Kaoshjerte

Lise Forfang Grimnes Aschehoug 2014 11 anmeldelser

Minja er seksten år og våkner forslått og uten hukommelse i blokka hjemme på Stovner. Hun drømmer om hender som trekker henne ned i en myr, om jenter med kuhaler, om en mann vakker som stjernehimmelen - og plutselig husker Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Mia Ovesen

Mia Ovesen

Skrevet av 8. desember 2014 av Mia Ovesen på Åretta ungdomsskole

Kaoshjerte av Lise Forfang Grimnes er den beste boka jeg har lest som bokanmelder. Det er en fantastisk Fantasy bok som det er vanskelig å legge fra seg. Den fanger din oppmerksomhet fra første stund og har deg med hele veien.
Kaoshjerte handler om Minja på 16 år fra Stovner. En dag våkner hun og husker ingenting, bare svake minner av, huldra? Det er ikke rart, hun har nemlig oppsøkt mormora si i Åslia, der ble hun nesten bergtatt… Dette gikk heldigvis bra, men nå later det til at Minja’s bestevenn Josef har blitt bergtatt. Bare Minja kan redde han, for det bor nemlig en hulder i henne også…
Denne boka er så bra og det er faktisk den eneste boka jeg har lest som anmelder som er bra! Kaoshjerte passer til både jenter og gutter 13-16 år. Denne boka fortjener ikke bare å bli nominert til U-prisen… den fortjener å vinne!


Ingvild Korpberget

Ingvild Korpberget

Skrevet av 8. desember 2014 av Ingvild Korpberget på Dokka ungdomsskole

Kaoshjerte

En dag våkner 16 år gamle Minja opp og hun kan ikke huske noe fra de siste ukene. Da hun får vite at bestevennen hennes Josef har forsvunnet prøver hun desperat å huske det som har skjedd. Plutselig får hun minnene tilbake. Hun oppdager at det hele begynte med at hun dro for å lete etter mormoren sin. Hvem kan Minja stole på? Hva har skjedd med Josef? Hva er det mormoren hennes skjuler?

«Kaoshjerte» er skrevet av Lise Forfang Grimnes og dette er hennes første bok. Hun har vært veldig flink til å bruke mange skildringer i boka og det var lett å se for seg det som skjedde. Boka er skrevet på en måte som gjør at den er lett å lese. Den har også med en del om huldre og gamle sagn, og det gjorde boka mer interessant.

Jeg vil gi denne boka terningkast 4. Det er en spennende bok, men den kunne bli litt for kjedelig til tider. Den ble også litt forvirrende fordi det skjedde for mye på en gang. Denne boka passer best til aldersgruppen 13- 16 år. Jeg synes ikke at denne boka var så bra at den burde vinne u-prisen, men den var helt grei. Den er perfekt for de som liker å lese om huldre og det overnaturlige!


Iselin

Iselin

Skrevet av 3. desember 2014 av Iselin på Lundenes skole

Sagnene blir virkelighet. Årets bok!

UTROLIG bra bok! Mye spenning og gamle sagn i den. En perfekt bok for de som liker både action og realitet – en klar sekser!

Minja står opp hjemme hos seg selv, forslått og med hukommelsestap. Alt begynte med at hun skulle finne bestemoren sin. Mens hun leter møter hun drømmegutten sin, akkurat som hun har sett han for seg. Dette resulterer kaos og drama. Var det så lurt å møte bestemoren?

Vel, som sagt er dette både action og realitet i samme bok og det var derfor jeg ville bla videre. Det skjedde mye urealistisk, men forfatteren fikk det til å virke ganske realistisk. Forfatteren skildret godt og brukte mange litterære virkemidler. Jeg dannet meg et bilde i hodet av hvordan det så ut der Minja var og hvordan det så ut når noe spennende skjedde.

Jeg lærte faktisk litt om gammel tro, og om at det fortsatt er noen som tror på sagnene som er mange, mange år gamle. Jeg tenker ungdommer fra 14-16 burde lese denne boken fordi den blir litt for lang å lese for noen som er 12-13 år, og kanskje litt vanskeligere å skjønne. Og denne boken må virkelig nomineres til Uprisen!


