#Kampklar

Nina Rossing Vigmostad & Bjørke 2019 13 anmeldelser

Etter en fotballkamp der Anja må dele ut rødt kort til bortelagets store stjerne, våkner hun til trusler og netthets. Før var dagene fylt med venner, skole, fotball og forelskelser, men nå overskygges alt brått av kampen for å stå Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Astri Olea

Rødtkort eller ikke?

Skrevet av 2. desember 2019 av Astri Olea på Smestad ungdomsskole

«Kampklar» er i sjangeren roman. Det er forfatteren Nina Rossing som har skrevet boka «Kampklar». Boka handler om jente dommeren Anja. Hun dømmer en viktig gutte kamp. Under hele kampen blir det slengt kommentarer etter henne. Etterhvert må Anja dra fram det røde kortet. Var det en god avgjørelse? Lagene var tydelig ikke fornøyde med dømmingen. Etter kampen kommer kommentaren «Jeg skal voldta deg» fra en av spillerne. Hva skal dommerklubben gjøre?

Boka «Kampklar» har en handling som får fram mye av det hverdagslivet, sånn som sosialemedier og kommentar slenging. Forfatteren har fått til å bruke ungdomsspråk. Forfatteren hadde også prøvd og dra ut handlingen, men til tider var den så dratt ut så den ble kjedelig. Alt i alt synes jeg at boka var en helt OK bok.
Jeg gir boka ett terningkast «4».


Hannah

Fittedommer!

Skrevet av 24. november 2019 av Hannah på Sunnland skole

Boka “kampklar” av Nina Rossing er en roman som handler om en fotballdommer som heter Anja. Anja dømmer en G19 fotballkamp der hun får mye hets og stygge kommentarer. Lagene er ikke fornøyd med Anjas dømming, og når hun deler ut rødt kort til vinnerlagets store stjerne blir alt ti ganger verre. Anja drar hjem fra kampen med en dårlig følelse etter en ubehagelig kamp, men hun vet ikke hva som venter henne dagen etter.

Hun våkner opp med mobilen full av trusler og hets, men det er ikke det verste, noen har lagt ut pornobilder med Anja photoshoppet på og det ser nesten ekte ut. Flere hundre folk har kommentert og liket bildene, med Anja tagget i dem. Kommentarene fra både kampen og bildene sitter fast i hodet, “fittedommer”, “helvetes kjerring”, “hore”, “du skal voldtas”. Hvordan forventes det at man skal takle slike hendelser?

Boka er en skremmende aktuell roman som viser deg sosiale medias mørke sider. Utrolig mange barn og ungdom sliter med hets og nettmobbing hver dag, så det er en viktig bok å lese, med et bra budskap. For oss andre og de som står bak hets og nettmobbing virker det kanskje ikke så alvorlig, men med denne boka får man sett den andre siden av saken og hvor ille det faktisk er. Denne boka var så realistisk og bra skrevet at man følte skikkelig medfølelse for offeret. Man sitter igjen med et nytt syn på både sosiale medier og hvor ille ting er blitt i verden i det siste. I bokas tilfelle sier jo Anja og vennene ifra om hva som har skjedd til både familie, skole, dommerne og flere, men det er ikke alltid sånn det er i virkeligheten. Mange barn og unge som blir utsatt for slike ting har ikke snakket med noen om det, de sitter hjemme og har det helt forferdelig uten at vi vet om det. Det er fryktelig trist at det er blitt sånn, verden skal være et bra sted for alle, ikke bare for noen.

Forfatteren har brukt flott språk og “ungdomsord” som gjør det mye bedre og gjenkjennbart for ungdommen som leser. Etter min mening burde det kanskje vært litt flere beskrivelser på hvordan personene så ut, jeg slet litt med å se det for meg. Boka var generelt god og det er ikke så mye å trekke ned på, bortsett fra at det tok litt tid før spenningen kom. Jeg anbefaler de fleste å lese boka, spesielt ungdom. Man sitter igjen med en forståelse for slike hendelser og hvor mye ungdommen sliter med nå for tiden. Boka handler jo om vennskap, skole, forelskelser, mot og generelt ungdommens liv, så det er mye viktig å lese om i den.

Terningkast 5.


