Minnesota og støvet

Kjartan Hjulstad Gyldendal 2015 30 anmeldelser

Daniel har alltid fulgt i fotsporene til storebroren Moses. Han forsøker å gå som ham, stå som ham og snakke som ham. Brødrene vokser opp i et indianerreservat, i en verden som ikke levner dem særlig håp for fremtiden. Det Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

B-spor til Panser | tXt Aksjonen

B-spor til Panser | tXt Aksjonen

Skrevet av 2. desember 2019 av B-spor til Panser | tXt Aksjonen

[…] Minnesota og støvet Av Kjartan Hjulstad Gyldendal 2015 […]


Peter Djuvstad Døsvik

Peter Djuvstad Døsvik

Skrevet av 14. desember 2015 av Peter Djuvstad Døsvik på Slåtthaug Ungdomsskole

Minnesota og støvet

Forfatter: Kjartan Hjulstad
Utgitt: 2015.
Sjanger: Spenning
Jeg opplevde denne boken som en spennende og dramatisk tekst med et mangfold av problemstillinger. Den starter litt tregt, men blir intenst spennende etter hvert. Den slutter uventet og emosjonelt.
Daniel som spiller hovedpersonen, har lav selvtillit. Han vil helst være som hans modige storebror Moses, som er innblandet i et dårlig miljø. De lever begge to sammen med sin mor og den voldelige stefaren Shane.
Originaliteten av boka er ikke noe en kan tvile på. Jeg ar aldri lest en bok som er på noen måte i likhet med denne. Med et innhold av få klisjeer, gjør det dette til en kreativ roman. Det er også en meget realistisk tekst. Det er ingen trollmenn med magiske krefter eller noe lignende. Boken er lett å lese, men du kan støte på et par metaforer som ikke er så forståelige. Teksten inneholder grovt språk. Så passer best for ungdom 13+.

Terningkast: 5.


Nikolai

Nikolai

Skrevet av 14. desember 2015 av Nikolai på Slåtthaug Ungdomsskole

Minnesota og støvet
Forfatter: Kjartan Hjulstad
Utgitt:2015
Boken Minnesota og støvet er en spenningsfyllt bok som inneholder både dop, kjærlighet, vold, rasisme og drap. Daniel bor på et indianerreservat sammen med broren sin Moses, moren og den voldelige stefaren Shane. Når Moses blander seg inn i feilt miljø går dette også utover lillebroren Daniel.

Boken begynner litt treigt, men jeg syntes at den bygger seg opp på en bra måte og blir mer og mer spennende jo lenger man kommer i boken. Selv er jeg ikke en person som er noe særlig glad i å lese, men denne boken synes jeg ikke var så verst. Den var spennende hele veien og ikke tung og lese. Det eneste var at det ble brukt noen metaforer, særlig i begynnelsen av boken som ikke gav noe særlig mening til meg.

Denne boken tror jeg kan være genial for personer som er veldig glad i å lese og som liker mye action! Mange som har klagd på slutten, men personlig syntes jeg at slutten nesten var den beste delen av boken. Alt kan jo ikke alltid ende like perfekt heller. Denne boken har jeg lyst til å gi et terningkast: 5!


Erik Hotvedt

Erik Hotvedt

Skrevet av 14. desember 2015 av Erik Hotvedt på Hvittingfoss skole

Minnesota og Støvet er en god bok med en god fortelling. Starten på boka er som vanlig, man blir kjent med hovedpersonen og de rundt han.
Boka handler om Daniel, også kalt Minnesota. Han føler seg feig og ubrukelig og vil heller være som broren Moses, modig.
Handlingen i boka er litt treig i starten og en del ut i hoveddelen også, for det er mot slutten ting blir spennende.

Familielivet til Daniel og Moses er ikke så lett, og man får tidlig vite hvordan det er. Og når Moses får rotet seg opp i noe han skulle holdt seg unna, blir det enda verre for dem begge.

