Kulden er de andre

Cornelius Jakhelln Cappelen Damm 2016 17 anmeldelser

I perioden 1994-1997 skrev Cornelius Jakhelln en del dikt i ungdomstiden. Diktene kretser rundt ungdomstid, det å føle seg utenfor og søke etter identitet i et mer og mer ekstremt tankegods og miljø.

Hvordan skrive en anmeldelse

Jade Brændsrud

Jade Brændsrud

Skrevet av 1. desember 2016 av Jade Brændsrud på Gulskogen skole

Passer dikt som ble skrevet på 1990-tallet til dagens ungdom?

Svev

Svalen over slettene
Ser den seg selv

En planløsfugel
i en ordnet verden

En overraskede og spesiell diktsamling, som både forvirret og åpnet øynene mine. Jeg må med en gang nevne at dette er en av mine første diktsamlinger, noe som gjorde den vanskeligere for meg å lese enn en roman. I starten var jeg veldig forvirret, jeg hadde store problemer med å se sammenhengen mellom linjene og se utenfor bokas rammer. Heldigvis ettersom jeg kom lengre inn i boka klarte jeg å lese mellom linjene, og diktene ble enklere å tolke. Diktene var merkelige, og noen av dem rørte meg og var enkle for meg å kjenne meg igjen i. Andre dikt var uforståelige eller ubehagelige å lese, noe som førte til at jeg mistet leselyst.

Det jeg er mest kritisk ved er at jeg ikke syntes den passer for ungdom, og hvis den skal må det være svært belest ungdom. Boka bruker et vanskelig språk og flere av diktene passet ikke til ungdom i dagens samfunn. Jeg tror at de fleste ungdommer vil ikke klare å trekke sammenheng, og klare å appellere seg til teksten. Jeg syntes fremdeles at boka er original, dette kommer nok litt av at jeg ikke har lest mye dikt tidligere. Jeg tror det også kommer av at det er en diktsamling rettet mot ungdom, noe som jeg aldri har sett før.

Jeg er stor fan av hvordan boka har blitt utført på forsiden, og at den er delt opp i flere deler, noe som fikk meg til å ønske å lese i starten. Jeg finner det også spennende at dette er dikt forfatteren skrev i sin ungdom.

Boka kan virke lettlest, men er absolutt ikke det. Man må virkelig ha lest mye og kunne reflektere rundt egne tanker for å forstå den. Språket som blir brukt er fantastisk, men ble for komplisert for en ungdomsbok. Jeg er glad forfatteren delte opp boken slik at du forsto hvilket tema diktene hans var i.

Terningkast: 4, en «rar» og original dikt samling, men ble for komplisert for min del.

LESDET- Gulskogen skole


Camilla

Camilla

Skrevet av 29. november 2016 av Camilla på Åretta ungdomsskole

Kulden er de andre
Kulden er de andre, er en diktbok skrevet av Cornelius Jakhelln. Boken har fire kapitler der diktene er sortert etter forskjellige temaer. De er skrevet på slutten av 1900-tallet men de er ikke satt i rekkefølge. Diktene inne i boken går mye på selvbildet og på andre mennesker og jeg syntes det var ganske lett å kjenne seg igjen i de fleste diktene. Noen av diktene var tatt med fra koranen noe som jeg likte veldig godt fordi da kommer noe av den muslimske religionen inn i boken selv om det ikke står så mye fra den.
Jeg likte boken når jeg var ferdig med den for den fikk deg til å tenke litt over hvem du selv er og hvordan man skal være mot andre. Den tar mye opp selvbildet, religion og kjærlighet. Boka var litt forvirrende i starten siden jeg trodde at diktene skulle henge sammen og lage en historie, men det gjorde den ikke. Boken var ikke så veldig spennende å lese, men den ga et godt inntrykk selv om.
Jeg syntes den boka her passer for ungdom, men jeg er usikre om dette er en bok som jeg vil anbefale til u-prisen. Jeg gir boka alt i alt terningkast 5


Lone Sundem-Eriksen

Lone Sundem-Eriksen

Skrevet av 25. november 2016 av Lone Sundem-Eriksen på Midtstuen skole

Denne boken er en veldig lettlest bok som du leser på ca. 30min. Den er skrevet av Cornelius Jakhelln når han var på ungdomsalderen. Diktene er samlet fra 1994 til 1997. For meg er dette ganske imponerende at han som ungdom greide å skrive dikt som ikke bare får deg til å tenke, men også forstå hvordan det var som ungdom på 90-tallet.
Boken er delt inn i flere deltemaer f.eks. «kulden er de andre», «omnifoni» og «kjøtthøst». Dette gjør det enklere for deg som leser å vite temaet til diktene. Nå kommer det som er litt dårlig med boken. Først kunne det vært flere dikt på hver av sidene så man ikke sløste så mye med arkene. Det føles ut som forfatteren prøvde å sløse med sidene for å nå minimumsantallet.
Denne boken har noe nedturer og noen oppturer, men den er grei å lese og den får deg til å tenke.

Jeg gir boken terningkast 4


Emil Peter Nitschke Rolstad

Emil Peter Nitschke Rolstad

Skrevet av 15. november 2016 av Emil Peter Nitschke Rolstad på Sør-Fron ungdomsskole

Kulden er de andre- en lettlest diktsamling

Kulden er de andre er en bok med dikt fra 1994-1997, Cornelius Jakhelln er forfatteren av alle diktene.

Denne boka er en annerledes ungdomsbok, og får en til å tenke. Det er alt i alt et godt skrevet språk, men noen av diktene kunne vært forenklet. Mange av ordene er vanskelige, og jeg skjønte egentlig ikke meningen med diktet. Jeg er ikle så glad i diktsamlinger selv, men jeg syns at dette er en enkel diktsamling for ungdommer som bare vil få et innsyn i hva dikt er. Den kunne også passet for voksne siden, den egentlig ikke har så mange dikt som er tilpasset ungdom. Det er også ikke så mye tekst på hver side som jeg liker veldig godt.

Jeg anbefaler denne boka til folk i alle aldre som vil ha en lettlest diktsamling. Jeg gir denne boka terningkast to, fordi jeg rett og slett ikke liker dikt, og siden boka faktisk er nominert til Ungdommens Bokpris(Uprisen) kunne forfatteren gjort den mer "ungdomsvennlig". Noen av diktene kunne også vært litt forenklet, siden mange hadde mye vanskelige ord som jeg ikke skjønte noe av.


John Arne Resset

John Arne Resset

Skrevet av 7. november 2016 av John Arne Resset på Sør-Fron ungdomsskole

Poesi
Dette er en bok som er laget av dikt. Boka handler om mennesker og livet . Boka er delt i 4 kapitler. Kulden er de andre, sjelelsk /hudelsk, Omnifoni og kjøtthøst. Det er ingen hoved person i denne boka her på grunn av at det er dikt og da er det forskjellige tema.
Jeg synes denne boka er bra den har mage gode dikt og noen som ikke gir mening for meg. Denne boka er og ganske lettlest. Denne boka inneholder små dikt som er lett å lese for de som ikke liker å lese så mye tekst. Alle diktene er ikke så lett å forstå. Men noen dikt er ganske enkle å forstå.

Jeg gir denne boka terningkast:3

Vis flere anmeldelser

Til toppen