Ingen er ei øy

Kari Saanum Omnipax 2018 51 anmeldelser

Det er siste dag på ungdomsskolen. Alle skal feire den store dagen. Etter avslutninga skal Kaia og vennene ut i båten til Andreas, ankre opp ved ei øy ute i fjorden, og feste. Men for Kaia starter dagen dårlig. Mamma Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Nichlas

Nichlas

Skrevet av 14. desember 2018 av Nichlas på Bytårnet skole

ingen er ei øy er en bok der det er en jente som har sin siste dag på ungdomsskolen og har en far som er alkoholiker og er en dårlig far. hun vil ikke at faren skal komme på festen fordi faren kan dumme seg ut. senere i boka drar hun på en tur med venner til ei øy. jeg likte boka fordi den var spennende i alle kapitlene og hadde en god historie men var litt vanskelig og skjønne på slutten. jeg anbefaler denne boka til de som er interessert i et unormalt liv med foreldre og ungdomslivet. jeg syntes det var en bra bok og jeg gir den terningkast 5.


Maqdis

Maqdis

Skrevet av 14. desember 2018 av Maqdis på Bytårnet skole

Ingen er ei øy er en frittstående oppfølger til Elefanten i rommet (2013) og Gråt, baby (2015).

Boken handler om 16 år gamle Kaia. Hun har det ikke så veldig fint hjemme fordi faren er en alkoholiker og moren dro på seiltur med den nye kjæresten. Det er siste dag på ungdomsskolen. Alle skal feire den store dagen. Etter avslutninga skal Kaia og vennene ut i båten til Andreas, ankre opp vei ei øy ute i fjorden, og feste.

Jeg gir boka terningkast 2 fordi den har så korte settninger, og siden boka er å kort er det ingen spenningsmoment. Jeg leste boka på 10 minutter. Det er mange kapitler, men de er også utrolig korte.

Hvis du ikke er en stor fan av å lese tjukke bøker, så er dette noe for deg.


Martine Kirkeby Tomter

Martine Kirkeby Tomter

Skrevet av 14. desember 2018 av Martine Kirkeby Tomter på Harestua skole

Ingen er ei øy

Boken var spennende og realistisk. Den handlet om En jente som hadde skilte foreldre og bodde med faren sin. Hun hadde det vanskelig hjemme med en alkoholiker som far og lite venner.

“Ingen er ei øy” hadde god struktur som gjorde at den var enkel å lese. Den var ikke for lang og den hadde innhold som er gøy å lese. Den holdt god flyt og hadde ikke en kjedelig periode, som de fleste bøker pleier å ha.

Forsiden på boka var enkel, men spennende og gjør at leseren lurer litt på hva boken handler om. Jeg finner derfor nesten bare positive ting med boka. Den eneste grunnen til at jeg velger å gi boken en 5-er er fordi jeg føler at den ikke er så spesiell at den kan få en 6-er.


Marte Stendal Aasen

Marte Stendal Aasen

Skrevet av 13. desember 2018 av Marte Stendal Aasen på Lillesand ungdomsskole

Anbefales sterkt
Boka handler om en jente som har en pappa som er alkoholiker, og en mamma som har reist. Du følger ho siste skoledag. pappaen til kaia kommer på skolen når han er full, hva kommer til å skje?

Denne boka er veldig bra. Jeg synes det var god spenning og jeg fikk med meg alt i boka. Det jeg synes var litt dumt med denne boka er at den slutta så tidlig. Jeg selv ville at den skulle være lengre.
Jeg anbefaler den for ungdommer mellom 13-16, fordi du kan kjenne deg igjen i den. Selv om ikke du har en far som er alkoholiker.

Terningkast:5


Anja Vaag Bolme

Anja Vaag Bolme

Skrevet av 11. desember 2018 av Anja Vaag Bolme på Surnadal ungdomsskole

Det går oppover
Boka heter Ingen er ei øy
Boka handler om Kaia som går siste året på ungdomskolen. Kaia bor sammen med faren sin som drikker. Moren hennes har funnet seg en annen kjæreste, noe som Kaja ikke liker så særlig godt. Det er siste dagen på ungdomskolen og alle skal feire. Kaja blir overasket når hun ser faren sin kommer og han har også pyntet seg og er veldig stolt av Kaja. Men gjør han bare tingene verre? Alle sammen skal feire den store dagen så de drar ut med båten til Andreas som var den gamle kjæresten til Kaja. De drar ut på en øy og feirer den siste dagen på ungdomskolen, men går alt som det skal?

Ingen er ei øy er en bra bok, men også litt trist. Kaja har det ikke særlig lett når faren hennes drikker og når hun ikke tør å knytte bånd til så mange, hun sier som oftest at hun trenger litt tid alene.

