Ingen er ei øy

Kari Saanum Omnipax 2018 51 anmeldelser

Det er siste dag på ungdomsskolen. Alle skal feire den store dagen. Etter avslutninga skal Kaia og vennene ut i båten til Andreas, ankre opp ved ei øy ute i fjorden, og feste. Men for Kaia starter dagen dårlig. Mamma Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

tuva

tuva

Skrevet av 11. desember 2018 av tuva på Surnadal ungdomsskole

Ingen er ei øy

Det er siste dag på ungdomsskulen. Alle skal feire den store dagen. Etter avslutninga skal Kaia og vennene ut i båten til Andreas, eksen hennar, og ankre opp ved ei øy ute i fjorden og feste. Men for Kaia startar dagen dårlig fordi mora er på segltur med ny kjæraste og faren ligger på sofaen og drikker. Når han dukkar opp på skole avslutninga, blir alt bare verre.
Boka er i sjangeren drama. Sjølv så liker eg eigentleg ikkje så godt dramabøker, sidan eg syntes dei er så klisjé, og det hadde eg rett i denne gongen og. «ingen er ei øy» er ei veldig klein og klisjé bok, som er noe eg ikkje liker. Men eg likte starten veldig godt, sidan kaia presenterer seg sjølv, familien sin og livet sitt. Eg likte også måten den var skrive på. Dei brukte ikkje vanskeleg ord som eg ikkje forstod, det var ikkje mykje tekst på kvar side, og avsnitta var små.
Den var litt rotete, fordi dei hoppa fram og tilbake heile tida, men eg fekk med meg litt av innhaldet. Boka er også veldig negativ, som er veldig deprimerande fordi ho berre tenkjer på det som er negativt i livet hennar, som for eksempel at faren hennar som oftast ligger på sofaen og drikker eller at moren hennar har fått seg ny kjærast.
Eg syntes at ho heller burde tenkje på at ho har fått seg nye venner, eller at ho er ferdig med ungdomsskulen, fordi da kunne dei som les boka komme i betre humør.
Den sluttar brått og litt rart fordi dei forklarte så dårleg, så eg forstod ingenting av det som skjedde. Eg las det fleire gong før eg skjønte litt.
Eg vil gi boka terningkast 3


Andrea

Andrea

Skrevet av 11. desember 2018 av Andrea på Surnadal ungdomsskole

Avslutningsfest. Alkohol. Hva skjer egentlig?
Ingen er ei øy handler om Kaia som er 16 år, hun går i 10. klasse og skal på avslutningsfest på skolen. På festen skal man ta med seg familien sin å pynte seg, men Kaia har ikke penger til å kjøpe fine klær og hun har ikke en familie som passer på henne eller stiller opp for henne. Moren hennes har flytta og faren er en alkoholiker, som bare sover på sofaen hele dagen. Kaia og pappaen har ingen penger, han er arbeidsløs. Kaia er med i en vennegjeng, men velger alltid å dra hjem for å hjelpe pappa vis de skal ut å kose seg eller bare finne på noe. I gjengen hennes er bestevennen hennes Marte og de andre vennene, Daniel, Andreas og Isabell.
Boka er en dramabok som starter med mye beskrivelser av henne som ikke gir mening. Den er skrevet med mange små avsnitt i hele boka, og kapitelene er på 1-4 sider. Det er en lettlest bok, men ikke alt som gir mening. Den er nynorsk med 82 sider. Boka er veldig fint skrevet.
Kaia har kommet seg på skolen og ser at alle står sammen med familien sin, men hun står alene. Hun står der en stund, etter hvert ser hun faren sin i dress. Hun løper mot han og klemmer han. Når de er inne står Kaia langt fram, mens faren har satt seg på en stol bakerst i hallen, han har sovnet. Når Kaia går opp på scenen for å ta imot sidemålet sitt, ser hun faren sin som blir hjulpet ut av hallen. Hun er ikke stolt. Rektor spør Kaia hvem det er var, med en overflatisk stemme. «Pappa», sukker Kaia.
Det er en bok som plutselig går fra det ene til det andre. Først er Kaia hjemme, så er hun på skoleavslutning i hallen på skolen, og helt til slutt er hun på en øy med sine venner, men hvorfor er de på en øde øy og koser seg sammen, og hvorfor måtte de velge alkohol og ikke saft eller brus?
Jeg syns at boken har et godt budskap, fordi den viser hvor ille man kan ha det her i det rike landet, Norge. Og at det ikke er alle som har en familie som stiller opp, eller har penger. Kanskje du har en mamma eller en pappa som kjefter på deg, fordi du kanskje ikke har gjort leksene, men Kaia har ingen som kan hjelpe henne med leksene, eller som passer på at hun har gjort det. Det er ingen som kan passe grensene til Kaia eller hjelpe henne videre inn i den store verden, men det har kanskje du.
Boka har mange dialoger og mye av det triste. Det er en typisk tenåringsbok. Jeg syns denne passer til alle både gutter og jenter, men siden den har alkohol i seg og mye triste greier, så kan jeg si at de som er yngre enn 12 år, burde vurdere det først. Men jeg som da er 13 år syns at denne boken var veldig bra.
Til oppsummering likte jeg boken fordi den er såpass lettlest og den er skrevet veldig fint. Den hadde masse som folk burde tenke på, som f. eks at du er heldig som har en familie som støtter deg. Men jeg likte ikke at den hadde med alkohol, de kunne jo bare tatt med seg saft eller brus, så dessverre nådde ikke denne boken helt til toppen, men får likevel terningkast: 5, veldig sterk 5.


