Hvis du lyver

Thomas Marco Blatt Cappelen Damm 2014 60 anmeldelser

Tarjei Vesaas' debutantpris-vinner Thomas Marco Blatt trer inn i barne- og ungdomslitteraturen med en vakker og glassklar undersøkelse av den altoppslukende første kjærligheten – men med en tvist: Hovedpersonen Klara i Hvis du lyver er ikke forelsket i Matias, slik Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Thomas

Thomas

Skrevet av 15. desember 2014 av Thomas på Ås ungdomsskole

Hvis du lyver

Hvis du lyver
Hvis du lyver handler om en jente som heter Klara. Klara er en jente på 12 år, og er forelsket i naboen sin Sofie. Boka handler om å være forelsket i samme kjønn, og hvor vanskelig det er for å stå fram til at man er det.
Boka var helt ok. Jeg kunne ikke leve meg inn i teksten, men jeg synes Jeg-personen var for dramatisk, med at hun snakka til seg selv om natten og lata som om hun er Sofie og klara, veldig forvirrende. Det gjorde at jeg følte meg rar.
Karakter:3


My Haugland

My Haugland

Skrevet av 15. desember 2014 av My Haugland på Verket skole

Hvis du lyver

Thomas Marco Blatt

"Hvis du lyver" er skrevet av Thomas Marco Blatt. Boka handler om den tolv år gamle Klara som ikke er forelsket i Matias slik alle tror. Klara er nemlig forelsket i Sofie, den to år eldre naboen. Problemet er at Klara allerede er kjæreste med bestevennen Matias.

Boka begynner ikke så verst, og både starten og resten av boka inneholder en del gode skildringer. Handlingen mangler en tydelig spenningstopp og fortoner seg litt lite fengende.

Selv om boka hadde et ganske originalt tema, var den likevel litt forutsigbar, noe som senket helhetsinntrykket.

Slutten var litt brå, men var likevel fin og passet til handlingen.

Boka hadde mange korte kapitler som gjorde handlingen oppstykket. Det gjorde det lett å legge fra seg boka.

Fortellingen var troverdig i forhold til både sted og innhold og dette kunne sikkert har skjedd i virkeligheten.

Som jeg nevnte tidligere, har boka flere gode skildringer og et enkelt språk. Teksten var derfor relativt lett å komme seg gjennom.

Bokas “tema” er hvor vanskelig det kan være å komme ut som homofil. Den handler også om det å være forelsket i ung alder uavhengig av seksuell legning.

Alt i alt var boka helt ok. Handlingen var litt treg, og de korte kapitlene gjorde teksten litt mindre interessant. I tillegg synes jeg hovedpersonen kunne vært eldre i forhold til å treffe målgruppen for boka. Hvis hovedpersonen er 1 – 2 år yngre, kan det være vanskelig.

Terningkast: 3+


Muna Nur

Muna Nur

Skrevet av 14. desember 2014 av Muna Nur på Løkenåsen skole

Hvis du lyver

Boka «Hvis du lyver» er skrevet av forfatteren Thomas Marco Blatt. Han ble født 1980 i Busan, Sør-Korea. Han har gitt ut tre diktsamlinger og mottatt Terjei Vesaas debutantpris.

Boka «Hvis du lyver» er hans første barne og ungdomsroman.
Boken handler om 12 år gammel jente som heter klara. Hun er sammen med bestevennen sin Matias som hun ikke er forelsket i. Hun er forelsket i nabojenta Sofie som er 2 år eldre enn Klara. Sofie er en rødhårede jenta som alltid går i mørke – hullete klær.

Jeg synes boka var grei for det tokk opp et ganske viktig tema. Boka er en barne og ungdomsroman. Den var veldig lett å lese, ordene var skrevet på en forståelig måte og boka var ikke lang.

