Isla Bonita

Terje Torkildsen Samlaget 2019 46 anmeldelser

Carlo trekkjer pusten og fyller lungene med frisk sjøluft. Strekkjer ut armane og smiler mot alt og alle. Skjøner ikkje kva som ventar han. Veit ikkje betre. Aner ikkje at denne vesle øya langt ute i Atlanterhavet vil forandra livet Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Phillip

Den vakre øya med narkotika

Skrevet av 15. desember 2019 av Phillip på Løkenåsen ungdomsskole, 9A

Tittel: Isla Bonita
Forfatter: Terje Torkildsen
Terningkast: 5

Boka handler om Carla på 16 år som drar til Syden (Spania) med den kunsteriske moren sin til øya Isla Bonita. Etter at Carlo møter en dansende jente på kaia, så blir det en uvanlig ferie for Carlo.

Jeg likte boka meget godt, fordi jeg fikk bare lyst til å lese dem videre uten å legge den vekk fra meg. Boka starter treigt, men på en god måte. Fortellingen virker realistisk for meste parten, men noen ganger kan det være veldig liten sannsynlighet for at det kan skje i virkeligheten. Boka er på nynorsk, så det var en liten utfordring for meg, men det var egentlig ganske lett å forstå. Jeg synes at den scenen der Carlo har sex med jenta var altfor detaljert og fikk meg til å føle meg litt ukomfortabel. Jeg likte at forfatteren brukte narkotika som tema, fordi det er ikke vanlig å gjøre på ungdomsbøker synes jeg da.

Alt i alt så gir jeg boka terningkast fem, siden boka er helt topp, men kanskje litt for drøy for ungdommer. Hvis du liker å lese om kjærlighet, drama og selvsagt narkotika, så er denne boka den rette for deg. Selvfølgelig anbefaler jeg boka og den bør nomineres til Uprisen.


Aron

Isla bonita sei du. Weed,sex,problema og action sen no eg

Skrevet av 14. desember 2019 av Aron på Leirfjord barne- og ungdomsskole

Isla bonita e ei bok som handel om en gutt og mammaen fra Haugesund. som e på en frie som sku bi normal men normal vart den ikke 7 daga med spenning og action. Det va ei bra bok som eg kun ha læst uten å kjed meg du bi fort søtte inn i boka og klar ikke slutt å læs. Og den har trøffe mange punkta i et ungdoms liv.
Det kun ha vøre mindere tekst om at de spis osv. Så den får træningkast 5 av meg


Kidus Abiy

Komplisert men meningsfylt

Skrevet av 13. desember 2019 av Kidus Abiy på Elverum ungdomsskole

Boka starter rett inn i handlingen, men den er godt forklart, så man skjønner sammenhengen og settingen i boka. Den er skrevet med et lett språk, som gir den en bra flyt. Isla Bonita handler om seksten år gamle Carlo som drar til Syden med den veldig spesielle kunstmoren sin. Han har sett for seg en rolig ferie med moren sin, på øya Isla Bonita.

Jeg synses at boka er veldig spennende for når jeg leste på baksiden av boka så hørtes den veldig spennende ut, men når jeg begynte å lese boka så ble jeg bare mindre og mindre frista til å lese den. Handlingen var ikke så lett å forstå, hvis du prøver å relatere deg til det som blir skrevet i boka så burde du klare å forstå handlingen veldig enkelt. Jeg føler at boka holder den røde trå på en veldig jevn måte.

Jeg for boka terningkast: 5


Anniken

No es un libro para mí

Skrevet av 13. desember 2019 av Anniken på Løkenåsen ungdomsskole, 9B

Tittel: Isla Bonita
Forfatter: Terje Torkildsen
Terningkast: 4

Boka starter rett inn i handlingen, men den er godt forklart, så man skjønner sammenhengen og settingen i boka. Den er skrevet med et lett språk, som gir den en bra flyt. Isla Bonita handler om seksten år gamle Carlo som drar til Syden med den veldig spesielle kunstmoren sin. Han har sett for seg en rolig ferie med moren sin, på øya Isla Bonita. Det viser seg at dette ikke akkurat ble lik han hadde sett for seg, og han møter på forskjellige personer, og blir innblandet i farlige situasjoner.

Mens jeg leste følte jeg at jeg hele tiden ventet på en spenningstopp, for når jeg leste baksiden av boka virket den veldig spennende. Det følte jeg den ikke var, den hadde noen små og gode spenningstopper, men for meg var ikke det nok. Likevel kom jeg meg i gjennom boka, og hadde lyst til å vite hva som skjedde med hovedpersonen og følge historien hans.

Kjærlighetsdelen av boka tror jeg mange ungdommer kan kjenne seg igjen i, men det er en ganske syk historie ellers. Forfatteren har vært veldig kreativ, for dette hadde nok ikke skjedd i virkeligheten. Likevel var personene troverdige, og jeg likte de forskjellige personlighetene. Slutten irriterer meg litt, for jeg følte jeg ikke fikk svar på det jeg lurte på. Slutten krever at man må lese oppfølgeren for å finne svar. Det jeg likte med slutten var at den ar overraskende, og jeg hadde ikke forventet det utfallet.

