Kunsten å tryne

Jan Tore Noreng Gyldendal 2020 16 anmeldelser

Da skolen begynner igjen etter sommeren, har noe forandret seg. Plutselig vil de mest populære jentene i klassen henge med Samuel og Jonas. Men Samuel klarer bare å tenke på den mystiske jenta han møtte på byggeplassen. Hvem er hun? Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Oliver Selle

Ei interessant og kjekk bok

Skrevet av 19. november 2020 av Oliver Selle på Bremnes ungdomsskole, 9E

Det er ei roman om kjærleik som er ganske spennande, om Samuel og hans venn Jonas. Han og Jonas var ikkje populære blant jentene, men etter ein sommarferie skifta det. Han og Jonas begynner å henge med to jenter, mein ein dag så møter Samuel ei jente og då blei ting annleis.
Boka starta ganske rolig men den blei interessant ganske fort. Og slutten var ganske overraskande. Når eg begynte og lese så hadde eg liksom lyst til å finne ut kva som skjedde vidare. Den var ganske spennande. Alt var ganske bra forklart og var veldig gøy og lese. Eg har aldri lest mange bøker som har litt med parkour å gjere så eg synest dette var ei ganske original bok. Det som skjedde er sikkert noko som kunne ha skjedd i verkelegheita. Handlinga er realistisk.
Boka ganske lett å lesa. Og det var også litt banning i boka men det passa til i innhaldet.
Boka var ganske gøy, bra forklart og lett og leve seg inn i. Men eg synest at det burde vert litt meir parkour sidan boka heiter Kunsten å tryne. Men utanom det så var boka bra. Eg ville gitt denne boka ein sterk 5.


Anders

Les denne!!!!!!!!

Skrevet av 19. november 2020 av Anders på Hommelvik ungdomssskole

Bokrapport
 
Kunsten å tryne
 
 
 
I denne boken blir vi tatt inn i livet til en ungdom med navn Samuel. Samuel er en vanlig gutt med interesser litt utenom det vanlige. Han og kompisen Jonas utgjør en duo som er vanskelig å skade. De har gjennom barneskolen blitt sett på som nerdene og har derfor laget en boble bare de er en del av. Uønsket oppmerksomhet skal snart gi livene deres en forandring som har større betydning en det de først skulle tro.
 
Boken er for ungdom. Sjangeren er vennskap og kjærlighet.
 
Samuel og Jonas riket hele sommerferien på å trene parkour. Trene helt til det sitter. Flere timer hver dag uten å gå lei. Når de kommer tilbake til skolen etter ferien har noe endret seg. Nå har to av de mest populære jentene i klassen blitt interessert i Samuel og Jonas. Fra å være nerdene til å bli de kuleste og mest interessante guttene i klassen, bidrar dette til å endre hverdagen deres.
 
 
Denne historien starter av rolig og forutsigbar. Forfatteren gir oss tid til å bli kjent med karakterene og stedene som skal spille en rolle i boken. Forfatteren beskriver godt og gode miljøskildringer bidrar til å gi leseren et godt visuelt bilde om hvor og hvordan historien utspiller seg. Spenningen holdes nede til langt ute i boken. Et godt stykke ute i boken skjer det noe som gjør at spenningen i mine øyne når sitt toppunkt. Dette er når det er mest kaos og jeg har flest ubesvarte spørsmål. Boken var på dette tidspunkt vanskeligst å legge fra seg. Noe som er viktig å merke seg er at denne boken ikke er spennende på samme måte som en actionfilm. Det bygges ikke opp til en høy spenningstopp, men historien holder seg på et mer stabilt spenningsnivå gjennom boken. Dette betyr ikke at boken var kjedelig. Jeg ønsket hele tiden å vite hvordan boken skulle ende. En av de store styrkene boken hadde var fin flyt gjennom hele historien. Innledningen ble vi kjent med karakterene og stedene. Hoveddelen skjedde det meste og jeg ble nysgjerrig. Slutten ga meg svar på min nysgjerrighet.
 
Forfatteren har skrevet en bok om ungdom for ungdom. Dette er nok bokas største styrke som kan hjelpe den med å vinne U-prisen. Alle ungdommer som leser denne boken, kan kjenne seg igjen i minst en av karakterene. Hvis jeg skal trekke fram noe som irriterte meg, blir det slutten på boken. Jeg ønsker en oppfølger til denne boken slik at jeg kan lese hvordan det går videre med Samuel. Denne boken overgikk mine forventninger og kan bli en sterk kandidat til å vinne U-Prisen.


Fillip Hansen og Henriette Enoksen

Skulle ønske det ikke tok slutt!

