I skyggen av sola

Kristín A. Sandberg Cappelen Damm 2016 37 anmeldelser

Ella flytter fra Norge til Gran Canaria. Hun skal begynne på nytt, bytte skole, finne seg selv. Men snart oppdager hun at Gran Canaria er mer enn bare solskinn og palmesus – og at det er umulig å flykte fra fortiden.

Hvordan skrive en anmeldelse

Hedvig Haugen

Hedvig Haugen

Skrevet av 19. desember 2016 av Hedvig Haugen på Hovedgården ungdomsskole

I skyggen av sola – Kristin A. Sandberg
16 år gamle Ella flytter fra Tønsberg til Gran Canaria sammen med søsteren sin Anna og moren med psykiske problemer. Ella har flyttet et par ganger før på grunn av morens sykdom, men også denne gangen ser hun denne flyttingen som en gyllen sjanse. Hun vil starte på nytt med et nytt liv, nye venner, nytt land, en ny start og en ny Ella. Men etter hvert oppdager Ella at Gran Canaria er mer enn bare solskinn og palmer, og at det er umulig å flykte fra fortiden.

Boka i seg selv var dårlig. Den var rotete, kjedelig og hadde en flat spenningskurve. Det er umulig å følge med på handlingen og du mister oversikten over blant annet karakterene og hva som skjer. Det er også mange spørsmål du ikke får svar på i hele boka, og ting som aldri forfatteren nevner igjen. Noen ting jeg fortsatt lurer på er: Hvilken sykdom har moren? Hvorfor flytter de fra Tønsberg? De snakker også en del spansk, noe som jeg personlig ikke forstår. Jeg ble usikker på om jeg gikk glipp av mye handling.

Introduksjonen var lang og kjedelig, og jeg som egentlig må ha spenningsbøker, måtte tvinge meg selv til å fortsette å lese. Jeg vil ha en bok som jeg ikke klarer å legge fra meg, ikke en som jeg har lyst til å legge fra meg etter første side. Handlingen var rett og slett for tam. For meg, kjentes det ut som man blir lurt av baksiden av boka.

Når det kommer til språket, merker man at forfatterne har prøvde alt for hardt. Slangen blir feil, og selv om hun treffer spikeren på hodet ett par ganger, er ikke det nok for meg. Et eksempel er: « Også ex nihil,fytti helvete». Mye av det «ungdommelige språket» forfatteren prøver å bruke, er helt feil og dette trekker inntrykket av boka ned.

Hvis jeg skal anbefale boka for noen, må det nok være jenter og gutter fra 13-15 år, som liker romaner basert på ekte hendelser. Denne boka er del av er hel serie full av romaner, men om helt forskjellige personer, så det hjelper ikke å ha lest alle bøkene heller. Hvis du liker action og spenning som meg, er denne boka ikke noe for deg.
Terningkast: 2


Julie Marie Myreng-Helgestad

Julie Marie Myreng-Helgestad

Skrevet av 15. desember 2016 av Julie Marie Myreng-Helgestad på Vear skole

I skyggen av sola – Kristin A. Sandberg

Boka handler om to søstre som flytter til Gran Canaria med moren sin. De har reist på grunn av morens psykiske problemer, og bor på et norsk område på øya. De skal få en ny start og finne seg selv, men oppdager snart at Gran Canaria er mer en solskinn og palmesus – og at det er umulig å flykte fra fortiden.

Jeg synes denne boka startet veldig treigt. Boka har ingen gode spenningstopper og det er lite som skjer. Forfatteren prøvde også å bruke slangord, noe som ikke funka særlig bra.

Boka forteller mye om hvordan det er å være ung og forelska, men jeg følte ikke at denne fortellingen holdt. Dette ble litt for uoversiktlig og rotete for min smak.

Terningkast: 2.


