Hvis hvalen dreper meg

Hilde Hylleskaar Gyldendal 2020 5 anmeldelser

Emilie er redd for å dø. Døden ligner en hval som er etter henne, men hun tør ikke si det til noen. I stedet følger hun med på nyhetene om alt det vonde som skjer med barn og ungdommer der Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Rakel

Redd for å dø!

Skrevet av 17. desember 2020 av Rakel på Averøy ungdomsskole

Jeg har lest boken «Hvis hvalen dreper meg». Den er skrevet av Hilde Hylleskaar. Boken handler om Emile, som er redd for å dø. Døden ligner en hval som er etter henne. Av og til føler hun at det er en hval i det rommet hun er i. Da begynner hun å lete etter hvalen i rommet, selv om hun vet at det ikke går ant. Istedenfor å si at hun er redd hvalen som er etter henne, følger hun med på alt det vonde som skjer med barn og unge på nyhetene. Etter at hun blir spurt om hun er deprimert av læreren, bestemmer hun seg for å begynne å gå til skolepsykologen. Der vil hun prøve å finne ut av hvorfor hun kan være deprimert og hvorfor hun føler at en hval er etter henne.
Jeg synes at boken var sånn helt passe. Det var litt vanskelig å kjenne seg igjen i alle tankene hennes. Noen kan sikkert kjenne seg igjen i alle de rare tankene til hovedpersonen, men ikke alle. Jeg synes også at det var litt dårlige forklaringer i denne boka. Forklaringene kunne ha vært litt bedre og blitt forklart litt tidligere i boken. Boken var også helt grei, fordi man fikk lese om et vanlig ungdomsliv, utenom de spesielle tankene. Jeg gir denne boken terningkast 3.


Johanne

Bokmelding

Skrevet av 14. desember 2020 av Johanne på Bremnes ungdomsskole, 9E

Denne boka handlar om ei jente som er redd for å dø. Ho tenker på det å dø veldig ofte og blir slukt inn i tankane til folk som dør på tv. Ho likar ikkje å bade, for ho føler at det er ein kval som vil drukne og drepe ho. Av og til følar ho at det er ein kval i rommet ho er i. Då begynnar ho å leite etter denne kvalen, sjølv om ho veit at det ikkje er plass til ein kval i rommet. Etter at ho blir spurt av læraren hennar om ho er deprimert bestemmer ho seg for å gå til skulepsykologen. Der møter ho Magnus. Ho blir ganske trygg på han etter kvart og dei finn ut kva kvalen symboliserer og kvar ho har fått dette i frå. I tillegg til at ho prøver å ordne opp i sine eigne problem, så har ho ei venninne som treng hjelpa hennar. Når ho endeleg har klart å stole på psykologen hennar, blir han sjukemeldt og det kjem ein vikar som skal prøve å forstå ho.
Eg likte denne boka sånn passe. Den var litt vanskeleg å skjønne til tider då eg ikkje kan kjenne meg igjen i tankane til ho jenta. Boka var litt keisam nokre stader i boka. Eg trur kanskje nokre ungdommar kan kjenne seg igjen i denne jenta, så boka kan vere kjekk for nokon.
Eg vil gi denne boka terningkast 4.


Magnus

Ikke så bra bok

Skrevet av 11. desember 2020 av Magnus på Bjørnsveen ungdomsskole

Hvis hvalen dreper meg er litt troverdig fordi det er sikkert noen andre som har det som henne. men jeg har ingen interesse om og lese om det. Selve boka er ikke spennene i det heletat hovedkarakteren er en helt vanlig jente som er redd for vann.teksten kunne like gjerne vert en natta historie fordi jeg klarte bare og lese 10 sider før jeg måte legge den ned. Boka er ikke viktig i det hele tat den er let og glemme fordi den er Kjedelig. Det var en veldig lett og vanskelig bok og lese, det var let når man startet men eter to sider ble det veldig Kjedelig. Selve teksten er ikke vanskelig men det og tvinge seg til og lese mer er tortur. Boka gjorde så jeg tenkte hvor uheldig kan man bli. Hoved personen virker veldig dom, fordi hun blir deprimert over at noen dør på film. Dette er den kjedeligste boka jeg har lest men dette er min menig. Denne boka stjal 150 min fra mitt liv. tenkte å anmelde det men gjorde ikke det. Jeg gir denne boka en sterk 1.


Josefine Gundersen

Angst, frykt og lys i tunellen

Skrevet av 10. desember 2020 av Josefine Gundersen på Grim skole, 8. klasse

Tittel: Hvis hvalen dreper meg
Forfatter: Hilde Hylleskaar
Utgivelsesår: 2020

Boka er på 206 sider. Hvert kapittel er på ca. 5 sider.