Jannicke Valstad Stenberg

Jannicke Valstad Stenberg

Skrevet av 11. desember 2018 av Jannicke Valstad Stenberg på Surnadal ungdomsskole

Gikk over mine forventninger, men…

Boka “Ingen er ei øy” handler om Kaia som har skilte foreldre. Faren er alkoholiker og moren har fått ny kjæreste. Det er siste skoledag og Kaia blir med noen venner på en øy. Der innser hun at hun ikke står alene. Ingen er ei øy.

“Ingen er ei øy” starter med at det står et sitat på første side. Etter det starter det med at hovedpersonen, Kaia, introduserer seg på en skummel, mystisk og mørk måte. Det må jeg si vekker min nysgjerrighet. Utover i boka er det skoleavslutning der faren dukker opp og gjør det flaut for Kaia. Etter det blir hun med noen klassekamerater på en øy. Slutten er ganske fin fordi Kaia kommer inn i gjengen etter å ha hatt en liten nedtur.

Boka har 82 sider. Det som skuffer meg litt er at den inneholder en blanding av bokmål og nynorsk. Jeg forstår ikke helt hvorfor forfatteren, Kari Saanum, ville skrive det på den måten. Det er lite skrift på hver side, men det er nok fordi det er en kort bok. Jeg synes boka er ganske realistisk fordi det er mange som kan være i en lignende situasjon som Kaia. Det kan hende de har skilte foreldre eller at noen i familien drikker.

Det beste med boka var måter Kaia introduserte seg selv. Det var veldig mystisk og fikk meg til å lese videre. Det verste var at det var en blanding av nynorsk og bokmål.

Jeg gir terningkast 5. Jeg anbefaler andre å lese den, men tror ikke den har det som skal til for å vinne.


Karoline

Karoline

Skrevet av 7. desember 2018 av Karoline på Fløysbonn skole

Ingen er ei øy handler om Kaja sin siste dag på ungdomskolen. Boka passe for folk som ikke liker så tjukke bøker. Den er lett å lese, det er ikke så mye forskjellig som skjer og det er bra, for da er det lett å følge med og alltid vite hva som skjer. Det var lett å forstå tankene til Kaja og hva hunfølte, boka var ganske realistisk. Det var dårlig at det nesten ikke var noe spenene som skjedde


kristian

kristian

Skrevet av 5. desember 2018 av kristian på Orstad skole

Denne boka handler om en jente som heter Kaia. Kaia har en far som drikker mye.

Det er egentlig ikke noe spenningsmoment, og det er altfor få beskrivelser, og avsnittene er store. Virker egentlig som om forfatter har skrevet boka på like lang tid som det tar å lese den: 20 minutt.
Veldig dårlig skrevet, uten noen klar start/midtdel. Virker litt som om det bare er en start og en avsluttning.
Kaia prøver å ta vare på faren sin, fordi han drikker, men vi vet aldri grunnen til at han drikker.
Terningkast 1/6.
Tror ærlig talt at jeg nesten kunne skrevet bedre

Vis flere anmeldelser

Til toppen