Fredrik Skjulestad

Fredrik Skjulestad

Skrevet av 15. desember 2016 av Fredrik Skjulestad på Torstad ungdomsskole

Boka handler om Ella og hvor vanskelig livet til en ungdom kan være. Hun har flyttet fra Tønsberg til Gran Canaria med søsteren sin Anna og mamma. De har flyttet på grunn av at moren er syk. Hun blir nervøs og stressa og klikker helt når hun skal møte nye folk. Nå har de flytta, og skal prøve å starte på nytt og legge alle dårlige minner fra Tønsberg bak seg. De prøver å holde alt i skjul, men det er vanskelig. Spesielt når naboen Dagny fra kirken prøver å bli kjent med dem. De finner ut at hun kjenner folk fra Tønsberg. Ella og Anna blir redde for at Dagny skal avsløre dem, hvis mamma finner ut av det må de flytte igjen. Ella og Anna prøver å holde Dagny unna mamma. I tillegg skal de prøve å passe inn og få nye venner. Ella får en ny bestevenn som heter Nuria. Hun drar Ella inn i fester og mye forskjellig.
Jeg synes denne boken var ganske kjedelig. Det var ikke så mye spennende som skjedde og jeg ble fort lei og ikke motivert til å lese boken. Jeg vil anbefale boka for ungdommer som har lyst å lese en kort bok som inneholder mye personlige problemer.

Terningkast: 3


Elise Bolkesjø Brandt

Elise Bolkesjø Brandt

Skrevet av 9. desember 2016 av Elise Bolkesjø Brandt på Vear skole

I skyggen av sola

Forfatter: Kristin A. Sandberg
Forlag: Cappelen Damm
Sider: 144

Boka handler om Ella. Hun flytter sammen med moren og søstera fra Tønsberg til Gran Canaria. Her må hun bytte skole, finne nye venner og starte et liv på nytt. Men en ting hun ikke klarer å glemme, Ted. Moren til Ella er syk og de mener at det vil bli bedre for dem nede på Gran Canaria.

Jeg syntes boka starter veldig treigt. Det er en altfor lang innledning hvor man allerede da finner ut at dette ikke blir så spennende. Det er spenningstopp i innledningen, men den er ikke veldig spennende. Det var mange fine høydepunkter i boka, men det kunne bli for mye og for forutsigbart. Spenningen ble ofte avslørt, slik at jeg visste hva som skulle skje etter hvert som jeg leste. Boka førte derfor ikke til noen store og uventede spenningstopper.

En ting jeg ikke likte så godt med boka, er at jeg ikke klarte helt å vite til en hver tid hvor handlinga foregikk. Det var vanskelig å se om de var i Tønsberg eller Gran Canaria, og det ble derfor vanskelig å følge med og man måtte alltid konsentrere seg veldig for å få med seg hvor handlinga foregikk. En annen ting som jeg ikke likte så godt, er at setningene var veldig korte, og det var lite komma. I noen setninger sto det bare ett ord, og det syntes jeg forfatteren godt kunne droppet. Men ellers var boka lett å lese. Hvis jeg skal kommentere språket vil jeg gjerne kommentere språkbruket. Det ble brukt en del banne –og dialektord, men de ble brukt på passende steder og det gjorde ingenting.

Boka forteller mye om hvordan det er å være ung og forelska. Den forteller om konsekvensene av å røyke hasj, og at det kan føre til innleggelse på sykehus.

Alt i alt syntes jeg det var en helt grei bok. Litt uoversiktlig og vanskelig å bli fanget av. Men jeg syntes det var verdt å lese ferdig boka for å se hva som til slutt skjedde med Ella og Ted. Hvis jeg skulle anbefalt denne boka til noen ville jeg anbefalt den til ungdom mellom 13-15 år.
Jeg gir boka terningkast 4


Randi Eskeland

Randi Eskeland

Skrevet av 5. desember 2016 av Randi Eskeland på Verket skole

I skyggen av sola – Kristin A. Sandberg

Ella flytter fra Norge til Gran Canaria. Hun skal begynne på nytt, bytte skole, finne seg selv, men snart oppdager hun at Gran Canaria er mer enn bare solskinn og palmesus – og at det er umulig å flykte fra fortiden.

Boka har ingen spenningstopper og det er lite som skjer. Boken handler om ingenting, det er for mange personer og steder å holde styr på. Boka er annerledes, det får den credit for. Boka er kjedelig å har ingen handling.

Jeg gir boka terningskast 2.

Vis flere anmeldelser

Til toppen