Jeg er ikke

Martina Gaux Gyldendal 2016 49 anmeldelser

Ryan opplever en nestenulykke i New York, og brått husker hun ikke hvem hun er, hvordan og hvorfor hun har havnet der. Det eneste sporet hun har, er et sett nøkler og et krøllete brev adressert til broren som hun Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Tuva

Tuva

Skrevet av 17. desember 2016 av Tuva på Jevnaker skole

Jeg er ikke
Boka handler om Ryan Korsvold som blir påkjørt av en bil i NY, og mister hukommelsen. Herfra må hun finne ut hvem hun er, hvor hun bor og hvem familien og venner er. På veien får hun hjelp av onkelen sin.
Boka er en spenningsroman, med litt krim. Handlingene foregår i New York og Norge i nåtiden.
Hovedpersonen er faktisk både frekk og slem, og reagerer hissig. Hun gjør ting som ungdom på denne alderen, i mange tilfeller, ikke ville gjort.
Handlingen var grei, litt kjedelig til tider men en fin vri. Boka hadde også en helt uforutsigbar slutt.
Det at man skal finne ut hvem personen er, samtidig som personen i boka finner det ut, gjør det litt vanskelig å skjønne alt som foregår og det blir lett forvirrende.
Jeg tror budskapet er at man må finne ut hvem man er og hvem man vil være. Noe som mange ungdommer sliter med. Derfor er boka tilpasset ungdommer. Jeg vil si 12- 15 år.
Boka hadde god balanse mellom tankereferat, skildringer, handlingsreferat og direkte tale. Det var nok skildringer til at jeg klarte å lage meg bilder i hodet av omgivelser og bi-personer. Forfatteren har ikke brukt mye «ungdomsspråk» i boka, noe som jeg ikke synes er nødvendig heller. Noen steder i boka hørtes det litt ut som det var oversatt fra engelsk. Boka er for det meste lettlest.
Jeg synes boka var helt ok, men var ikke helt fornøyd med hvordan hovedpersonen, reagerte og oppførte seg. Det trekker boka ned. Boka fortjener en sterk 4er.


Markus

Markus

Skrevet av 16. desember 2016 av Markus på Lindås ungdomsskule

Dramatisk
Boka
Det er ein bok som inneheld drama. Ryan blir påkøyrt av ein bil. Når ho kjem til seg sjølv igjen hugsar hun ikkje kven hun er. Kva ho heiter. Kor gammal hun er. Kor ho bur. Hun starter ein jakt etter å finne seg sjølv.

Opplevinga av boka
Bok var oppslukande og starta rett i handlinga. Høgdepunktet var forutsigbart, og boka slutta forventa. Men det var likevel drama. Det er var indre spenning som var lett å leve seg inni. Hovudpersonen var opphissande, frekk og vanskeleg å overbevise. Boka var gripande. Boka passar godt saman. Begynninga hadde ein god pangstart, Spenningstoppen var bra og slutten var forventa.

Originalitet
Boka liknar ikkje på andre bøkar eg har lese før. Den er dramatisk og kreativ. Boka har fått meg til å sjå hendingar på ein ny måte.

Truverdig
Eg meiner historia er sannsynleg. Det startar med at hovudpersonen havnar rett i ein dramatisk situasjon som skapar eit problem. Problemet må løysas så raskt som mogleg, men hovudpersonen møter på mange utfordringar undervegs. Eg synes boka er truverdig.

Språk
Boka er lett å lese. Korte setningar med overraskande språkbruk. Det er mykje banning og hovudpersonen er utruleg frekk. Men språkbruken passar godt til bokas innhald. Måten forfattaren har skrevet på gjer den interessant.

Oppsummering
Boka handlar om at det er viktig å kunne gløyme, men viss ein gløymer alt har ein ingen fortid. Boka forteljar om å vere ung utan ein fortid. Slike dramatiske ting liker ungdom å lese om. Det beste med boka er den har drama. Det som irriterer meg er oppførselen til hovudpersonen. Eg anbefaler denne boka til andre ungdommar og den bør nominerast til Uprisen.
Eg gir boka karakter 5.


