Livredd for å leve, dødsredd for å dø

Bjørn Sortland Piggsvin 2018 9 anmeldelser

Jeg åpner skyvedøra på bilen så stille og sakte jeg kan, og smyger meg under dyna. Jeg er på en måte skuffet over at Tom T. har sovnet. Selv om han er litt pyroman, og litt banditt - er han Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Angela Merkel

Angela Merkel

Skrevet av 13. desember 2019 av Angela Merkel på DSO

Livredd for å leve, dødsredd for å dø

Jeg likte denne boken veldig godt. Den var spennende igjennom hele boken. Det var veldig gøy at det ble fortalt fra en jente som er blind sitt perspektiv. Vi fikk derfor ikke vite hvordan de andre personene så ut. Det var veldig interessant og fascinerende. Boken var passe lang. Jeg ville gitt terningkast 6.


Elena

Elena

Skrevet av 7. januar 2019 av Elena på Brandbu ungdomsskole

Livredd for å leve, dødsredd for å dø

Boka handler om Silje (16) som ble født blind og har flyttet ut i en camping bil etter at moren hennes døde og faren hennes ble sammen med en ny dame. En dag bryter Tom T. seg inn i bilen og Silje tar han godt i mot. Han fortelle om situasjonen han er i og hun forteller om sin. Silje er usikker på om hun kan stole på Tom T. men velger å gjøre det. Gjennom boka møter de på en del trøbbel mens de er ute å reiser sammen.

Jeg personlig liker ikke å lese i utgangspunktet og syntes fort det blir kjedelig, men denne boka leste jeg ferdig på en dag! Boka var kjempebra, jeg likte hvordan man alltid fikk vite hvordan Silje følte det og hvordan hun tenkte.

terningkast: 6


Mathea

Mathea

Skrevet av 17. desember 2018 av Mathea på Ruseløkka skole, 10A

Livredd for å leve, dødsredd for å dø

Boka handler om Dina, en 16 år gammel jente som er født blind. Etter at moren til Dina dør og faren finner seg ny kjæreste, flytter Dina ut i farens bobil, for å slippe å møte den nye familien. En dag kommer Tom T., han er på rømmen fra barnevernet og politiet. Tom bestemmer seg for å bruke bobilen til å komme seg vekk. Dina får muligheten til å bli med, men vil hun? Hvor ille kan det egentlig bli?

Jeg synes at boken var bra, men for meg starter den litt treigt. Det er korte kapitler som noen kanskje ikke liker. Jeg har ikke noe imot dette. Boken er heller ikke så lang og ligger på rundt 170 sider. I tillegg er det mye dialog gjennom boken som gjør det litt lettere og leste. Språket er enkelt og boka passer godt til ungdom. Jeg syns det er spennende at forfatteren valgte å ha en blind hovedperson, dette gjør også boka litt mer spennende. Vi får ikke vite hvordan noen av de andre karakterene ser ut, fordi boka er skrevet fra en blind persons perspektiv. Det var også en veldig brå slutt, noe jeg ikke liker så godt.

Alt i alt en god bok som passer til ungdommen. Jeg ville nok anbefalt andre å prøve å lese den.
Terningkast: 4


Isak Mo

Isak Mo

Skrevet av 17. desember 2018 av Isak Mo på Husnes ungdomsskole

Eg blei ikkje ferdig med boka så eg leste men eg skriver fra de eg leste.
Boka var ganske kjedelig eg forsto ikkje språket og det skjedde ingenting.
eg anbefaler ikkje denne boka til andre.

Terningkast: 2


Silje Duus

Silje Duus

Skrevet av 14. desember 2018 av Silje Duus på Ruseløkka skole, 10A

Pyroman og blind jente på tur.

“Livredd for å leve, dødsredd for å dø” er en ungdomsroman skrevet av Bjørn Sortland, som tidligere har vunnet flere priser for sine andre bøker. Jeg har selv lest flere av Sortlands andre bøker, men denne boken skiller seg ut, både når det kommer til handlingen og de språklige virkemidlene.

Dina, en 16 år gammel jente, flytter ut i en av farens bobiler for å unnslippe han og resten av den nye familien. Etter at Dinas mor døde og faren fant seg ny kone, har hver dag blitt den samme for Dina. En dag dukker plutselig Tom T. opp, men hvem er han egentlig? På rømmen fra barnevernet og politiet bestemmer han seg for å bruke bobilen og komme seg vekk, med Dina. Hun er usikker på om hun har lyst til å bli med, men har ikke akkurat noe valg. Likevel er det kanskje ikke så ille?

Det er ingen tvil om at det finnes mange bøker som ligner, men det er bokens vinkling på hendelsen og Dinas tenkemåte som gjør den unik. Dina, som både er blind og har mistet moren sin, søker ikke leserens sympati. Hun ønsker bare å bli behandlet som en vanlig ungdom, noe hun gjemmer bak ironiske og sarkastiske kommentarer. Disse språklige virkemidlene kan ofte være vanskelige å forstå, men på grunn av Sortlands gode beskrivelser og skildringer blir sarkasmen og ironien åpenbar og boken veldig lettlest.

En annen grunn til at boken er lettlest er lengden på kapitlene, og det muntlige språket. Forfatteren har uten tvil greid å tilpasse språket i boken til oss ungdommer, som både gir boken et mer ungdommelig preg og gjør den mer lettlest. Personlig er jeg ikke så stor fan av lengdene på kapitlene. Jeg mener at når kapitlene er så korte ødelegger det spenningskurven, og gjør boken veldig ensformig. I tillegg er slutten veldig forutsigbar, som i kombinasjon med den flate spenningskurven dessverre gjør boken ganske uinteressant.

Alt i alt så synes jeg at boken var helt ok, men absolutt ikke en av de beste bøkene Sortland har skrevet. Jeg synes at tanken bak boken virker god, men mangler gjennomføringen som trengs for å gjøre en god ide til en bra bok. Sortland skal ha ros for å komme opp med en ny vinkling på et uoriginalt tema, men dessverre er det ikke nok at boken er morsom hvis den er uinteressant. Derfor synes jeg ikke at boken fortjener å vinne U-prisen.

Terningkast: 4

Vis flere anmeldelser

Til toppen