Det jeg ikke likte med boka var at det ble fort et nytt kapittel og den var ikke så veldig spennende. Når det først skjer noe spennende så varer det ikke lenge før det blir kjedelig igjen. Boka var ikke lang og den hadde en litt open slutt.

Jeg anbefaler boka for aldersgruppen 11-15 år for den er lett å lese. Jeg synes ikke det var noen vanskelige ord og måten han skrev på var ikke vanskelig å forstå.

Jeg gir boka terningkast 3/4 fordi den ikke var så lang og jeg liker å lese litt mer realistiske bøker. Det som trakk ned en del var at boka var ganske kjedelig.


Ai Vinh

Ai Vinh

Skrevet av 4. desember 2014 av Ai Vinh på Bytårnet skole

Hvis du lyver
Hvis du lyver handler om en jente som heter Klara. Klara er en jente på 12 år, og er forelsket i naboen sin Sofie. Boka handler om å være forelsket i samme kjønn, og hvor vanskelig det er for å stå fram til at man er det.

Jeg synes boka var helt ok. Jeg kunne leve meg inn i teksten, men jeg synes Jeg-personen var for dramatisk, med at ho snakka til seg selv om natten og lata som om hun er sofie og klara, veldig forvirrende. Det gjorde at jeg følte meg rar. Det var en kort handling og hadde en veldig brå avslutning. Jeg skjønner ikke helt hvorfor det kalles for ''hvis du lyver'' fordi hovedpersonen bare løy en gang, og det skjedde ikke noe spesielt da ho løy. Den boka passer best til de som ikke liker å lese å må lese.
Jeg gir den boka terningkast 3+


Walid Hamad

Walid Hamad

Skrevet av 4. desember 2014 av Walid Hamad på Ås ungdomsskole

Klara er en 12 år gammel jente som liker å svømme og spille fotball, noe som er perfekt for Klara fordi både svømmehallen og kunstgresset ligger rett ved skolen der hun går. Hun bor i en blokk i Oslo sammen med moren hennes faren hennes og lillebroren hennes Kevin.
Sofie er en høy og tynn 14 år gammel jente som også spiller fotball. Hun er keeper og på onsdager trener Klara sitt J12 lag ved siden av Sofie sitt J14 lag. Hun er en jente som ikke bryr seg om hva andre synes om henne. Hun går ofte i sorte klær og hullete jeans. Faren til Sofie er død, så hun bor sammen med bare moren sin i samme blokk som Klara.
Det foregår flere handlinger parallelt i boka. Hovedhandlingen er at Klara er forelsket i Sofie og aner ikke hva han skal gjøre med det. I tilegg må finne en måte til å slå opp med Mathias uten at han blir sur og spør om det er noen andre hun liker osv. Om natten tenker hun bare på Sofie og later som om hun snakker med henne. Boka er ikke den beste. Den blir ikke bedre, men noen synes det. For min del, anbefaler jeg ikke denne boka. Den er trist og handler bare om Klara som liker en jente som heter Sofie. Hva er det som er så bra med det? Uansett, jeg gir terningkast 3.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Hedda

