Jakten (world of spycraft 2)

Tom Kristensen Cappelen Damm 2016 78 anmeldelser

Elever og lærere på ungdomsskolen er i sjokk da de får høre at Lives beste venninne har begått selvmord. Live finner venninnens dagbok. Der skriver hun at en falsk profil på Facebook presser henne til å sende flere nakenbilder av Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Ingeborg Amundsen Salterød

Ingeborg Amundsen Salterød

Skrevet av 14. januar 2017 av Ingeborg Amundsen Salterød på Hovedgården ungdomsskole

JAKTEN AV TOM KRISTENSEN
Jakten er nummer to i serien «World of Spycraft» og handler om sosiale mediers mørke bakside. Boken er skrevet av Tom Kristensen som har flere erfaringer med å skrive krim og spenningsbøker.

I boken møter vi Live, en helt alminnelig tenåring som ikke er spesielt populær. Hun holder seg for det meste sammen med Hanna, som er bestevenninnen hennes. Live og Hanna finner på morsomme ting sammen og har ingen bekymringer i livet, trodde Live ihvertfall. En dag tar dette en helomvending ved at Live får vite at Hanna har tatt selvmord. Knivene stikker i magen til Live og mange spørsmål dukker opp i hodet hennes. Kunne jeg gjort noe? Live skjønner at noe mystisk må ha skjedd og derfor bestemmer hun seg for å besøke faren til Hanna, hvor hun ender opp på rommet til Hanna, med PC-en hennes. På PC-en oppdager hun noe skremmende. Hanna har nemlig blitt truet med å sende nakenbilder av seg selv til en falsk facebook-profil. I all sjokk slår Live seg sammen med Eric Elton for å finne ut hvem som kan ha stått bak disse utpressingene og blir deretter dratt inn i en farlig sak, som kan være slutten for dem begge.

Jeg vil absolutt anbefale denne boka. Boken har et viktig budskap som jeg mener kommer tydelig og klart frem. Forfatteren skriver også på en ungdommelig måte og får blant annet med kjente ord som stalker og facebook noe jeg tenker er viktig for å få frem budskapet i boken til dagens ungdom. Boken er også skrevet med to personer sitt perspektiv på situasjonen og gjør derfor at boken var ekstra spennende og vanskelig å legge fra seg. Boka får terningkast 6 av meg


Jørgen Pedersen Bjønsaas

Jørgen Pedersen Bjønsaas

Skrevet av 15. desember 2016 av Jørgen Pedersen Bjønsaas på Håvåsen skole

Rå spenningsroman for krimglade ungdomsdetektiver!
Spenningsromanen Jakten av Tom Kristensen er en irriterende spennende krim. Dens aktualitet er skremmende troverdig, og forfatteren tar opp et ekstremt alvorlig tema. Jakten er nummer to i ungdomsserien World of Spycraft.
Jakten handler om jakten etter en stalker, som presser unge jenter til å sende nakenbilder. To ungdommer, Eric og Live, tar opp jakten etter overgriperen, etter at ei av Lives venninner begår selvmord. Stalkeren hadde truet med å legge ut nakenbilder av henne på sosiale medier, i tillegg til å sende det til foreldrene. Videre viser det seg at Eric og Live havner i en felle under jakten. En farlig motorsykkelgjeng blandes inn i bildet, og etter vært utvikler handlingen seg til at motorsykkelgjengen jakter på Eric.
Boken starter in medias res, som betyr at den begynner midt i handlingen. Her står det i kursiv, og vitner om muntlig tale, i form av en beskjed. Dette er et frampek, og akkurat det samme kommer igjen senere i teksten. Man blir umiddelbart interessert og nysgjerrig, og denne korte beskjeden utgjør faktisk det første kapittelet, som er på omtrent en halv side. Dette gir mening, da andre kapittel dreier seg om andre ting, på et helt annerledes tidspunkt.
Underveis i leseprosessen forsøkte jeg å danne bilder og forståelse av handlingen på best mulig måte. Jeg fant tidlig ut at jeg måtte være «pålogget» for å få med meg hvilken vinkel det ble fortalt fra. Dette varierte veldig, og det gjorde at jeg stadig prøvde å være bevisst på hva som skjedde, og hvor i handlingen kameraet flyttet seg. På grunn av dette så jeg etter hvert for meg flere og flere tenkelige logiske avslutninger. Min leseprosess kan egentlig forestilles slik:
Jeg var en dart-pil gjennom hele boken. I begynnelsen var jeg akkurat blitt kastet ut i noe. Jeg visste lite, og måtte lese for å se hva som foregår. Etter hvert så jeg hvilken retning pila hadde, men det var fremdeles flere muligheter for hvordan det endelige resultatet ble. Mot slutten var mulige utfall få, og pilen landet til slutt- etter min mening; midt i blinken! Jeg likte avslutningen, og reagerte godt på avslutning. Det er rart hvordan ei bok kan engasjere, men det har Kristensen virkelig klart til de grader, fra en med relativt lite interesse for skjønnlitteratur sin side.
Krimmen byr på spenning på både det indre- og ytre plan. Indre spenning finnes ved for eksempel dødsfallet, mens ytre spenning gjerne kommer mer tydelig når det foregår vold eller andre skumle hendelser.
For å holde orden på handlingen og personer, lagde jeg små illusjoner i hodet. Jeg så for meg hvordan de ulike personene ser ut, hvor de bor, er osv. Fra en som ikke bor i Oslo, og som ikke kjenner seg igjen i mange av stedene som nevnes, lagde jeg derfor en form for kart i hodet. Kartet over Oslo ble da veldig oversiktlig, og de ulike stedene plasserte jeg på kartet intuitivt, etter hva som for meg umiddelbart kunne virke logisk. Dette gjorde det både gøy og oversiktlig for meg som leser. Tittelen på boken har tolker jeg egentlig derfor på to måter. «Jakten» beskriver hovedoppgavene for personene i boken, men samtidig føler jeg i etterkant at også jeg har vært på jakt. Jeg har jaktet på hvordan løsningen ble, men etter å ha lest boken sitter jeg med en enda sterkere følelse av at jeg har vært på jakt etter hvem forfatteren «ser». Siden teksten er skrevet i 3. person, er det vanskeligere å finne ut av dette. Dette gjorde virkelig min leseopplevelse veldig god, siden jeg på en måte også har vært på ulike jakter.
Ungdomsboken som en helhet, harmonerer godt fra A til Å. Den er kreativ, og byr på et skremmende aktuelt tema, som uten tvil er framstilt på verst tenkelig måte.
Boken er gjerne ikke så veldig trendy, men tatt i betraktning at bildedelingsapplikasjoner er relativt ferskt, tror jeg at det er populært å skrive om en slik form for grov mobbing.
Nettet er farlig, det viser seg tydelig her. Man kan ikke stole på alle på nettet, og det man legger ut bør man tenke seg om flere ganger før det publiseres.
Handlingen er i liten grad troverdig, selv om det selvfølgelig er mulig. Forfatteren skriver om trusler og mobbing som får verst tenkelig utfall. Som tidligere nevnt, er likevel tema og den lette og skumle måten å spre informasjon om andre på nettet, veldig aktuelt.
Beveger jeg over til språket, la jeg spesielt merke til det ungdomstilpassede språket. Her tror jeg nesten forfatteren har tatt noen «researchs», for å finne ord og uttrykk som ungdom i dag bruker. I replikkene virker ungdommens ordforråd naturlig og moderne, og forfatterens generasjons språk er nok ikke helt likt. I tillegg er interesser og små detaljer som skiller ungdom fra voksne, noe jeg tror forfatteren har undersøkt på forhånd.
Det var nytt for meg det at forfatteren valgte å skrive telefonmeldinger som kursiv, og at han i tillegg la til smilefjes. Dette framsto veldig troverdig, siden bruk av elementære formelle regler som kommabruk, stor forbokstav osv. var sløvt.
Variasjonen i språkene til de ulike personene gjør at historien blir veldig naturlig, og dette er nok en viktig faktor for hvorfor jeg sitter igjen med det et så positivt inntrykk av boken. Godt levert, Kristensen!
Er du glad i krim, spenning og fart? Jakten er den komplette boken for krimglad ungdom, som er relativt lettlest. Tiden flyr dersom du tar deg tid til å lese denne boken, og det anbefales på det sterkeste!
Jeg er glad for at jeg leste denne boken, og råder også deg til å gjøre det samme!
Et soleklart terningkast 6 fra meg!


