noen få. Hadde for eksempel likt å fått vite mer om mobberen og mindre om faren og Magnus. Faren er en veldig liten karakterer. Forfatteren kunne nesten lagd flere bøker av denne ene boka. Som for eksempel en om en gutt som blir mobba, en om en gutt som vil lære seg å ri med kjæresten, en om en gutt som har et dårlig forhold med faren sin og en om en gutt som spiller i band, men takket være en god hovedperson, gode skildringer og gode historier, så kan jeg anbefale å lese denne boken, terningkast 4.

Til toppen