Skrevet av 18. november 2020 av Fillip Hansen og Henriette Enoksen på Hagebyen skole

Bok: Kunsten å tryne
Forfatter: Jan Tore Noreng
Forlag: Gyldendal
Sidetall: 204

Samuel var aldri populær, ikke før han begynte med parkour. Nesten hver dag drev Samuel med parkour sammen med kompisen sin, Jonas. Den perfekte parkourløypa er i et parkeringshus under konstruksjon. En kveld ser han en jente. Hun svarer ikke når han snakker, og stikker av. Heldigvis for Samuel mister hun telefonen sin. Han spiller inn en video på telefonen og håper hun ser den. Det gjør hun.
Han får kontakt med den mystiske jenta, og forelsker seg umiddelbart. Forholdet byr på oppturer og nedturer. Jenta er kanskje ikke akkurat den Samuel trodde hun var.
Boka har alt. Kjærlighet, vennskap, sex, konflikter og viktigst av alt…. parkour.

Vi gir boka terningkast 5. Den byr på spenning og drama. Man må bare lese ett kapittel til. Og et til. Og et til. Man kan kjenne seg igjen i karakterene og får en forståelse for hva de føler. På en måte blir man litt glad i dem. Boken tar opp vanskelige, og ikke minst viktige temaer og passer bra for dagens ungdom. Kunsten å tryne, fokuserer på en gutts perspektiv og kan kanskje kalles litt "guttete". Boken er litt kort, og slutten er litt brå. Vi vil så gjerne lese mer!
Alt i alt er boken bra og verdt lesingen. vi anbefaler den videre for 14-15 åringer.


Einar

Ute av bobla

Skrevet av 6. november 2020 av Einar på Åmot skole

Tittel: Kunsten å tryne

Forfatter: Jan Tore Noreng

Forlag: Gyldendal

Antall sider: 205

Målgruppe: Ungdom

Boka “Kunsten å tryne” er en realistisk bok som forteller om hvordan det er å være ungdom. Den er skrevet med en type slang språk. Den forteller om kjærlighet vennskap og familie. Samuel og vennen Jonas har alltid vært i sin egen boble alene, men i løpet av boka skjer det noe som endrer dette helt.

Boka handler egentlig om Samuel som synes ting er vanskelig uansett hva. Jeg var oppslukt bare litt i starten av boka. Men den traff ikke meg helt senere. Det skjedde for lite i lange perioder. Den var spennende på noen sider, men, boka brukte mange sider på å forklare litt. Den vekket ikke interesse for meg. Spenningskurven var lav gjennom hele boken. Den var ganske troverdig. Boka hadde gode eksempler, men jeg likte ikke måten den var skrevet på. Boka er skrevet med et ungdomslang. Det gjør vanskelig å lese, men det ble lettere etter hvert. Boka handler om kjærlighet.

Boka sier litt om hvordan det er å være ungdom nå. Den viser både hvordan det er å være jenter og gutter.

Jeg skjønte ikke hvorfor boka het “kunsten å tyne” før helt på slutten.

Terningkast: 3


Nora

En spennande og realistisk ungdomsbok

Skrevet av 5. november 2020 av Nora på Hommelvik ungdomssskole

«Kunsten å tryne» er en dramabok skrevet av Jan Tore Noreng.

Samuel og Jonas har aldri vært populære blandet jentene, men etter sommeren har de to mest populære jentene i klassen, Anette og Helene, gitt dem mye oppmerksomhet. Samtidig som dette får Samuel seg en mystisk kjæreste som heter Ella. Etter en fest skjer det uventede ting som setter vennskapet til Samuel og Jonas på spill.

Jeg synes starten var treg, og at det tok litt lang tid før det ble spennende. Boka utvikler seg til å bli mer spennende etter en hendelse som skjer litt over halvveis i boka. Deretter syns jeg resten av boka er så spennende at det er vanskelig å legge den fra seg. Det er ikke enkelt å se for seg hva som kommer til å skje senere i boka, noe som gjør at det blir mange overraskelser. Slutten er relativt brå og hard.

Boka er basert på hendelser som kan skje i virkeligheten, og særlig i ungdomstiden. For meg gjorde dette at det ble enklere å leve seg inn i boka. Det er enkle, setninger med gode beskrivelser som gjør at boka ikke blir tung å lese. I noen dialoger blir det brukt banneord. Jeg mener forfatteren har vært flink til å skrive på et ungdommelig språk. Dette synes jeg påvirker boka ved at innholdet blir mer realistisk.

Boka handler om hvordan det er å være ungdom. Kjærlighet, forelskelse, vennskap, dumme valg og hvordan det er å gå på skolen i ungdomsårene. Jeg tror boka kan påvirke valgene du tar senere i livet ved de tydelige budskapene i boka. Jeg vil anbefale andre ungdommer til å lese denne boka, og gir derfor terningkast 5.

Vis flere anmeldelser

Til toppen