Med på leken

Kristin von Hirsch, Pia von Hirsch Gyldendal 2016 13 anmeldelser

Amalie er 18 år når hun blir utsatt for et av de såkalte ”gråsoneovergrepene” på fest, der alkohol er involvert og gjerningsmannen er en i bekjentskapskretsen. Smerten og skammen er altoppslukende, og det tar ikke lang tid før hun har Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Annika Isumhaugen

Annika Isumhaugen

Skrevet av 21. november 2016 av Annika Isumhaugen på Sør-Fron ungdomsskole

Med på leken – voldtekt og aggresjon.
Kristin og Pia von Hirsch.

Boka handler om Amalie som er 18 år, og blir voldtatt på fest. Etter festen snus livet hennes opp og ned.

Jeg synes ikke att boka burde bli nominert til u-prisen fordi den er tung å lese, den har med forklaringer som er unødvendig og forfatteren skulle skrevet på "ungdomsspråk". Men boka har ett viktig tema som er voldtekt og ett eksepmel på hvordan andre sin hverdag kan være, som er ett pluss.

Terningkast: 4


Ajdin

Ajdin

Skrevet av 14. november 2016 av Ajdin på Sør-Fron ungdomsskole

Bok for leserne!

Boken med på leken handler om Amalie. En vanlig jente, som skal på fest, men denne ene festen forandrer alt. Etter å bli voldtatt faller livet til Amalie ned til bunnen fortere en hun kan telle…

Boken er lærefull og har ett viktig tema som er voldtekt. Voldtekt er noe som skjer for ofte. Åttetusen til sekstentusen damer/jenter blir voldtatt i Norge hvert år. Dette er ikke akseptabelt!!!

Boken starter spennende, men etter hvert begynner den å miste spenningen. Det kan være fordi boken er så lang, og har for mye tekst på sidene. Boken er litt vanskelig lese så du må være veldig interessert hvis du skal lese boka. Boken er lang og har litt stygt språk og innhold så jeg anbefaler denne boken til 9/10 klassinger som har mye tid til å lese og liker å lese.

Terningkast: 4


Ina Austeng

Ina Austeng

Skrevet av 10. november 2016 av Ina Austeng på Stor-Elvdal ungdomsskole

Med på leken
Kristin og Pia Von Hirsch
Boka er ikke en fantasybok, men noe som kunne skjedd i virkeligheten. Boka handler om Amalie på 18 år som blir utsatt for et overgrep på fest. Politiet tror henne ikke, og livet raser sammen. Hun mister kjæresten sin og alle vennene hennes, og hun orker ikke livet mer.
Det jeg husker best fra boka, er da hun klarer å reise seg igjen fra alt det vonde å blir en sterk og selvsikker kvinne.
Jeg synes boka var litt vanskelig å lese, man må konsentrere seg veldig for å få med seg innholdet. Forfatteren hopper en del fram og tilbake, så man må lese datoene. Ofte er det små fakta bokser der det står litt fakta om teksten.
Etter hvert ble boka mer forståelig, og da ble den veldig bra. Jeg lærte mer om kvinnesyn og boka gir inspirasjon til folk som ikke har det så bra.
Jeg gir boka terningkast 4, fordi du må konsentrere deg såpass mye. Jeg anbefaler boka til ungdom som ikke har det så lett eller som bare trenger litt utfordringer i en bok.
Boka bør nomineres til u-prisen fordi det er en veldig god inspirasjon, og den er veldig bra.


Mia M K Klemmetsen

Mia M K Klemmetsen

Skrevet av 8. november 2016 av Mia M K Klemmetsen på Grimstad ungdomsskole 9. trinn

Ganske Realistisk
Nå i det siste har jeg lest boken «Med på leken», en bok skrevet av Kristin og Pia von Hirsch. Dette er en bok som handler om noe som kan skje i dag, et seksuelt overgrep på en fest, man drikker for mye og blir helt utslått. I denne boka får vi høre om hvordan Amalie prøver å bli ny etter overgrepet, hvordan hun skal bygge opp både selvtillit og mot. Med hjelp fra psykologen Harald, mamma og pappa begynner det å klarne litt og litt. Hele boka er egentlig ment å være dagboken hennes som jeg forstår det, hun skriver rapporter om dagene og kanskje forklarer en del begreper og ord som blir nevnt en del ganger.

