Kulden er de andre

Cornelius Jakhelln Cappelen Damm 2016 17 anmeldelser

I perioden 1994-1997 skrev Cornelius Jakhelln en del dikt i ungdomstiden. Diktene kretser rundt ungdomstid, det å føle seg utenfor og søke etter identitet i et mer og mer ekstremt tankegods og miljø.

Hvordan skrive en anmeldelse

Hanna Andersen

Hanna Andersen

Skrevet av 16. desember 2016 av Hanna Andersen på Midtstuen skole

Tittel: Kulden er de andre
Forfatter: Cornelius Jakhelln
Min opplevelse av boka: Dette er ikke en fortelling, men en samling av dikt. Poesien er beregnet for ungdom, og de fleste av diktene ble skrevet av forfatteren da han var tenåring. Likevel føler jeg dessverre ikke at de appelerer så veldig til meg. Jeg kan riktignok kjenne meg igjen i virkelighetsoppfatningen til forfatteren i enkelte av diktene, men mange av dem er vanskelige å tolke. Det førte til at jeg ikke forsto budskapet i flesteparten av diktene, og derfor opplevde jeg dem som en tekst sammensatt av ord uten noen sammenheng med hverandre. Jeg har ikke bred erfaring med å lese dikt, og kan derfor ikke sammenligne disse diktene med noen andre. Dette fører til at det blir vanskelig for meg å se om de er originale eller ikke, men det var hvertfall noe nytt for meg! Forfatteren har brukt virkemidler som språklige bilder og gjentakelse i diktene. De er alle modernistiske dikt. Det vil si at de blant annet ikke inneholder rim.
Språk: Boka er skrevet på bokmål. Den inneholder en del ord som er fremmede for meg. Det var mange ord der som jeg ikke visste hva betydde. Dette førte til at det ble ekstra vanskelig for med å tolke temaet i diktene. Boka var veldig lettlest, og diktene var aldri lengre enn en side. Det var mye luft mellom linjene. Og den ble dermed ganske lettlest.
Oppsummering: Boka er egentlig en diktsamling med ungdom som målgruppe. Jeg kan kjenne meg igjen i enkelte av diktene som er i den, men mange av dem er svært vansklige å tolke. Dette førte til at jeg opplevde store deler av boka som meningsløs. Det er temmelig nytt for meg å lese dikt, og det var fint å utvide mine erfaringer innenfor denne sjangeren. Jeg velger å gi boka terningkast 3.


Kristin Paasche

Kristin Paasche

Skrevet av 15. desember 2016 av Kristin Paasche på Rørvik skole

Som å lese koreansk

Roser er røde
Fioler er blå
Denne boken var nok
Litt vanskelig å forstå

Dette er en dikt bok, og alle diktene er samlet fra dikteren Cornelius Jakhelln, fra hans ungdomstid.
Diktene sa noe om hvordan han hadde det som ungdom og som et mobbeoffer.
Hvis det er en ting jeg skulle ha sagt om diktene så er det at de var vanskelige å forstå. Det var noen få dikt jeg kunne kjenne meg igjen i men resten var som å lese koreansk.
Jeg synes det var en god ide å ha en diktbok for ungdommer siden ungdommer (som meg) trenger å lære/lese mer om dikt. Så jeg vil helst at forfattere skal fortsette med det, men bare skrive litt mer forståelig. Språket som ble brukt i boken var fin, ikke så mange banneord. Det kan godt hende at datidens ungdommer hadde skjønt disse diktene litt bedre.
Jeg synes det var litt ”ubehagelig” å lese dikt som var fra koranen, og jeg tror det hadde vært bedre med dikt som ikke var så religiøse. Boken er delt opp i 4 hovedkapittler. Man kan ikke si så mye om spenningskurver og hvordan den starter og ender annet enn at det er dikt.
Alt i alt: Forfattere må gjerne fortsette med å skrive diktbøker, bare litt mer forståelige dikt. Det er unødvendig å ha noe religiøst i bøker, det gjør det bare litt ukomfortabelt å lese.
Jeg vil ikke boka skal nomineres til uprisen
Terningkast: 3


Ellinor Sophie Olsen

Ellinor Sophie Olsen

Skrevet av 14. desember 2016 av Ellinor Sophie Olsen på Grimstad ungdomsskole 8. trinn