Jeg gir boka terningkast fire, fordi den rett å slett ikke var så interresant for meg. Jeg tror forfatteren har skrevet denne boka for å vise at man ikke alltid må tro det beste om folk, og at alle har forskjellig bagasje. Jeg anbefaler denne boka hvis du liker historier om andre miljøer og om kjærlighet.


Åsne

En verdig Upris-bok?

Skrevet av 11. desember 2019 av Åsne på Hauketo skole, 10. trinn

I boken «Isla Bonita», skrevet av Terje Torkildsen, møter vi seksten år gamle Carlo fra Haugesund. Han har lenge sett fram til en rolig og avslappende uke sammen med moren på ferieøya Isla Bonita. En liten stund ser det lovende ut. Han treffer til og med en jente som han forelsker seg i, nemlig Julieta. Men det viser seg at øya egentlig er full av mysterier og tvilsomme typer, og uten at han helt vet hvordan, befinner Carlo seg plutselig i midten av dette kaoset.

Med sine knappe to hundre sider er boken ganske lettlest. Språket er relativt enkelt, og kan til tider være litt livløst. Mens jeg leste, savnet jeg flere språklige virkemidler, som sammenlikninger, metaforer og spennende frempek.

«Isla Bonita» er også sterkt preget av klisjeer. En kjekk, smart og fornuftig gutt møter en smellvakker jente som har rotet seg inn i et kriminelt miljø, og som nå «trenger hans hjelp». Jeg mener at dette er en litt overbrukt idé, og skulle ønske at kjønnsrollene var jevnere fordelt. I tillegg føler jeg at klisjeene i boken er med på å gjøre det enklere å forutse hvordan den kommer til å ende.

En positiv side ved boken er at forfatteren klarer å flette inn viktige temaer i handlingen på en vittig måte. Han tar blant annet opp menneskehandelen som foregår over og rundt Middelhavet. Dette er det et brutalt tema som Torkildsen kunne risikert å skremme bort leseren med. Likevel gjør han det litt mindre skummelt ved å bruke humor som et virkemiddel i de heftigste scenene. Menneskehandel er et tema jeg sjeldent har møtt på i liknende ungdomsbøker – på tross av at det er veldig viktig å være klar over. På denne måten vekket boken en slags tankeprosess i meg, noe jeg er takknemlig for.

Jeg vil anbefale «Isla Bonita» til ungdommer og voksne som er glad i lettlest krim. Samtidig er jeg litt skuffet over språket og kjønnsrollene i boken. Jeg mener derfor at den ikke bør nomineres til Uprisen 2019, og gir den terningkast 3.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu

En bra bok til ungdommer!

Skrevet av 6. november 2019 av på Hisøy skole

Boken Isla Bonita er en bra bok med mye humor og spenning. Denne boken fikk meg til å le mange ganger så etter min anbefaling passer denne boken veldig bra til ungdom. Forfatteren av denne boka heter Terje Torkildsen og jeg mener at han har gjort en bra jobb med denne boken for at den skal passe ungdommer. Boken handler mye om det som er sentralt for ungdoms livet. Dette er en bok som er veldig lett og bli hektet av. Det var flere ganger det var vanskelig å slutte å lese så forfatteren burde være veldig stolt over seg selv for å ha klart å lage en bok som denne. Som sagt har boken mye spenning og mysterier. Mysteriene begynner nesten med en gang han setter fot på øya. Isla Bonita er en øy i Atlanterhavet og Carlo på 16 år reiser sammen med kunstnermoren sin. Når Carlo går i land møter han en jente som danser på bryggekanten. Ikke vet han om at han kommer til å bli kjent med godt henne. Boka er bra skrevet og har de rette ordene i hver setting for at det ikke skal bli kjedelig. Karakterene i boken var bra valgt ut siden de var morsomme og hadde hvert sin rolle i denne boken. En annen ting var at Bildet på forsiden var ganske bra og det gjordet at jeg fikk mer lyst til å lese den. Det som var dumt med denne boken var at den hadde noen vanskelige ord på nynorsk som noen ganger var vanskelige og forstå. Tittelen på denne boken følte jeg var ganske kjedelig fordi det forklarte lite om hva boken handlet om. Når jeg først fikk denne boken så tenkte jeg at den ikke var spennende i det hele tatt, men når jeg først begynte å lese den var det helt motsatt av hva jeg hadde tenkt. Jeg føler at denne boken burde fått terning kast 5 siden den er bra skrevet og er veldig godt tilpasset oss ungdommer. Forfatteren har også gjort en bra jobb i å skrive denne boken og jeg håper at denne boken vinner uprisen i år.

Til toppen