Boka fikk en litt forvirrende start, den hoppa en del frem og tilbake, så det var viktig å lese hvilken dato hun hadde skrevet dette så man klarte å følge ordentlig med. Men det hadde også en effekt som gjorde at jeg måtte lese videre for å finne utav hvorfor hun hadde det sånn. Det kan også komme en del overraskelser, altså handlinger man trodde skulle gå den andre veien, men det ble det motsatte av det som var mest sannsynlig, dette gjorde også at jeg måtte få vite mer. Men slutten derimot den var både overraskende OG forventet, for når handlingene snudde så brått noen ganger så fikk jeg flere tanker om hva som kunne skje, så både forventet og uforventet. Med alle disse satt sammen så var det nokså vanskelig å legge boka fra seg.

Når det gjelder det om å leve seg inn så kan jeg si både ja og nei, for noen steder var det som om at det faktisk har skjedd med meg, men ikke i de mest betydningsfulle handlingene, altså noe som er veldig alvorlig, trist o.l. for det kan bli veldig vanskelig og leve seg inn. Det kunne i blant bli kanskje litt vel overdrevent med beskrivelser, enten litt for mange eller bare rett og slett for mye til å være sant. Men når det gjaldt de hverdagslige handlingene kunne det være ganske lett. Så hele boka i seg selv er veldig bra sammensatt.

Språket i boka var veldig enkelt og fengende, det gikk plutselig mye lettere å lese, for vanligvis sliter jeg med å holde konsentrasjonen i boka, men denne boka var annerledes. Noen ganger så er det akkurat som jeg skulle sagt det selv eller skrevet det. Så det er som at alt dette kunne skjedd i dag, med tanke på handlinger, miljø, språk osv.

Terningkast på denne boka må bli en sterk 5. Jeg synes forfatterne har skrevet på en sånn god måte som skal få oppmerksomheten fra oss ungdommer lett. Språk og handling, alt passer sammen og er flettet såpass bra sammen. Grunnen til at det ikke ble et terningkast 6 var nok fordi begynnelsen hoppa en del, i tillegg så kunne det bli litt vanskelig å holde styr på hvem som var hvem hele tiden, for det kunne bli mye han og hun.

Så selve boka tror jeg nok er skrevet fordi det skjer faktisk såpass ofte det med overgrep, og at personen sliter en del etter dette. Så det er nok for å få frem at vi andre som ikke opplever dette må kunne forstå oss litt mer på hvordan de har det både før og etter, hvor mye det faktisk kan endre på og hvor mye det kan gå utover. Det beste med boken må være der forfatterne får frem hvordan hun prøver å bygge seg opp etter «hendelsen» som blir nevnt en del. Og det svakeste må være at det blir litt mye forklaring av ord, for en del av de ordene bare sier seg selv, men ellers så var det ganske greit da. Jeg synes absolutt at andre burde lese denne boken, den passer for sånn ungdomsskole alder og oppover. Grunnen for at de burde lese den er fordi man får et såpass innblikk i hvordan det er å bli utsatt for dette, for det skjer så ofte så mange steder. I tillegg synes jeg den burde bli nominert, for dette må være en av de få bøkene jeg har fått interesse for å lese.


Andrine Arntsen

Andrine Arntsen

Skrevet av 6. november 2016 av Andrine Arntsen på Vikhammer ungdomsskole

Alt kan skje på fest!!
Tittel: Med på leken
Forfatter: Kristin Von Hirsch og Pia Von Hirsch
Boken handler om ei jente som heter Amalie. Hun vart involvert i en voldtekt på en fest. Etter noen uker ble Amalie aggressiv og rasende. Hun fant ut at hun hadde lyst til å ta hevn på han som gjorde det. Jeg synes det er bra at forfatteren tar opp dette temaet, for det skjer ofte i verden. Jeg vil anbefale denne boken til ungdommer som er glad i å lese. Jeg synes boken kan være litt vanskelig å lese fordi at forfatteren hopper litt fram i tid og så tilbake i tid og fram igjen, i starten så skjer det mye. Språket i boken passer godt til innholdet. Jeg likte ikke denne boken så godt, for det er ikke sånne type bøker jeg liker og lese. Så jeg gir den terningkast: 4

Vis flere anmeldelser

Til toppen