Minnesota og støvet

Kjartan Hjulstad Gyldendal 2015 30 anmeldelser

Daniel har alltid fulgt i fotsporene til storebroren Moses. Han forsøker å gå som ham, stå som ham og snakke som ham. Brødrene vokser opp i et indianerreservat, i en verden som ikke levner dem særlig håp for fremtiden. Det Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Simen

Simen

Skrevet av 25. november 2015 av Simen på Hvittingfoss skole

Minnesota og støvet

Denne boka handler om to brødre som jobber på en bensinstasjon. De heter Minnesota og Moses og er indianere. Minnesota som er den minste ser opp til Moses, men når Moses kommer i trøbbel er Minnesota helt alene.
Jeg synes denne boka var veldig dårlig og det ble for kjedelig og lese over lang tid. Den var lett og legge fra seg og jeg synes det skjedde for mye rart i boka. Denne boka mangla spenning og humor.

Jeg gir terningkast -1.


Jacob

Jacob

Skrevet av 17. november 2015 av Jacob på Tangenåsen ungdomsskole

Minnesota og støvet
Av Kjartan Hjulstad
Gyldendal

En spennende og rørende bok om en vanskelig barndom
Bror Daniel er veldig glad i sin bror Moses og han har alltid fulgt i hans fotspor. De er fattige, men er heldige nok til å bo i stefarens vaktmesterhus. De lever i et indianerreservat. Det er mye vold blant familie og venner. Det er også mye alkoholisme, dop og rasisme i hverdagen deres. I kiosken på bensinstasjonen jobber det en vakker jente (Canahishta) med samme vanskeligheter som brødrene. Brødrene er heldige og får jobbe med å vaske biler som stikker innom bensinstasjonen. De tjener lite penger på denne jobben, men de få pengene de tjener går til familie.
Boken er spennende, rørende og romantisk. Det eneste negative var at jeg synes de lagde litt for mange kallenavn og indianernavn så det var litt vanskelig og vite hvem som var hvem noen ganger. Jeg storkoste meg gjennom hele boka og jeg synes spenningsnivået på boka var veldig jevnt nivå. Personene blir beskrevet bra og jeg synes de hadde passende navn. Jeg er ikke så veldig fan av indianerbøker og når jeg leste overskriften på boken trodde jeg det skulle være litt fantasy men dette er det ikke. Denne boka er lett å lese og beskriver historien veldig bra. Jeg synes det er en veldig bra bok til at det er hans første bok. Jeg leser tregt og bruker ofte lang tid på bøker men denne synes jeg gikk lett å lese og den var ikke for lang. Boken er på 197 sider. Veldig bra bok og jeg anbefaler den både for gutter og jenter.
Terningkast: 5


Raphael Stensrød Reverson

Raphael Stensrød Reverson

Skrevet av 17. november 2015 av Raphael Stensrød Reverson på Tangenåsen ungdomsskole

Jeg synes at boken er bra, men det er langt ifra den beste boken jeg har lest. En gir egentlig ikke så mye mening. Jeg har gitt boken terningkast 3 fordi jeg mener at tanken om boka er god, men ikke så bra utført. Jeg mener at det var mye i boken de kunne og burde gjort annerledes for eks. slutten, hvor det bare var mord.
Handling:
Jeg mener at boken har en god handling og at de bruker et enkelt språk, litt vanskelige ord noen ganger men det var ikke så mange.
Starten:
Jeg synes at historien startet midt i boken så i starten var litt vanskelig å få med seg hva som skjedde og jeg skjønte ikke hvem som snakket eller hvem det handlet, om så jeg likte ikke starten
Karakterene:
Karakterene i seg selv var fine, men de ble beskrevet på en veldig dårlig måte. Du må forestille deg alle karakterene i boken på egenhånd fordi de ikke framstilte hvordan de så ut, om de var lave eller høye, hvor gamle de var eller hobbyene til de fleste. Det eneste jeg klarte å forestille meg var at det Canah likte og ri, det sa de jo, men ellers var det bare at Moses likte og drive med drugdealing g at Daniel likte og følge etter Canah og at Tim likte og gå i kirken. Jeg skjønte heller ikke hvorfor Moses fikk Støvet som etternavn.
Slutten:
Jeg likte ikke slutten fordi jeg følte at den var bortkastet, det handlet egentlig bare om å drepe folk fordi på de siste 30 sidene var det hele 7 mennesker som døde og jeg skjønte ikke helt poenget med det. Hele boken byttet moral de siste sidene og det likte jeg ikke.

