Minnesota og støvet

Kjartan Hjulstad Gyldendal 2015 30 anmeldelser

Daniel har alltid fulgt i fotsporene til storebroren Moses. Han forsøker å gå som ham, stå som ham og snakke som ham. Brødrene vokser opp i et indianerreservat, i en verden som ikke levner dem særlig håp for fremtiden. Det Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Anders

Anders

Skrevet av 29. november 2015 av Anders på Orstad skule

Minnesota og støvet
Forfatter: Kjartan Hjulstad
Forlag: Gyldendal Norsk Forlag
Utgitt:2015

Minnesota og Støvet handler om Minnesota og storebroren Moses som bor i vaktmesterboligen til skolen i indianerreservatet. Den eneste grunnen til at de får bo der er at etter at faren deres døde ved å falle ned fra skoletaket er at Moren til Moses og Minnesota er sammen med vaktmesteren som har tatt over plassen til faren deres. Shane som er vaktmesteren er en total drittsekk, han har et høyt temperament og slår moren og ungene. Moses kommer en dag i trøbbel med en av gjengene og Minnesota blir sakte dratt inn i det. Minnesota og Moses jobber med å vaske bilvinduer hos en bensinstasjon. Moses synes at lønnen er for lav så han begynner med å selge narkotika. Og nå prøver Minnesota å få han ut av denne businessen som kan koste deg livet eller et liv bak murene.

Mine tanker om denne boka er at det var en spennende bok ikke alt for lett eller for hardt å legge den fra seg, det var en del gjentagelser men ellers så var det bare Minnesota som dagdrømte om Canah som han var dypt forelsket i. sjefen til Minnesota hadde verdens største diamant i et skrin som han ble tvunget til å ta ellers døde broren hans, men jeg skal ikke røpe alt for mye heller. Alt i alt synes jeg at denne boka var helt grei og anbefales til de som liker litt gjentakelse, narkotika og kriminalitet.


Kristoffer

Kristoffer

Skrevet av 29. november 2015 av Kristoffer på Hovedgården ungdomsskole

Minnesota og støvet

Boken handler om Daniel og Moses. Daniel og Moses er brødre. De vasker bilruter sammen på en bensinstasjon. Daniel og Moses er indianere, de indianske navnene er Minnesota og Vindgutt.
De har det ikke så greit hjemme, pappaen tok livet av seg og den nye mannen moren gifter seg med er ikke snill. Han slår både moren og ungene. Pappaen var vaktmester på skolenog familien bor i en leilighet som følger med den jobben. Stefaren tar over jobben etter pappaen og de er derfor avhengig av ham for å beholde leiligheten. Uten ham har de ikke noe sted å bo.
Moses prøver å skaffe penger til moren, så han begynner å selge dop for en gangster som heter Oiowan. Han prøver å svindle gangsteren, og etterhvert får han veldig store problemer. Han prøver å få hjelp fra en annen gangster som heter Høye gress. Moses vet at Høye gress har vært i gjengen til Oiowan tidligere, men tror at han kan stole på ham allikevel.
Daniel er litt forsiktig og forsøker å unngå trøbbel. Når det blir bråk hjemme, går han unna og lar Moses ta seg av det. Moses forsøker å beskytte moren og Daniel. Moses begynner å lure på hvilken side Daniel er på, hans eller stefarens. Daniel vil bevise at han er på broren sin side, så han tar stefarens mest verdifulle ting i hele verden og ødelegger den.
På bensinstasjonen jobber de sammen med en vakker jente som heter Canahishta. Bensinstasjoneieren heter Tim. Daniel er veldig forelsket i Canahishta, han synes at hun har et vakkert smil. Han liker ikke hvordan Moses ser på henne, og Moses vet at Daniel liker henne.
Det blir et voldsomt oppgjør, først mellom Daniel, Moses og moren på den ene siden, og stefaren på den andre, så Daniel og Moses mot gangsterne. Det blir et skyteoppgjør som også involverer Tim, Canahishta og politiet.
Jeg synes at boka er ganske bra skrevet. Den var spennende, og ga et godt innblikk i hvordan indianere lever i USA idag.


Eilev

Eilev

Skrevet av 29. november 2015 av Eilev på Hovedgården ungdomsskole

Minnesota og støvet
Forfatter: Kjartan Hjulstad
Utgivelsesår: 2015
Forlag: Gyldendal

Denne boka omhandler gutten Minnesota og storebroren hans Moses som bor i et indianerreservat, der det ikke er noe særlig håp for en god framtid. En dag kommer Moses i trøbbel med en av gjengene i reservatet og Minnesota blir stående helt alene.

