I morgen er alt mørkt – når historien slutter

Sigbjørn Mostue Cappelen Damm 2016 22 anmeldelser

Tredje og siste del av spenningstrilogien. Parasitten MTG gjør mennesker til drapsmaskiner, når epidemien når Norge er sammenbruddet et faktum. Dette er slutten på alt. Men ungdommene nekter å gi seg, og det går rykter om at sivilisasjonen og orden Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Lennon Madrid Flikka Hammervold

Lennon Madrid Flikka Hammervold

Skrevet av 26. november 2018 av Lennon Madrid Flikka Hammervold på Den norske skole i Costa Blanca

19.11.2018
I Morgen Er Alt Mørkt
Sigbjørn Mostue

Boken handler om at alle mennesker i verden blir til drapsmaskiner. Men det er noen ungdommer som ikke gi seg. Men det er en mur og bak den muren så er det frihet.

boken har mye action og spenning, den var ganske spennende og det var gøy å lese.
De gjør ikke så mye det er mest snakking og løpe vekk fra drapsmaskinene.

Boken er ganske bra, jeg syns den passer for ungdommer oppover. Boken har upassende språk så den er ikke anbefalt for mindreåringer.

Jeg gir enn terningkast 4.


Anonym

Anonym

Skrevet av 17. oktober 2018 av Anonym på Ruseløkka skole, 10C

Bra konsept, middels utførelse

«Når historien slutter» er tredje og siste bok i trilogien «I morgen er alt mørkt». Boka handler om parasitten MDG, mutert toxoplasma gandhii, som omgjør alle de smittede til tankeløse drapsmaskiner. Handlingen tar sted i Norge der vi møter hovedkarakterene Brage, Oliver og Marlen. Sammen med andre har de på håret overlevd første del av utbruddet, og gode nyheter sprer seg til de overlevende rundt om i landet: Sivilisasjonen er på vei tilbake i Oslo. Til tross for de gode nyhetene må ungdommene være forsiktige, de forrykte er nemlig aldri langt unna.

Dystopien har et enkelt, men levende språk som driver handlinga framover med fart og spenning. Den realistiske måten å formulere seg på gjør det enklere å leve seg inn i den konstruerte verdenen der én feil kan bety døden. Til tider beskrev forfatteren hvordan det er å se døden inn i øynene på en så realistisk måte at jeg formelig kunne se lyset i enden av tunnelen. Sigbjørn Mostue var også flink til å kombinere den ytre og indre spenning, selv om følelsene beskrevet kunne være noe grunne.

Til tross for at forfatterens evne til å engasjere leseren er prisverdig, har boka også mange feil og mangler. Blant annet karakterenes tendens til å forelske seg i løpet av de første fem sekundene de så den rette i øynene. I en historie om død og fordervelse var ærlig talt kjærlighetsdelen unødvendig og lite realistisk. Reaksjonene og handlingene til karakterene i boka var keitete og uoriginale. Likevel antar jeg at noen av dem kommer til å ha morsomme historier de kan fortelle barna: «Jeg visste at moren deres var den rette da hun la an på meg i senga vi delte med oldemoren deres.»

Noe annet jeg ble skuffet over var mangelen på en avslutning som runder av serien på en tilfredsstillende måte. Istedenfor å følge apokalypsen gjennom de siste stadiene, lot forfatteren leseren sitte igjen med mange ubesvarte spørsmål. Hvordan overlevde de? Fant de noen gang en kur, eller lever de fortsatt i dødsfare? Konseptet som før var så lovende, endte opp med å etterlate meg en smule snurt over halvhjertetheten. Det virket som om forfatteren ikke kom på en slutt, og han bestemte seg av den grunn for å smelle alle karakterene på tjukka for å slippe unna.

Alt i alt likte jeg boka veldig godt, selv om de grunne følelsesregistrene og hullene i handlingen trakk boka nedover. Språket var nydelig og levende, men det er likevel konseptet som gjør at jeg vil anbefale denne boka videre til alle fra syv år og oppover. Universet var engasjerende og spennende nok til at jeg kunne overse noen av feilene, men slutten var rett og slett utilgivelig.
Terningkast: 5 (sentimental person)


Thomas

Thomas

Skrevet av 5. april 2017 av Thomas på Hasvik Skole

Boka handler om en sykdom/parasit som heter MTG og det er en liten gruppe med folk som prøver å overleve.

