Jernulven

Siri Pettersen Gyldendal 2020 2 anmeldelser

Juva hater blodlesere. De hylles for sannsyn, men er ikke annet enn svindlere som fråtser i folks frykt, for penger og makt. Det vet hun inderlig godt, for hun er selv av blodleserætt og har sverget aldri å bli en Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Bibi Fatima Etrat

Spå sin egen framtid?

Skrevet av 17. desember 2020 av Bibi Fatima Etrat på Breilia skole

Tittel: Jernulven

Forfatter: Siri Pettersen

Forlag: Gyldendal

Sider: 490

Målgruppe: ungdommer som liker mytologi

Sjanger: Mytologi, spenning, fantasi-mysterium

Boka handler om Juva. Hun er blodleser og hater det. Men år familien blir truet av vardari, de som aldri eldes, tvinges Juva inn i jakten på blodlesernes hemmelighet. En mørk hemmelighet som en gang forandret verden.

Boka starter rolig. Det er litt forvirrende fordi de forteller fra ulike personers synsvinkler. Når man kommer inn handlinga, blir det lettere å skjønne. Selv om starten er rolig, er den ikke kjedelig og man får lyst til å lese videre.

Det er ikke mange spenningskurver i boka. De har ikke bygd opp spenninga særlig mye. Handlinga går rett fram, selv når de bytter person. Det kan bli litt monotont til tider.

Det er ikke slik at man vil legge fra seg boka med engang, men jeg klarte ikke å lese mer enn 30 minutter om gangen. Etter å ha lest i en halvtime, ble det lett kjedelig.

Det beste med boka er at den bytter synsvinkler, slik at man får vite mer om tankene til flere personer samtidig og ikke bare hovedpersonen.. Det jeg ikke likte med boka er at det ikke er noen store spenningskurver, det er ikke mye som skjer. Jeg anbefaler denne boka til ungdommer som liker norrøn mytologi og treige bøker. Jeg gir boka terningkast 3.


Kaja

Alt for langdryg!

Skrevet av 10. desember 2020 av Kaja på Hommelvik ungdomssskole

Jernulven
 
Forfatter: Siri Pettersen
Forlag: Gyldendal
Utgivelse: Oktober 2020
Antall sider: 490
Målgruppe: Ungdommstrinnet og oppover
 
Jernulven er den første boken i den nye triologien Vardari skrevet av Siri Pettersen. Denne triologien har inspirasjon fra norrøn mytologi og er en fantasifull bok. Boken handler om avhengighet, angst, familie arv og blod og er satt i 1400-tallet. Juva Sannseyr er hovedpersonen i boka, hun er i en lang slekt av blodlesere som hun ikke vil ha noe med å gjøre. Hun vil heller være på jakt med jaktlaget sitt der de jakter og skyter ulver. Men når familien blir truet av varige blir hun dratt med inn i familiens mørke hemmeligheter.
 
Jeg synes boken var alt for lang. Jeg er en person som liker å lese og er vant til å lese lange bøker, likevel var denne boken for langdryg for meg. På starten er boken veldig langdryg og det tok nesten 100 sider før noe spennende skjedde. De første 100 sidene brukes mest til å bygge opp universet og karakterene i boken. Dette gir mening med tanke på at dette er den første boken i en triologien, men dette gjør forfatteren på en kjedelig måte. Jeg måtte kjempe meg gjennom starten av boken og det var ikke motiverende å lese. Da disse sidene er lest blir det litt bedre. Historien får mere handling, men det er fortsatt lite som skjer. Boken har ingen stor spenningskurve.
 
Boken er også veldig forvirrende og det er mye ukjente navn. Personene har vanskelige navn som for eksempel Juva, Rugen, Nafraim, Broddmar og Lagalune. Språket er ganske grovt, men det passer bra for ungdommer. Det er en blanding av gammelt og ungdommelig språk samtidig som mye av egennavnene i boken er veldig ukjente og vanskelig.
 
Boken skifter synsvinkel og det er ikke lett å skjønne når den har gjort dette. Handligene i slutten av boka er også vanskelige å henge med på. Jeg sliter med å forstå hva karakterene gjør og hva bakgrunnen til det de gjør er.

Tiltross for alt det negative har boken gode beskrivelser og skildringer. Historien i seg selv har et godt utgangspunkt, men det detter for bort mellom alle navnene og bygningen av universet. Språket i boken er overalt og jeg skulle gjerne ønske det kunne holde seg til en stil. Boken kan være et fint utgangspunkt til en triologi, MEN da må historien bli er spennende og ha mindre unødvenige sider. Jeg kommer nokk til å prøve å lese den neste boken også, for å gi serien en ny sjanse fordi boken hadde noen bra tendenser. Alt i alt er det en ganske dårlig bok og den passet ikke meg særlig bra. Terningkast: 2.
 
 

Til toppen