Istimen

Helle Cecilie Natholm Liv 2014 18 anmeldelser

Istimen er en magisk realistisk roman for ungdom og unge voksne. Her møter du Mia, som sammen med moren har reist til øya moren vokste opp på. Det er sterk storm og strømmen har gått. For å fordrive tiden leser Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Siv Hege Haugerud

Siv Hege Haugerud

Skrevet av 17. november 2014 av Siv Hege Haugerud på Spydeberg ungdomsskole

Forfatter: Helle Cecilie Natholmen
Boktittel: Istimen
Forlag: LIV Forlag
Sjanger: Spenningsroman
1 jente, 2 verdener og 3 gutter
Istimen er en spenningsroman som fort kan bli kjedelig, men du må være en hard negl for ikke å ha hjertet i halsen mange ganger. Den har saftig innhold fordi forfatteren har vært veldig flink til å bruke disse virkemidlene. Som for eksempel har Helle vært veldig flink til å bruke miljø-og-personskildringer, så det var veldig enkelt å danne seg et bilde i hodet. Jeg vil si at boka inneholdt ganske så mye spenning, noe som kunne være litt ironisk og bitte litt romantikk. Vel, det spørs egentlig hvordan du ser på det. Jeg som er tenåring og jente, syns at det var bittelitt romantikk i boka, men skulle gjerne hatt mye mer.
Boka handler om Mia og moren hennes som drar til morens barndomshjem i en ferie. Ute herjer stormen og moren til Mia fant fram en gammel bok og begynte å lese. Den handlet om Marja som gikk ut i Istimen. Istimen var den tiden på seinhøsten når vinteren sto på terskelen og ondskapen herjet. Sakte, men sikkert gikk det opp for Mia at Marjas historie er mye viktigere for henne enn det hun først trodde.
Boka var sånn passe bra. Jeg, personlig, syns jeg ikke den var så veldig bra. Jeg liker bedre bøker som har mye mer romantikk, spennende hele veien og nesten sånn at sjangeren er grøsser/fantasy. Jeg syns forfatteren gjorde en bra jobb, men som sagt, skulle jeg gjerne hatt mye mer romantikk og spenning. Forfatteren sitt mål vil jeg tro, var at hun skulle få leserne til å sitte med fingene limt fast i boka og det klarte hun faktisk på meg også. Det er faktisk ikke så veldig lite spenning, men samtidig så er ikke spenningsmomentene så veldig «fyldige». Det blir liksom ikke så spennende å lese da. Det er kanskje 1-2 små avsnitt som er spennende og så tar det veldig lang tid til det blir spennende igjen. Men alt i alt så er boka beriket med spenning og noen morsomme hopp av og til. Jeg anbefaler alle og enhver som liker spenning å lese denne boka. Til og med dere som er veldig fantasy/krim/grøsser elsker som meg selv. Da får dere et innblikk om hvor mye dere faktisk elsker krim/fantasy/grøsser-bøker. Det jeg syns er anbefalt alder er 11-15 år.
Terningkast: svak 4
Antall sider i boka: 187
Anmeldt av: Siv Hege Haugerud
Spydeberg ungdomsskole


Emma

Emma

Skrevet av 12. november 2014 av Emma på Dokka ungdomsskole

ISTIMEN
Bokanmeldelse
Jeg valgte denne boka fordi jeg syntes den virket interessant, ikke på grunn av hva boken het, men da jeg åpnet boken sto det «Til den som ennå har evnen til å drømme seg bort» og det gjorde meg litt nysgjerrig på boken. Første inntrykket av boken var bra men da jeg begynte å lese skjønte jeg ikke helt hva forfatteren ville frem til. Etter hvert ble jeg bare mer og mer forvirra så jeg gadd rett og slett ikke å lese mer.
Forfatter- Helle Cecilie Natholmen
Sjanger- Eventyr
Miljø- Kaldt, langt borte, øde
Jeg syntes boken passer for de som liker eventyr, og kanskje liker å se for seg handlingen. Aldersgruppe- 30
Karakter: 2


Marius Lund

Marius Lund

Skrevet av 10. november 2014 av Marius Lund på Løkenåsen skole

Boka «Istimen» er skrevet av Helle Cecilie Natholmen og er en roman som har både virkelighet og fantasy i seg.