Hedda

Skrevet av 4. desember 2014 av Hedda på Oppegård bibliotek

Hvis du lyver..
Boken er skrevet av forfatteren Thomas Marco Blatt, og ble utgitt i 2014 i Latvia. Boken er en blanding av kjærlighet, spenning og kanskje litt sjalusi.
Boka handler om 12 år gamle Klare som er forelsket i den to år eldre naboen hennes, Sofie. Klara sitt problem er at hun allerede er sammen med sin egen bestevenn Matias, som hun heller ikke er forelsket i. En av grunnene til at Klara liker Sofie er at hun er så tøff og modig. Hun litt rebelsk også, med det rød – oransje håret, mørke klærne og de hullete jeansa (bukser). Handlingen foregår i Oslo om våren og sommeren i 2014.
Klara er en 12 år gammel jente som liker å svømme og spille fotball, noe som er perfekt for Klara fordi både svømmehallen og kunstgresset ligger rett ved skolen der hun går. Hun bor i en blokk i Oslo sammen med moren hennes faren hennes og lillebroren hennes Kevin.
Sofie er en høy og tynn 14 år gammel jente som også spiller fotball. Hun er keeper og på onsdager trener Klara sitt J12 lag ved siden av Sofie sitt J14 lag. Hun er en jente som ikke bryr seg om hva andre synes om henne. Hun går ofte i sorte klær og hullete jeans. Faren til Sofie er død, så hun bor sammen med bare moren sin i samme blokk som Klara.
Det foregår flere handlinger parallelt i boka. Hovedhandlingen er at Klara er forelsket i Sofie og aner ikke hva han skal gjøre med det. I tilegg må finne en måte til å slå opp med Matias uten at han blir sur og spør om det er noen andre hun liker osv. Om natten tenker hun bare på Sofie og later som om hun snakker med henne, og om dagen henger hun bare med Matias og later som om hun liker han. De er jo kjærester. En annen handlig er at hunden til bestemoren og bestefaren til Klara må avlives, og derfor har Klara lyst til å besøke hunden så mye som mulig før de skal avlive den.

Handlingen er veldig original og spennende. Det er jo litt klisjefull også, fordi hun er sammen med noen hun er veldig glad i som venn, men ikke er forelska i akkurat. Det som er unormalt er at den hun virkelig liker er en av det samme kjønn. Det er egentlig ikke noe spesielt dårlig handlig vil jeg si. Jeg likte faktisk alt. Både starten, hoveddelen og slutten. Boken har veldig mye indre spenning, fordi Klara er den eneste som vet at hun er forelsket i Sofie og ikke i Mathias. Den ytre spenningen er at, Toya hunden til bestemoren og bestefaren til Klara skal avlives. Klara vil derfor dra på besøk til dem hver dag, for å kose med hunden før den skal død. Til å være en ungdoms bok er språket mer originalt enn ungdommelig. Jeg synes språket passer veldig bra til handlingen. Boka gir meg veldig mange språklige bilder ved å si hvordan personene kler seg og oppfører seg. Dialogene har også veldig mye å si om hvordan de oppfører seg. Måten de snakker på er selvfølgelig en stor del av det. F.eks. *Klara husker første gang hun så Sofie, hun satt på lasterampen med en svart caps og dinglet med beina* og *Sofie var høy og tynn og gikk barbeint i gresset. Jeansene var svarte og hullete. (utdrag fra boka)
Leseren som leser denne boka kan tenke over hvor vanskelig og skummelt det kan være hvis man er forelsket i det samme kjønn, spesielt når man er så ung. Eller hvis noen er forelska i deg og de har det samme kjønnet som du har. Boka kan veldig viktig for noen, samtidig at den har ingenting å si for noen andre. Jeg vil si at hvis du har litt problemer med det samme, så bør du kanskje i hvert fall skumlese litt gjennom boka. Jeg vil egentlig ikke si at boka handler så mye om å være ung, selv om det er mest unge folk det handler om. Eller det handler litt om å være ung. Klatra må ta mange vanskelige og skumle valg når hun er bare 12 år. Det har litt å si at det er vanskeligere å være forelsket i det samme kjønn når du er yngre. Den viktigste styrken boka har som jeg mener, er at Klara faktisk tørr å gå bort til Mathias at hun er forelska i Sofie i niende, og ikke i han. Det som irriterer meg mest er at hun ikke sier de direkte til Sofie, men at Sofie få høre det fra alle andre, fordi Mathias har sakt det til kompisene sine som har sakt det videre til alle andre, noe som også irriterer meg. Jeg synes absolutt at andre bør lese denne boka. Hvis du har litt likens problemer kan den kanskje hjelpe deg. Du vil sikkert også vite om Klara får sin Sofie til slutt.

Til toppen