Runa

Runa

Skrevet av 14. desember 2016 av Runa på Vikhammer ungdomsskole

Ganske bra

Boken Jeg er Ikke handler om ei jente som er i en nestenulykke som gjør at hun glemmer alt om hvem hun er, hvor hun bor, familien sin til og med sitt eget navn. Ting blir vanskeligere når hun finner ut at hun bor i New York helt alene, mens familien bor i Hamar. Boken handler om hvordan hun prøver å få tilbake hukommelsen og mye om fortiden og familien hennes.
Jeg likte boken godt. Handling var original, realistisk og uforutsigbar. Den hadde et tydelig vendepunkt. Bokens start er rask og fanger tidlig leserens oppmerksomhet. På noen måter var avsluttingen forutsigbar, men den kom fortsatt som en overraskelse. Avslutningen passet ikke helt til starten av boka.
Omgivelsene og personene som var med i boken var godt skildret. Hvis vi ser bort ifra at den var skrevet litt forvirende var språket ganske lettlest. Avsluttingen skulle blitt skrevet på en bedre måte. Boken var morsom, men manglet spenning. Dessverre var boken ganske forvirrende som trekker den ned
Jeg vil anbefale boken til ungdomsjenter fra alderen 13-14 og oppover. Jeg tror jenter i den alderen vil like og forstå humoren i boka.
Jeg vil gi denne boka terningkast: 4


Jessica Green

Jessica Green

Skrevet av 14. desember 2016 av Jessica Green på Ankenes skole

Jeg er ikke
Boken handler om Ryan som mister hukommelsen etter en nesten-ulykke. Det eneste hun husker er noen som roper “Knips” og “Knut Felix”. Bortsett fra det er det eneste sporet hun har av hvem hun er, et sett med nøkler til en leilighet hun tror er brorens og et brev.
Ting virker kjent, men samtidig ikke. Hun må finne seg selv igjen.

Boka var helt ok. Den var kanskje litt lang og jeg følte ikke akkurat at jeg måtte lese videre. Det var ikke så spennende så jeg kjedet meg en del ganger når jeg leste boka.

Men boka har et viktig tema, noe mange ungdommer sliter med, og det er å finne ut hvem man er og hvem man vil være.
Jeg ble ganske overrasket på slutten av boken, og det var en fin vri.
Forfatteren har et godt språk og boken er lett å lese. Jeg gir denne boka terningkast 4.


Tarald Rafoss

Tarald Rafoss

Skrevet av 14. desember 2016 av Tarald Rafoss på Farsund barne- og ungdomsskole

Bokanmeldelse
Jeg er ikke
«Jeg er ikke» handler om en jente, som har vært i en taxi-ulykke, I New York, der hun mister hukommelsen. Hun har et lite brev som hun har fått fra familien i Hamar, i Norge, som kommer til god hjelp når hun prøver å finne så mye ut om seg selv, som mulig. Hun oppfører seg ikke likt som «den gamle Ryan» gjorde, hun oppfører seg rett og slett litt barnslig, og det er i alle fall ikke til hjelp når hun prøver å få kontakt med folk. Hun finner ut at hun har bursdag snart og inviterer vennene til «den gamle Ryan» til fest, via mobilen. Vennene tror først ikke på henne når hun sier at hun har mistet hukommelsen, men etterhvert finner de ut at hun mener alvor. Hun får ikke mye ut av det, men når de fleste har dratt, blir en igjen og forteller om sitt liv i en guttekropp uten P, mens Ryan sitter der med en P i en jentekropp. Ryan kjenner seg litt igjen i det han forteller.
Ryan kommer i kontakt med onkelen sin, som også er i New York, og prater litt med ham. Problemet er at onkelen har sverget på å ikke fortelle om «den gamle Ryan» og da er han lite til hjelp. Noen sier til Ryan at det er best at fortiden hennes er og forblir glemt, men Ryan er ikke enig. Ryan får en telefon fra moren sin om at hun måtte komme til Hamar med en gang, fordi faren til Ryan har prøvd å ta selvmord med et barberblad. Ryan reiser og finner ut at faren har alltid hatt lyst på en sønn, mens Ryan har alltid hatt lyst til å være jente. Moren ber henne om å være den sønnen han har alltid drømt om, mens Ryan vil fortsatt bare være den hun er. Ryan sender en melding om at hun har lyst til å komme hjem til New York, fordi der hun var nå, fikk hun ikke lov til å være seg selv. Romanen passer ikke til mine forventninger innenfor sjangeren fordi det var alt for lite action
Boken starter ganske treigt og kommer først i gang med noe actionfylt i midten av hoveddelen. Dette gjør boken vanskelig å henge med i. Spenningskurven ble bygget opp bra slik at leseren fikk lite lyst til å legge den ifra seg. Hovedpersonen er slank, litt muskuløs og har langt fint hår, og hun synes selv at hun er fin fra topp til tå bortsett fra p-en. I begynnelsen av boka oppfører hun seg veldig barnslig, og er lite takknemlig, men etter hvert når hun får vite mer om andre og hvordan den gamle Ryan var, oppfører hun seg mye bedre.
Historien er troverdig og jeg kjøpte den. Språket er slik som ungdommer snakker nå til dags og dette påvirker boka positivt fordi da blir det mer troverdig.
Boka passer for 14år+. Bra for folk som er interessert i ungdomslivet
Terningkast 4

Vis flere anmeldelser

Til toppen