Minnesota og støvet

Kjartan Hjulstad Gyldendal 2015 30 anmeldelser

Daniel har alltid fulgt i fotsporene til storebroren Moses. Han forsøker å gå som ham, stå som ham og snakke som ham. Brødrene vokser opp i et indianerreservat, i en verden som ikke levner dem særlig håp for fremtiden. Det Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Fabian

Fabian

Skrevet av 13. desember 2015 av Fabian på Orstad skule

Boken Minnesota og støvet er en lettlest bok på 200 sider. Starten er litt treg, men jo lenger inn i historien, jo mer spennenes blir den.
Handlingen i boken foregår rundt et indianer reservat der brødrene Daniel og Moses bor ilag med moren deres og stefaren deres. Daniel, som er hovedpersonen, opplever flere dramatiske ting i indianer reservatet, blant annet at han blir forelsket i en jente som heter Cannah og at moren blir mishandlet av stefaren. Dette er de to tingene boken handler mest om, selv om det er mange mindre konflikter som at broren Moses, blir blandet inn i en av gjengene som er i reservatet. Boken handler egentlig mye om kjærligheten og følelsene Daniel har for broren, moren og Cannah. Det er veldig tydelig på måten han ser på dem, spesielt på broren hans Moses.
Jeg anbefaler boken til alle som har lyst på en lettlest bok med spenning og drama. Du blir kjent med hver en av personene, og klarer lett å sette deg inn i boken. Jeg gir boken et terningkast 4.


Oskar Bjørnæs

Oskar Bjørnæs

Skrevet av 11. desember 2015 av Oskar Bjørnæs på Rørvik skole

Spenningsfull ungdomsbok fro alle!
Anmeldt av: Oskar Bjørnæs.
Boka Minnesota og støvet er en bok for ungdommer. Boka har flere spenningstopper og jeg koste meg når jeg leste boka. Noen ganger måtte jeg få med meg hva som skjedde før jeg la fra meg boka, mens noen ganger var det ikke slik. Sånn er vell alle bøker. Forfatteren skriver så mange og gode skildringer at jeg greide å se for meg alt som skjedde gjennom hele boka. Forfatteren er også god til å bruke frampek til rett tid.
Forfatter: Kjartan Hjulstad.
Framsiden på boka gir meg ingen ideer om hva boka skal handle om. Framsiden passer ikke til innholdet til boka. Jeg synes ikke boka vekker leselyst når jeg bare ser framsiden.
Info: Forfatteren skriver boka i 1.person. Hoved personen Daniel og familien lever i et indianerreservat uten håp for noen framtid. Det er alkoholisme, dop, rasisme og familievold midt iblant familie og søskenkjærlighet.
Boka er for regelmessig lett å lese, men noen ganger blandes det inn et annet språk som kalles lakota som er litt vanskelig å lese. Det blir også en del grovt språk av og til. Jeg har ikke noe i mot det for jeg synes det passer inn i en sånn bok, men sånn er det vell ikke for alle.
Daniel: Daniel er personen boka lever etter. Daniel har alltid gått i fotsporene etter broren sin, Moses. Daniel strever med å finne motet sitt. Når det blir krangel og vold mellom familien har alltid Daniel gjemt seg, men i slutten av boka står han frem. Han jobber på en bensinstasjon med jenta han elsker, men når broren blandes inn i brutale gjenger, må Daniel ta skjebnesvangre valg.
Moses: Moses er helten til Daniel. Når Daniel og Moses var barn, falt faren deres ned fra et tak og døde. Moses drar alltid opp dit for å snakke med han når det har vært krangel mellom han, moren og Shane, vaktmesteren. Dette ender ofte med vold. Shane er sammen med moren. Moses mener at man ikke tjener noe på å jobbe på brannstasjonen, så han blander seg inn i en brutal gjeng. Der leverer han narkotika, men når Moses stjeler narkotika fra reservatets mest fryktede gjengleder går det galt.
Boka har mange gjentagelser, metaforer og sammenligninger. Jeg fant ikke noen besjelinger eller kontraster, men jeg har sikkert bare oversett det.
• F.eks: Daniel nevner flere ganger hvor mye han savner Canah og varmen hennes, at han alltid lengter etter å se henne.
• Broren min pustet frostrøyk ut av nesen som en bisonokse.
• Som om han hadde sett et spøkelse.
Alle disse virkemidlene var boka full av. Denne boka har fått meg til å tenke litt. At det faktisk er noen ungdommer som blir dratt med i dette. At de mister foreldre og dem de er glad i. Alle har jo ikke like mye penger, og kanskje ikke engang en god hjem å bo i.
Det jeg ikke liker med denne boka er avslutningen. Det blir bygd opp mer og mer spenning helt til slutten, men så bare avslutter den helt. Jeg fikk ikke vite noe om hva som skjedde videre, boka bare sluttet. Det virket som om forfatteren bare skrev ei setning bare for å bli ferdig med boka.
Jeg gir denne boka terningkast 5!
Grunnen til at denne boka ikke får 6 er på grunn av avslutningen. Uansett er det den beste boka jeg har lest. Jeg elsker hvordan den er bygd opp med virkemidler og selve handlingen. Det som også gjør at boka blir så bra er at den er skrevet som parallellhandling. Der alle kjeltringene er mot hverandre i starten til de alle møtes på samme lag mot Daniel og Moses. Denne boken vil jeg anbefale til alle ungdommer som er glad i å lese og til alle andre også. Denne boken er vel mest egnet til ungdomsskoleelever. Denne boka skulle jeg lese til Uprisen og jeg mener denne boka er en verdig deltaker i å bli årets ungdomssbok. Kjempe bra bok med spenning hele veien!


