Hvordan jeg tjente min første million

Endre Lund Eriksen Aschehoug 2020 3 anmeldelser

Robin er den eneste normale personen i familien. De andre er rabiate miljø-raddiser som kjefter i munnen på hverandre, smeller med dørene og går i demonstrasjonstog mot den minste urettferdighet. De vil redde verden, men klarer ikke engang å sette Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Magnus B. J.

Retten til å være seg selv!

Skrevet av 20. desember 2020 av Magnus B. J. på Hommelvik ungdomssskole

Hvordan jeg tjente min første million» er en ny ungdomsbok av Endre Lund Eriksen. Boken er ikke en del av en serie, men forfatteren har skrevet flere ungdomsbøker før. Sjangeren er homofili, drama penger og politikk. Boken er en spennende fortelling om aksjespekulasjon, store drømmer og retten til å være seg selv. «Hvordan jeg tjente min første million» handler og 15 år gamle Robin som bor i et hus fullt av gærne familiemedlemmer. De tror de skal redde verden men klarer ikke å sette inn i oppvaskmaskinen. Plutselig en dag flytter den populære Høyre-ordføreren Thorvald Oterhals inn i nabohuset. Robin forelskelse seg i sønnen hans Christian Fredrik, men skal Robin ha noe sjanse på Christian og bli en del av den kloke og vellykkede familien må han bli millionær først. Og Robin vet hvordan.

Boken starter «in medias res» hvor det oppstår konflikter i huset med en gang. Man får videre i boken vite mere om Robins familie og at han har to søstre, en mor som er politiker for Arbeiderpartiet og at Robin’s pappa jobber på skolen Robin går på. Det er veldig morsomt å få et innblikk i hvordan miljøet i familien til Robin er.Spenningskurven i boken er spesiell fordi jeg følte at det var mange små spenningskurve og at de bygde opp til et lite høydepunkt i hvert kapittel. «Hvordan jeg tjente min første million» har en veldig overraskende og uforventet slutt. Dette er en bok de fleste ungdommer kan kjenne seg igjen i med alle de gode skildringene og karakterene. Man kan lett føle seg igjen i måten Robin liker Christian, men er usikker på om han føler det samme, og hvordan Robin føler at han er den eneste «normale» i familien. Som helhet fungerer boken veldig bra og det er perfekt antall karakterer i boken fordi det er lett å holde styr på alle.

«Hvordan jeg tjente min første million» er en bok for seg selv. Jeg har aldri lest en lignende bok før. Boken er ganske troverdig og det lett å tro på det som står skrevet. Det som gjør boken litt mindre troverdig er alt det rare familien ved at de feks. tagger ned en busskur. Samtidig er det en bok så den trenger ikke å være 100% troverdig. Språket i boken passet bra til handlingen og det er ikke nå spesielt mye banning i boken. Noen ganger i boken kan det komme enkelte ord og handlinger som kan oppfattes som ekle eller støtende, dermed vil jeg ikke anbefale å lese denne boken hvis du er yngre enn 13 år.

Jeg vil anbefale denne boken hvis du liker å lese bøker der man får en godt innblikk i andres liv og hvor det oppstår mye drama fortvilelser og pinlige situasjoner. Du skal lete lenge for å finne en bok som forklarer tankegangen til en person som i denne boken. I tillegg likte jeg spesielt godt hvordan forfatteren framstilte homofili i boken. Det som trekker ned «Hvordan jeg tjente min første million» er at boken har en tendens til å være litt treig og kjedelig. Spesielt for meg som liker litt action og fart. Boken kan også bli veldig forutsigbar til tider. Alt i alt en bra bok men jeg føler ikke at dette er en verdig vinner av Uprisen.

Terningkast 4


Marie Moen

Morosam, romantisk og lærerik

Skrevet av 17. desember 2020 av Marie Moen på Luster ungdomsskole

“Desperat etter å få deg, tenkte jeg" (s. 160)

Eg valde å lese “Hvordan eg tjente min første million” fordi den såg spanande ut og det var ingen andre som hadde lest den. Den såg ut til å vere noko for seg sjølv, ei forteljing som ikkje har blitt fortalt ein million gonger før. Den høyrer ikkje til i ein serie, men forfattaren Endre Lund Eriksen, har skrive fleire bøker tidlegare.

“Hvordan jeg tjente min første million” er ein god blanding av komedie, romanse og spenning. Den handlar om 15 år gamle Robin Stormer som nettopp har kome ut av skapet. Han ser på seg sjølv som den einaste normale i familen, ein klan full av sprø klimaaktivistar. Då ordføraren Thorvald Otterhals flytter til nabohuset, legg Robin merke til sonen, Christian Fredrik. Men for å få innpass der trur Robin at han må bli millionær, og han veit akkurat korleis.

