Kamuflasje

Janne Aasebø Johnsen Cappelen Damm 2015 33 anmeldelser

En veibombe har gått av ved en norsk leir i Afghanistan. Medienes rapporter er uklare. Forsvaret holder tett. Hjemme i Norge sitter Renate og spør seg om faren kan ha blitt drept.

Hvordan skrive en anmeldelse

Sanna

Sanna

Skrevet av 14. desember 2015 av Sanna på Kjøllefjord skole

Prøvde du engang?

Kamuflasje
Forfatteren av boka heter Janne Aasebø Johnsen, hun er født i 1967 og utdannet lærer, hun har stor erfaring med barn og ungdomsbøker. Når hun ikke skriver jobber hun på Søre Ål barneskole.

Boken “kamuflasje” handler om 13 år gamle Renate som lever et normalt liv som mange andre 13 åringer gjør med sin bestevenn Zara. Helt til faren, Michael, bestemmer seg for og dra til Afghanistan i 3 måneder med forsvaret og hele verden til Renate forandres. Bestevennen Zara er ikke til noe trøst heller da Renate har det tungt. Midt oppi all blander det seg mye drama og romantikk. Kommer pappa seg hjem?

Jeg opplevde boken som skuffende og veldig forvirrende. Jeg gledet meg egentlig til boken skulle ta slutt fra første kapittel. Det at forfatteren brukte dato for hvert “kapittel” var veldig forvirrende. Det var veldig forvirrende siden hun hoppet fra en måned til en annen, og plutselig hoppet hun tilbake igjen.

Terningkast: 2
Jeg ga denne boken terningkast 2 fordi hun er god i å skrive norsk og ikke hadde noen skrivefeil. Men selve innholde var elendig.


Lena Maria

Lena Maria

Skrevet av 14. desember 2015 av Lena Maria på Hvittingfoss skole

Bokanmeldelse av "Kamuflasje"
Boka er skrevet av Janne Aasebø Johnsen.

En bok om vennskap, kjærlighet, savn og redsel for å miste en far.

Boka er skrevet som en dagbok og ligger innenfor sjangeren drama tror jeg.
Hovedpersonen heter Renate. Den handlet om en jente som forteller om hvordan dagene hennes er. Faren reiser til Afganistan på militæroperasjon, og hun savner han fælt samtidig som hun er redd for at noe skal skje med ham, Boka handler også om vennskap og kjærlighet som hun opplever mens faren er borte. Renate er en litt sjenert og en litt stille jente. Hun er glad i å tegne og virker ikke så veldig sosial.

Boka starter litt treigt, men har en litt spennende del midt i. Det var en veldig åpen slutt og det var mye jeg ikke fikk svar på.

Boka var litt ensformig og tok opp utfordringer Renate hadde i hverdagen. Det som var spennende var kjærlighetshistorien. De som liker å sette seg inn i andres tanker og følelser vil nok like denne boka godt og anbefales til dem. For min del liker jeg krim mye bedre. Boka var litt kjedsommelig og litt mye følelser for min del.

Boka har et budskap om hvor vondt de hjemme kan ha det når noen i familien reiser ut i krigen. Vi blir også veldig godt kjent med Renates tanker og følelser.

Jeg vil nominere boka til ungdomsprisen og gir den terningkast 4.


Jakob Witt

Jakob Witt

Skrevet av 11. desember 2015 av Jakob Witt på Sagatun skule

Den som dreg i krigen tek med seg heile familien

Kamuflasje er ei bok som trenger seg inn i tankane dine og forandrar deg. Du begynner å tenkje over korleis det er for dei som har foreldre i forsvaret, og ikkje minst dei som bur i land der det er krig eller anarki. Eg synest denne boka burde nominerast, fordi det er eit aktuelt tema og er ei veldig god bok.
Boka skildrar veldig godt korleis Renate har det og kva ho føler. Scenene der ho er redd for at noko skal skje med faren er veldig bra skildra. Vi ser kor vondt ho har det, og korleis ho samtidig prøver å «beskytte» faren. Eg synest at dei avsnitta laga boka spennande, triste og levande. Det var det som gjorde boka til ei fin leseopplevelse. Men slutten var ganske open. Det hadde ikkje vore smart å skreve ei bok til.
Boka handlar om ei 13 år gammal jente som heiter Renate. Ho har akkurat begynt i åttande klasse, når det kjem ein ny gutt til klassen som heiter Daniel. Zara, besteveninna til Renate, er ei jente som herskar med alle og som vil bli sammen med alle gutane. Til dette føremålet brukar ho Renate. Ho skal gå rundt og spørje gutane om dei vil bli sammen med Zara. Ein dag skal Renate spørje Daniel, men han vil ikkje bli sammen med Zara. Han vil bli saman med Renate, og når Zara merkar det blir ho skikkeleg sinna på Renate, og slettar ho som venn. Men ho har det ikkje lett fordi faren er dratt til Afganistan og ho er veldig redd for at det skal skje noko med han. I tilleg til alt er mora er blitt sjuk og skal på sjukehuset akkurat i den veka Daniel er heime, men det nyttar ikkje. Ho må dra til bestemora i Oslo. Der blir ho kjend med ein ny gut som heiter Glenn, men han er ikkje heilt ok.