Denne boka handler om Emilie. Hun er veldig redd for å dø. Døden likner en hval som er ute etter henne, og som vil drepe henne. Hver gang hun ser et barn på tv som har dødd, eller blitt kidnappet, prøver hun å sette seg inn i hvordan det ville vært å være dette barnet. Dette gjør henne engstelig og redd for at det skal skje med henne.
Ingen forstår henne. Ingen skjønner hvordan hun har det inni seg. Angsten tar over.

Emilie er god til å svømme, men hun tør ikke være med når klassen skal ha svømming, fordi hun er redd for at hvalen er i bassenget, og vil ta henne. Hun drar heller til skolepsykologen Magnus, for å slippe angsten hun har for vannet. Hos psykologen prøver hun å kontrollere angsten sin, og å finne ut hvem eller hva hvalen er, og hvorfor hun er så redd den.

Boka starter litt rart syns jeg. Den starter ikke med at man får en beskrivelse av personene og livet deres, den starter liksom rett på det hele boka egentlig handler om.
Mesteparten av boka handler om alt Emilie føler og tenker. Om hvordan barn som har det vondt har det, og hvordan hun tror de har det. Den handler om usikkerhet for kroppen sin, det at ingen forstår henne, og hverdagen hennes på skolen, hjemme, og hos mormor.

Det er ikke så mange høydepunkt i boka, den går litt i ett. Kanskje speiler denne flatheten Emilies hverdag. Det er på innsida det rører seg, ikke på utsida. Tankekjøret som kommer med angsten er altoppslukende.

Den var litt vanskelig å lese, for det var ikke så lett å skille mellom når hun tenkte, og når det faktisk skjedde noe i virkeligheten. Selv om den var litt vanskelig å lese, levde jeg meg på en måte inn i situasjonen. Når jeg først hadde lest et par sider, så ville jeg egentlig bare fortsette å lese. Spenningen topper seg i slutten av boka, så det er verdt å lese videre selv om den kan virke lite interessant. Som 13-åring oppleves mye av handlingen som litt utenfor min verden, og kanskje er det ei bok som passer bedre til eldre ungdommer. Språket er noen ganger litt avansert, og det er vanskelig å forstå alt.

Boka fungerer godt som en helhet, og har en rød tråd gjennom hele teksten. Forfatteren skriver om et tema som har blitt snakka og skrevet mye om, nemlig ungdom og psykiske lidelser. Det er et viktig tema, og kan både hjelpe ungdom til å forstå seg selv, men også til å forstå andre. Boka er interessant for deg som er ungdomsskoleelev, og egentlig et tema alle burde få mer forståelse for, men den er ikke for deg som kanskje strever med ord og å forstå vanskelige setninger.


Nora

Kven er kven?

Skrevet av 7. desember 2020 av Nora på Tryggheim skole

Eg har lest boka «Hvis hvalen dreper meg». Boka er skrevet av Hilde Hylleskaar.
Det eg synes om bok er at den er heilt grei. Boka handlar om Emilie som er livredd for å vere i basseng fordi ho trur at det er ein kval der. Historia er basert på at ho prøver å finne ut kva eller kven denne kvalen er. Videre på vegen kjem det mange namn, og ein får eigentleg vite lite om dei. Då ho går til psykologen begynner minner å komme fram og ho prøver å finne ut kvifor ho er redd for kvalen.
Boka går eigentleg sakte framover, alle personane rundt ho spesielt venane hennar får ein lite info om og det er eigentleg berre namn som dukkar opp og gjer deg forvirra. Mange av venane hennar har problem som dei forventar at Emilie kan fikse opp i.
Eg likte ikkje denne boka så godt fordi, eg måtte nesten halvvegs i boka berre for å få bekrefta at hovudpersonen heita Emilie. To av venninnene hennar er og lett å blande fordi dei berre dukkar opp og det blir ikkje heilt forklart kven dei er før eit godt stykke inni boka.
Denne boka synes eg ikkje treng meir enn terningkast 3, fordi relevant informasjon for å forstå handlinga kjem så seint at ein er allereie forvirra.
Kort fortalt, det er mykje i denne boka som burde vore betre forklart og litt tidlegare. Boka skapar mykje forvirring (synes iallfall eg) og burde kome til poenget litt fortare.
Eg vil ikkje anbefale den vidare, den kan vere kjekk for nokon, men for meg passa den ikkje.

Til toppen