Tidsrosen (Lansetrilogien 1)

Ørjan N. Karlsson Gyldendal 2015 8 anmeldelser

Tiden stopper opp - en vanvittig jakt begynner. Martin Sølvfoss går på kostskole i Cambridge hvor semesteravslutningen er i gang. Så dukker onkel Lauritz opp; faren har forsvunnet under en seiltur. Martin må hjem til Norge. Samtidig begynner underlige ting å Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Tobias Åkermoen

Tobias Åkermoen

Skrevet av 26. november 2015 av Tobias Åkermoen på Hovedgården ungdomsskole

Er det mer til verden enn vi kan se?

Tidsrosen er en underlig historie som får meg til tenke igjennom den flere ganger.

Martin Sølvfoss går på en kostskole i England og uten om noen underlige hendelser som når tiden stoppet og når noen sommerfugler hjalp han få en 6er i malekurset til Mr. Stifler, så har han det ok. Men når onkelen kommer på semesteravslutningen med en melding om at Martins far er forsvunnet til sjøs på en seiltur, bestemmer Martin seg for å dra hjem. Etter begravelsen kommer det en advokat med et brev fra hans avdøde bestefar. Men det han ikke vet er at noen eller noe sporer han opp, noe gammelt og fylt med ondskap…

Jeg syntes at dette er en fantastisk bok som alle ungdommer burde lese. Den kan være litt treg i begynnelsen, men når den tar fart så blir den en fantastisk første del i en utrolig historie som jeg håper alle som leser denne boken vil også tenke. Men boken kan i tillegg være litt underlig med noen ord du må blad tilbake for å vite hva det var for noe.

Siden en del av dialogen er på engelsk oversatt til norsk kan det være vanskelig å vite når det er på engelsk og når det ikke er det, som for eksempel: ”Han trodde den var verdifull” og ”Var bestefaren din en nazist”. Den første var direkte på norsk, den andre var på engelsk men oversatt til norsk i boka.

Boka hopper mellom tre forskellige synsvinkler. I boka er en Martin Sølvfoss, den andre er en nazi i andre verdenskrig ved navn Jurgen Brelitz og den tredje er i kursiv som er denne mørke noe.

Boken er bra utført med de to historiene som den sjonglerer for hvert tredje kapittel, men selvom historien er litt underlig så er den fantastisk og jeg håper mange leser denne boken.


MARTHE

MARTHE

Skrevet av 26. november 2015 av MARTHE på Slåtthaug Ungdomsskole

Tidsrosen

Dette er en spenningsfylt bok som handler om Martin som går på kostskole i Cambridge i England. Da semesteret nærmer seg slutt, dukker noe helt uforventet opp. Det er onkelen hans. Ikke bare kommer han på mystisk vis, han har også med seg de sørgeligste nyheter Martin kan høre. Faren hans er blitt savnet etter seilturen han var på.

Martin må dra hjem ettersom faren er blitt savnet. Samtidig skjer det underlige ting for Martin. Han tror han går fra vettet. Han ser syner og til tider føles det som om tiden stopper totalt. Midt oppi alt dette får han et brev fra sin avdøde bestefar om at han har arvet en eiendom.

Martin setter ut på reise sammen med noen venner der han innser at det er mye han ikke visste om bestefaren sin. Familien bærer nemlig på en hemmelighet. Hva er hemmeligheten og klarer han å beskytte det som er bak, eller klarer de som er på jakt etter hemmeligehetn å få tak i det?

Boken i seg selv var ikke akkurat så særlig spennende. De første sidene handlet for det meste om en hendelse som tok sted i Jerusalem for mange år siden. Bare der mistet jeg interessen for å lese boken videre, men jeg gav den en sjanse og innså at den ikke var så ille allikavel. Det var for det meste på grunn av at forfatteren hadde tatt med spenning om nazistenes hemmelige planer.