Parnian

Parnian

Skrevet av 10. desember 2015 av Parnian på Rosenborg ungdomsskole

Kamuflasje er en ungdomsbok skrevet av Janne Aasebø Johnsen.
Hovedpersonen i historien heter Renate. Hun er en 13 år gammel jente og bor med moren sin etter at faren hennes drar til afghanistan for å krige. Dette påvirker hverdagen til Renate i stor grad. Moren sjekker nyheter flere ganger om dagen, og de vet ikke om faren er i livet. dette gjør hverdagen til moren og Renate mye mer stressende. I tillegg begynner en ny gutt på skolen deres Daniel, som skaper drama mellom Renate og bestevenninen Zara.

Historien er noe som kan være spennende for mange ungdommer. Leseren kan få en innblikk i hvordan en familie medlem som drar for å krige kan påvirke livet til familien. I tillegg inneholder historien mye kjærlighet og drama, noe som kan være spennende og mange ungdommer kan kjenne seg igjen i. Leseren blir godt kjent med hovedpersonen Renate og tankene hennes om de forskjellige personene og situasjonene i livet hennes. Renate virket som en person med ikke så god selvbilde. Hun tenker ofte at Zara er bedre og penere enn henne, spessielt i begynnelsen av boka. Det kan mange ungdommer kjenne seg igjen i fordi vi lever i en generasjon hvor vi sammenligner oss selv med hverandre hele tiden. Renate er i en vanskelig situasjon hvor hun trenger mye støtte og trøst, men bestevenninen er mer opptatt av seg selv og den nye gutten Daniel. Det syntes jeg var trist, fordi det virket ikke som Renate hadde andre nære venner enn Zara. Zara var ikke en god venn og satte bare seg selv og sine egne behov i sentrum.

Jeg er vanligvis ikke så stor fan av kjærlighetshistorier, fordi mange av de virker for "perfekt" og urealistisk, som jeg føler ikke skjer så mye i virkeligheten. Men kjærlighets historien i denne boka føles mer "ekte", og det liker jeg veldig godt.

forfatteren er veldig flink til å skildre følelser og handlinger på en lett og foståelig måte.
Noe som er veldg viktig, fordi når en bok er lettlest, tiltrekker den seg flere lesere fra ulike "nivåer". Når jeg leste boka følte jeg at jeg var med i handligen. Boka er veldig spennende, og er den første uprisboken jeg faktisk leste ferdig. Den startet rett inn i handligen, og det ble spennende med engang. Man har så mange spørsmål når man begynner å lese boka, og det er bra fordi da vil man lese mer. Det var vanskelig å legge boka fra seg!
Jeg gir boka terning kast 5.


Helene Tjemsland

Helene Tjemsland

Skrevet av 10. desember 2015 av Helene Tjemsland på Orstad skule

"Kamuflasje", en ungdomsroman skrevet av Janne Aasebø Johnsen

Forlag: Cappelen Damm
Utgivelses år: 2015

Forfatteren har meget god erfaring med barne- og ungdomsbøker. Hun er utdannet lærer og jobber på en barneskole. "Kamuflasje" er en bok med røtter fra virkeligheten.

Boka handler om 13 år gamle Renate som bor sammen med mamma og pappa i Kristiansand. Hun lever et helt normalt liv som 13 åring med bestevenninnen, Zara. Alt ble forandret når plutselig faren måtte til Afghanistan i 3 måneder. Renate ble igjen i Norge sammen med moren sin. Videre handler boka om når hun møter en gutt som skaper drama mellom bestevenninnen, Zara. Hun vet godt at hennes tanker burde være på faren som er bortreist under farlige omstendigheter, men følelsene for denne gutten tar ofte overtaket.

Dette er ei bok som gjør det lett å komme tett inn på hovedpersonen. Jeg følte det hun følte. Følte hun sinne, sorg, kjærlighet, redsel osv. Uansett hvordan hun hadde det så følte jeg at jeg var en del av det. Jeg følte det på akkurat samme måte.

Denne boka føler jeg har to spesifikke handlinger. Den ene er mellom mor, far og datter, mens den andre er mellom Renate, venninnen, Zara, og gutten, Daniel. Personlig liker jeg best når det handler om Renate, Zara og Daniel. Det foregår typisk drama som ofte oppstår blant ungdom i dag. Jeg kjente meg igjen i mye av det som hendte. Det er typiske problem som oppstår i hverdagen i virkeligheten. Handlingen mellom familien gikk mye i det samme, mens med venninnen og gutten skjer det nye ting som skaper nye problemer.

Denne boka er skrevet av en forfatter med meget god erfaring innen det han holder på med. Hun skreiv så utrolig bra. Boka var kjempe bra beskrevet og forfatteren klarte å formidle det hun ville på en ekstremt bra måte. Denne boka gjorde meg interessert fra starten av og jeg brukte ikke mange dagene på å lese den ferdig for å si det sånn.

Vis flere anmeldelser

Til toppen