Sonora

Sonora

Skrevet av 6. desember 2015 av Sonora på Hvittingfoss skole

Minnesota og støvet
Forfatter : Kjartan Hjulstad
Forlag : Gyldendal Norsk Forlag
Utgitt : 2015

Denne boken handler om Daniel og Moses. De er to brødre som bor på et indianerreservat i USA. Der jobber de på bensinstasjonen til Tim hvor de vasker bilruter. Moses hater jobben sin og har begynt å jobbe for en brutal ungdomsgjeng på reservatet. Der selger han narkotika.

Det er ikke så enkelt hjemme hos Daniel. Etter at faren hans døde har mor giftet seg med Shane og nå har han tatt over jobben som som vaktmester på skolen. Familien kan heller ikke gå fra Shane for da har de ikke noe sted å bo.
Daniel er forelsket i Canahishta. Hun har har det også helt forferdelig hjemme. Faren er en feit alkoholiker som ikke klarer å ta vare på seg selv eller ungene. De bor i en gammel campingvogn i trailerparken på reservatet. Hun jobber hele dagen og har det skikkelig tøft. Den eneste lykken hun har i livet er oppe på ranchen med hestene. Etterhvert blir det mer og mer bråk på reservatet. Tim vet at Moses er innblandet i reservatets ungdomsgjeng. Moses har prøvd å svindle sjefen for gjengen. Det kommer opp trøbbel med Shane og Daniel må juge.
Nå er det mellom brødrene og gjengen. Det blir mye skyting og drap på den forlatte fabrikken og til slutt dukker den gamle helten opp og redder Daniel og Moses.

Jeg syns at boken starter med null spenning, men blir mye bedre mot slutten. Derfor er den veldig lett å legge fra seg før kommer man inn i handlingen. Den er lettlest med mye gjentagelser. Slutten er veldig brå og uventet. Alt i alt er det en helt ok bok.
Anbefales til de som liker kjærlighet, vold og drama.
Terningkast: 4


Ole Morten

Ole Morten

Skrevet av 30. november 2015 av Ole Morten på Hovedgården ungdomsskole

Minnesota og støvet

Forfatter: Kjartan Hjulstad

Kjærlighet er mot.
Denne boken handler om Minnesota som er en indianer som bor på et reservat i USA med broren sin Moses og moren, de jobber som bilvasker på en bensinstasjon. De er alle veldig fattige, etterhvert blir Moses mer atskilt fra Minnesota og blir involvert i flere drapssituasjoner.
Boken er ikke så veldig gripende fordi at spenningskurven er alltid middels og veldig mye gjentar seg som f.eks. drap og narkotika. Slutten av boken er ikke veldig spennende og den slutter utrolig brått. For å være ærlig ble jeg ekstremt skuffet av boken fordi den handlet mest om drap, vold og narkotika noe som kan bli litt for trist å lese om, men man får også et inntrykk i hvordan det er å være avhengig av narkotika. Noe jeg likte med boken var at man ikke ble så godt kjent med hovedkarakterene, noe jeg liker fordi at da kan jeg bruke fantasien min til å tenke meg deres interesser og hobbyer, utenom at noen av de likte å ri. Denne boken var også fylt med dramatikk det hjalp med å holde spenningen oppe, men det det samme gjentok seg altfor ofte som tidligere nevnt drap og narkotika. Kapitlene var også ganske lange i alle 197 sidene var det bare 7 kapitler, bare det sier at mye av det samme gjentar seg og ikke så mye variasjon.
Alt i alt er dette en helt passe bra bok den er spennende til tider, men for en som ikke er så veldig glad i å lese hadde jeg ikke tatt meg tid til å lese denne boken. Litt for lite variasjon i handlingen, noe som gjorde den lett å legge fra seg.

Terningkast 2


Cato sælid

Cato sælid

Skrevet av 30. november 2015 av Cato sælid på Jevnaker skole

Hovedpersonen Daniel bor i ett indianer reservat i USA. verden rundt er fullt av dop, alkoholisme, familievold og rasisme. Daniel vil følge fotsporene til storebror Moses, etter hvert roter Moses seg inn i reservatets brutale ungdoms. og det fører til en voldsom konflikt.
Denne boken synes jeg er ganske bra fordi den var veldig spennende til tider, jeg gir boken en 4/5er.

Vis flere anmeldelser

Til toppen