Hvis du lyver

Thomas Marco Blatt Cappelen Damm 2014 60 anmeldelser

Tarjei Vesaas' debutantpris-vinner Thomas Marco Blatt trer inn i barne- og ungdomslitteraturen med en vakker og glassklar undersøkelse av den altoppslukende første kjærligheten – men med en tvist: Hovedpersonen Klara i Hvis du lyver er ikke forelsket i Matias, slik Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Hedda

Hedda

Skrevet av 4. desember 2014 av Hedda på Oppegård bibliotek

Hvis du lyver..
Boken er skrevet av forfatteren Thomas Marco Blatt, og ble utgitt i 2014 i Latvia. Boken er en blanding av kjærlighet, spenning og kanskje litt sjalusi.
Boka handler om 12 år gamle Klare som er forelsket i den to år eldre naboen hennes, Sofie. Klara sitt problem er at hun allerede er sammen med sin egen bestevenn Matias, som hun heller ikke er forelsket i. En av grunnene til at Klara liker Sofie er at hun er så tøff og modig. Hun litt rebelsk også, med det rød – oransje håret, mørke klærne og de hullete jeansa (bukser). Handlingen foregår i Oslo om våren og sommeren i 2014.
Klara er en 12 år gammel jente som liker å svømme og spille fotball, noe som er perfekt for Klara fordi både svømmehallen og kunstgresset ligger rett ved skolen der hun går. Hun bor i en blokk i Oslo sammen med moren hennes faren hennes og lillebroren hennes Kevin.
Sofie er en høy og tynn 14 år gammel jente som også spiller fotball. Hun er keeper og på onsdager trener Klara sitt J12 lag ved siden av Sofie sitt J14 lag. Hun er en jente som ikke bryr seg om hva andre synes om henne. Hun går ofte i sorte klær og hullete jeans. Faren til Sofie er død, så hun bor sammen med bare moren sin i samme blokk som Klara.
Det foregår flere handlinger parallelt i boka. Hovedhandlingen er at Klara er forelsket i Sofie og aner ikke hva han skal gjøre med det. I tilegg må finne en måte til å slå opp med Matias uten at han blir sur og spør om det er noen andre hun liker osv. Om natten tenker hun bare på Sofie og later som om hun snakker med henne, og om dagen henger hun bare med Matias og later som om hun liker han. De er jo kjærester. En annen handlig er at hunden til bestemoren og bestefaren til Klara må avlives, og derfor har Klara lyst til å besøke hunden så mye som mulig før de skal avlive den.

Handlingen er veldig original og spennende. Det er jo litt klisjefull også, fordi hun er sammen med noen hun er veldig glad i som venn, men ikke er forelska i akkurat. Det som er unormalt er at den hun virkelig liker er en av det samme kjønn. Det er egentlig ikke noe spesielt dårlig handlig vil jeg si. Jeg likte faktisk alt. Både starten, hoveddelen og slutten. Boken har veldig mye indre spenning, fordi Klara er den eneste som vet at hun er forelsket i Sofie og ikke i Mathias. Den ytre spenningen er at, Toya hunden til bestemoren og bestefaren til Klara skal avlives. Klara vil derfor dra på besøk til dem hver dag, for å kose med hunden før den skal død. Til å være en ungdoms bok er språket mer originalt enn ungdommelig. Jeg synes språket passer veldig bra til handlingen. Boka gir meg veldig mange språklige bilder ved å si hvordan personene kler seg og oppfører seg. Dialogene har også veldig mye å si om hvordan de oppfører seg. Måten de snakker på er selvfølgelig en stor del av det. F.eks. *Klara husker første gang hun så Sofie, hun satt på lasterampen med en svart caps og dinglet med beina* og *Sofie var høy og tynn og gikk barbeint i gresset. Jeansene var svarte og hullete. (utdrag fra boka)
Leseren som leser denne boka kan tenke over hvor vanskelig og skummelt det kan være hvis man er forelsket i det samme kjønn, spesielt når man er så ung. Eller hvis noen er forelska i deg og de har det samme kjønnet som du har. Boka kan veldig viktig for noen, samtidig at den har ingenting å si for noen andre. Jeg vil si at hvis du har litt problemer med det samme, så bør du kanskje i hvert fall skumlese litt gjennom boka. Jeg vil egentlig ikke si at boka handler så mye om å være ung, selv om det er mest unge folk det handler om. Eller det handler litt om å være ung. Klatra må ta mange vanskelige og skumle valg når hun er bare 12 år. Det har litt å si at det er vanskeligere å være forelsket i det samme kjønn når du er yngre. Den viktigste styrken boka har som jeg mener, er at Klara faktisk tørr å gå bort til Mathias at hun er forelska i Sofie i niende, og ikke i han. Det som irriterer meg mest er at hun ikke sier de direkte til Sofie, men at Sofie få høre det fra alle andre, fordi Mathias har sakt det til kompisene sine som har sakt det videre til alle andre, noe som også irriterer meg. Jeg synes absolutt at andre bør lese denne boka. Hvis du har litt likens problemer kan den kanskje hjelpe deg. Du vil sikkert også vite om Klara får sin Sofie til slutt.


