Ingenting blir som før

Hans Petter Laberg Cappelen Damm 2017 38 anmeldelser

Ingenting blir som før er historien om den helga mot slutten av tiende klasse da Markus blir med Victor på en biltur som ikke blir helt som forventet. Det er den samme helga som Markus møter Sara.

Hvordan skrive en anmeldelse?

Emil

Emil

Skrevet 14. desember 2017 av Emil på Harestua skole

Jeg synes boken er middels bra. Den inneholder litt få spenningstopper, og enkelte ganger er det litt vanskelig å forstå hva som skjer. I tillegg får man ikke svar på alt det som man kanskje ønsker svar på. Dette er kanskje gjort med vilje. Samtidig var den ganske godt skrevet, og passe spennende. Jeg tror ikke jeg kunne anbefalt boka til noen selv om leseopplevelsen var ok.


Julie Løken

Julie Løken

Skrevet 13. desember 2017 av Julie Løken på Svensedammen skole

Bokanmeldelse av ungdomsromanen Ingenting blir som før

Forfatter: Hans Petter Laberg
Utgivelsesår og forlag: 2017, Cappelen Damm

Boka handler om Markus og hans opplevelse av tiende klasse etter at læreren hans får hjerteinfarkt i klasserommet.Markus og familien hans har et komplisert forhold til Markus sin bror, Victor. Han har falt ut av skolesystemet og solgt dop for å klare seg, etter utallige sjanser fra familien. Markus har fått klar beskjed om at han skal holde seg unna Victor, men en del av han ønsker fortsatt bekreftelse og at Victor og han skal være brødre slik de var da Markus var liten. I jakten på bekreftelsen blir Markus i skjul med på en farlig reise for å bli kvitt brorens pengegjeld fra sjefene sine, og oppå det hele møter han Sara, en jente som har en familie med trøbbel som han selv.

Boka var lett å lese språklig, men det at den hopper mellom situasjoner og tider gjør at man må ha tunga rett i munnen for å henge med.
Originalitetsmessig er boka helt grei fordi den handler om det ganske vanlige temaet, familiedrama, men det at kjærlighet ikke får så mye fokus i teksten er litt uvanlig til å være en roman for ungdom og derfor også kreativt.

Opplevelsen av boka er at den er litt lite motiverende å lese videre i så fort du har passert de fem-seks første sidene.Senere i boka skjer det mer spennende hendelser, men det å komme seg dit kan bli en utfordring for mange. Ikke før ut i andre halvdel av boken kommer det noe å heie på, en motivasjon og noe du vil vite slutten på. Dette eskalerer fort slik at denne delen av boken blir mye mer gripende. Vendepunktet i boka er da Markus slenger seg med på en biltur med Victor og kompisen, Eskil, for å hente en bag i skogen som skal leveres til en av sjefene deres.

Forfatteren er født i 1966, og er en norsk ungdomsbokforfatter, bibliotekar og weblogger fra Nittedal. Han debuterte med boken Biter av en historie i 1996, i en alder av 30.

Totalt vil jeg anbefale denne boken videre til gutter i ungdomsalderen fordi boka handler mest om det broderlige båndet mellom hovedpersonene. Dersom man ikke er så glad i å lese eller sliter med å følge med på det man leser, vil jeg ikke anbefale denne boka fordi man kanskje kommer til å miste noe av poenget i boken hvis man ikke henger med. Jeg gir boka terningkast 4, fordi den mangler et spenningsmoment som holder leseren inne i boken, men selve handlingen er spennende og gripende dersom man får det med seg og kommer seg litt ut i boka.


Ramla

Ramla

Skrevet 13. desember 2017 av Ramla på Sagene skole

Denne boka handler om en gutt som heter Markus. Boka starter med at Markus sin lærer dør i klassen.Boka har let språk
Jeg synes at boka var helt ok. Fordi det er ikke helt men type bok og det var veldig få spenningstopper . Det gjør boka litt kjedelig. Jeg gir boka en terningkas : 3 til 4.


Terese Oldernes

Terese Oldernes

Skrevet 7. desember 2017 av Terese Oldernes på Korgen sentralskole

Den helga som forandret alt
«Ingenting blir som før» handler om 15 år gamle Markus og den helga som forandret alt. Han møter på storebroren Victor, som han ikke har sett på lenge. Han får egentlig ikke lov av foreldrene å ha kontakt med Victor, men hva har Victor gjort? Markus blir med Victor på en biltur som viser seg å ende helt annerledes enn hva han hadde trodd.

Boka utspiller seg over en helg, der boka var delt inn etter dagene fredag, lørdag og søndag. Dette likte jeg veldig godt for da fikk man mer oversikt over hvor man var og det ble lettere å følge med i boka. Boka er detaljert, men på en bra måte. Forfatteren greide å skape bilder i hodet mitt, og jeg følte meg tilstede gjennom hele boka. Boka er spennende og lettlest. Spenningen begynner allerede i de første sidene, der man blir revet med og vil bare lese mer og mer. Den får deg veldig til å tenke på hva som kommer til å skje, noe som gjør at det er vanskelig å legge den fra seg.

Synsvinkelen i boka er 1.person, fordi leseren ser det fra Markus sitt synspunkt. Noe jeg syns var helt greit siden han er hovedpersonen, men jeg hadde likt å få vite litt om de andre karakterene. Spesielt Victor. Hva var det som gjorde at ting ble slik de ble? Jeg vil vite mer om hvorfor han startet med alt, hva som fikk han til å gjøre det og mer om hva han tenkte og følte. Da hadde boken boka blitt enda bedre.

Jeg likte veldig godt hvordan forfatteren skrev om Markus, fordi at det er veldig lett å kjenne seg igjen i hva Markus gjør og hvorfor han gjør det selv om det ikke er så smart. Jeg syns det er veldig lett å skjønne hvorfor han vil være med broren selv etter alt han er gjort, fordi de hadde et veldig nært forhold før alt skjedde. På grunn av at det er lett å relatere til Markus sine valg og skjønne hvorfor han tar de, passer boka veldig bra for ungdommer.
Terningkast: 5


Maja

Maja

Skrevet 6. desember 2017 av Maja på Nedenes skole

Jeg syntes boken var passe bra. det var litt få spenningstopper, og noen ganger var det litt vanskelig og forstå hva som skjedde, og man fikk ikke svar på alt. Men samtidig var den godt skrevet, og passe spennende. Jeg gir terningkast 3 eller 4.

Vis flere anmeldelser

Til toppen