Il Biondo

Mariangela Di Fiore Gyldendal 2018 15 anmeldelser

Hvor langt er du villig til å strekke deg for jenta du er forelska i? 16 år gamle Andreas flytter til Italia. Her forelsker han seg i napolitanske Elisa, og gjennom henne introduseres han for en verden han aldri har Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Vanja Lund Døhlie

Vanja Lund Døhlie

Skrevet av 14. desember 2018 av Vanja Lund Døhlie på Harestua skole

16 år gamle Andreas flytter til Italia. Her forelsker han seg i napolitalienske Elisa, og gjennom henne introduseres han for en verden har aldri har sett maken til. Men alt dette kommer med en høy pris. Før han vet ordet av det, er han dratt inni Napolis underverden- og der regjerer Camorra-mafiaen.
Jeg synes denne boka var veldig spennende. Det var veldig spennende hvordan historien ble fortalt. Fortsatt synes jeg ikke at det var noen bok for meg. Jeg vil anbefale den for de som er glad i spenningsbøker. Det var for lang handling for min smak, det ble rett og slett kjedelig til slutt. jeg vil gi den en terningkast 4


Maria

Maria

Skrevet av 13. desember 2018 av Maria på Stuenes skole

Bokanmeldelse il biondo
Av Mariangela di Fiore

Denne boka handler om 16 år gamle Andreas som flytter til Napoli med faren hans. Der blir han stup forelska i napolitanske Elisa. Gjennom henne havner han i en voldsom mafia konflikt.

Jeg følte at jeg likte denne boka veldig godt fra første side, men på slutten likte jeg den ikke like godt. Da begynte jeg å tvile på om jeg egentlig likte den. Jeg følte at den gikk litt langt. Boka var spennende, hadde mye tekst, men det ødela ikke noe. Jeg likte at ikke alle kapitlene var like lange, noen var kanskje bare på to sider, så det varierte litt. Forfatteren er god til å beskrive hva som skjer og hvordan det ser ut. Man skjønner hva som hender i slutten og man kan få litt blandede følelser.

Terningkast 5.


Kyrre

Kyrre

Skrevet av 7. desember 2018 av Kyrre på Brandsfjord skole

Boken IL Biondo var veldig søt, alt Andreas gjorde for Elisa var søtt, men noen ganger gikk han litt for langt, til han fant ut at Elisa var med på familiebedriften og.
Valget Andres tok mellom å drepe vennen sin, eller dø selv, eller å reise tilbake til Norge var bra, men endte ikke så bra.
Det virket som om Antonio bare brukte Andres for å få alt han ville ha, som hevn på en gruppe. Amerikanerne Antonio forhandlet med ville gi alt til Andres fordi han var blond og virket som en amerikaner.
Noen ganger var det vanskelig å se hvem som fortalte hva.
Terningkast 5, boken var veldig søt, fordi kjærligheten mellom Andreas og Elisa var ekte.


Silje Duus

Silje Duus

Skrevet av 1. desember 2018 av Silje Duus på Ruseløkka skole, 10A

Fra kjedelig til mafia, fra Norge til Italia

Il Biondo er en spennende ungdomsroman skrevet av Mariangela di Fiore. Gjennom bokens 159 sider møter vi 16 år gamle Andreas, som nettopp har flyttet fra Norge til den italienske byen Napoli. På en sjarmerende café i Napoli møter han Elisa, som han med en gang blir hodestups forelsket i. Han finner raskt ut at følelsen er gjensidig, og for en liten periode virker det som om han lever det perfekte livet. Det er helt til han møter broren til Elisa, Antonio, som er medlem av Camorra-mafiaen. Det er sant som ordtaket sier “kjærlighet gjør blind”, og Antonio utnytter dette. Men hvor langt er Andreas villig til å gå for å beholde kjæresten?

Mens man leser tror jeg at det er umulig å ikke bli revet med. Boken har en fin spenningskurve med mange uventede vendepunkter, og handlingen er alt annet enn forutsigbar. Det er lett å merke at Mariangela vet hva hun skriver om, og hun har etter min menig greid å beskrive handlingen, personene og ikke minst det italienske miljøet på en veldig god måte som gjør det enkelt for oss lesere å leve oss inn i boken.

Språket i boken er en av grunnene til at boken er troverdig, med noen italienske ord her og der får leseren en slags påminnelse om hvor man er. Det eneste jeg synes trekker boken litt ned er den åpne slutten som nesten føles litt forhastet, og ikke helt i takt med resten av boken.

Jeg likte personlig boken veldig godt. Forfatteren har greid å balansere den ytre og indre spenningen på en god måte, noe som jeg mener gjør at boken passer for alle ungdommer. Spesielt til dere som liker spenning og kjærlighet. Boken er en av de beste jeg har lest i U-prisen, og tror den kan komme langt i konkurransen.

Terningkast: 5


Sabrina Molvik

Sabrina Molvik

Skrevet av 29. november 2018 av Sabrina Molvik på Ruseløkka skole, 10A

Napoli, svaret på problemene?

Il biondo er en spenningsfylt bok, som handler om kjærlighet og Napolis mørke side. Andreas er en 16år gammel gutt som flytter til Napoli i Italia sammen med faren i håp om et bedre liv, og å komme seg videre etter moren sin død. Andreas hadde dårlige minner fra Norge med lite venner og vonde tider.

Etter noen dager i Italia hadde Andreas allerede hatt det bedre enn noensinne, han hadde fått seg en venn som het Paolo og møt det han kaller “verdens peneste jente” som het Elisa. Andreas levde livet på sitt fulleste, hadde ingen ting å tenke på. Hverdag dro han først på Italienskspråkkurs før han videre dro rett til Kaféen for å møte Elisa. Han ble fort forelsket i Elisa og gjorde hva som helst for henne, men han var litt skeptisk til den skumle broren hennes Antonio. Andreas var så forelska at han ble dratt inn i noe han absolutt ikke hadde forestilt seg. Hvor langt var egentlig Andreas villig til å gå, for jenta han var forelska i?

Boken har 159 sider og er skrevet på bokmål. Forfatteren har strukturert boken fint med passe lange kapitler. Det er brukt mye gode skildringer som man kan kjenne seg veldig igjen i, noe som gjorde at jeg ikke kunne legge fra meg boken. Boken er kjempe spennende å grunn av det ulovlige mafia opprøret kombinert med to ungdommer som er betatt av hverandre. Forfatteren valgte å avslutte boken med en åpen slutt, slik at man skulle tenke seg frem til hva som kunne skjedd videre.

Jeg anbefaler å lese boken på det sterkeste, den passer til ungdommer mellom 13-17år. Jeg synes boken er perfekt lengde og forfatteren har tilpasset språket godt til dagens ungdommer. Jeg mener at dette er en av de bedre ungdomsbøkene i Uprisen og tror den kommer til å komme langt.

Terningkast: 6

Vis flere anmeldelser

Til toppen