Emilie

Emilie

Skrevet av 15. desember 2016 av Emilie på Vear skole

Bokanmeldelse

Bok: jakten
Forfatter: Tom Kristensen
Boken handler om en jente som mistet sin bestevenn som tok selvmord, fordi det ble laget en falsk profil som har presset henne til å sende nakenbilder av seg selv. Hun blir truet med hvis hun ikke sender bilder legger profilen bildene av henne ut på Internett. Boken handler også mye om nettvett, at man må vite hvem man snakker med og hva du selv fremstår deg selv som og hvordan du oppfører deg på Internett.

Jeg oppfattet boka som en veldig god bok. Jeg syntes boken passer til ungdommer fra 13 og oppover og jeg syntes også at voksne med ungdommer som barn også kan lese denne boken. Det som gjør boken bra er at den er spennende og samtidig kan man lære noe av boken. Man kan lære at man vet ikke alltid hvem man snakker med, selv om personen som er på profilen kan utnytte seg selv som noen andre. Jeg syntes andre burde lese boken fordi det kan faktisk skje.
Terningkast: 4


Iselin Moberg vidby

Iselin Moberg vidby

Skrevet av 15. desember 2016 av Iselin Moberg vidby på Søndre Land ungdomsskole, 9B

Tittel:jakten
Forfatter: tom Kristensen
Boka handler om en jente som heter Live som mistet sin bestevenn. Bestevennen tok selvmord fordi det var en falsk profil som presset henne for nakenbilder. Live og vennen Eric prøver og finne ut hvem den mannen er. Boken starter veldig spennende og begynte veldig langt før vi forsto alt Som skjedde. Jeg synest denne boka er veldig spennede og synest den fortjener
Terningkast:5


Gøran

Gøran

Skrevet av 15. desember 2016 av Gøran på Ankenes skole

Boka handler om at en klasse er i sjokk over at en i klassen har tatt selvmord. Live finner sin avdøde venninnes dagbok. Der skriver hun at en falsk profil på Facebook presser henne til å sende flere nakenbilder av seg selv, ellers truer avsenderen med å legge bildet ut på nettet. Eric og Live starter jakten på overgriperen.

Boken er i starten sykt kjedelig og forvirrende. Det blir byttet perspektiv hele tiden og jeg forstår ingenting av hva som skjer i starten av boka og dermed blir boka ekstremt kjedelig å lese. Når jeg kom til midten av boka og utover så begynte jeg å skjønne hva som foregikk og den var litt spennende å lese. Selve historien er bra, og måten den er skrevet på, men når det er så ofte perspektivendring så blir det forvirrende å lese boka og det ødela noe for spenningen.

Jeg anbefaler denne boken til de over 13 år og oppover.
Jeg gir boka terningkast 3.

Vis flere anmeldelser

Til toppen