Jeg gir boken terningkast 4.


thomas prestegård

thomas prestegård

Skrevet av 14. desember 2015 av thomas prestegård på Orstad skule

Minnesota og støvet er skrevet av Kjartan Hjulstad og er en ungdomsroman. Det er en lettlest bok.
Boka handler om Daniel som lever på et indianerreservat. De har ikke håp om en framtid. Det oppstår mange problemer på reservatet og det er mye alkohol, narkotika og rasisme. Daniel har en bror som heter Moses, Daniel har alltid sett opp til han. Boken begynner å få spenning når Moses blander seg inn i en gjeng. Han prøvde å stjele narkotika fra gjengens leder, da gikk det fryktelig galt.
Boken er lett å lese. Den inneholder ungdomsspråk og banning. Avslutningen til boken er dårlig så det trekker den litt ned. Jeg gir boken terningkast 4.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Oskar Bjørnæs

Oskar Bjørnæs

Skrevet av 11. desember 2015 av Oskar Bjørnæs på Rørvik skole

Spenningsfull ungdomsbok fro alle!
Anmeldt av: Oskar Bjørnæs.
Boka Minnesota og støvet er en bok for ungdommer. Boka har flere spenningstopper og jeg koste meg når jeg leste boka. Noen ganger måtte jeg få med meg hva som skjedde før jeg la fra meg boka, mens noen ganger var det ikke slik. Sånn er vell alle bøker. Forfatteren skriver så mange og gode skildringer at jeg greide å se for meg alt som skjedde gjennom hele boka. Forfatteren er også god til å bruke frampek til rett tid.
Forfatter: Kjartan Hjulstad.
Framsiden på boka gir meg ingen ideer om hva boka skal handle om. Framsiden passer ikke til innholdet til boka. Jeg synes ikke boka vekker leselyst når jeg bare ser framsiden.
Info: Forfatteren skriver boka i 1.person. Hoved personen Daniel og familien lever i et indianerreservat uten håp for noen framtid. Det er alkoholisme, dop, rasisme og familievold midt iblant familie og søskenkjærlighet.
Boka er for regelmessig lett å lese, men noen ganger blandes det inn et annet språk som kalles lakota som er litt vanskelig å lese. Det blir også en del grovt språk av og til. Jeg har ikke noe i mot det for jeg synes det passer inn i en sånn bok, men sånn er det vell ikke for alle.
Daniel: Daniel er personen boka lever etter. Daniel har alltid gått i fotsporene etter broren sin, Moses. Daniel strever med å finne motet sitt. Når det blir krangel og vold mellom familien har alltid Daniel gjemt seg, men i slutten av boka står han frem. Han jobber på en bensinstasjon med jenta han elsker, men når broren blandes inn i brutale gjenger, må Daniel ta skjebnesvangre valg.
Moses: Moses er helten til Daniel. Når Daniel og Moses var barn, falt faren deres ned fra et tak og døde. Moses drar alltid opp dit for å snakke med han når det har vært krangel mellom han, moren og Shane, vaktmesteren. Dette ender ofte med vold. Shane er sammen med moren. Moses mener at man ikke tjener noe på å jobbe på brannstasjonen, så han blander seg inn i en brutal gjeng. Der leverer han narkotika, men når Moses stjeler narkotika fra reservatets mest fryktede gjengleder går det galt.
Boka har mange gjentagelser, metaforer og sammenligninger. Jeg fant ikke noen besjelinger eller kontraster, men jeg har sikkert bare oversett det.
• F.eks: Daniel nevner flere ganger hvor mye han savner Canah og varmen hennes, at han alltid lengter etter å se henne.
• Broren min pustet frostrøyk ut av nesen som en bisonokse.
• Som om han hadde sett et spøkelse.
Alle disse virkemidlene var boka full av. Denne boka har fått meg til å tenke litt. At det faktisk er noen ungdommer som blir dratt med i dette. At de mister foreldre og dem de er glad i. Alle har jo ikke like mye penger, og kanskje ikke engang en god hjem å bo i.
Det jeg ikke liker med denne boka er avslutningen. Det blir bygd opp mer og mer spenning helt til slutten, men så bare avslutter den helt. Jeg fikk ikke vite noe om hva som skjedde videre, boka bare sluttet. Det virket som om forfatteren bare skrev ei setning bare for å bli ferdig med boka.
Jeg gir denne boka terningkast 5!
Grunnen til at denne boka ikke får 6 er på grunn av avslutningen. Uansett er det den beste boka jeg har lest. Jeg elsker hvordan den er bygd opp med virkemidler og selve handlingen. Det som også gjør at boka blir så bra er at den er skrevet som parallellhandling. Der alle kjeltringene er mot hverandre i starten til de alle møtes på samme lag mot Daniel og Moses. Denne boken vil jeg anbefale til alle ungdommer som er glad i å lese og til alle andre også. Denne boken er vel mest egnet til ungdomsskoleelever. Denne boka skulle jeg lese til Uprisen og jeg mener denne boka er en verdig deltaker i å bli årets ungdomssbok. Kjempe bra bok med spenning hele veien!

Til toppen