Jeg synes boka var spennende for jeg ville se hvordan den endte. Men det var ikke en sånn bok at jeg ikke fikk sove av og bare ville lese. Den var lett og lese, men den kunne godt vært litt lenger. Kapitlene var ganske kort etter 3-4 sider var det ett nytt kapitel. Det som også var bra med denne boka var at den holdt seg til en handling og ikke flere. Den hoppet ikke fra handling til handling og det likte jeg veldig godt med denne boka.

Starten var helt grei ikke så veldig spennende, men ble bedre etter hvert. Starten var det egentlig litt trist for det gikk jo først bra for Kaja, men så går det bare nedover og oppover igjen senere i boka.

Hoveddelen var litt bedre enn starten for det skjedde litt mer og det var gode beskrivelser om hvordan hun hadde det, hvor hun var og hva hun og de andre følte og tenkte. Jeg likte faktisk slutten best for da går det bedre for Kaja. Hun og Andreas som var hennes gamle kjæreste begynner å bli gode venner igjen og kanskje noe mer også.

Alt i alt gir jeg boka terningkast 4. Det er en litt svak 4er ikke den sterkeste 4 ern. Det jeg likte var at det var gode beskrivelser og den ble bedre og bedre etter hvert. Det jeg ikke likte var at det var egentlig ganske trist for Kaja og den kunne ha vært litt lenger.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Andrea

Andrea

Skrevet av 11. desember 2018 av Andrea på Surnadal ungdomsskole

Avslutningsfest. Alkohol. Hva skjer egentlig?
Ingen er ei øy handler om Kaia som er 16 år, hun går i 10. klasse og skal på avslutningsfest på skolen. På festen skal man ta med seg familien sin å pynte seg, men Kaia har ikke penger til å kjøpe fine klær og hun har ikke en familie som passer på henne eller stiller opp for henne. Moren hennes har flytta og faren er en alkoholiker, som bare sover på sofaen hele dagen. Kaia og pappaen har ingen penger, han er arbeidsløs. Kaia er med i en vennegjeng, men velger alltid å dra hjem for å hjelpe pappa vis de skal ut å kose seg eller bare finne på noe. I gjengen hennes er bestevennen hennes Marte og de andre vennene, Daniel, Andreas og Isabell.
Boka er en dramabok som starter med mye beskrivelser av henne som ikke gir mening. Den er skrevet med mange små avsnitt i hele boka, og kapitelene er på 1-4 sider. Det er en lettlest bok, men ikke alt som gir mening. Den er nynorsk med 82 sider. Boka er veldig fint skrevet.
Kaia har kommet seg på skolen og ser at alle står sammen med familien sin, men hun står alene. Hun står der en stund, etter hvert ser hun faren sin i dress. Hun løper mot han og klemmer han. Når de er inne står Kaia langt fram, mens faren har satt seg på en stol bakerst i hallen, han har sovnet. Når Kaia går opp på scenen for å ta imot sidemålet sitt, ser hun faren sin som blir hjulpet ut av hallen. Hun er ikke stolt. Rektor spør Kaia hvem det er var, med en overflatisk stemme. «Pappa», sukker Kaia.
Det er en bok som plutselig går fra det ene til det andre. Først er Kaia hjemme, så er hun på skoleavslutning i hallen på skolen, og helt til slutt er hun på en øy med sine venner, men hvorfor er de på en øde øy og koser seg sammen, og hvorfor måtte de velge alkohol og ikke saft eller brus?
Jeg syns at boken har et godt budskap, fordi den viser hvor ille man kan ha det her i det rike landet, Norge. Og at det ikke er alle som har en familie som stiller opp, eller har penger. Kanskje du har en mamma eller en pappa som kjefter på deg, fordi du kanskje ikke har gjort leksene, men Kaia har ingen som kan hjelpe henne med leksene, eller som passer på at hun har gjort det. Det er ingen som kan passe grensene til Kaia eller hjelpe henne videre inn i den store verden, men det har kanskje du.
Boka har mange dialoger og mye av det triste. Det er en typisk tenåringsbok. Jeg syns denne passer til alle både gutter og jenter, men siden den har alkohol i seg og mye triste greier, så kan jeg si at de som er yngre enn 12 år, burde vurdere det først. Men jeg som da er 13 år syns at denne boken var veldig bra.
Til oppsummering likte jeg boken fordi den er såpass lettlest og den er skrevet veldig fint. Den hadde masse som folk burde tenke på, som f. eks at du er heldig som har en familie som støtter deg. Men jeg likte ikke at den hadde med alkohol, de kunne jo bare tatt med seg saft eller brus, så dessverre nådde ikke denne boken helt til toppen, men får likevel terningkast: 5, veldig sterk 5.

Til toppen