Hvem er jeg når du blir borte?

Kathrine Nedrejord Aschehoug 2016 63 anmeldelser

Michael i klassen er død! Hele bygda er i sorg. Men Jenny er forelska i Julian. Hvordan kan hun være det når alt annet er trist? Og Henning - hva med han? Bestevennen som blir så forandret når de snakker om Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Lise Winje Eidsmo

Lise Winje Eidsmo

Skrevet av 14. desember 2016 av Lise Winje Eidsmo på Vikhammer ungdomsskole

Hvem er jeg når du blir borte?

Av Kathrine Nedrefjord

Boken "Hvem er jeg når du blir borte?" er en dramabok.

Boken handler om ei jente som heter Jenny, hun har en kompis som heter Henning. En dag kolliderer hun med Julian i tiende. De snakker litt før hun stikker til timen, der får hun vite at Michael, en gutt i klassen, har tatt selvmord. Hele klassen er sjokkert. Jenny sin eneste venn er Henning, han går i tiende. Jenny og Julian blir kjærester etter hvert. Plutselig forsvinner Henning, og Jenny begynner å lete etter han.

Jeg vet ikke om de finner Henning siden jeg ikke rakk å lese ferdig boka.

Jeg synes at boka gikk veldig fort frem, først så fikk de vite at Michael hadde tatt selvmord, så var Jenny på fisketur og plutselig var Jenny og Julian kjærester. Jeg likte ikke at boka gikk så fort frem, jeg synes heller at forfatteren skulle utdypet litt mer og i så fall skrevet en litt tykkere bok.

Jeg synes at forsiden gjør til sånn at du ikke får lyst til å lese boka. Den er veldig kjedelig og passer egentlig ikke så veldig bra til tittelen.

Boka er veldig lett å lese, det er noen setninger som er VELDIG korte.

Jeg vil anbefale denne boka til folk som liker lettleste bøker.

Jeg gir denne boka terningkast 3.


Rebecca

Rebecca

Skrevet av 14. desember 2016 av Rebecca på Grimstad ungdomsskole 8. trinn

Bokanmeldelse

Tittel: hvem er jeg når du er borte
Forfatter: Katrine Nedrejord
Sjanger: vennskap
Hvem er jeg når du er borte er en varm og kjærlig vennskapsbok, men også litt spennende. Boken handler om Jenny og bestevennen hennes Henning. En dag får de høre at Michael (en gutt i klassen) er død, han har tatt selvmord men ingen er sikker på hvorfor. Etter dette har Henning oppført seg merkelig, hun hadde til og med sett ham gråte! Hvor var det blitt av den tøffe Henning som alltid snakket drit om Ida-ene? Jenny blir bekymret da vennen hennes slutter å komme på skolen.
Boken er godt skrevet men litt upassende språk for meg, selv om det ofte framhevet poenget. Begynnelsen av boken var for lang og når det var spennende gikk alt for fort det var litt lite beskrivelser og slutten var litt for åpenbar. Boken er grei for folk som ikke er så glad i å lese men som må lese i en lekse.
Jeg likte ikke boken så godt for den var så kort og det var ikke mye spenning. Introen var for lang så den ble ganske kjedelig i starten.
Personlig terningkast: 2


Martine

Martine

Skrevet av 14. desember 2016 av Martine på Vikhammer ungdomsskole

Midt på treet
Denne boka heter «Hvem er jeg når du blir borte?» og er skrevet av forfatter Katrine Nedrefjord. Dette er en følsom bok og sjangeren er drama og kjærlighet. Handler om en jente, Jenny, og hennes bestevenn Henning som er et år eldre. Henning ligner på en blanding av en ravn og en falk, og er den høyeste på skolen med langt svart hår. Jenny går i niende klasse på Kjøllefjord skole, og elsker å fiske. Hun pleier ofte å da ut med onkelen Sture på havet for å fiske. Hun pleier bare å henge med Henning, Miriam og Ida-ene i klassen hennes liker hun ikke. Plutselig en dag er det en som heter Michael i klassen til Jenny, død. Hele skolen blir trist, men Jenny er forelska i Julian i tiende, som hun blir sammen med. En vinterdag forsvinner Henning like etter Michael er død. Jenny blir kjempe redd, og setter i gang søket etter han. Hun, faren og bestemoren drar på en lang kjøretur over fjellet, for å finne han. Bestemora er ei dame som alltid vet alt om alle i den lille landsbyen de bor i. Til slutt ender de opp i Finland, hva er det de gjør der?