Minnesota jobber med å vaske bilruter på en bensinstasjon sammen med broren Moses. Plutselig en dag ser Minnesota at Moses har blandet seg inn i en av reservatets mange gjenger. Moses synes lønnen han får av å vaske er for dårlig og går over til narkotikahandling, nå blir jobben videre for Minnesota, å få sin bror vekk fra dette.

I starten syntes jeg denne boka var en spennende og bra bok, men etter hvert ble jeg rett og slett lei av å lese den. Jeg hadde ingen problemer med å legge den fra meg og jeg gruet meg til hver gang jeg skulle lese. Grunnen til dette er at litt ut i boka var det bare de samme gjentagelsene som i starten, og boka gikk også fra å være hyggelig og snill til å bare dreie seg om narkotika og drap, og ikke minst slutten var altfor brå og uklar.
Kort oppsummert er dette ikke en bok jeg anbefaler, med mindre du liker mye gjentagelser, narkotika og drap.
Terningkast 3


Erlend

Erlend

Skrevet av 26. november 2015 av Erlend på Sandfallet ungdomsskole

MINNESOTA OG STØVET

Minnesota og støvet er ei bok fra Kjartan Hjulstad (f. 1973). Boka handler om en gutt og broren hans som lever i indianerreservat i USA.

Daniel og storebroren Moses er to gutter som lever i et indianerreservat i USA. Når broren Moses begynner å selge narkotika, kommer de inn i et miljø de aldri skulle ønske eksisterte. Moses kommer opp i skikkelige problemer som heller ikke Daniel kan unngå. Det de gjør forandrer livene deres for alltid.

Jeg anbefaler andre å lese denne boka. Den er fylt av spenning og passer for ungdommer.

Terningkast 5/6


Jade Brændsrud

Jade Brændsrud

Skrevet av 26. november 2015 av Jade Brændsrud på Gulskogen ungdomsskole

Gripende fortelling om to brødre

I Minnesota og Støvet møter du David, som alltid har sett opp til sin bror Moses. De bor i et indianerreservat og er heldig fordi de har jobb. De vasker støv av bilvinduer på en bensinstasjon i reservatet. Men når Moses begynner å blande seg inn med den tøffe og voldelige ungdomsgjengen som herjer rundt i reservatet, kommer problemene. Dette får David til å tvile på om det å være som sin bror er riktig.

Denne boka syntes jeg var ekstremt god. Boka hadde en lang rød trå gjennom hele handlingen. Fortellingen overrasket svært ofte, med nye vendinger og ny handling. Jeg syntes at starten var fantastisk, den beskrev karakterene og miljøet rundt dem på en helt spesiell måte. Jeg syntes også at slutten var helt annerledes enn alt annet jeg har lest, og den var sjokkerende. Hvert avsnitt hadde et lite vendepunkt, noe som gjorde at boka var umulig å legge fra seg.

Karakterene var svært godt laget. De var nydelig beskrevet, svært lette å forstå og like eller mislike. Karakterene, da spesielt David endrer seg gjennom fortellingen. I starten er han en liten gutt, som ser opp til broren sin, og mot slutten blir han mer en mann. Gjennom boka ble jeg glad i David. Jeg følte med han, jeg ble sur når han var sur, lei meg når han var trist. Jeg kunne også føle den sterke kjærligheten han følte for Canahishta, jenta som satt bak kassen på bensinstasjonen der han jobbet. Jeg fikk en slags trang til å beskytte han, og ville rope til ham når han gjorde et galt valg.

Jeg syntes at forfatteren klarte å få meg til å leve meg inn i miljøet og hvordan det var å leve i et reservat. Han fikk veldig godt fram hvor lite håp karakteren hadde for framtiden, noe som jeg tror ligner veldig på hvordan indianer hadde det i den virkelige verden. Dette var en av grunnene til at jeg syntes at boka var svært troverdig. Også på måten forfatteren har klart å beskrive miljø rundt dem, hvordan de levde og hadde det.

Jeg syntes at språket i boka passet perfekt til fortellingen. Det var mye tanker og refleksjoner, noe som jeg elsket. Jeg elsket hvordan dialogene mellom karakterene var, fordi jeg følte at dialogene i seg selv beskrev karakterenes personlighet. Boka var lettlest og hadde en fin lengde. Boka hadde mange gode og beskrivende setninger og spennende avsnitt. Kapitlene var lange, siden boka var på 197 sider og det var kun 7 kapitler boka.

Det som kanskje gjør at boka blir lagt igjen på hylla, er at forsiden kan lett bli dyster og ikke spesielt attraktiv.

Jeg tror boka vil passe for ungdom i alle aldere, også voksne.

Denne boka burde definitivt bli nominert til uprisen.

Terningkast: 5

Gulskogen skole-LESDET

Vis flere anmeldelser

Til toppen