Juksemaker

Helene Guåker Vigmostad & Bjørke 2015 21 anmeldelser

Vilde har flytta på hybel for å starte på videregående. Hu er tøff i trynet, men ikke på innsida. Hu passer liksom ikke inn, alle de andre er så jævlig smarte.   Vilde juger for å overleve. Hu er god til det. Hu er god til en Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Camilla Hjelmeland

Camilla Hjelmeland

Skrevet av 17. november 2015 av Camilla Hjelmeland på Sandnes skule

«Juksemaker»
Helene Guåker
Vigmostad og Bjørke

«Juksemaker» av Helene Guåker handlar om ei jente som heiter Vilde, og ho flytta på hybel fordi ho skulle gå på musikklinje.

Vilde har begynt på musiklinja på videregåande skule, og valde å flytte på hybel fordi ho ikkje ville bu heima i bygda. Eigentleg ville ho ikkje gå på musikk i det heile, men det var det foreldra hennar sa. Første dagen til Vilde går ikkje bra, ho kjem fem minutt for seint og veit ikkje kva dei held på med. Ho stillar seg opp bakerst og møtar ei jente som heiter Pia.

Eg gir boka terningkast 5 fordi at den var veldig lett å kjenne seg att i, det var bra skildring av personane, den er skreve på dialekt og det var morosamt.

Terningkast: 5
Camilla Hjelmeland 17.11.2015


MARTHE

MARTHE

Skrevet av 15. november 2015 av MARTHE på Slåtthaug Ungdomsskole

JUKSEMAKER

Dette er en bok som handler om Vilde. Hun er ikke en hvilken som helst jente, hun er tøff i trynet. Det mener i alle fall de andre. Men er hun egentlig så tøff som alle skal ha det til? Hun er ikke slik på innsiden. Vilde lyger ofte, og er skikkelig god til det.

Hun har nettopp har startet på videregående. Musikklinjen er ikke noe Vilde ville valgt, men hun gjorde det allikavel. Siden musikklinjen ligger et godt stykke unna må hun bo på hybel. På den måten kan hun bestemme over seg selv og komme seg vekk fra bygda. Her kan hun
gjøre det hun liker aller best, skriving. Hun gjør det så dårlig på skolen, og det eneste som betyr noe er skrivingen. Vilde brenner virkelig for det og skriver hele tiden. De negative kommentarene om skriving få Vilde til å holde skrivingen totalt hemmelig, for alle. Klarer hun å holde på hemmeligheten når klassen får i oppgave å skrive en novelle? Får hun vist at hun duger, eller kaster hun bort sjansen?

Boken er kort, lettlest og det skjer noe nesten hele tiden. Helene Guåker har skreve denne boken slik at man skjønner hvordan Vilde tenker og føler. Alt er skrevet i Vilde´s perspektiv, noe som gav meg en følelse av at jeg «var» Vilde.

Konseptet om å skrive en bok om en jente på en skole, var jeg ikke så særlig begeistret for, med tanke på at det gav et veldig dårlig førsteinntrykk. Bokomslaget var heller ikke noe stas. Det er enkelt og kanskje litt kjedelig, men det passer godt til boken. Dette er fordi den gir inntrykk av at den handler om skriving. Det som fikk med til å ville lese den var egentlig at den var anbefalt av så mange som hadde lest den.

Selv synes jeg at boken var bra. Det at den er skrevet på dialekt gjør den mer livlig, noe som også løftet leseropplevelsen min. Boken i seg selv var egentlig ganske grei. Spenningen var der, men det tok litt tid å leve seg inn i den. Når spenningen inntraff meg, ble den litt kjekkere å lese. Så alt i alt var dette en helt grei bok, som løftet seg mer oppover jo lengre man kom inn i boken. Derfor får boken terningkast 4.


Simon

Simon

Skrevet av 12. november 2015 av Simon på Trondjord skole

Kan en hemmelighet holdes hemmelig lenge?