Jeg tror forfatteren prøver å gjøre denne boken til en mer ungdommelig bok, ettersom han ofte legge til banneord og refererer til Instagram. Der prøver nok forfatteren for hardt, for han klarte ikke det så veldig bra grunnet alle de banneordene som ikke passet så godt inn. Noe forfatteren ikke heller har klart så bra, er det at han ofte kan glemme å skrive om personenes tanker og følelser.

Alt i alt en litt kjedelig bok, med noen spennende elementer her og der. Boken burde få terningkast 3!


Zuhayr Abdi

Zuhayr Abdi

Skrevet av 5. november 2015 av Zuhayr Abdi på Finnsnes Ungdomsskole

Martin går på en kostskole i Cambridge, England. Ved semesteravslutningen på skolen, dukker onkelen mystisk opp. Med seg har han sørgelige nyheter: Faren, Jarl Sølvfoss, er savnet etter en seiltur.
Som om det ikke var nok, begynner Martin å oppleve flere rare hendelser. Han begynner å se syner, fargerike sommerfugler dukker opp ut av intet og tiden stopper. Hva er dette? Begynner han å gå fra vettet?
Da han reiser tilbake Norge, mottar han et brev fra sin avdøde bestefar. I brevet får han vite at han har arvet et eiendom i Telemark og det er ikke hvilken som helst eiendom. Sammen med vennene Kaia, Elizabeth og Cad finner han ut at eiendommen er en del av store krefter. Martin finner også ut at familien Sølvfoss har en stor hemmelighet; Familien har siden andre verdenskrig vært vokter for ett av tre delene til lansen som spiddet Jesus da han hang på korset. Lansedelene er alle mektige gjenstander og hvis alle blir ført sammen, er det et supervåpen med utrolige krefter. Forståelig nok, er det flere folk som er ute etter de hellige fragmentene. Og ikke alle har gode hensikter, deriblant Oberst Hartman. Klarer Martin den vanskelige og risikofylte oppgaven som lansens vokter?

Tidsrosen begynner med prolog der handlingen foregår i Jerusalem i år 33. Der møter vi Gaius Cassius Longinus som har fått som oppgave å spidde Jesus. Selv om boka begynner med handling fra Jesu, foregår resten av boka i nåtiden og i 1944-1945. Fortid og nåtid skiftes jevnlig, uten av det blir noe særlig vanskelig å få med seg plottet.

Jeg syns boka har et stort potensiale. Spenningsfull og jeg har kjempelyst til å lese oppfølgeren, men jeg fikk ikke thisisthebook-følelse. Grunnen til det tror jeg er språket. Ord som “shaite”, “ehh” og en del banneord går om og om igjen. Det virker som om forfatteren prøver å gjøre “Tidsrosen” moderne og relevant bok for ungdommer. Det ser vi også med hyppig referanser til Instagram, film og tv-serier. Jeg leser jo mye, og jeg legger til at dette er en felle for flere forfattere som utgir ungdomslitteratur. For min del syns jeg at dette virkemiddelet er nok mer irriterende enn kult.

Et annet svakpunkt er karakterene som er lite interessante, men ett unntak er Oberst Hartman. Med sin mørke og empatiløse personlighet, er han den eneste figuren jeg fikk sansen for. Resten av karaktergalleriet er diffust beskrevet og vi får ikke innblikk i hovedpersonenes følelser. Oppbygningen er svakt og det gjør boka nesten kjedelig.

Tidsrosen traff på flere områder men for min del nådde den ikke helt fram. Selv om jeg har delte meninger om boka, tror jeg at andre lesere vil like den. Spenning fra fortiden, nazistenes hemmelige planer og mystikk fra fortiden, er noe som vil bidra med at boka får sitt publikum. Den rette målgruppen er ungdom som er ikke leser mye fantasy, siden boka er lettlest og ikke så mørk som en del andre fantasybøker. Summa summarum, Tidsrosen er en god ungdomsbok og jeg gleder meg til å lese oppfølgeren. Terningkast: Sterk 4

Til toppen