Boka startar “in medias res”, rett på ein vanleg morgon hos Robin, der alt er kaos. Boka hadde likevel ein seig start og eg måtte lese minst ¼ av boka før eg skjønte samanhengen. Men det tok seg opp, og etter kvart vart boka meir og meir spanande, og eg likte den svært godt. Slutten er overraskande, men samtidig gje den alle svar. Historia er lett å fylgja framover, den er skriven kronologisk og har heldigvis fleire vendepunkt:

“Jeg er som deg. We are the same. Rosa rister på hodet, tårene renner nedover kinnene. -Han er homo, Robin!” (s. 312)

Miljøet og karakterane er satt saman perfekt, og heilheita til boka er uslåeleg. Alt verkar så ekte at ein lever seg inn i kvardag og utfordringar, etter kvart blir det vanskeleg å leggje den frå seg. Originaliteten er ikkje til å klage på, Sjølv har eg ikkje lese liknande bøker. Den er kreativ, ærleg og uføreseieleg.

Historia er skriven på bokmål med litt vanskeleg språk, den inneheld ord som «risikoanalyse, bull-sertifikat og porteføljestrategi.» Det er ikkje ofte ein finn slike ord i ungdomsbøker, men dei er med og skapar heilheita, og det er alltid moro å lære nye omgrep.

Eg trur Eriksen ikkje har prøvd å skildre korleis det er å vere ung, men meir det å vere annleis. Han har skrive om ein gut som er homofil og føler seg utanfor både heime og på skulen. Gjennom denne boka vil han spreie bodskapen: «at etter det har gått nedover, vil det alltid gå oppover» og fortel det både gjennom aksjar og livet til Robin.

Det beste med boka må utan tvil vere heilskapen og at den er så uføreseieleg. Den svakaste sida av boka er nok starten som er både krunglete og nærast umogeleg å kome inn i. Eg vil anbefale alle som likar å lese om å lese denne boka.

På grunnlag av det eg no har skrive, vil eg gje boka terningkast 4+


Politikk, penger og homofili

Skrevet av 16. desember 2020 av på Hauketo skole

«Hvordan jeg tjente min første million» er en ungdomsbok med mye drama, humor og spenning. Boka er skrevet fra synspunktet til 15-åringen Robin Stormer, som er den eneste «normale» i familien som består av rabiate raddisser. Ikke minst har han også en helt annen ideologi enn resten av familien. Et av Robins ønsker er å ha en mer normal familie, og dette går nokså mye i oppfyllelse når Høyre-ordføreren og erkefienden til moren, Torvald Oterhals flytter inn i nabohuset. I tillegg forelsker Robin seg i sønnen til ordføreren, Christian Fredrik, men hvis han skal få noen som helst sjanse til å prøve seg på Christian Fredrik, og bli en del av den glamorøse familien Oterhals, må han bli rik først. Og han vet akkurat hvordan.
Boka starter med Robin som endelig er klar til å fortelle en veldig viktig ting han har holdt skjult. Vi får vite mer om familien og miljøet i huset. Vi får vite at Robin har to søstre Rosa og Hanna, en mor som er politiker og en far som jobber på samme skole som Robin er elev. Familiedynamikken er svært interessant og gøy å lese om. Spenningskurvene er veldig jevne utover hele handlingen og slutten er helt annerledes enn forventet. Boka var utrolig vanskelig å legge fra seg fordi det alltid skjedde noe uventet og overaskende i hvert kapittel.
Karakterene og skildringene gjør det svært lett å leve seg inn i handlingen, det gjør også handlingen veldig gripende. En annen grunn kan være at handlingen er veldig realistisk når det kommer til hvordan Robin har følelser for en gutt som han er usikker på om føler det samme tilbake. Samtidig kommer også forholdet han har til familien som kan være realistisk for mange. Det som bygger opp mest spenning og realisme er helt klart replikkene, de gir også karakterene mer personlighet.
Jeg anbefaler denne boka til deg som liker en god historie med kjærlighet, spenning og en uventet slutt. Jeg, personlig, har aldri lest en bok om politikk, penger, homofili og noen andre sterke temaer i samme bok, men jeg er definitivt ikke skuffet. Dette er uten tvil denne bokas sterke side. Det eneste som irriterte meg var slutten av historien. Jeg hadde likt å se en alternativ slutt, men jeg kan se for meg at andre blir mer fornøyd med denne avslutningen. Måten forfatteren har presentert homofili og seksualitet på er min favoritting med denne boka. Jeg syns alle som er glad i å lese burde gi denne boka en sjanse, du kommer ikke til å angre.

Til toppen