Lansetrilogien 2: Sjelenes brønn

Ørjan N. Karlsson Gyldendal 2016 7 anmeldelser

For en måned siden var Martin Sølvfoss en vanlig, norsk ungdom og utvekslingsstudent i England, men da faren hans ble meldt savnet etter en seiltur, oppdaget han at Sølvfoss-familien har vært voktere av ett av de tre hellige fragmentene fra lansen som spiddet Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Tuva

Tuva

Skrevet av 15. desember 2016 av Tuva på Søndre Land ungdomsskole, 9B

Spennende og forvirrende

Boka "Sjelenes brønn" av Ørjan N. Karlsson handler om Martin, en helt vanlig norsk ungdom, eller kanskje ikke fullt så vanlig? Da faren hans ble meldt savnet, fant han ut at familien hans var lansevoktere for ett av de tre hellige fragmentene. Martin og vennene hans drar gjennom en portal for å finne det siste, forsvunnede lansefragmentet, og havner i Nazi-Tyskland i år 1941. Dessverre er det flere enn Martin som ønsker å få tak i det siste fragmentet, farlige krefter og ondskap som kan lede verden ut i mørke og kaos.

Boka er veldig spennende, og den er vanskelig å legge fra seg. Forfatteren er utrolig flink til å beskrive følelser og handlinger, noe som gjør at det blir veldig lett å skape et bilde av hvordan alt ser ut, og man lever seg mye mer inn i fortellingen. Jeg likte veldig godt hvordan forfatteren startet boka med ulike fortellinger hver for seg, som etter hvert ble flettet sammen mot slutten av boka. Det ble bare mer og mer spennende ettersom jeg leste, og det var mange mysterier og overraskelser som gjorde det enda mer interessant.

I starten av boka synes jeg at det gikk litt tregt, men ikke så tregt at det ødela handlingen for meg. Starten var også en del forvirrende, og dette kan skyldes at det var andre boka i serien, siden jeg ikke har lest den første. Av og til kunne det også være vanskelig å følge med på alle personene, og hvem som var hvem.

Alt i alt synes jeg at "Sjelenes brønn" er en ganske bra bok, med mysterier og hemmeligheter. Boka passer for aldersgruppa 13 år og oppover, både for jenter og gutter, som liker mysterier, overraskelser og hemmeligheter.
Jeg gir boka terningkast 4.


Kristin Paasche

Kristin Paasche

Skrevet av 14. desember 2016 av Kristin Paasche på Rørvik skole

Som å dra på en murstein
Boken handler om den vanlige norske ungdommen Martin, som etterhvert får høre at faren er savnet. De (han og vennene hans) reiser inn i gjennom en portal, og det tar ikke lang tid før de skjønner at de er i Nazi-Tyskland i året 1941. For å komme hjem må de finne
Dette er bok nummer to i en serie, noe som gjør det vanskelig og «komme inn i handlingen» siden forfatteren ikke beskrev noe i starten av boken og hva som allerede har skjedd. Jeg liker ikke at vi MÅ lese forrige bok for å skjønne det som skjer i denne.
Starten var treg, og det tok tid før han kom til poenget. Det var heller ikke noen spenningskurver i starten som kunne gjøre det lettere å lese til den store spenningskurven. Når jeg satt inne på rommet og gjorde meg klar til å lese, så begynte jeg nesten å grue meg, fordi jeg liker ikke å lese trege bøker hvor man må lese over 100 sider for å komme til en spenningskurve (litt overdrivelse, men det føltes slik)
Boken minnet meg egentlig om en bok jeg har lest fra før, så det gjorde at boken ikke var spesiell eller unik. Den er liksom ikke «DEN» boka, den er bare boka. Jeg synes ikke skildringene var helt ok, men jeg tror forfatteren kunne få satt inn en del flere skildringer som hadde gjort det enklere å komme inn i handlingen i starten av boka.
Nå som jeg har sagt det jeg ikke liker, er det nok på tide å skrive det som faktisk er bra med boka…
Noe jeg likte var temaet, det virker kult at de hadde dratt gjennom en portal og havnet i Nazi-Tyskland i 1941. Jeg liker også at vi kunne se fra forskjellige synspunkt, selv om det ble litt rotete med hvem sin synsvinkel det var. Hvis jeg kunne fått lest den første boka i serien og fått vite hvordan det var før bok nummer to, hadde nok opplevelsen vært litt bedre.
Jeg vil anbefale den til folk som liker å høre om 2 verdenskrig eller om Nazi-Tyskland.
Dette var ikke en bok for meg, så jeg vil ikke nominere denne til uprisen. Derfor får den terningkast: 3


Mathias Fadum

Mathias Fadum

Skrevet av 9. desember 2016 av Mathias Fadum på Vear skole

Martin Sølvfoss er en norsk utvekslingsstudent i England. Plutselig blir faren hans meldt savnet. Etter det oppdaget Martin at familien har vært voktere av ett av de tre hellige fragmentene fra lansen, som spiddet Jesus da han hang på korset. Eventyret leder ham gjennom en mystisk portal som gikk til Nazi-Tyskland i 1941. For å komme seg tilbake til sin egen tid må Martin prøve å finne det hellige fragmentet. Men fragmentene tiltrekker seg mørke krefter. De mørke kreftene som allerede har kontroll over to andre av de tre fragmentene. Hvis denne ondskapen fikk tak i det siste fragmentet, vil historien bli endret og verden vil bli kastet ut i mørke og kaos.

