Juksemaker

Helene Guåker Vigmostad & Bjørke 2015 21 anmeldelser

Vilde har flytta på hybel for å starte på videregående. Hu er tøff i trynet, men ikke på innsida. Hu passer liksom ikke inn, alle de andre er så jævlig smarte.   Vilde juger for å overleve. Hu er god til det. Hu er god til en Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Ungdomsboka Juksemaker - Helene Guåker

Ungdomsboka Juksemaker - Helene Guåker

Skrevet av 16. august 2017 av Ungdomsboka Juksemaker - Helene Guåker

[…] Høsten 2015 debuterte jeg som ungdomsbokforfatter med den lettleste ungdomsboka Juksemaker. Les mer om den på uprisen.no, boksok.no eller https://utavhylla.wordpress.com/2015/09/23/juksemaker/ […]


Mikael

Mikael

Skrevet av 4. januar 2016 av Mikael på Rosenborg ungdomsskole

Kan en hemmelighet holdes lenge?

«Juksemaker- av Helene Guåker»
«Juksemaker» av Helene Guåker handler om en jente som heter Vilde, hun har flytta på hybel for å starte på videregående skole.
På videregående startet Vilde på musikklinja. Vilde liker egentlig ikke musikk, men hun startet på det for å flytte unna bygda og fordi foreldrene ville at Vilde skulle bli musiker. Vilde juger for å overleve, hun juger til seg karakterene fordi hun er ganske dårlig på skolen, men det er en ting hun er flink til og det er å skrive. En dag fikk Vilde en skriveoppgave der de skulle skrive en novelle, som passet midt i blinken for Vilde. Teksten var så bra at læreren ikke trodde at det var Vilde som hadde skrevet den.
Jeg hadde ikke så store forventinger til boken fordi den hadde så kjedelig overskrift. Jeg likte heller ikke begynnelsen av boken fordi det startet med at hovedpersonen skulle begynne på videregående, som ikke jeg interesserer meg for. Det begynte å bli bedre midt i boka fordi jeg følte at jeg ble bedre kjent med Vilde.
Jeg synes at handlingen er kjedelig fordi alt handler om at hun går på videregående skole og møter forskjellige utfordringer der.
Boka er en veldig lettlest bok, med korte kapitler og enkle formuleringer. Denne boken passer fra 12år og oppover.
Jeg vil ikke nominere denne boken til U-Prisen, fordi jeg synes at det var lite handling. Det er mulig at «Juksemaker» passer bedre for jenter.
Terningkast:3+


Sara

Sara

Skrevet av 15. desember 2015 av Sara på Sagatun skule

Juksemaker av Helene Guåker

«Hu har skrivi den sjølv» sa Pia
«Jeg har skrivi den sjølv» sa jeg
«Alle har sett det» sa Pia.

Eg likte desse setningane fordi det skapte eit bilde oppe i hovudet mitt om at dei sto oppe ved bordet til læraren og diskuterte, og at du kunne sjå fjeset til Vilde og korleis det endra seg når klassen sto opp for ho imot læraren. Dette er setningar som kjem til å sette seg oppe i hovudet fordi dette er når Pia endeleg hjelper Vilde.

Vilde er ei jente som likar å framstille seg som tøff og som ein som ikkje bryr seg. Ho likar å lyge, ho føler at det er det einaste ho klara å meistre, unntatt å skrive. Ho har fått høyre at å bli forfattar berr er noko tull og ingenting å satse på. Dette likar ikkje Vilde, men ho latar som om ho ikkje bryr seg. Ho har ei besteveninne som heiter Pia. Kor er Pia når Vilde treng ho som mest?

Eg opplevde boka veldig bra. Dette er ei bok som eg synest var veldig spennandes, fordi det var realistisk drama. Forfattaren klarar å holde spenninga oppe i heile boka og det var ikkje noko eg syntest var kjedelig eller uinteressant. Språket til denne boka var bra. Det passa bra med banning på Vilde og det var lett å forstå kva forfattaren meinte. Det var ingen vanskelege ord og det var heller ikkje vanskeleg å tolke boka på den måte forfattaren ville.

