#Kampklar

Nina Rossing Vigmostad & Bjørke 2019 14 anmeldelser

Etter en fotballkamp der Anja må dele ut rødt kort til bortelagets store stjerne, våkner hun til trusler og netthets. Før var dagene fylt med venner, skole, fotball og forelskelser, men nå overskygges alt brått av kampen for å stå Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Herman O. Askheim

Festing, vold og nakenbilder

Skrevet av 5. desember 2019 av Herman O. Askheim på Kråkerøy ungdomsskole

Forfatter: Nina Rossing
Tittel: Kampklar
Forlag: Vigmostad Bjørke
Sjanger: Drama og action

Anja er fotballdommer, og skal dømme en g19 kamp for gutter. Det går ikke helt etter planen, hun får stygge kommentarer etter seg og det utvikler seg til å bli stygt.
Det var en relativt lettlest bok, med nesten ingen vanskelige ord. Det var en del banning og mye ord som er litt på kanten, men aldri noe for stygt, og det funket bra.
Boken handler om spredning av falske nakenbilder og hvordan det kan være å være damefotballdommer i dagens samfunn. Jeg tror at hun har skrevet boka fordi det er et viktig tema. Jeg tror også at å lese denne boka vil «lære» leseren litt om hvordan det kan være å være dame i vårt samfunn.
Boka starter med et brak i og med at det som skjer i starten kommer til å skape historien til resten av boka. Det var veldig spennende i starten og jeg synes hun har vært flink til å holde spenningen i boka, sånn at det ikke bare var spennende i starten.
Jeg likte boka på grunn av at det var en «spennende» tematikk, det var spennende nesten hele boka og det var et språk jeg kan relatere meg til. Jeg anbefaler alle tenåringer/ungdommer å lese denne boka. Terningkast 5


Astri Olea

Rødtkort eller ikke?

Skrevet av 2. desember 2019 av Astri Olea på Smestad ungdomsskole

«Kampklar» er i sjangeren roman. Det er forfatteren Nina Rossing som har skrevet boka «Kampklar». Boka handler om jente dommeren Anja. Hun dømmer en viktig gutte kamp. Under hele kampen blir det slengt kommentarer etter henne. Etterhvert må Anja dra fram det røde kortet. Var det en god avgjørelse? Lagene var tydelig ikke fornøyde med dømmingen. Etter kampen kommer kommentaren «Jeg skal voldta deg» fra en av spillerne. Hva skal dommerklubben gjøre?

Boka «Kampklar» har en handling som får fram mye av det hverdagslivet, sånn som sosialemedier og kommentar slenging. Forfatteren har fått til å bruke ungdomsspråk. Forfatteren hadde også prøvd og dra ut handlingen, men til tider var den så dratt ut så den ble kjedelig. Alt i alt synes jeg at boka var en helt OK bok.
Jeg gir boka ett terningkast «4».


Hannah

Fittedommer!

Skrevet av 24. november 2019 av Hannah på Sunnland skole

Boka “kampklar” av Nina Rossing er en roman som handler om en fotballdommer som heter Anja. Anja dømmer en G19 fotballkamp der hun får mye hets og stygge kommentarer. Lagene er ikke fornøyd med Anjas dømming, og når hun deler ut rødt kort til vinnerlagets store stjerne blir alt ti ganger verre. Anja drar hjem fra kampen med en dårlig følelse etter en ubehagelig kamp, men hun vet ikke hva som venter henne dagen etter.

Hun våkner opp med mobilen full av trusler og hets, men det er ikke det verste, noen har lagt ut pornobilder med Anja photoshoppet på og det ser nesten ekte ut. Flere hundre folk har kommentert og liket bildene, med Anja tagget i dem. Kommentarene fra både kampen og bildene sitter fast i hodet, “fittedommer”, “helvetes kjerring”, “hore”, “du skal voldtas”. Hvordan forventes det at man skal takle slike hendelser?

Boka er en skremmende aktuell roman som viser deg sosiale medias mørke sider. Utrolig mange barn og ungdom sliter med hets og nettmobbing hver dag, så det er en viktig bok å lese, med et bra budskap. For oss andre og de som står bak hets og nettmobbing virker det kanskje ikke så alvorlig, men med denne boka får man sett den andre siden av saken og hvor ille det faktisk er. Denne boka var så realistisk og bra skrevet at man følte skikkelig medfølelse for offeret. Man sitter igjen med et nytt syn på både sosiale medier og hvor ille ting er blitt i verden i det siste. I bokas tilfelle sier jo Anja og vennene ifra om hva som har skjedd til både familie, skole, dommerne og flere, men det er ikke alltid sånn det er i virkeligheten. Mange barn og unge som blir utsatt for slike ting har ikke snakket med noen om det, de sitter hjemme og har det helt forferdelig uten at vi vet om det. Det er fryktelig trist at det er blitt sånn, verden skal være et bra sted for alle, ikke bare for noen.

