#Kampklar

Nina Rossing Vigmostad & Bjørke 2019 6 anmeldelser

Etter en fotballkamp der Anja må dele ut rødt kort til bortelagets store stjerne, våkner hun til trusler og netthets. Før var dagene fylt med venner, skole, fotball og forelskelser, men nå overskygges alt brått av kampen for å stå Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Mathea Johansen Brønn

Det Røde Kortet

Skrevet av 4. november 2019 av Mathea Johansen Brønn på Kråkerøy ungdomsskole

Denne boka har mye drama i seg. Anja skulle dele ut rødt kort til vinnerlagets stjerne, fordi hun er fotballdommer og må gjøre det en dommer må gjøre. Neste dag får hun mange hates, trusler og mye annet som ikke er hyggelig å få etter at man har gjort det man måtte gjøre.
Boka viser oss hvordan andre kan ha det hjemme eller overalt, man blir trist, og man klarer ikke å tenke helt klart som man vanligvis gjør. Boka handler også om vennskap, og det at vennene dine støtter deg når du trenger dem i sånne situasjoner hvor du ikke vet hva du skal gjøre. Vennene dine trenger ikke alltid og hjelpe deg, men det er godt å vite at du har noen ved din side. Når du prøver å holde deg tøff, men det går ikke lengre alene trenger du noen som kan være der for deg.
Jeg syntes denne boka var ganske annerledes enn de fleste bøkene jeg vanligvis pleier å lese, som det blir sagt får man virkelig se sosiale medias stygge side, og alt det mennesker er i stand til å gjøre mot andre mennesker. Det er ikke alltid noe vondt.
Det jeg ikke likte så godt med boka var at den var vanskelig å komme inn i det som skjedde i starten av boka. De brukte lang tid på å komme til poenget så man måtte liksom vente ganske lenge får å vite hva som skulle skje videre.
Når leser boka får jeg en vond følelse, fordi mobbing ikke er noe bra. Når jeg leste det de gjorde mot Anja ble jeg litt lei meg.
Ternings kast “4”


Leah

ET rødt kort, TUSEN konsekenser

Skrevet av 31. oktober 2019 av Leah på Hisøy skole

Boka «kampklar» handler om Anja som er fotballdommer. Hun har dømt en gutter 18 kamp, og der hun endte med å gi den store stjerna på vinnerlaget et rødt kort. Hu blir møtt med trusler og drittslenging fra alle kanter, dagen etter våkner hun opp med drøyere og verre hetsing enn i kampen. Og når det tar enda en drastisk vending. Hvordan klarer man å holde hodet kaldt under slike omstendigheter, og hvordan lar man seg ikke knekke?
Boka er utrolig aktuell, for hver dag utsettes flere tusen barn og unge for hets og mobbing på nett. Man ser sosiale medier på sitt verste, og hvordan mange unge misbruker dette hver dag. Men for disse ungdommene som sitter og får tilsendt hets og negative kommentarer er det noe helt annet, for flertallet av disse klarer ikke stenge ute disse kommentarene og følelsene man får derav. For hvordan skal man klare å holde hodet kaldt under de omstendighetene som oppstår? Når bilder av dine egne blir manipulert, du mottar voldtekts trusler og mister fornuften din helt. Det at den var så realistisk gjorde den bedre, for handlingene skjer faktisk hver dag, hele tiden. I tillegg har forfatteren brukt et reelt ungdomsspråk og brukt mange gode skildringer. Det som var litt negativt var hvor lang tid det tok før selve problemene og utfordringene virkelig starter.
Det kunne vært smart for mange å lese denne boka, for det er få som vet hvordan slike kommentarer som «hore» og «du bør voldtas» tas inn over en person. Oss unge i dag er lite oppmerksomme, og ikke fullt så modne som mange skal ha det til selv. For alle kan være hvem de enn ønsker på nett, men bak maska på alle feiginger er det mange sårbare sjeler. Ikke minst er det mange tvilsomme, ensomme og triste sjeler som sitter og får tilsendt disse meldingene. Jeg tror det finnes en stor mangel på forståelse når det kommer til hvordan slike kommentarer påvirker på en person, og ikke minst konsekvensene av dette. Derfor ville jeg anbefalt boka for de fleste ungdommer i dag.
Boka var god, og det er et viktig og omdiskutert tema den dag i dag. Det å kunne formidle denne typen problemer via en annen objektiv fortelling. Dette var godt gjort av forfatteren. Kanskje man da klarer å se det fra et annet ståsted, som man burde gjøre en gang i blant. Jeg synes boka fortjener et terningkast 4.


Edvard

#U-prisen?

Skrevet av 29. oktober 2019 av Edvard på Vågå ungdomsskole

Anja er ein fotballdommer. Etter ein kamp der hun måtte gi rødt kort til vinnerlagets storestjerne ble hun møtt med hat og trusler. Det gjer alt samen i livet til Anja ubetydeligt og anja og vennene sine prøver å løse det men så tar alt ein mørk vending når truselene blir til alvor.

Dette er ein bok som er godt skrevet det har mange øyeblikk der forfattaren forandrar følelsene dine. Du tar det med ro men så skjer det noko og du vil bere slå ned noko. Det er noko som dei fleste bøk ikkje får til synes eg. Det var også med å fekk meg til å ville forsette å lese boka. Det var nokre tidar der boka var litt kjedelig men du kjente enda kanskje på dei følelsane som boka hadde lagd nokre kapittel før. Eg likte denne boka også fordi den har eit spennande tema. Fotball. Så eg trur den kan få u-prisen

Terningkast 5.


Amalie

rødt kort

Skrevet av 29. oktober 2019 av Amalie på Kråkerøy ungdomsskole

rødt kort

Boka handler om Anja som skal dele ut et rødt kort til vinnerlaget stjerne etter det så blir det bare mere drama. boka er spenene lit kjedelig men grei. Språket er veldig greit. jeg synes at boka var kjedelig og tokk lit tid får det kom noe spenene. Gir denne en 3


Ingvild

Det røde kortet som forandret alt!

Skrevet av 28. oktober 2019 av Ingvild på Smestad ungdomsskole

Boken «#kampklar» er i sjangeren drama og er skrevet av Nina Rossing. Der får vi innblikk i livet til Anja som er fotballdommer, og hvor drastisk livet endrer seg av hets og trusler.
Det hele starter når Anja en dag skal dømme kamp for gutter 16. Hun gir rødt kort til stjernespilleren Emilio, og det faller ikke i smak. Snart snus livet til Anja på hodet når det tikker inn hatmeldinger og hun får trusselen «du skal voldtas». Skal hun virkelig ta trusselen på alvor, eller ikke?

Jeg syntes boka var ganske spennende og bra i og med at den omhandler et så viktig tema, som ungdommer kan oppleve idag. Det jeg ikke likte så godt var at det tok veldig lang tid før den kom til handling og det som skjedde kunne vært skrevet på færre sider. Forfatteren utvidet øyeblikket før handling i nesten hele boka, så det kunne fort bli litt kjedelig å lese. Jeg syntes ikke den bør nomineres til finalen i uprisen. Derfor gir jeg denne boken terningkast «4»..

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Amalie

rødt kort

Skrevet av 29. oktober 2019 av Amalie på Kråkerøy ungdomsskole

rødt kort

Boka handler om Anja som skal dele ut et rødt kort til vinnerlaget stjerne etter det så blir det bare mere drama. boka er spenene lit kjedelig men grei. Språket er veldig greit. jeg synes at boka var kjedelig og tokk lit tid får det kom noe spenene. Gir denne en 3

Til toppen