3 viktige punkter:
Jeg likte at boken hadde både kjærlighet, vold og dramatikk i seg fordi jeg mener at når en bok skal være bra, så bør den være innom alle de tre punktene, i hvert fall to av dem.
Spennende:
Jeg likte også at boken var veldig spennende og holdt seg på et veldig høyt spenningsnivå under hele boken. Det synes jeg også er viktig for at en bok skal være bra. Hvis den ikke er spennende så blir det vanligvis en veldig tung bok å lese fordi da får jeg en følelse av at jeg ikke har lyst til å lese boken og da klarer jeg ikke og konsentrere meg, da leser jeg bare for å lese og ikke fordi den er interessant.


Jonas Brandt

Jonas Brandt

Skrevet av 17. november 2015 av Jonas Brandt på Tangenåsen ungdomsskole

En gripende bok med en seriøs handling

Minnesota og støvet. Boken handler om Minnesota. Han er en indianer som bor på et reservat sammen med broren sin Moses, moren og kjæresten til moren. Familien hans, som resten av innbyggerne på reservatet, er veldig fattige. Kjæresten til moren er også veldig ofte sur, og voldelig. Etter hvert som de blir eldre, begynner Moses å bli mer atskilt fra Minnesota, og blir innblandet i farlige ting. Minnesota blir derfor mellom to problemer.

Boka er en dramabok, på 197 sider. Jeg syntes den startet bra, ikke veldig raskt, og lett å komme inn i. Spenningskurven starter ganske lavt, men blir høy etter et par sider inn i boka. Så går den litt ned, men holder seg alltid over middels. Den er helt på topp de 50 siste sidene av boka. Handlingen er ikke forutsigbar, og kommer med flere overraskelser midt i boka. Slutten av boka er veldig spennende, men stanser brått.
Boka er godt skrevet, og karakterene blir presentert veldig bra. På slutten er det nesten som man kjenner karakterene på ordentlig. Handlingen er troverdig, og jeg tror noe som dette, i litt mindre skala, kunne ha skjedd på ordentlig. Dette er også en ganske trist bok.

Jeg anbefaler boka til alle, og det er ikke mye jeg kan si er galt med den. Jeg nominerer denne til Uprisen.

Terningskast: 5

Av Jonas B


Kristine Konningrud Bergan

Kristine Konningrud Bergan

Skrevet av 15. november 2015 av Kristine Konningrud Bergan på Furnes ungdomsskole

Minnesota og støvet

Moses og Daniel har alltid stått sammen om alt, men det siste har følt Daniel at de sklir mer og mer fra hverandre. Faren til Moses og Daniel jobbet som vaktmester, han døde som et resultat av å falle ned fra taket på skolen deres. Moses og Daniel lever nå sammen med moren og stefaren deres. Stefaren deres er skriker og slår både dem og moren, og er ofte full. Moses og Daniel jobber sammen på en bensinstasjon og vasker biler. Daniel er bekymret for storebroren sin. Moses har nemlig blitt involvert i en kriminell ungdomsgruppe. Kommer vennskapet deres til å bli det samme igjen?

For å være helt ærlig ble jeg litt skuffet over boken. Det tok lang tid før spenningen bygget seg opp ikke før mot slutten, og gjorde at jeg enkelt kunne legge fra meg boka og ikke ha veldig lyst til å lese videre. Det er vold, skyting og kriminalitet stort sett gjennom hele boken, av og til føler jeg at all volden blir unødvendig. Avslutningen er brå og åpenbar, samtidig som det virker som forfatteren kun ønsker å avslutte boken fortest mulig.

Det er også ting som er bra med boken, til tross for skuffelsen. Boka er original og annerledes, noe som gjør at man husker boken. Det er gode skildringer i boken. Tydelige personlighetstrekk ved hovedpersonene, kontraster og man får lese om en mindre glad fortelling, som viser realiteten til flere mennesker som lever slik som Moses og Daniel.

Alt i alt en helt ok bok.
Terningkast: 3

Vis flere anmeldelser

Til toppen