Selena Schwenke

Selena Schwenke

Skrevet av 3. desember 2014 av Selena Schwenke på Tromstun skole, 9a

Kaoshjerte av Lise Forfang Grimnes

16 år gamle Minja våkner opp hjemme hos seg selv forslått. Hun skjønner ikke hva som har skjedd og husker ingenting om hva som har skjedd de siste ukene. Det eneste hun husker er en merkelig drøm og plutselig husker hun hva som har skjedd. Hun husker at hun har møtt mormoren for første gang og at Josef, bestevennen hennes, er borte for alltid.

Kaoshjerte er ei bok bygd på norske huldersagn. Jeg har aldri lest ei bok om huldrer før og det var artig og interessant å lese om. Språket i boka er helt greit. Det er ganske enkelt, men det passer fint for ungdom. Den var spennende, men jeg følte ikke at jeg måtte vite hva som skjedde i neste kapittel.

Forfatteren avslørte ikke alt med engang. Det var først hadde en del der hovedpersonen ikke husket noe, deretter en del om hva som har skjedd tidligere og til slutt var det en del som fortsatte der første delen slapp. Dette synte jeg var en grei løsning, men jeg syntes at overgangen ble litt rar mellom den første og tredje delen. Hun husker først ingenting og så får hun alle minnene tilbake helt plutselig, det ble litt rart og urealistisk.

Dette var ei bok som var artig og underholdende å lese, men den var ikke fantastisk eller den beste boka jeg har lest. Alt i alt var den helt OK. Burde den bli nominert til uprisen? Det er jeg ikke helt sikker på. Den var ingen klar vinner, men samtidig var den ikke dårlig heller.


Anna Julie Wallenius

Anna Julie Wallenius

Skrevet av 11. november 2014 av Anna Julie Wallenius på Kjøllefjord skole

Gripende kaos

Jeg skal anmelde boka ”Kaoshjerte” skrevet av Lise Forfang Grimnes. Lise Forfang Grimnes debuterte som selvstendig forfatter med ”Kaoshjerte” og har foreløpig ikke skrevet flere bøker alene. Hun har vært medforfatter av boka ”Muntlige ferdigheter” fra 2012. ”Kaoshjerte” tilhører fantasysjangeren, men det er ikke noen portal til en annen verden som i for eksempel Narnia eller Harry Potter bøkene. Den er mer av typen hvor man fokuserer på huldre, nøkker og gamle sagn. Den handler om 16 år gamle Minja som våkner i leiligheten sin på Stovner i Oslo uten et eneste minne fra sommerferien. Hun må da prøve å få minnene fra sommerferien tilbake. Bestekompisen Josef er også borte, og hun må finne han, noe som blir vanskelig uten hukommelsen.

Boka er helt grei å lese språkmessig, med normalt lange setninger og for det meste enkle ord. Språkbruken passer fint til boka, ettersom at det er ei ungdomsbok.

I det siste har det blitt populært å skrive om Huldre, og gamle norske sagn og eventyr som for eksempel ”Odinsbarn” og ”Råta”, skrevet av Siri Pettersen eller ”Hulder” som er skrevet av Tonje Tornes. ”Kaoshjerte” føyer seg litt inn i denne sjangeren. Historien i boka er oppfinnsom og original, ikke som noe jeg har lest før.

Boka er full av dype skildringer og beskrivelser, leseren får et ganske eksakt bilde av hva hovedpersonen tenker og føler til en hver tid. Den er stort sett spennende, men ved enkelte deler av boka var det noen unødvendige aspekter, som den fint hadde klart seg uten. For eksempel kan starten av boka virke litt treg, med tanke på at den ikke begynner skikkelig før et stykke inn i fortellingen. Boka er merkverdig uforutsigbar, og man får et par overraskelser mens man leser, det gir boka liv og gjør den enda mer spennende. Det er også mye frem og tilbake i boka, i forhold til tid, det kan bli litt forvirrende.

Alt i alt er ”Kaoshjerte” ei god, men ikke fantastisk bok. Til tross for det, er den gripende og lett å leve seg inn i, men den var ikke vanskelig å legge bort. Ei litt annerledes bok innenfor fantasysjangeren, med huldre og andre myter og sagn. Boka er godt skrevet med tanke på språk og skildringer, beskrivelser og tankereferat. Den er for det meste spennende og uforutsigbar. En negativ ting med boka er at den er litt treig i starten, og at den ikke er spesielt spennende før et stykke ut i boka. Den er også litt forvirrende fordi det blir mye frem og tilbake med tidspunkter, kaotisk. Slutten på boka er litt brå, og ganske åpen.

Terningkast: 4

Vis flere anmeldelser

Til toppen