I morgen er alt mørkt – Marlens historie

Sigbjørn Mostue Cappelen Damm 2015 43 anmeldelser

Parasitten MTG gjør mennesker til drapsmaskiner. Nå har den nådd Norge. Marlen skjønner hva som venter: Dette er slutten på alt. Men hun nekter å gi seg, og sammen med familien forsøker hun å unngå døden. Som i alle kriser Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Olav Jensen

Olav Jensen

Skrevet av 16. oktober 2019 av Olav Jensen på Kippermoen ungdomsskole

Det var en veldig bra bok og den burde nomineres


Marthe pedersen

Marthe pedersen

Skrevet av 30. november 2018 av Marthe pedersen på Hvittingfoss

I morgen er alt mørkt: Marlens historie

Forfatter: Sigbjørn Mostue
Sider: 285
Tema: samhold, frykt og flukt
Sjanger: skummel og spennene
Forlag: Cappelen Damm

Overskriften i denne boka har en stor betydning for hva som skjer i historien. Den har flere betydninger og kan tolkes på forskjellige måter. Jeg mener at overskriften betyr at det er rett og slett at det er mørkt i morgen, alle mister strømmen og det ser veldig mørkt ut mår parasitten kommer til Norge.
Boka handler om at det kommer en parasitt som heter MTG som gjør at mennesker går amok og dreper alle de rundt seg. Marlen er ei helt vanlig jente, hun sitter på rommet og ser på videoer fra andre land får å se hvordan ting er i verden. Men plutselig kommer parasitten til Norge, skal Marlen og familien hennes rømme eller skal de bli.

Forfatteren av denne boka er Sigbjørn Mostue, han har skrevet en rekke bøker for voksene, barn og ungdom. Han har skrevet mesteparten av voksen bøkene sammen med Johnny Brenna, de bøkene er «Operasjon Helena(2012), operasjon Føniks(2013), operasjon Hydra(2014) og operasjon Hades» (2017). Sigbjørn Mostue er født den 8. Oktober 1969, og har vokst opp på kløfta men bor på Jessheim med samboer og to barn. Han har utdannelsen sin fra univeritetet i Oslo.

Boka går i kronologisk rekkefølge, og det vil si at det går fra start til slutt. På starten er det noen tilbake blikk, det er foreksempel da vi går tilbake da faren hennes levde og hvordan det var da.

I boka er det som om jeg opplever hva som skjer da boka blir fortalt som førsteperson(jeg), og forfatteren er ikke en del av historien.

Hovedperson i boka er Marlen. I løpet av boka forandrer Marlen seg veldig, måten HiN forandrer seg på er at hun i starten ikke klarte å drepe noen, men på slutten var det små om hun ikke hadde gjordt noe annnet. Og hun ser utrolig mange som er blitt smittet av parasitten MTG

Boka er oppbygd med kapitler og det er endel tekst på sidene.

Min total vurdering av boka er at jeg syntes den var ekstrem bra, og du klarer ikke å legge den fra deg. Jeg syntes den var spennene og litt skummel og til noen tider litt trist. Boka passer nok for tenåringer, men voksene kan fint lese den og syntes at den er bra.

Terningkast: 5-6


Iselin Rathe

Iselin Rathe

Skrevet av 12. desember 2017 av Iselin Rathe på Åsly skole

Marlens historie var en spennende bok, den var full av spenning og det var alltid noe som skjedde.
Det var jevnt men spenning over hele boka, men i starten var boken litt kjedelig.
Boken er sånn at når du har kommet til det spennende vil du ikke stoppe. Det var alltid noe ekkelt eller kult som skjedde. Jeg likte boken ganske godt og den var lett og lese. Det er ingen bilder i boka, men du får veldig raskt bilder i hodet. Boken er basert på en jente som heter Marlen, og nå har det kommet et virus som heter MTG til Norge, hun og moren prøver å komme seg til hytta for å søke dekning. Men alt går ikke etter planen. De møter på mange forrykte og andre personer, de prøver å gå i dekning på skolen sitt musikkrom, men de måtte ut for å finne mer ting og mat. De leter etter to unger som har kommet bort. Og slutten er veldig uventet. Jeg gir den en ternings kast 4. det er fordi at det er mye spennende, uventede, bråe og skumle hendelser, men det er også litt mye noen ganger, og på starten skulle det ha vært litt mer spennende, for at det er starten som gjør til om man vil lese boken eller ikke.


Emilie Strand

Emilie Strand

Skrevet av 15. januar 2017 av Emilie Strand på Hovedgården ungdomsskole

En actionfylt suksess av Sigbjørn Mostue

«I morgen er alt mørkt, Marlens historie» er en mørk dystopi som handler om hvordan Marlen og hennes familie flykter fra parasitten MTG, som gjør mennesker om til levende drapsmaskiner.

Vi følger «jeg-personen» Marlen, en tenåringsjente, som opplever at livet hennes drastisk endrer seg på grunn av en pandemi som sprer seg raskt fra land til land. MTG heter parasitten som forvandler de smittende om til forrykte, som de blir kalt. De forrykte dreper og ødelegger alt de kommer over og parasitten er snart spredt ut over hele verden, uten at det finnes en motkur. Marlen og hennes familie bestemmer seg derfor for å flykte når de hører at smitten har spredt seg til Norge.

«I morgen er alt mørkt, Marlens historie» er en frittstående oppfølger til «I morgen er alt mørkt» trilogien, som er skrevet av Sigbjørn Mostue. Jeg synes ikke det er nødvendig å ha lest den første boken – Brages historie. «I morgen er alt mørkt» bøkene går under sjangeren dystopi. Boken utspiller seg i nåtidens Norge om hvordan verden ville vært om det hadde vært en parasitt som gjorde mennesker om til drapsmaskiner.