Jeg synes boka er en bra bok å lese. På omslaget vi zombier, to overlevere, fluer og en by som brenner. Sykdommen spres over hele Norge gjennom fluene.

Jeg synes at språket som blir brukt i boka er ordlig og har lite stygge ord.

Jeg likte boka for at forfateren ikke sier hvor de drar fra eller hvor de drar til. Boka er veldig lang og tykk men den passer perfekt for ungdommer som liker å lese veldig mye.

Terning kast 5.


Hanna Christensen

Hanna Christensen

Skrevet av 5. april 2017 av Hanna Christensen på Hasvik Skole

Jeg syntes boken er veldig bra og god og enkel å lese.
Språket er passende for å være en ungdomsbok. De bruker både uttrykk og fraser som manger ungdommer bruker, men utfordrer også til nye ord og uttrykk som man kanskje ikke har hørt før.

Det er en spennende bok og det er alltid noe som skjer, så den blir automatisk lett å lese og vanskelig å legge ned. Det er også kjærlighet i boka som de fleste ungdommer liker, men det blir fortsatt ikke for mye sånn at det tar fokus bort fra plottet.

Jeg likte boka fordi fra starten av var det spennende. Det var perfekt fordelt mellom alle faktorene og selv om det var et kapittel jeg ikke var svært interessert i fortsatte jeg å lese fordi jeg ville lese videre om de andre. Jeg var også ganske fornøyd med slutten fordi det virket som om alle var lykkelige. Jeg har egentlig ikke noe negativt å si om boken.

Terningkast: 6


André Milanes Stavran

André Milanes Stavran

Skrevet av 15. januar 2017 av André Milanes Stavran på Hovedgården ungdomsskole

Dystopi uten like

3 ungdommer kjemper sammen om overlevelse, mens parasitten MTG herjer og forvandler normale mennesker til drapsmaskiner av verste sort.

Land verden rundt blir lagt i ruiner, og Norge er neste land i rekken. Parasitten smitter raskt og rammer nesten alle. De tre ungdommene Brage, Marlen og Oliver får gjennomgå MTG's vrede på verste vis, og de utsettes for umenneskelige valg og prøvelser.

«I morgen er alt mørkt- når historien slutter» er siste boka i en trilogi skrevet av Sigbjørn Mostue. Bøkene har virkelig blitt lest i en forrykende fart, og den tredje og avsluttende boka er ikke et unntak. Denne dystopien starter med en ekstremt høy spenningskurve, og overraskende nok klarer Sigbjørn Mostue å avslutte med et spenningsnivå, som jeg vil påstå at de færreste forfattere klarer.

Det var forbausende hvor uforutsigbar handlingene var. Når jeg leste, hadde jeg liten anelse om hva som skulle skje. Derfor var det nesten umulig å legge fra seg boka. I all hovedsak lar ikke forfatteren leseren få et eneste pusterom gjennom hele boka, og man vil bare fortsette å lese. Dette gjorde boka forbløffende fengslende fra start til slutt.

Spenningen ligger hele tiden og lurer under overflaten. For å vise dette, har jeg tatt med et lite utdrag fra s. 160. «Et nytt vindkast feide med seg noen blader. Vinden stilnet. Så hørte jeg knurrene. Det var lenge siden jeg hadde sett forrykte på nært hold, men den umenneskelige lyden av dem glemte man aldri. Og det var nettopp et kor av dyriske brøl som med ett runget gjennom gatene.»

Boka er skrevet ut i fra de tre ungdommene sine forskjellige opplevelser og synspunkter. Historien blir dermed mer fargerik og man får en utvidet forståelse av historien etter hvert som den fortelles. Til tider kan skrivemåten forvirre litt, men den øker først og fremst spenningsnivået. Det brukes ingen vanskelige ord i bøkene. Likevel er ikke språket spesielt ungdommelig. Dette bidrar til at den kan leses av eldre også, selv om trilogien kanskje er spesielt rettet mot ungdom.

Jeg mener at «I morgen er alt mørkt- når historien slutter», er en av de beste spenningsromanene du kan få tak i! Selv om dette er en fantasybok, er beskrivelsene så gode, at hendelsene i boka oppleves som svært realistiske. Anbefales på det sterkeste for ungdom og eldre!

Terningkast: 5

Vis flere anmeldelser

Til toppen