Denne boka handler om ei jente på 16 år, navnet hennes var Vilde. Vilde hadde følelsen på at ingen hadde tro på henne. Vilde har akkurat begynt på videregående og hadde valgt musikklinja for å komme seg vekk, vekk fra folka som mente at skriving kunne bare være en hobby og ikke noe profesjonelt, og fordi at hun ville glede foreldrene sine. Alt blir forandra når de får i oppgave å skrive en novelle, klarer hun endelig og vise at hun faktisk duger til noe? Eller mislykkes hun med det også?

Jeg syntes at denne boka har noe som mange kjenner seg igjen i. Det som skjer i boka er faktisk ting som skjer i virkeligheta. Hun er helt umotivert når det gjelder skole og musikk. Den følelsen hun hadde i boka om at ingen hadde tro på henne har vel alle kjent på. Denne boka var veldig lettlest, med lite tekst på hver side. Spenninga holdes oppe hele tiden slik at det går fort å lese denne. Litt mye banneord, men det passer inn siden Vilde er en tøff og vilter jente. Denne boka anbefaler jeg for ungdommer fra 13 og oppover for begge kjønn.

Alt i alt så var den ganske lett å lese og gikk ganske så raskt å lese denne boka siden det var få ord på hver side, og bare det gir et terningkast høyere.

Jeg gir denne boka terningkast 3, og jeg syntes ikke denne burde nomineres til UPRISEN.


Linnea Kvingedal

Linnea Kvingedal

Skrevet av 11. november 2015 av Linnea Kvingedal på Sandnes skule

JUKSEMAKER
Forfattar: Helene Guåker
Vilde begynner på vidaregåande og flytter på hybel. Grunnen til at ho begynte på musikklinja er at ho vil flytte vekk frå bygda men eigentleg liker ho ikkje musikk. Ho er tøff i trynet, men ikkje på innsida. Vilde er ikkje som dei andre, ho er annleis og ikkje like smart som dei andre. Det er ein ting Vilde er flink til, og det er å skrive. Ho skriv heile tida. Kor som helst og når som helst. Ho kan sitte i fleire timar og bare skrive for det er det ho brenn for og det gir henne ro. Det at ho er flink til å skrive held ho for seg sjølv. Ho vil ikkje at andre skal vite det for folk seier berre negative ting om det. Ho får dårlege karakterar og ingenting går rette vegen, heilt til ho får ei skriveoppgåve om ei novelle. Vil ho få vist kva ho er god til?
Eg likte denne boka. Eg likar ikkje å lese bøker, så denne passa veldig bra for meg. Det var ei tynn og lettlest bok og lite tekst på sidene. Den var litt kjedeleg i byrjinga, men den bygger seg opp til å bli veldig spennande. Boka er basert på ungdommar, så den treff meg veldig. Eg meiner denne boka bør bli nominert til U-prisen 2015.
Terningkast: 5
Linnea Kvingedal


Renate Haugan

Renate Haugan

Skrevet av 10. november 2015 av Renate Haugan på Sandfallet ungdomsskole

JUKSEMAKER

Forfatter: Helene Guåker
Forlag: Vigmostad og Bjørke AS

Vilde har flyttet på hybel fordi hun skal begynne på videregående skole. Hun er tøff i trynet, men ikke på innsiden. Hun passer liksom ikke inn, alle de andre er så smarte.

Boka starter litt treigt, men det blir bedre etter hvert. Det er både indre og ytre spenning. Handlingene er litt overraskende.

Boka er veldig lettlest. Det er stor skrift og lite tekst. Det er mye banning, og boka er skrevet på dialekt. Den er litt vanskelig å leve seg inn i.

Historien er realistisk. Selv om det er mye banning og dialekt, passer det til boka.

Dette er en bok for ungdommer fra 13 til 15 år.
Terningkast 4.

Vis flere anmeldelser

Til toppen