Denne boka var veldig bra, fordi eg kan sette meg sjølv inn i mange av desse hendingane. Og fordi forfattaren har skrivie boka på denne måten. Eg synest derfor at boka burde bli nominert til u-prisen fordi eg trur at nesten alle kjem til å like ho. Eg gir boka ein 6’ar. Og anbefala boka til alle.


jakob Witt

jakob Witt

Skrevet av 14. desember 2015 av jakob Witt på Sagatun skule

Juksemaker

Juksemaker er ein veldig kort og lettlest bok. Boka er skreiven veldig enkelt med mange banneord og dialekt. Boka er nesten altfor kort og burdes skrivast meir utførleg med mindre banneord og dialekt. Personane er ikkje beskrivne særleg godt og det er heller ikkje noko spesielt spennande bok.
Boka er nesten som ei dagbok som hovudpersonen berre skriv i ein eller to gonger i månen og fortel sånn sirca kva som har skjedd dei siste vekene. Dette gjer boka ikkje særleg spennande eller interesant. Eg synest at denne boka burde skrivast på nytt, med mindre banneord og meir utførleg. Denne boka tar for seg eit godt tema men er skriven forferdelig.
Juksemakar handlar om ei jente som går på musikklinja, men heller liker å skrive. Ho er heller ikkje særleg interessert i skule, og ho får dårlege karakterer. Om helgane festar ho med gutar frå bygglinja. På festen drikk dei mykje alkohol og røykjer som gærningar. Resultatet er som oftast hodepine og spysjuke.


sarosh

sarosh

Skrevet av 14. desember 2015 av sarosh på Stasjonsfjellet skole

Juksemaker

Forfatter: Helene Huåker
Sider: 110
Kapitler: 21

Jeg har nemlig lest boka Juksemaker av Helene Huåker. Vilde er hovedpersonen i boken, Vilde har nettopp begynt på videregående, på musikklinjen. Hun er ikke interessert i den linjen hun har valgt, hun valgte den for å flytte inn i en billig hybel og en stykke unna bygda.Vilde er veldig dårlig i mange fag, men hun er nemlig veldig flink til å skrive. Hun er hissig, stor i kjeften og rar. Klassen får en oppgave om å skrive en novelle og da blir Vilde veldig glad og da tenkte hun nå kan jeg vise at jeg er flink til noe.

Jeg forventa ikke mye spesielt fra boka fordi forsiden var veldig kjedelig og første kapitlet. Jeg likte spesielt da hun startet på skolen og ble forelsket i en gutt som klarer å søle en farlig syre i håret hennes. Der stiger spenningen. Jeg liker at jeg ser fra Vilde sitt syn og at hun beskriver ganske godt og fint rundt seg. Jeg kan føle hvordan hun har det og jeg kan se meg i denne boken her. Fine replikker som gjør at man kan se følelsene til Vilde. Boken er spesiell men veldig bra budskap. Jeg vil anbefale denne boken til ungdommer og de som ikke liker å lese fordi den er ganske lett lest. Jeg vil gi denne boken terningkast 4.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
MARTHE

MARTHE

Skrevet av 15. november 2015 av MARTHE på Slåtthaug Ungdomsskole

JUKSEMAKER

Dette er en bok som handler om Vilde. Hun er ikke en hvilken som helst jente, hun er tøff i trynet. Det mener i alle fall de andre. Men er hun egentlig så tøff som alle skal ha det til? Hun er ikke slik på innsiden. Vilde lyger ofte, og er skikkelig god til det.

Hun har nettopp har startet på videregående. Musikklinjen er ikke noe Vilde ville valgt, men hun gjorde det allikavel. Siden musikklinjen ligger et godt stykke unna må hun bo på hybel. På den måten kan hun bestemme over seg selv og komme seg vekk fra bygda. Her kan hun
gjøre det hun liker aller best, skriving. Hun gjør det så dårlig på skolen, og det eneste som betyr noe er skrivingen. Vilde brenner virkelig for det og skriver hele tiden. De negative kommentarene om skriving få Vilde til å holde skrivingen totalt hemmelig, for alle. Klarer hun å holde på hemmeligheten når klassen får i oppgave å skrive en novelle? Får hun vist at hun duger, eller kaster hun bort sjansen?

Boken er kort, lettlest og det skjer noe nesten hele tiden. Helene Guåker har skreve denne boken slik at man skjønner hvordan Vilde tenker og føler. Alt er skrevet i Vilde´s perspektiv, noe som gav meg en følelse av at jeg «var» Vilde.

Konseptet om å skrive en bok om en jente på en skole, var jeg ikke så særlig begeistret for, med tanke på at det gav et veldig dårlig førsteinntrykk. Bokomslaget var heller ikke noe stas. Det er enkelt og kanskje litt kjedelig, men det passer godt til boken. Dette er fordi den gir inntrykk av at den handler om skriving. Det som fikk med til å ville lese den var egentlig at den var anbefalt av så mange som hadde lest den.

Selv synes jeg at boken var bra. Det at den er skrevet på dialekt gjør den mer livlig, noe som også løftet leseropplevelsen min. Boken i seg selv var egentlig ganske grei. Spenningen var der, men det tok litt tid å leve seg inn i den. Når spenningen inntraff meg, ble den litt kjekkere å lese. Så alt i alt var dette en helt grei bok, som løftet seg mer oppover jo lengre man kom inn i boken. Derfor får boken terningkast 4.

Til toppen