Isla Bonita

Terje Torkildsen Samlaget 2019 44 anmeldelser

Carlo trekkjer pusten og fyller lungene med frisk sjøluft. Strekkjer ut armane og smiler mot alt og alle. Skjøner ikkje kva som ventar han. Veit ikkje betre. Aner ikkje at denne vesle øya langt ute i Atlanterhavet vil forandra livet Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse?

Kidus Abiy

Komplisert men meningsfylt

Skrevet av 13. desember 2019 av Kidus Abiy på Elverum ungdomsskole

Boka starter rett inn i handlingen, men den er godt forklart, så man skjønner sammenhengen og settingen i boka. Den er skrevet med et lett språk, som gir den en bra flyt. Isla Bonita handler om seksten år gamle Carlo som drar til Syden med den veldig spesielle kunstmoren sin. Han har sett for seg en rolig ferie med moren sin, på øya Isla Bonita.

Jeg synses at boka er veldig spennende for når jeg leste på baksiden av boka så hørtes den veldig spennende ut, men når jeg begynte å lese boka så ble jeg bare mindre og mindre frista til å lese den. Handlingen var ikke så lett å forstå, hvis du prøver å relatere deg til det som blir skrevet i boka så burde du klare å forstå handlingen veldig enkelt. Jeg føler at boka holder den røde trå på en veldig jevn måte.

Jeg for boka terningkast: 5


Anniken

No es un libro para mí

Skrevet av 13. desember 2019 av Anniken på Løkenåsen ungdomsskole, 9B

Tittel: Isla Bonita
Forfatter: Terje Torkildsen
Terningkast: 4

Boka starter rett inn i handlingen, men den er godt forklart, så man skjønner sammenhengen og settingen i boka. Den er skrevet med et lett språk, som gir den en bra flyt. Isla Bonita handler om seksten år gamle Carlo som drar til Syden med den veldig spesielle kunstmoren sin. Han har sett for seg en rolig ferie med moren sin, på øya Isla Bonita. Det viser seg at dette ikke akkurat ble lik han hadde sett for seg, og han møter på forskjellige personer, og blir innblandet i farlige situasjoner.

Mens jeg leste følte jeg at jeg hele tiden ventet på en spenningstopp, for når jeg leste baksiden av boka virket den veldig spennende. Det følte jeg den ikke var, den hadde noen små og gode spenningstopper, men for meg var ikke det nok. Likevel kom jeg meg i gjennom boka, og hadde lyst til å vite hva som skjedde med hovedpersonen og følge historien hans.

Kjærlighetsdelen av boka tror jeg mange ungdommer kan kjenne seg igjen i, men det er en ganske syk historie ellers. Forfatteren har vært veldig kreativ, for dette hadde nok ikke skjedd i virkeligheten. Likevel var personene troverdige, og jeg likte de forskjellige personlighetene. Slutten irriterer meg litt, for jeg følte jeg ikke fikk svar på det jeg lurte på. Slutten krever at man må lese oppfølgeren for å finne svar. Det jeg likte med slutten var at den ar overraskende, og jeg hadde ikke forventet det utfallet.

Jeg gir boka terningkast fire, fordi den rett å slett ikke var så interresant for meg. Jeg tror forfatteren har skrevet denne boka for å vise at man ikke alltid må tro det beste om folk, og at alle har forskjellig bagasje. Jeg anbefaler denne boka hvis du liker historier om andre miljøer og om kjærlighet.


Åsne

En verdig Upris-bok?

Skrevet av 11. desember 2019 av Åsne på Hauketo skole, 10. trinn

I boken «Isla Bonita», skrevet av Terje Torkildsen, møter vi seksten år gamle Carlo fra Haugesund. Han har lenge sett fram til en rolig og avslappende uke sammen med moren på ferieøya Isla Bonita. En liten stund ser det lovende ut. Han treffer til og med en jente som han forelsker seg i, nemlig Julieta. Men det viser seg at øya egentlig er full av mysterier og tvilsomme typer, og uten at han helt vet hvordan, befinner Carlo seg plutselig i midten av dette kaoset.

Med sine knappe to hundre sider er boken ganske lettlest. Språket er relativt enkelt, og kan til tider være litt livløst. Mens jeg leste, savnet jeg flere språklige virkemidler, som sammenlikninger, metaforer og spennende frempek.

«Isla Bonita» er også sterkt preget av klisjeer. En kjekk, smart og fornuftig gutt møter en smellvakker jente som har rotet seg inn i et kriminelt miljø, og som nå «trenger hans hjelp». Jeg mener at dette er en litt overbrukt idé, og skulle ønske at kjønnsrollene var jevnere fordelt. I tillegg føler jeg at klisjeene i boken er med på å gjøre det enklere å forutse hvordan den kommer til å ende.

En positiv side ved boken er at forfatteren klarer å flette inn viktige temaer i handlingen på en vittig måte. Han tar blant annet opp menneskehandelen som foregår over og rundt Middelhavet. Dette er det et brutalt tema som Torkildsen kunne risikert å skremme bort leseren med. Likevel gjør han det litt mindre skummelt ved å bruke humor som et virkemiddel i de heftigste scenene. Menneskehandel er et tema jeg sjeldent har møtt på i liknende ungdomsbøker – på tross av at det er veldig viktig å være klar over. På denne måten vekket boken en slags tankeprosess i meg, noe jeg er takknemlig for.

Jeg vil anbefale «Isla Bonita» til ungdommer og voksne som er glad i lettlest krim. Samtidig er jeg litt skuffet over språket og kjønnsrollene i boken. Jeg mener derfor at den ikke bør nomineres til Uprisen 2019, og gir den terningkast 3.


Hadis obeye

Isla bon drita :/

Skrevet av 11. desember 2019 av Hadis obeye på Blomdalen skole

Denne boka handler om en gutt som heter Carlo som reiser til isla bonita med sin mor. Han gleder seg til en vanlig sydenferie men på denne øya er det masse mysterier og skumle folk. Han blir forelska i jenta på kaien som heter Julieta.
Denne boka var veldig uinteressant og ting skjedde altfor sakte eller skjedde ikke i det hele tatt. Boka var også trettende. Jeg var ikke fornøyd med slutten.
Denne boka ville jeg ikke anbefalt til noen og jeg tror jeg gir denne boka en terningkast 2.


Marius

Er dette årets bok??

Skrevet av 10. desember 2019 av Marius på Halbrend skule

Isla Bonita handlar om ein gut som heitar Carlo som er med mora på ein ferie til Isla Bonita. Han forventa ein roleg og varm veke, men han anar ikkje at om berre nokre dagar skulle alt endre seg. Når han begynner å henge med ei jente som heiter Julieta, har han blitt innblanda i nokre forferdelege greier.

Eg syntest boka var god, fordi etter kvart vart det berre meir og meir spennande og eg klarte å førestilla meg korleis det var i hovudet når han skildra for eksempel miljøet der. I dei aller første kapitla kunne eg lett legge frå meg boka, for då syntest eg det ikkje var noko særleg spennande og det gjekk seint framover, men når det vart meir spennande vidare utover, hadde eg problem med å legge frå meg boka om kvelden.

Boka var litt drøy syntest eg til å vere ei ungdomsbok, fordi dei hadde eit par drøye scener mellom Carlo og Julieta. Viss eg skulle gitt terningkast på boka, ville eg gitt boka ein firar. Eg har lese fleire bøker som er betre enn dette.

Vis flere anmeldelser

Til toppen