Hulder (Kire 1)

Tonje Tornes Gyldendal 2013 14 anmeldelser

Erik flytter med sin far til en liten bygd, der moren hans er innesperret på psykiatrisk klinikk. På gården der de bor, skjer det underlige ting om natten. En jente sniker seg rundt. En lettkledd jente med hale. Sammen med Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Henriette Larssen

Henriette Larssen

Skrevet av 11. november 2013 av Henriette Larssen på Kjøllefjord skole

Hulder er første bok i en ny serie som er skrevet av Tonje Tornes

Boka handler om Erik som flytter til en liten bygd med pappaen sin, der mammaen er sperret inne på psykiatrisk klinikk. På gården der de bor skjer det merkelige ting om natten. En natt ser han en jente og følger etter henne inn på låven der ser han et blått lys. Han går til det blåe lyset og der møter han Flora med de røde øynene, det gråe lange håret og en hale. Med sine nye venner fra klassen, Trine og Tore, får Erik et innblikk i de underjordiske kreftene.

Det jeg liker med boka er at den er spennende fordi den handler om overnaturlige ting. Det tok en stund å komme inn i handlingen. Det kommer kanskje av at det er den første boka i Kire serien, så men må bli kjent med personene. Noen steder var det litt vanskelig å henge med fordi det var litt rotete.

Jeg vil anbefale denne boka til ungdommer i alderen 13-15 år som liker fantasy bøker.

Terning kast: 4-


Christian Dyrmose Ryseth

Christian Dyrmose Ryseth

Skrevet av 28. oktober 2013 av Christian Dyrmose Ryseth på Kila skole, 9A

Hulder: Spennende fantasi fra vår tid
En roman av Tonje Tornes

Hulder er den første boken i Kire-serien, og er i sjangeren fantasi. Boken starter med at Erik (hovedpersonen) og moren er ute og går en tur. Plutselig føler både Erik og moren at de ikke er alene. Erik ser en grønn skikkelse og føler en veldig trang til å gå bort til denne skikkelsen. Moren løper mot skikkelsen, finner fram en kniv og ’’dreper den’’. Etter hvert blir Erik viklet inn i et nytt eventyr med både huldre, troll, alver og andre fantasiskapninger.

Boken har en spennende innledning, men så tar det litt for lang tid før det begynner å bli spennende igjen. Når man er kommet forbi side 100 begynner boken å bli bra. Det er alltid spenning, og gjennom de siste 166 sidene var det nesten umulig å legge fra seg boken. Boken beskriver veldig godt hva som skjer rundt Erik. Det var en indre spenning, som vil si at det ble alltid skrevet hva Erik tenkte, hvordan han følte seg. Jeg følte at den endelige slutten ikke vår så overraskende, men det var fortsatt mange ting som kom uventet. Det tok litt lang tid men alt i alt så var boken spennende.

Jeg synes at boken er lett å lese, med veldig variert språkbruk. Setningene er både lange og korte, og det blir brukt veldig gode beskrivelser for landskap, hus, men også for menneskelige følelser. Boken er skrevet på en måte som får deg til å ville lese videre, som for eksempel ved å slutte kapitelet når det er veldig spennende, og dra ut de spennende øyeblikkene lengst mulig.

Jeg mener at denne boken er helt original med en unik handling. Jeg har ikke har lest eller sett en film som ligner på denne boken. Den blir skrevet som mange andre fantasibøker og bruker de aller fleste kjennetegnene til en fantasihistorie, for eksempel kamp mellom gode og onde krefter, med en spesiell hovedperson.

Hulder er den eneste boka som Tonje Tornes har skrevet, men det er den første i en serie. Jeg synes at forfatteren har gjort en god jobb med boken. Det eneste jeg mener hun burde gjøre for å forbedre boken er å prøve å lage den spennende fra starten av. Boken er sammenhengende og personene i boka er utrolig bra beskrevet og de virker hundre prosent realistiske.

Jeg synes at forfatteren har vært veldig kreativ, og det er fint at hun har lyst til å dele verdenen sin med andre. Den har ikke gitt meg noe særlig å tenke på, utover at den er spennende og gøy å lese. Den er skrevet for ungdommer i 12-16 års alder, og passer kanskje best for gutter. Jeg anbefaler boken fordi den er veldig bra og lett å lese.


Jenny Larsen Hopland

Jenny Larsen Hopland

Skrevet av 21. oktober 2013 av Jenny Larsen Hopland på Den norske skole Costa Blanca

Jeg synes boken er veldig spennende og gleder meg til neste bok allerede. Jeg liker spesielt godt Flora.


Marte Torstensen

Marte Torstensen

Skrevet av 14. oktober 2013 av Marte Torstensen på Haugeåsen Ungdomsskole

Hulder handler om Erik som utforsker de magiske sidene ved seg selv. Det jeg likte best ved boka var at den drar inn gamle barnefortellinger og gir nytt liv i dem og det at du får enda tydeligere se en av de forskjellige måtene å slite på. Anbefales virkelig til de som liker fantasi.

Til toppen