Forfatteren har brukt flott språk og “ungdomsord” som gjør det mye bedre og gjenkjennbart for ungdommen som leser. Etter min mening burde det kanskje vært litt flere beskrivelser på hvordan personene så ut, jeg slet litt med å se det for meg. Boka var generelt god og det er ikke så mye å trekke ned på, bortsett fra at det tok litt tid før spenningen kom. Jeg anbefaler de fleste å lese boka, spesielt ungdom. Man sitter igjen med en forståelse for slike hendelser og hvor mye ungdommen sliter med nå for tiden. Boka handler jo om vennskap, skole, forelskelser, mot og generelt ungdommens liv, så det er mye viktig å lese om i den.

Terningkast 5.


Mathea Johansen Brønn

Det Røde Kortet

Skrevet av 4. november 2019 av Mathea Johansen Brønn på Kråkerøy ungdomsskole

Denne boka har mye drama i seg. Anja skulle dele ut rødt kort til vinnerlagets stjerne, fordi hun er fotballdommer og må gjøre det en dommer må gjøre. Neste dag får hun mange hates, trusler og mye annet som ikke er hyggelig å få etter at man har gjort det man måtte gjøre.
Boka viser oss hvordan andre kan ha det hjemme eller overalt, man blir trist, og man klarer ikke å tenke helt klart som man vanligvis gjør. Boka handler også om vennskap, og det at vennene dine støtter deg når du trenger dem i sånne situasjoner hvor du ikke vet hva du skal gjøre. Vennene dine trenger ikke alltid og hjelpe deg, men det er godt å vite at du har noen ved din side. Når du prøver å holde deg tøff, men det går ikke lengre alene trenger du noen som kan være der for deg.
Jeg syntes denne boka var ganske annerledes enn de fleste bøkene jeg vanligvis pleier å lese, som det blir sagt får man virkelig se sosiale medias stygge side, og alt det mennesker er i stand til å gjøre mot andre mennesker. Det er ikke alltid noe vondt.
Det jeg ikke likte så godt med boka var at den var vanskelig å komme inn i det som skjedde i starten av boka. De brukte lang tid på å komme til poenget så man måtte liksom vente ganske lenge får å vite hva som skulle skje videre.
Når leser boka får jeg en vond følelse, fordi mobbing ikke er noe bra. Når jeg leste det de gjorde mot Anja ble jeg litt lei meg.
Ternings kast “4”


Leah

ET rødt kort, TUSEN konsekenser

Skrevet av 31. oktober 2019 av Leah på Hisøy skole

Boka «kampklar» handler om Anja som er fotballdommer. Hun har dømt en gutter 18 kamp, og der hun endte med å gi den store stjerna på vinnerlaget et rødt kort. Hu blir møtt med trusler og drittslenging fra alle kanter, dagen etter våkner hun opp med drøyere og verre hetsing enn i kampen. Og når det tar enda en drastisk vending. Hvordan klarer man å holde hodet kaldt under slike omstendigheter, og hvordan lar man seg ikke knekke?
Boka er utrolig aktuell, for hver dag utsettes flere tusen barn og unge for hets og mobbing på nett. Man ser sosiale medier på sitt verste, og hvordan mange unge misbruker dette hver dag. Men for disse ungdommene som sitter og får tilsendt hets og negative kommentarer er det noe helt annet, for flertallet av disse klarer ikke stenge ute disse kommentarene og følelsene man får derav. For hvordan skal man klare å holde hodet kaldt under de omstendighetene som oppstår? Når bilder av dine egne blir manipulert, du mottar voldtekts trusler og mister fornuften din helt. Det at den var så realistisk gjorde den bedre, for handlingene skjer faktisk hver dag, hele tiden. I tillegg har forfatteren brukt et reelt ungdomsspråk og brukt mange gode skildringer. Det som var litt negativt var hvor lang tid det tok før selve problemene og utfordringene virkelig starter.
Det kunne vært smart for mange å lese denne boka, for det er få som vet hvordan slike kommentarer som «hore» og «du bør voldtas» tas inn over en person. Oss unge i dag er lite oppmerksomme, og ikke fullt så modne som mange skal ha det til selv. For alle kan være hvem de enn ønsker på nett, men bak maska på alle feiginger er det mange sårbare sjeler. Ikke minst er det mange tvilsomme, ensomme og triste sjeler som sitter og får tilsendt disse meldingene. Jeg tror det finnes en stor mangel på forståelse når det kommer til hvordan slike kommentarer påvirker på en person, og ikke minst konsekvensene av dette. Derfor ville jeg anbefalt boka for de fleste ungdommer i dag.
Boka var god, og det er et viktig og omdiskutert tema den dag i dag. Det å kunne formidle denne typen problemer via en annen objektiv fortelling. Dette var godt gjort av forfatteren. Kanskje man da klarer å se det fra et annet ståsted, som man burde gjøre en gang i blant. Jeg synes boka fortjener et terningkast 4.

Vis flere anmeldelser

Til toppen