Hvis du lyver

Thomas Marco Blatt Cappelen Damm 2014 60 anmeldelser

Tarjei Vesaas' debutantpris-vinner Thomas Marco Blatt trer inn i barne- og ungdomslitteraturen med en vakker og glassklar undersøkelse av den altoppslukende første kjærligheten – men med en tvist: Hovedpersonen Klara i Hvis du lyver er ikke forelsket i Matias, slik Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Thomas

Thomas

Skrevet av 15. desember 2014 av Thomas på Ås ungdomsskole

Hvis du lyver

Hvis du lyver
Hvis du lyver handler om en jente som heter Klara. Klara er en jente på 12 år, og er forelsket i naboen sin Sofie. Boka handler om å være forelsket i samme kjønn, og hvor vanskelig det er for å stå fram til at man er det.
Boka var helt ok. Jeg kunne ikke leve meg inn i teksten, men jeg synes Jeg-personen var for dramatisk, med at hun snakka til seg selv om natten og lata som om hun er Sofie og klara, veldig forvirrende. Det gjorde at jeg følte meg rar.
Karakter:3


My Haugland

My Haugland

Skrevet av 15. desember 2014 av My Haugland på Verket skole

Hvis du lyver

Thomas Marco Blatt

"Hvis du lyver" er skrevet av Thomas Marco Blatt. Boka handler om den tolv år gamle Klara som ikke er forelsket i Matias slik alle tror. Klara er nemlig forelsket i Sofie, den to år eldre naboen. Problemet er at Klara allerede er kjæreste med bestevennen Matias.

Boka begynner ikke så verst, og både starten og resten av boka inneholder en del gode skildringer. Handlingen mangler en tydelig spenningstopp og fortoner seg litt lite fengende.

Selv om boka hadde et ganske originalt tema, var den likevel litt forutsigbar, noe som senket helhetsinntrykket.

Slutten var litt brå, men var likevel fin og passet til handlingen.

Boka hadde mange korte kapitler som gjorde handlingen oppstykket. Det gjorde det lett å legge fra seg boka.

Fortellingen var troverdig i forhold til både sted og innhold og dette kunne sikkert har skjedd i virkeligheten.

Som jeg nevnte tidligere, har boka flere gode skildringer og et enkelt språk. Teksten var derfor relativt lett å komme seg gjennom.

Bokas “tema” er hvor vanskelig det kan være å komme ut som homofil. Den handler også om det å være forelsket i ung alder uavhengig av seksuell legning.

Alt i alt var boka helt ok. Handlingen var litt treg, og de korte kapitlene gjorde teksten litt mindre interessant. I tillegg synes jeg hovedpersonen kunne vært eldre i forhold til å treffe målgruppen for boka. Hvis hovedpersonen er 1 – 2 år yngre, kan det være vanskelig.

Terningkast: 3+


Muna Nur

Muna Nur

Skrevet av 14. desember 2014 av Muna Nur på Løkenåsen skole

Hvis du lyver

Boka «Hvis du lyver» er skrevet av forfatteren Thomas Marco Blatt. Han ble født 1980 i Busan, Sør-Korea. Han har gitt ut tre diktsamlinger og mottatt Terjei Vesaas debutantpris.

Boka «Hvis du lyver» er hans første barne og ungdomsroman.
Boken handler om 12 år gammel jente som heter klara. Hun er sammen med bestevennen sin Matias som hun ikke er forelsket i. Hun er forelsket i nabojenta Sofie som er 2 år eldre enn Klara. Sofie er en rødhårede jenta som alltid går i mørke – hullete klær.

Jeg synes boka var grei for det tokk opp et ganske viktig tema. Boka er en barne og ungdomsroman. Den var veldig lett å lese, ordene var skrevet på en forståelig måte og boka var ikke lang.

Det jeg ikke likte med boka var at det ble fort et nytt kapittel og den var ikke så veldig spennende. Når det først skjer noe spennende så varer det ikke lenge før det blir kjedelig igjen. Boka var ikke lang og den hadde en litt open slutt.

Jeg anbefaler boka for aldersgruppen 11-15 år for den er lett å lese. Jeg synes ikke det var noen vanskelige ord og måten han skrev på var ikke vanskelig å forstå.

Jeg gir boka terningkast 3/4 fordi den ikke var så lang og jeg liker å lese litt mer realistiske bøker. Det som trakk ned en del var at boka var ganske kjedelig.


Ai Vinh

Ai Vinh

Skrevet av 4. desember 2014 av Ai Vinh på Bytårnet skole

Hvis du lyver
Hvis du lyver handler om en jente som heter Klara. Klara er en jente på 12 år, og er forelsket i naboen sin Sofie. Boka handler om å være forelsket i samme kjønn, og hvor vanskelig det er for å stå fram til at man er det.

Jeg synes boka var helt ok. Jeg kunne leve meg inn i teksten, men jeg synes Jeg-personen var for dramatisk, med at ho snakka til seg selv om natten og lata som om hun er sofie og klara, veldig forvirrende. Det gjorde at jeg følte meg rar. Det var en kort handling og hadde en veldig brå avslutning. Jeg skjønner ikke helt hvorfor det kalles for ''hvis du lyver'' fordi hovedpersonen bare løy en gang, og det skjedde ikke noe spesielt da ho løy. Den boka passer best til de som ikke liker å lese å må lese.
Jeg gir den boka terningkast 3+


Walid Hamad

Walid Hamad

Skrevet av 4. desember 2014 av Walid Hamad på Ås ungdomsskole

Klara er en 12 år gammel jente som liker å svømme og spille fotball, noe som er perfekt for Klara fordi både svømmehallen og kunstgresset ligger rett ved skolen der hun går. Hun bor i en blokk i Oslo sammen med moren hennes faren hennes og lillebroren hennes Kevin.
Sofie er en høy og tynn 14 år gammel jente som også spiller fotball. Hun er keeper og på onsdager trener Klara sitt J12 lag ved siden av Sofie sitt J14 lag. Hun er en jente som ikke bryr seg om hva andre synes om henne. Hun går ofte i sorte klær og hullete jeans. Faren til Sofie er død, så hun bor sammen med bare moren sin i samme blokk som Klara.
Det foregår flere handlinger parallelt i boka. Hovedhandlingen er at Klara er forelsket i Sofie og aner ikke hva han skal gjøre med det. I tilegg må finne en måte til å slå opp med Mathias uten at han blir sur og spør om det er noen andre hun liker osv. Om natten tenker hun bare på Sofie og later som om hun snakker med henne. Boka er ikke den beste. Den blir ikke bedre, men noen synes det. For min del, anbefaler jeg ikke denne boka. Den er trist og handler bare om Klara som liker en jente som heter Sofie. Hva er det som er så bra med det? Uansett, jeg gir terningkast 3.

Vis flere anmeldelser

Til toppen