Kulden er de andre

«Kulden er de andre» er skrevet av Cornelius Jakhelln.
Sjangeren er dikt.
Boka handler om Cornelius Jakhellns ungdom. Han skrev diktene i perioden 1994 til 1997. Det handler om at han følte seg utenfor og hvordan de andre ungdommene var mot han. Og hvordan han taklet livet som et mobbeoffer.
Jeg opplevde boka litt trist, når han fortalte alt det vonde gjennom diktene. Boka var også litt kjedelig, fordi diktene han hadde skrevet var litt vanskelig å forstå. Jeg skjønte noen av diktene, men mesteparten var vanskelige å forstå. Men diktene var fine, fordi hvert dikt hadde en fortelling i seg og var veldig følsomme.
Hvis man skjønner de fleste diktene, er boken egentlig veldig bra. Jeg mener at boka passer mer til voksne og de som går på videregående skole, enn til ungdomsskole elever.
Jeg tror forfatteren har skrevet denne boken for å uttrykke følelsene sine gjennom dikt. Han prøver å fortelle hvordan det var for han å være ungdom. Og han prøver å si at det var de andre som var de fæle og ikke han. Når man leser boka får man høre masse av det vonde de andre gjorde mot han, og det er det som gjør boka litt trist.
Boka får deg til å tenke hvor fæle folk kan være mot andre mennesker. Den får deg til å tenke på mobbing og hvordan mobbe offerer kan ha det. Det er egentlig bra å lese denne boka for du lærer om mobbing, og du tenker på at man må aldri mobbe noen.
Det beste ved boka er at diktene får deg til å tenke på en annen måte, og at vi lærer at vi ikke må gjøre sånne dumme ting mot noen andre.
Bokas svakhet er at språket er litt komplisert, og at boka er litt kjedelig fordi det er en diktbok og man må ha interesse for dikt for å like den veldig godt.
Jeg mener at de som er glad i å lese dikt burde lese denne boken. De som ikke har interesse for dikt burde la være å lese den.
Jeg hadde nominert boka til Uprisen. Boka er en unik bok, og den har sine svakheter og sine styrker.


Matilde

Matilde

Skrevet av 14. desember 2016 av Matilde på Grimstad ungdomsskole 8. trinn

Kulden er de andre
Denne boken har sjangeren dikt og diktene handler om ungdomstiden til Cornelius Jakhelln
Jeg opplevde denne boka veldig kjedelig fordi jeg ikke synes at denne boka ga så mye mening til med og jeg synes dette skulle vært en mer voksen bok ikke en ungdomsbok
Jeg likte ikke denne boka og den bør ikke nomineres fordi denne er ikke en typisk ungdomsbok, synes jeg og jeg gir den terningkast 1


Kaeo Nygård

Kaeo Nygård

Skrevet av 12. desember 2016 av Kaeo Nygård på Rørvik skole

Uforståelig for ungdom
I hvert fall for meg, var alt uforståelig. Diktene var ifra 1990-tallet, så jeg forventet at det ville bli litt vanskelig for meg og forstå. Selv om det sikkert er gode dikt, tror ikke jeg de fanger så mange ungdommer. Ordenene som ble brukt var vanskelige og ordene pleier ikke å bli brukt av ungdommer.
Det var to dikt jeg forsto og kunne gjenkjenne meg selv i. Resten av diktene var som å lese russisk. Uansett hvor mye jeg leste dem, forsto jeg ikke. Plutselig kommer det dikt ifra koranen, og det forsto jeg ingenting av. Jeg satt der som et spørsmåltegn. Det var noe veldig uforventet, og det syntes ikke jeg ga mening. Selv om det kanskje handlet om det samme, syntes jeg det var unødvendig og plutselig sette inn noe religiøst.
Jeg vil anbefale denne boka til litt eldre egentlig. Ungdommer som liker litt eldre tider kan godt lese denne boka. Hvis du liker å forstå og er litt filosofisk, passer denne for deg.
Jeg gir denne boken 2.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Jade Brændsrud

Jade Brændsrud

Skrevet av 1. desember 2016 av Jade Brændsrud på Gulskogen skole

Passer dikt som ble skrevet på 1990-tallet til dagens ungdom?

Svev

Svalen over slettene
Ser den seg selv

En planløsfugel
i en ordnet verden

En overraskede og spesiell diktsamling, som både forvirret og åpnet øynene mine. Jeg må med en gang nevne at dette er en av mine første diktsamlinger, noe som gjorde den vanskeligere for meg å lese enn en roman. I starten var jeg veldig forvirret, jeg hadde store problemer med å se sammenhengen mellom linjene og se utenfor bokas rammer. Heldigvis ettersom jeg kom lengre inn i boka klarte jeg å lese mellom linjene, og diktene ble enklere å tolke. Diktene var merkelige, og noen av dem rørte meg og var enkle for meg å kjenne meg igjen i. Andre dikt var uforståelige eller ubehagelige å lese, noe som førte til at jeg mistet leselyst.

Det jeg er mest kritisk ved er at jeg ikke syntes den passer for ungdom, og hvis den skal må det være svært belest ungdom. Boka bruker et vanskelig språk og flere av diktene passet ikke til ungdom i dagens samfunn. Jeg tror at de fleste ungdommer vil ikke klare å trekke sammenheng, og klare å appellere seg til teksten. Jeg syntes fremdeles at boka er original, dette kommer nok litt av at jeg ikke har lest mye dikt tidligere. Jeg tror det også kommer av at det er en diktsamling rettet mot ungdom, noe som jeg aldri har sett før.

Jeg er stor fan av hvordan boka har blitt utført på forsiden, og at den er delt opp i flere deler, noe som fikk meg til å ønske å lese i starten. Jeg finner det også spennende at dette er dikt forfatteren skrev i sin ungdom.

Boka kan virke lettlest, men er absolutt ikke det. Man må virkelig ha lest mye og kunne reflektere rundt egne tanker for å forstå den. Språket som blir brukt er fantastisk, men ble for komplisert for en ungdomsbok. Jeg er glad forfatteren delte opp boken slik at du forsto hvilket tema diktene hans var i.

Terningkast: 4, en «rar» og original dikt samling, men ble for komplisert for min del.

LESDET- Gulskogen skole

Til toppen