Linda, Eline, Kristin & Mats

Linda, Eline, Kristin & Mats

Skrevet av 3. oktober 2018 av Linda, Eline, Kristin & Mats på Oslomet

Spenning og vennskap

Midt i Svevet er en ungdomsroman hvor vi følger den 13 år gamle gutten Didrik, en uskyldig gutt som er involvert i en dramatisk og skjebnesvanger hendelse en natt i sitt eget hjem. Boken begynner med denne fatale episoden som videre forfølger Didrik gjennom hele boken. Hva som egentlig skjedde den natten i stua får vi innblikk i gjennom analepser underveis i boken.
Boken er spennende på flere plan. Vi drives av nysgjerrighet for hva som skjedde den natten i stua, men spenningen ligger også i det psykologiske. Hvordan skal det egentlig gå med Didrik?

Omslaget til Midt i Svevet kan få leseren til å forvente en actionfylt historie, men selv om boka er spennende er den ikke noen neglebitende krim. Avstanden mellom det omslaget hinter til og den faktiske handlingen kan skuffe en leser som leter etter drivende action.

Midt i svevet er også en bok om vennskap og skildrer på en rørende måte det nære vennskapet mellom Didrik og hans venn, Joakim – som er den eneste Didrik kan snakke med. De voksne er velmenende, men når ikke frem til Didrik, som opplever at de lyver, holder han på avstand og ikke forstår. Vennskapet han har til Joakim virker troverdig og ekte. De bruker ikke store ord og det er ikke noe press om å snakke. Dette står i motsetning til de voksne som bruker ord som ikke har noe innhold og trøster uten å trøste. De virker falske og uekte. Her er det voksne som svikter. Bestefaren er imidlertid en trøst og skildringen av deres vennskap er morsom og underholdende.

Synsvinkelen er spesielt viktig i Midt i Svevet. Det er gjennom Didrik sine øyne vi opplever historien. Historien er fortalt fra hans perspektiv. Dette vil si at vi har en upålitelig forteller og leseren må selv vurdere om Didrik forteller sannheten eller ikke. Man får derimot en sterk medfølelse, og det er vanskelig å ikke stole på han. Vi er mye inne i tankene til Didrik, som forteller oss om alt fra skilpadder til dataspill, men også om hans ekte følelser av ensomhet og fortvilelse.

Boken er skrevet i presens, som gjør det ekstra spennende og engasjerende å følge med på historien. Det er her og nå det skjer. Samtidig bruker forfatteren tilbakeblikk for å belyse tidlige viktige hendelser. Selv om analepsene fungerer kan hoppene fra nåtid og fortid også være noe forvirrende for yngre lesere. Når fortellingen ikke er framstilt kronologisk kan det være utfordrende å forstå sammenhengen, og boken kan på denne måten miste leserens oppmerksomhet. Språket er derimot lett og ledig, og passer til både gutter og jenter på 13 år. Boken er også preget av mye humor, som gir balanse i en historie som ellers kunne blitt litt tung.

Det er mange temaer som berøres i boka. Tap, sorg, vennskap, svik, og forsoning er noen som stikker ut. Det er lett å identifisere seg med Didrik fordi han er flerdimensjonal. Han dummer seg ut, han angrer, han er sårbar og han er forvirret. Han er menneskelig og sliter med å sette ord på følelser – noen ting er det nesten umulig å sette ord på, som han sier. Man kan kjenne seg igjen i mange av disse problemstillingene.

Midt i Svevet er et psykologisk drama med flere spenningsmomenter som belyser mange dagsaktuelle temaer. Boken kan derfor bli lest av både gutter og jenter med ulike interesser, og anbefales på det sterkeste.

Terningkast 5

Til toppen