May Lenda

Marte Aune Publica Bok 2013 11 anmeldelser

Femten år gamle May er en glad og klønete jente som bor sammen med sine fraværende foreldre på det lille tettstedet Fjellid. En dag blir storebroren hennes, Fredrik, tatt for juks under en eksamen, og han faller ned i en Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Sanne Hollung Thomsen

Sanne Hollung Thomsen

Skrevet av 14. november 2013 av Sanne Hollung Thomsen på Kråkerøy ungdomsskole

Boken May Lenda handler om May, som bor hjemme med sine fraværende foreldre og broren sin. Hun og den eldre broren hennes er vant til å klare seg mye alene, men da broren blir tatt for juksing under eksamen og blir mobbet velger han å ta selvmord, noe som blir en stor depresjon for May.
Boken er veldig enkelt skrevet, men enke settninger, men den er utrolig bra! Nesten umulig å legge fra seg, og man forsvinner inn i verden til May. Boka er også veldig trist, og forfatteren tar opp ett ganske alvorlig tema.
Anbefaller virkelig boka ti de som er rundt 13-16.


Maja-Sofie Moen

Maja-Sofie Moen

Skrevet av 14. november 2013 av Maja-Sofie Moen på Kjøllefjord Skole

Interessant, ønsker en etterfølger!

Terningkast: 5
Tittel: May Lenda
Anbefalt alder: 13 – 16 år (ingen fasit, les i vei)

Forfatteren av den interessante boken May Lenda heter Marte Aune. Boken er på 247 sider og det er en ungdomsroman skrevet som en biografi.

Hovedpersonen heter May Lenda og er 15 år. Hun bor sammen med steforeldrene som er arbeidsnarkomaner og lite hjemme, og stebroren som er 17 år. De to har et veldig sterkt forhold til hverandre. Storebroren, Fredrik, har vært plaget med mobbing lenge, men det har roet seg ned. May har noen venner som vi også blir kjent med, i tillegg til en ny gutt som begynner i klassen hennes.

Boken er i hovedsak om hvordan May og vennene takler konsekvensene med at Fredrik blir tatt for juks under eksamen. Og hvordan livet går videre etter at en sånn ting skjer.
I begynnelsen lurte jeg fælt på hva som kunne være vendepunktet i historien. Når jeg skjønte at det ikke var et spesielt vendepunkt ble jeg ikke skuffet. Selv uten en uventet vending er den veldig interessant. Man blir nysgjerrig på hva som vil skje i livene deres, hvilke valg de vil ta og hva som blir konsekvensene. Det er litt romanse, men det er ikke mye. Jeg synes boken var så interessant at jeg ønsker en etterfølger. Hint, hint til Marte Aune.

Boken har et fint språk, og historien er realistisk. Det er vanskelig å fortelle hva som gjør boken så bra uten å røpe for mye, så du må rett og slett lese den. Boken er lettlest, så du kommer ikke til å bruke så lang tid, men du må kose deg med boken, lev deg inn i historien. Jeg anbefaler deg å lese boken! 🙂

Hvis du bare liker action og mye spenning anbefaler jeg ikke denne boken på det sterkeste, men jeg anbefaler deg å gi den en sjanse.

De fleste bestemmer seg for at en bok er dårlig eller bra etter bare noen sider, selv jeg gjør det. Men det å lese en bok og å ha lest den gir helt forskjellige inntrykk. Jeg syntes boken var sånn ok da jeg leste den, nærmere slutten var den bra. Men når jeg var ferdig og jeg kunne lukke boken uten å sette inn bokmerket tenkte jeg tilbake på hele historien og så sammenhengen. Da ble boken fantastisk bra 🙂


Agnes Lusti

Agnes Lusti

Skrevet av 31. oktober 2013 av Agnes Lusti på Spydeberg Ungdomsskole

May Lenda

Boktittel: May Lenda
Forfatter: Marte Aune
Utgivelsesår: 2012
Forlag: Publica Bok AS