Boken går raskt inn i handlingen og det bygger seg ikke spesielt mye oppover. Noe som jeg likte veldig godt, fordi dette gjør boken mer fengslende og oppslukende å lese. I tillegg var det flere spenningstopper i boken, dette gjorde det spennende og gripende å lese. Jeg likte også at det var en del overraskende vendepunkter i boken, som fikk meg til å tenke litt ekstra. Slutten på boken var åpen, noe som gjør at jeg får lyst til å lese resten av bøkene i serien. Selve språket er veldig lettvint og det brukes ikke mange vanskelige ord. I tillegg er det bra med skildringer av karakterene i boken og man får et godt innblikk av de forskjellige karakterene. Forfatteren beskriver omgivelsene på en realistisk og bra måte, som gjør at det er lett å se for seg handlingene i boken. Eksempel: « Jeg gikk mellom Kristin og Mamma, og forsøkte å unngå å stirre på de groteskt oppblåste likene som lå rundt oss. Mamma viftet rundt seg med høye grøss. Jeg ga blanke. Fluene som lettet i tette skyer, kunne like gjerne spist meg opp.».

Det er ikke noe spesielt jeg vil trekke ned eller savner i boken, fordi selve handlingen er svært bra skrevet og det er lett å leve seg inn i historien til Marlen. Dette er en bok jeg vil anbefale til ungdommer fra 13-16 år. Boken kan til tider være litt voldelig, men er en spenningsfylt grøsser som passer bra for ungdom. Jeg tror også at den passer bra til uerfarne lesere, siden språket i boken er enkelt og den er lettlest. Jeg vil gi denne boken et terningkast fem!


Emily Josefin

Emily Josefin

Skrevet av 15. januar 2017 av Emily Josefin på Hovedgården ungdomsskole

I morgen er alt mørkt – Marlens historie
av
Sigbjørn Mostue

Dramaet om parasitten som tar over verden

Boken er andre bok i serien ”I morgen er alt mørkt”. Bøkene blir kategorisert av forlaget som dystopier, som betyr oppdiktet, fremtidig skrekksamfunn (kilde: SNL). Denne boken er en frittstående oppfølger av boken ”I morgen er alt mørkt. Brages historie”. Jeg synes allikevel at man bør ha lest bok 1 for å få at bok 2 skal gi mening.

Den grufulle parasitten MTG kommer til Norge og gjør at mennesker blir gjort om til drapsmaskiner når de blir smittet. Det eneste som står i hodet på dem, er å drepe. Marlen og familien gjør alt de kan for å unngå å bli smittet og drept, og i boken følger vi dem i deres kamp sammen med andre familier og venner for å overleve. Boken er en fortelling om en parasitt som dreper, sett med Marlens øyne, og starter med at hun beskriver seg selv som et gresstrå som ”…legger seg ned når du tråkker på det. Først lenge etter at du har gått vil jeg prøve å reise meg”. Jeg mener at dette er en veldig god beskrivelse av hvordan Marlen er, og at hun ikke gir seg. Hele boka dreier seg om henne og hennes mot i kampen mot de smittede. Forfatteren gjør gode beskrivelser, og det er lett å se for seg handlingene, miljøet og utseende til de ulike personene i boka. Dette gjør det enda mer engasjerende å lese boka.

Utover i boka er vi med på mange nervepirrende situasjoner hvor man sitter med hjertet i halsen, og bare leser og leser. Andre i steder i boken er tempoet litt roligere og situasjonene er litt mer forutsigbare, og man gjetter seg til hva som kommer til å skje. Da er det ikke alltid like spennende og man tenker; – ja, hva var det jeg sa.

Slutten på boken var høydepunktet, men ble veldig kaotisk (kanskje var det meningen?). Det skjedde mye på kort tid og plutselig var det over, men så var det ikke slutt allikevel. Det var overraskende. Men når det virkelig var over, ble jeg sittende og tenke, og måtte bla noen sider tilbake for å få det med meg en gang til. Avslutningen gjorde at jeg måtte tenkte igjennom hele boken for å sette på plass de siste brikkene i puslespillet. Forfatteren er helt rå på å formulere det som betyr noe her i livet, i noen gode setninger. Det samme gjorde han i den forrige boken – jeg ble helt rørt.

Mostue har gjort en glimrende jobb med å lage en dramatisk og tankevekkende historie og troverdige karakterer. Jeg får veldig lyst til å se denne bok som film. Historien kunne godt ha skjedd i virkeligheten (selv om det heldigvis er liten sannsynlighet for at det vil skje). Jeg synes også illustratøren har gjort en god jobb med omslaget og de små detaljene som ikke betyr noe før etter at du har lest boken.
Boken er lett å lese og forfatteren har brukt mange synonymer når han har skrevet. Disse synonymene er med å bidra til å gjøre boken enda litt mer spennende enn det den hadde vært med vanlige dagligdagse ord. Innimellom er det forutsigbare og stillestående kapitler som ikke er så spennende, og jeg kjenner at jeg ikke er like interessert da.

Jeg tror budskapet i boken er å ta vare på de små lykkelige tingene i livet, slik som Brage sier på slutten i ”Brages historie: ”Det er rart med disse små tingene. Du vet ikke hvor stor pris du setter på dem, før det er for sent”.

Boken bør leses av personer som liker action, grøss og spenning. Men passer også for de som er glad i gode historier og godt språk.

Oppsummert gir jeg boken en sterk 4.

Vis flere anmeldelser

Til toppen