Boken er veldig spennende og viser et stort ordforråd med mye variasjon. De andre karakterene passer godt med i teksten og det virket som om de virkelig var i Nazi-Tyskland. Det er mange gode høydepunkter som var med på å gjøre historien litt bedre. Dessverre syntes jeg starten på boken var treg, og kom for fort inn på hva som skjedde. Kapitlene er lange og noen kan bli litt kjedelige. Mot slutten av boka, begynner det å bli mer spennende. Det begynner å skje engasjerende ting, og forfatteren dreiv holder på spenningen.

Boken passer godt for ungdommer og kanskje ca. 13-16 år. Jeg syntes boka hadde en god historie, men dessverre ble noen kapitler litt lange og kjedelige. Boken kunne noen ganger være vanskelig å forstå og dermed kunne hende at jeg falt ut av teksten. Jeg gir boka terningkast 4.


Marie Lagesen Sagerup

Marie Lagesen Sagerup

Skrevet av 17. november 2016 av Marie Lagesen Sagerup på Tromstun skole

Sjelenes brønn av Ørjan N. Karlsson er en god oppfølger av Tidsrosen og er andre bok i Lansetriologien. Hovedpersonen Martin Sølvfoss har akkurat ankommet Nazi-tyskland og finner fort ut at han befinner seg i år 1941. Hvordan er det mulig, han var nettopp i 2016? Med seg har han bestevennen Cad og jenta han nylig forelsket seg i, Kaia. Han har akkurat fått vite at han er lansens vokter og råder over store, eldgamle krefter. Han får ett brev fra faren, og blir helt sjokkert. Det var bare dager siden de hadde vært i minneseremonien til faren. Han hadde forsvunnet på sjøen og ingenting tydet på at han hadde overlevd. I brevet sto det hva de måtte gjøre for å komme seg til faren som vist nok befant seg i samme tid som de. Sammen setter de ut på en farlig reise for å finne den ene lansedelen og for å kjempe mot mørke krefter som er eldre enn menneskeheten selv.

Dette er en flott action roman med en stødig spenningskurve og mange spenningstopper. Synsvinklene varierer og det er ikke alltid like lett å forstå hvor handlingen foregår, hvem som forteller og hvilken tid personen er i. Forvirrende til tider og når så store og eldgamle krefter slår inn, er det vanskelig å forstå sammenhengen. Men at handlingen er så spennende, i tillegg til at kjærlighets drama blir dratt inn her, gjør boka verdt å lese.

Språket er tilpasset ungdom nå til dags og slang og banning brukes flittig. Passer bra i og med at det er sånn vi ungdommer nå til dags snakker, hovedpersonen og vennene hans er ungdommer og det fanger ungdommen når språket blir tilpasset de. Boka har grei størrelse på skrift og bruker ett språk som gjør at alle ungdommer har mulighet til å ta seg gjennom boka.

Temaet er familiearv og venner. Jeg tror forfatteren har skrevet den for å få fram at selv hvor lite familien din viser at de er glad i deg, så er de glad i deg Så, liker man tidsreiser og andre verdenskrig er denne boken midt i blinken. Klarer man i tillegg blod og gørr kan du umulig legge den fra deg før du er ferdig. Jeg går å venter i spenning på neste. Terningkast: 5


Herman Aasly

Herman Aasly

Skrevet av 9. november 2016 av Herman Aasly på Ringshaug ungdomsskole

Martin Sølvfoss. En vanlig norsk utvekslingsstudent i England. Men når faren hans blir meldt savnet oppdaget han at familien har vært voktere av ett av de tre hellige fragmentene fra lansen, som spiddet Jesus da han hang på korset. Jakten leder ham denne gangen gjennom en portal og til Nazi-Tyskland i 1941. For å komme seg tilbake til sin egen tid må Martin prøve å finne det hellige fragmentet. Men lansedelene tiltrekker seg mørke, onde krefter. Krefter som allerede har kontroll over to andre av de tre delene. Får denne ondskapen tak i det siste lansefragmentet, vil historien bli forandret. Verden vil bli kastet ut i mørke og kaos.

Boken er veldig spennende og viser et stort ordforråd med mye variasjon. Bipersonene passer godt med i teksten og det virker veldig som at de er i Nazi-Tyskland i år 1941. Det er mange gode høydepunkter og cliffhangers som var med på å gjøre historien litt bedre. Dessverre syntes jeg starten på boken var litt for treg, og kom for fort inn i handlingen. Senere i boken skjer det noen veldig uforventede hendelser. Ved dem var boken veldig vanskelig å legge fra seg. Teamet til boken passet veldig godt til hvordan han skrev det. Det er også en god rød tråd gjennom hele teksten. Jeg har også aldri lest en bok som dette før. Så det var en god og ny leseopplevelse. Derfor gir jeg denne boken terningkast 5.

Vis flere anmeldelser

Til toppen