Madeleine Melum

Madeleine Melum

Skrevet av 2. desember 2014 av Madeleine Melum på Spydeberg ungdomsskole

Hvis du lyver

Tittel: Hvis du lyver
Forfatter: Thomas Marco Blatt
Sjangler: Roman
En bok med mange korte kapitler.
Boka handler om Klara som er forelsket i en jente i klassen over som heter Sofie. Klara ble sammen med bestevennen hennes Matias bare for å ha en kjæreste. Etter at Klara og Sofie hadde vært på kino sammen og holdt hender så ble følsene til Klare sterkerere for Sofie. Klara klarte ikke å juge til Matias lenger så hun fortalte hvordan det var til Matias. Hun var helt ærlig mot han. Matias reagerte med å fortelle dette videre så Sofie etter hvert fikk vite det og. Sofie ble litt irritert men hun ble blid fort igjen. De dro til stjerneskuddalen sammen hvor de holdt hender igjen. Vi fikk ikke vite om de ble kjærester eller ikke;(
Jeg syntes boka var veldig kjedelig fordi jeg viste hva som kom til å skje etter de første sidene. Forfatteren brukte ikke mange hjelpemidler heller(etter min mening). Kapitlene var på 2-3 noe jeg syntes er overdrivent kort. Forfatteren burde hatt lengere kapitler og heller bruke fler avsnitt. De korte kapitlene gjorde så jeg syntes det var kjedelig å lese. Handlingen var også kjedelig fordi det ikke skjedde så mye. Det beste med boka var vel åpenheten til Klara. Jeg mener det at forfatteren burde fått fram at det ikke er noe galt i å være lesbisk. Fordi klassekameraten Even fikk det til å virke galt i å være lesbisk. Syntes da at forfatteren skulle fått inn på en eller annen måte at det ikke var galt i å være forelsket i samme kjønn.
Boka er på bokmål og den er veldig lettlest. Boka passer kanskje best til jenter i alderen 12-13 år.
Jeg vil gi boka en 2-er pga. kjedelig innhold og korte kapitler.


Johanne Kristine Mortensen

Johanne Kristine Mortensen

Skrevet av 24. november 2014 av Johanne Kristine Mortensen på Tromstun skole, 9a

Man ser at boken er en debut bok.
Boken "Hvis du lyver" er skrevet av Thomas Marco Blatt og er hans første barne-ungdomsbok noe man kan se etter og ha lest boken. "Hvis du lyver" handler om den 12 år gamle jenta Klara som er sammen med bestevennen sin Mathias, men hun egentlig ikke er forelsket i han. For Klara har skjulte følelser for nabojenta Sofie. I boken får man vite hvordan Klara takler det og ikke være som de andre jentene og man blir kastet inn i hverdagsproblemene hennes.

Jeg syns at boken ikke var rettet mot ungdom siden skriftstørrelsen var veldig stor og det virket som om at boken var skrevet slik at en 5. klassing skal kunne lese den. Boken var på en annen side original, men jeg fikk ikke akkurat noen god leseropplevelse av denne boken noe som jeg setter selv veldig høyt. Budskapet i boken syntes jeg forfatteren har lykkes med, budskapet er aktuelt og noe ikke mange skriver om. Jeg ville gitt boken terningkast: 4, men den var ikke god nok til at jeg ville anbefalt den videre.


Oskar Stundal Jevnesveen

Oskar Stundal Jevnesveen

Skrevet av 21. november 2014 av Oskar Stundal Jevnesveen på Åretta ungdomsskole

Hvis du lyver
Jeg leste boka Hvis du lyver av Thomas Marco Blatt. Boka hadde greit språk og den var fin å lese, men det var nesten ikke noe spennende i boka. Denne boka er ikke noe for meg fordi jeg liker ikke å lese om andre folks hverdagslige problemer. Jeg vil si at boka var veldig kjedelig og litt rar.
Terningkast 2


Muniba Khalid Rajput

Muniba Khalid Rajput

Skrevet av 17. november 2014 av Muniba Khalid Rajput på Løkenåsen skole

Hvis du lyver
Boka "hvis du lyver" er skrevet av forfatter som heter Thomas Marco Blatt
Thomas Marco Blatt ble født 1980 i Busan, Sør- Korea. ”Hvis du liver” er hans første barne- og ungdomsroman, men han har også gitt ut tre diktsamlinger og mottatt Tarjei Vesaas` debutantpris.
Boken handler om 12 år gammel jente som heter klara. Som er sammen med bestevennen sin Matias, men hun er ikke forelsket i han. Hun er forelsket i naboen sin Sofie som er 2 år eldre enn Klara. Hun er kledd i mørke klær og hullete jeans.

Det var en bra bok med et seriøst tema. Jeg ville gjerne ha lest flere sånne bøker med forkjellige og viktige temaer. Det var masse spendende, men slutten var ikke så bra synes jeg. Fordi det ikke var spendende beslutning, men bare en vanlig slutt. boka var for kort og med lette ord, men det er derfor så mener jeg at boka var OK. Jeg kunne ønske at boka hadde flere sider, og det kunne ha skjedd noe mer på slutten. Jeg syntes denne boka hadde fin moral og med denne historien og at mange ungdommer kan lære noe av den.
Jeg gir boka terningkast 3` er fordi det var en kort bok som man kan fort bli ferdig med. kanskje det kunne ha stått litt mer om Sofie og Matias.

Det jeg likte om denne boka var at den var en seriøs bok som alle kan lese og at den var delt inn i tre deler, slik at man kunne lett huske hvor langt man hadde kommet. Og det som jeg ikke syntes var bra var at det sto veldig lite på vær side og at den hadde dårlig slutt.
siden denne boka er får ungdommer, så vil jeg anbefale for barn og ungdom mellom 10-15 år

Vis flere anmeldelser

Til toppen