Hvis du lyver

Thomas Marco Blatt Cappelen Damm 2014 60 anmeldelser

Tarjei Vesaas' debutantpris-vinner Thomas Marco Blatt trer inn i barne- og ungdomslitteraturen med en vakker og glassklar undersøkelse av den altoppslukende første kjærligheten – men med en tvist: Hovedpersonen Klara i Hvis du lyver er ikke forelsket i Matias, slik Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Siril Schia

Siril Schia

Skrevet av 15. november 2014 av Siril Schia på Verket skole

"Hvis du lyver" er skrevet av Thomas Marco Blatt.

I boka møter vi 12 år gamle Klara. Klara vet ikke helt hvem hun er eller hvem hun vil være, men hun prøver å finne det ut. Hun har forelsket seg, men ikke i bestevennen Matias, som alle tror..

Boka er kort, lettlest og har en kort og grei handling. Men personlig mener jeg at boka er malplassert i kategorien ungdomsbok og er en barnebok(Hvis man fjerner et par av setningene i boka, vel og merke). Boka er mer eller mindre forutsigbar, og jeg vil ikke si at jeg fant boka interessant.

Terningkast: 3


Gina Kvamme

Gina Kvamme

Skrevet av 10. november 2014 av Gina Kvamme på Lom ungdomsskole

Lettlest bok som egnar seg best til femte-, sjette- og sjuandeklassingar.

Boka handlar om Klara (snart 12), som alle trur at er forelska i bestevennen Matias, men som eigentleg er forelska i den 2 år eldre nabojenta, Sofie.

Boka starter ganske rett på sak, og var lett å lese. Men alikevel var det ikkje vanskeleg å leggje ho fra seg. Sjølve slutten kom brått på og handlinga på slutten var som forventa. Handlinga var troverdig, men ikkje særleg spanande. Dermed var det beste ved boka at ho var troverdig.

Boka skildrar den vanskelege delen ved å vere ganske ung og usikker. Og passar nok derfor betre til femte-, sjette- og sjuandeklassingar enn til ungdomskuleelevar. Svakheta ved boka var at ho ikkje var så spanande og at ho var ganske treig å lese. Eg trur barneskuleelevar synes at boka er meir spanande enn det eg gjer.

Terningkast: 3


Anisa Mohammed

Anisa Mohammed

Skrevet av 5. november 2014 av Anisa Mohammed på Lom ungdomsskole

Vanskelige vårdager i et ungt liv

"Hvis du lyver" av Thomas Marco Blatt er en ungdomsroman som handler om Klara som forelsker seg i en jente, men alle andre tror at hun er forelsket i bestevennen Matias.

I starten blir vi kjent med Klara som har noen jentevenner, men bestevennen er Matias. Hun trodde at hun likte Matias, men hun finner etterhvert ut at hun er forelsket i ei jente på samme skole. For meg var boka oppslukende.

Det skjer et vendepunkt når Klara forteller om sin legning, da blir hun mobbet og det fører til at hun skulker skolen så hun slipper å møte mobberne.

Boka avslutter med at Klara og jenta som hun er forelsket i krangler, men hvordan den krangelen ender vil jeg ikke avsløre.

Jeg likte boka veldig godt. Den var vanskelig å legge fra seg. Jeg vil gi den terningkast 6


Marthea

Marthea

Skrevet av 5. november 2014 av Marthea på Åkra ungdomsskole

Klara er bestevenn med Matias, men mange seier at dei er kjærastar. Klara likar ikkje Matias på den måten, ho er forelska i Sofie som er to år eldre. Dei kjenner ikkje kvarandre, men dei er naboar. Forfattaren Thomas Marco Blatt har skrevet ei bok med grei handling. Det at boka handlar om at Klara er forelska i same kjønn, gjer at boka får ein litt annleis handling enn normalt.
Det var mykje skildringar i boka som gjorde at eg danna meg eit klart bilete i hovudet om korleis Klara, Sofie og dei andre personane i boka såg ut. Det var fleire gonger eg hadde lysst til å leggje frå meg boka, men også fleire gonger der eg absolutt ikkje hadde lysst til å leggje ho frå meg. Språket i boka var bra, og ho var lett å lese. Kanskje forfattaren kunne funne på litt fleire spennande ting som skjedde.
Mi meining om boka var at den var god, men kunne vert betre. Eg syns ikkje at denne boka fortener å vinne u-prisen. Det er fordi boka hadde for lite spenning, og det gjorde at den blei litt kjedeleg.


Anette

Anette

Skrevet av 4. november 2014 av Anette på Lom ungdomsskole

Å være modig

Boka handlar om Klara (12) som er forelska. Alle trur ho er forelska i bestevennen hennar, Matias, men det er ho ikkje. Ho gjer det slutt med Matias, som ho eigentleg ikkje er forelska i, og seiar sannheita. Ho er forelska i den to år eldre naboen sin, Sofie. Alle gjer ho til latter og ho blir heime ei heil veke, men til slutt mannar ho seg opp og berre bestemmer seg for å kome over dette.

Boka er ei lettlesen bok som du kjem fort gjennom. Godt språk og oversikteleg bok. Boka er viktig fordi at det er unge folk som har det slik. Eg gjev boka terningkast 5 fordi ho er bra skriven og har bra innhold, men forfattaren skulle kanskje ha skrive litt meir på slutten.

Vis flere anmeldelser

Til toppen