May Lenda er en bok for alle som er intressert i triste, morsomme, romantiske og tøffe sider med alt blandet som en god salat. Marte har skrevet boken med god innhold og full av spenningshøydepunkter.
Teksten er skrevet på bokmål, og den er ikke vanskelig å forstå. Setninger er veldig korte og forteller mye om handlingen, men lar også leseren tenke seg litt fram i tid og lure på hva som kan skje med dem.
Fredrik
May Lenda er en jente som går på ungdomsskolen. Hun ble adoptert som en liten pike av Eli og Trond. Eli er moren og Trond er faren til Fredrik.Fredrik er et par år eldre enn May, og han er mer av den stille men veldig koselige fyren.
Fredrik har alltid blitt mobbet av andre gutter på skolen, og han har prøvd å ignorere det helt til eksamene da det blir anonymt tipset om at han jukset ved å søke på nettet. Var det virkelig han som jukset, eller var det noen andre som hadde hacket seg inn på pcen hans, hva tror du?
Han faller inn i dyp depresjon, og går fra en livsglad gutt som er glad i stesøsteren som sin egen søster til et levende zombie som ikke snakker eller gjør noe som helst.
Vi følger boken gjennom Mays synspunkt, og ser på hvordan stebroren som hun er glad i som sin egen bror faller bort bit for bit.
En natt da May våkner og ikke hører den vanlige snorkingen hans eller så hårdotten stikke ut ifra under dyna gikk hun bort til sengen hans og rev av teppet for å finne ham.

På grunn av det fyldige og saftige innholdet vil jeg gi den boken terningkast 6.


Agnethe

Agnethe

Skrevet av 28. oktober 2013 av Agnethe på Kjøllefjord

Denne boka får deg til å tenke!

Forfatter: Marte Aune

Jeg har lest en super bra bok. Det er den beste boka jeg noen gang har lest. Broren til May blir mobbet etter uskyldig juks på eksamen. Han klarer ikke å leve lenger, og hopper utfor et stup på en klippe. May var der når det skjedde, men så ikke at han hoppet. May må være på sykehuset lenge etter det skjedde fordi hun er ute av seg. Hun måtte nesten til en psykolog, men hun nektet. May blir senere kjent med en ny gutt i klassen, som hun blir sammen med til slutt. Boka satte mange tanker i gang, mens jeg leste. Jeg tror forfatteren vil fortelle om livet til May Lenda. Det jeg liker mest med boka er når hun blir kjent med Daniel. Fordi da er det mest morsomt. Det jeg ikke liker med boka er når Daniel banner hele tiden. Fordi det irriterer meg veldig mye.
Boka passer for alle som liker spenning og romaner.
Terningkast er 6.


Kristina Olde

Kristina Olde

Skrevet av 25. oktober 2013 av Kristina Olde på Voss ungdosskule

Forfattar: Marte Aune
Utgjeve: 2013.
Sider: 242.
Sjanger: tragedie.
Tema: sorg.
Terningkast: 5

Handlingsreferat:
Hovudpersonane er May, Fredrik, Martin, Lars, Leah og Daniel. May prøver å takle problema til broren Fredrik. Ho får og problem med venner og familie.
Boka handlar om 15 år gamle May Lenda som er ei blid og glad jente. Alt begynner den dagen storebroren Fredrik blir tatt for juks på eksamen. Fredrik blir så deppa at han ikkje orkar å snakke med nokon. Ein dag skjer det noko.
May Lenda er ei spennande bok, der du får vite meir jo lenger du les. May har eit hardt liv med venner og familie.
Forfattaren Marte Aune er ein utruleg forfattar. Ho er fødd i 1994 og var berre 13 år då ho skreiv si fyrste bok og May Lenda er hennar debutroman. Eg synest forfattaren er heilt utruleg. Å vere så ung og skrive ein så sterk historie er heilt fantastisk.
Boka var trist. Eg synest veldig synd May. Ho tilbringer nesten heile tida aleine heime. I byrjinga skjønte eg ikkje heilt poenget, men eg forstod meir etter kvert. Eg synest det med Fredrik skjedde litt tidleg.
Eg ville bla vidare fordi eg ville vite kva som skjedde med May og livet hennar.
Avslutninga var litt overraskande. Eg ville vite kva som skjer vidare.
Framsida var litt rar fyrste gongen eg såg ho. Eg forstod ikkje poenget. Men når eg hadde lese litt av boka forstod eg det.
Eg gir boka terningkast 5 fordi eg skjønte ikkje starten av boka.
Eg synest boka passar for 15-åringar fordi dei kan kjenne seg betre igjen og kanskje nokon har det slik i kvardagen.
Eg vil at juryen skal nominera denne boka. Eg synest den er viktig og det er bra at nokon skriv slike historier.

Vis flere anmeldelser

Til toppen