Mathea Johansen Brønn

Det Røde Kortet

Skrevet av 4. november 2019 av Mathea Johansen Brønn på Kråkerøy ungdomsskole

Denne boka har mye drama i seg. Anja skulle dele ut rødt kort til vinnerlagets stjerne, fordi hun er fotballdommer og må gjøre det en dommer må gjøre. Neste dag får hun mange hates, trusler og mye annet som ikke er hyggelig å få etter at man har gjort det man måtte gjøre.
Boka viser oss hvordan andre kan ha det hjemme eller overalt, man blir trist, og man klarer ikke å tenke helt klart som man vanligvis gjør. Boka handler også om vennskap, og det at vennene dine støtter deg når du trenger dem i sånne situasjoner hvor du ikke vet hva du skal gjøre. Vennene dine trenger ikke alltid og hjelpe deg, men det er godt å vite at du har noen ved din side. Når du prøver å holde deg tøff, men det går ikke lengre alene trenger du noen som kan være der for deg.
Jeg syntes denne boka var ganske annerledes enn de fleste bøkene jeg vanligvis pleier å lese, som det blir sagt får man virkelig se sosiale medias stygge side, og alt det mennesker er i stand til å gjøre mot andre mennesker. Det er ikke alltid noe vondt.
Det jeg ikke likte så godt med boka var at den var vanskelig å komme inn i det som skjedde i starten av boka. De brukte lang tid på å komme til poenget så man måtte liksom vente ganske lenge får å vite hva som skulle skje videre.
Når leser boka får jeg en vond følelse, fordi mobbing ikke er noe bra. Når jeg leste det de gjorde mot Anja ble jeg litt lei meg.
Ternings kast “4”


Leah

ET rødt kort, TUSEN konsekenser

Skrevet av 31. oktober 2019 av Leah på Hisøy skole

Boka «kampklar» handler om Anja som er fotballdommer. Hun har dømt en gutter 18 kamp, og der hun endte med å gi den store stjerna på vinnerlaget et rødt kort. Hu blir møtt med trusler og drittslenging fra alle kanter, dagen etter våkner hun opp med drøyere og verre hetsing enn i kampen. Og når det tar enda en drastisk vending. Hvordan klarer man å holde hodet kaldt under slike omstendigheter, og hvordan lar man seg ikke knekke?
Boka er utrolig aktuell, for hver dag utsettes flere tusen barn og unge for hets og mobbing på nett. Man ser sosiale medier på sitt verste, og hvordan mange unge misbruker dette hver dag. Men for disse ungdommene som sitter og får tilsendt hets og negative kommentarer er det noe helt annet, for flertallet av disse klarer ikke stenge ute disse kommentarene og følelsene man får derav. For hvordan skal man klare å holde hodet kaldt under de omstendighetene som oppstår? Når bilder av dine egne blir manipulert, du mottar voldtekts trusler og mister fornuften din helt. Det at den var så realistisk gjorde den bedre, for handlingene skjer faktisk hver dag, hele tiden. I tillegg har forfatteren brukt et reelt ungdomsspråk og brukt mange gode skildringer. Det som var litt negativt var hvor lang tid det tok før selve problemene og utfordringene virkelig starter.
Det kunne vært smart for mange å lese denne boka, for det er få som vet hvordan slike kommentarer som «hore» og «du bør voldtas» tas inn over en person. Oss unge i dag er lite oppmerksomme, og ikke fullt så modne som mange skal ha det til selv. For alle kan være hvem de enn ønsker på nett, men bak maska på alle feiginger er det mange sårbare sjeler. Ikke minst er det mange tvilsomme, ensomme og triste sjeler som sitter og får tilsendt disse meldingene. Jeg tror det finnes en stor mangel på forståelse når det kommer til hvordan slike kommentarer påvirker på en person, og ikke minst konsekvensene av dette. Derfor ville jeg anbefalt boka for de fleste ungdommer i dag.
Boka var god, og det er et viktig og omdiskutert tema den dag i dag. Det å kunne formidle denne typen problemer via en annen objektiv fortelling. Dette var godt gjort av forfatteren. Kanskje man da klarer å se det fra et annet ståsted, som man burde gjøre en gang i blant. Jeg synes boka fortjener et terningkast 4.


Edvard

#U-prisen?

Skrevet av 29. oktober 2019 av Edvard på Vågå ungdomsskole

Anja er ein fotballdommer. Etter ein kamp der hun måtte gi rødt kort til vinnerlagets storestjerne ble hun møtt med hat og trusler. Det gjer alt samen i livet til Anja ubetydeligt og anja og vennene sine prøver å løse det men så tar alt ein mørk vending når truselene blir til alvor.

Dette er ein bok som er godt skrevet det har mange øyeblikk der forfattaren forandrar følelsene dine. Du tar det med ro men så skjer det noko og du vil bere slå ned noko. Det er noko som dei fleste bøk ikkje får til synes eg. Det var også med å fekk meg til å ville forsette å lese boka. Det var nokre tidar der boka var litt kjedelig men du kjente enda kanskje på dei følelsane som boka hadde lagd nokre kapittel før. Eg likte denne boka også fordi den har eit spennande tema. Fotball. Så eg trur den kan få u-prisen

Terningkast 5.

Vis flere anmeldelser

Til toppen