På den ene siden handler boka om Mia, som blir lest høyt for av moren sin under et uvær som herjer øya de bor på. På den andre siden handler boka om Marja, som er hovedpersonen i boka moren hennes leser for henne. Marja bor sammen med moren sin og søsteren sin på en liten øy der det har vært et skikkelig uvær og der istimen kommer. Istimen er skillet mellom høst og vinter, og det er en magisk time der ondskapen er ute. Under denne istimen velger Marja å gå ut om natten og hun forsvinner til et land under havet som heter Gloøya.

På Gloøya merker Marja at hun har magiske krefter. Hun møter to gutter, Jonas og Peter, som begge lærer henne hvordan hun kan bruke de magiske kreftene sine i kampen mot det onde. I tillegg treffer Marja flere mennesker som har mistet livet på havet og som nå lever på Gloøya, enten straffet fordi de har begått en ond handling i det virkelige liv eller de er blant de gode fordi de har en rolle i å skulle redde Gloøya. Hele tiden jakter de onde og de gode på Sunnivas bok som kan gi dem løsningen på hvordan de kan komme tilbake til det virkelige livet og hvordan Gloøya kan reddes.
Historien om Mia foregår under en natt, mens historien om Marja foregår i et lengre tidsrom ettersom tiden på Gloøya ikke er som i den virkelige verden.

Jeg kan ikke si at jeg likte boka noe særlig. Selv om jeg ble opptatt av om Marja ville klare å redde Gloøya og klare å komme tilbake til den virkelige verden igjen, synes jeg at historien om Mia ikke var særlig spennende. Det var lite handling rundt Mia og man måtte gjette seg til mye av det som hendte fordi det ikke var skrevet rett ut. I tillegg hadde jeg mange spørsmål som jeg ikke fikk svar på når jeg hadde lest ferdig boka. Jeg er derfor usikker på hvem jeg vil anbefale boka videre til, men tenker at ungdommene kanskje bør være eldre enn meg, dvs fra 15 og oppover. Språket i boka er enkelt og historien om Mia er skrevet som en dialog uten noen form for skildringer.

Jeg gir boka terningkast 3, rett og slett fordi jeg ikke skjønte den helt og fordi jeg syntes den ene av de to historiene var kjedelig. I tillegg synes jeg at boka sluttet for brått.


Irma

Irma

Skrevet av 31. oktober 2014 av Irma på Children's International School

Boken handler om Mia. Hun og moren drar til øya, som er barnedomshjemmet til moren. De finner en gammel bok som bestemoren til Mia leste for moren, så de begynner å lese den. Boken handler om Marja som levde på øya, går ned til havet under istimen, og hun blir sugd av havet. Marja møter derretter Jonas. Hun vil hjem, men det er ikke sikkert at hun vil noen gang vil klare å komme tilbake til den andre verdenen.

Jeg elsket boken, så jeg gir den en sekser. Det er en av de beste jeg noen gang har lest. Den var veldig spennede, jeg visste aldri hva som var det neste som skulle skje. Jeg ble grepet av handlingen. Man be godt kjent med karakterene, siden de var veldig bra skrevet. Den var ganske realistisk selv om den inneholdt fantasy. Til tross for at det var to handlinger, ble det ikke forvirrende.


øyvind pettersen

øyvind pettersen

Skrevet av 22. oktober 2014 av øyvind pettersen på Finnsnes ungdomsskole

Istimen
Istimen er en bok som handler om en jente som het Mia som dro til barndomshjemmet til moren. der skjedde det rare ting, mormoren til Mia fant fram en gammel bok. I den boken var det en historie om en jente som het Marja. I historien gikk Marja ut i istimen og muligens ikke kom tilbake.

Jeg syntes boka egentlig var ganske spennende og artig. Den minnet veldig om Narnia og litt om Harry Potter. Noen drar til en verden der de utforsker og finner rare ting og skapninger, det minner meg om Narnia og jeg liker Narnia veldig godt så jeg synes boka fortjener terningkast 5.

Vis flere anmeldelser

Til toppen