Litt redd, bare

Alexander Kielland Krag Gyldendal 2021 6 anmeldelser

Hvordan starte en umulig samtale? Cornelius går på videregående, spiller fotball og fester med venner. Han er snart atten, livet har egentlig gått fint til nå. Men en dag blir han kvalm, og det går ikke over. Han aner ikke Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Dina lund

Ungdom og angst

Skrevet av 13. oktober 2021 av Dina lund på Kjeller ungdomsskole

Litt redd, bare av Alexander Kielleland Krag. I denne boka møter vi hovedpersonen Cornelius på 17 år. Vi følger hverdagen hans med venner, skole, fest og fritid. Senere kjenner han på enorm kvalme og skjelving. Dette skjer gjentatte ganger og etter at han til slutt sier det til sine foreldre og kontakter de en lege. Han henter noen piller på apoteket. Pillene er for uro og angst, noe Cornelius ikke var klar over. Nå er han redd for å fremstå som dårlig og svak for vennene sine. Men sier han det til dem? Cornelius vil ikke bli den personen som blir avhengig av piller, må til psykolog, bli redd for å være med venner og så videre. Begynner han med piller? Hjelper det?
Dette var en bok kanskje noen kjenner seg igjen i, om de har det sånn selv eller om de har venner som har det sånn. Det var en bra bok, men ingen store spenningskurver. De beskrev ikke personene i boka, så jeg fikk ikke noe ordentlig inntrykk av de andre uten om Cornelius. Boken passer for ungdommer 13 år og oppover. Terningkast 4/5.


Linéa Adner

Psykisk lidelse i ungdomsårene

Skrevet av 13. oktober 2021 av Linéa Adner på Kjeller ungdomsskole

«Litt redd, bare» handler om Cornelius. Han er en helt vanlig ungdomsgutt, og gjør akkurat det samme som alle andre gutter i tenårene. En dag merker han er forferdelig redsel, den stopper ikke og det ender med at den går utover hverdagen hans. Han prøver seg hos en psykolog, men det ser ikke alltid lyst ut for han å gå dit. Oppi det hele så handler det også om Lea…

Dette er en ungdomsbok som handler om angst. Det var mange sterke øyeblikk i boken. Den virket veldig virkelig og bra skrevet. Jeg kunne føle at jeg var hovedpersonen. Det som er veldig positivt med boka er at de som sliter med angst kan kjenne seg igjen, og at en slipper å føle seg alene. Denne boka anbefaler jeg mest for de som sliter psykisk, men også for alle andre! Alder har ingen ting å si fordi det er en så virkelighetsfull bok så mange kan kjenne seg igjen. Jeg gir boka terningkast 6!


Mia Sjåheim

Litt redd, bare: er den verdt din tid?

Skrevet av 8. oktober 2021 av Mia Sjåheim på Dokka ungdomsskole

Vi møter Cornelius som er hovedpersonen. Han er sytten år gammel, og veldig god venn med Oliver, Aksel og Lea, han spiller også mye fotball. En dag blir Cornelius fryktelig kvalm og det går ikke over. Denne kvalmen fører til noe enda større og verre en Cornelius hadde fryktet. Han blir redd for og fremstå som svak om han forteller vennene sine om hva som skjer. Faren til Cornelius blir bekymret og bestemmer seg for å ringe legen.Ting går ikke så bra for Cornelius. Faktisk går det stikk motsatt av ‘bra’

Boka var litt treg i starten, men ble mye bedre litt utover. Jeg vil si at boka gikk mer eller mindre rett i handling med delvis beskriving. Handlingen i boka var noen ganger forutsigbar, men ikke hele tiden. Endelsen var uventet og brå. Jeg hadde ikke forventet en ending som denne. Jeg levde meg ikke så mye inn i denne. Språket var intenst men det passet med handlingen og karakterene. Den var ganske lett og lese. Det eneste som plaget meg var at karakterene ikke var beskrevet, og den hopper veldig fort over til andre ting.

Men alt i alt er dette en bra bok, og jeg vill si at den er mest passende for aldersgruppen 14 og oppover, mest på grunn av språket og handlingen.
Den får terningkast 5/6.


Ingrid

Klarer angsten å ta overhånd?

Skrevet av 30. september 2021 av Ingrid på Varteig barne- og ungdomsskole

For en utrolig viktig bok! Jeg syns “Litt redd bare” var kjempefin å lese. Jeg syns at alle burde lese denne boken. Den får fram noe utrolig viktig som burde normaliseres. Du ble dratt inn i boken og det var vanskelig å legge den fra seg. Jeg vil gi boken terningkast 5..

I denne boken møter du 17-år gamle Cornelius som sliter mer og mer med angst. Han får oftere og oftere angstanfall, men er det for flaut å gå til psykolog eller oppsøke lege? Med alt presset fra fotballaget og hans beste venner.

Denne boken er ekstremt velskrevet og får fram noe viktig. Jeg tror at hvis flere barn og unge leser “Litt redd bare” kan det være med på å normalisere å slite med vonde tanker og det å ha angst for både gutter og jenter.

Jeg ville definitivt anbefalt denne boken videre!


hedda

virkeligheten om angst, bra skrevet

Skrevet av 28. september 2021 av hedda på Flåtestad ungdomsskule

Jeg har lest "Litt redd, bare" av Alexander Kielland Krag. Boken handler om Cornelius, 17 år gammel som opplever angst for første gang på en fest med kompisene. Fra der får han hjelp av lege som skriver ut antidepressive piller. Må han innse at han har angst, og fortelle det til kompisene sine? Skal piller bli løsningen på alle problemene?
Igjennom boken er det forskjellige måter forfatteren skriver på som SMS, manus, kursiv, dialog og vanlig jeg-fortelling. Det gjør det morsommere å lese, når det er varierte måter å få frem historien på. For en person som ikke liker små, tette og mange bokstaver er denne boken perfekt. Det er lite tekst på en side, men det er akkurat i de korteste setningene, de beste ordene og tankene kommer frem. Forsidebildet var annerledes og kult og det passer til slutten.

Forfatteren tar med viktige temaer som priviligering, angst, selvmord, pillemisbruk, psykolog. På side 34 er det skrevet "Det er ikke noe å være redd for, like vel er jeg redd". Jeg tror at mange som har angst føler det sånn.

Det var litt vanskelig å bli kjent med hovedkarakteren, som et eksempel hadde det blitt bedre vis forfatteren tok med hva filmene han ser på heter. Da får man vite hva han liker og det er enklere igjennom boken å føle sympati. Det skulle vært en bok nr. 2 istedenfor en litt påtvunget slutt som var veldig brå.

Terningkast: 5.

Vis flere anmeldelser

Til toppen