Forside og tittel
Det er bilde av en jente og en gutt. De står ute i snøen, og gutten røyker. Illustrasjonen og tittel «Hvem er jeg når du blir borte?» passer bra til innholdet. Jenta og gutten er hovedpersonene i boka, Jenny og Henning. De står ute i snøen passer bra med at Henning forsvinner en vinterdag. I tillegg røyker Henning i boka, slik som på framsida. Tittelen passer også godt med hvem er egentlig Jenny når Henning blir borte?

Opplevelse av boka
Jeg personlig opplevde denne boka som midt på treet å lese. Jeg syntes at den var grei å lese, fordi den var ikke alt for vanskelig skrevet. Brukte ikke så lang tid på denne, noe som jeg likte, siden noen ganger kan enkelte bøker bli for tunge å lese, og da bli kjedelig. I starten var den ganske grei, fordi med en gang så startet boka med noe brått. Da ble det mer spennende å lese, og jeg leste enda mere enn jeg hadde tenkt videre. Etter hvert ble jeg litt lei av boka, følte ikke at det skjedde noe spesielt. Turen deres i boka hadde jeg håpet kunne ha vært litt mer spennende. Jeg føler ikke at bøker går så veldig ut på mine følelser, jeg følte meg verken gla, eller irritert på grunn av boka. Enkelte ting gjorde meg kanskje litt tankefull, men jeg følte at da jeg hadde kommet til slutten av boka ble alt sammen for åpenbart for min del. Som jeg sa var denne boka på midten for meg å lese.

Beskrivelse av hovedpersoner
Hovedpersonen i boka er Jenny. Det er hennes tanker og syn du får høre mest om. Hun har blondt langt hår, og grå øyne. Hun liker ikke noe sport, det beste hun vet å gjøre er å fiske ut på havet med onkelen Sture. Bestevennen hennes Henning kan virke skummel og barna på skolen trekker seg unna når de ser han. Jenny synes han er den beste vennen hun vet om, og er snill og kommer hele tiden med kloke ord. Han er den høyeste på hele skolen, med langt svart hår som skinner når sola treffer det. Han går heller ikke på noe sport, det synes han er bare bortkasta tid. Foreldrene hans liker han heller ikke, faren er en sportsmann og klager og prøver å få han til å gjøre noe annet enn å sitte foran pc-skjermen hele dagen. Han går i tiende klasse, hvor det har startet en ny gutt, Julian. Julian har brunt krøllete hår, og spiller håndball og trommer. Michael som begikk selvmord i starten av boka, var en gutt som aldri sa noe og hele tiden var helt stille. Han hadde nesten ingen å være sammen med, og var ofte alene i friminuttene. Jeg kjente meg ikke så veldig igjen i personene, bortsett fra at Julian spiller håndball som jeg også gjør. Jeg syntes det var synd på Henning da Michael døde, det var også første gangen Jenny hadde sett Henning gråte. Jenny og Henning hadde kjent hverandre siden de var små. Jeg likte ikke at Henning begynte å røykte, og kastet fra seg den på bakken i skolegården. Jenny virket som en veldig snill og forståelsesfull jente som jeg likte. Julian ville hele tiden Jenny og de fleste alt godt.

Troverdighet
Historien kan være sannsynlig. Det er ikke noe magi, eller overlevende skapninger med, slik at sånn sett kunne det her ha skjedd på ekte. Jeg tror at det kanskje ikke er så sannsynlig at de kjører helt til Finland, og hvordan greide da Henning å forsvinne så lett? Det kunne ha hendt på ekte at en gutt tok selvmord. Det har jeg i tillegg hørt på nyhetene en gang om en gutt på rundt 14år ta selvmord.

Språk
Boka for meg var lett å lese. Den var delt opp i mange kapittel og sortert godt. En handling vart i et kapittel også videre. Skriften var i passe størrelse, og det var riktig mengde med tekts på hver side. Det er et stor pluss, siden for meg kan det fort bli kjedelig hvis boka blir for langsom og mild. Boka var ikke alt for kort, men heller ikke alt for lang.

Originalitet
Jeg har ikke lest så mye bøker, så jeg vet ikke så my om originaliteten. Den første boka jeg lest «Så lenge himmelen er over jorda.» hadde en lignende del. I begge bøkene kjører de på tur til utlandet, men med forskjellige mål. Og det med kjærlighet, men det er nesten med i de fleste bøker for å gjøre den litt mer interessant. I boka var det en ting som overrasket meg. Det var en grunn til at Henning ble så lei seg som han ble. Han hadde tidligere den sommeren gått innpå en side på pc-en der han fant Michael. De startet å snakke sammen og møtte hverandre noen få ganger. Henning hadde begynt å få følelser for Michael, og hele tiden hadde utkikk på han i friminuttene for å se hva han hele tiden gjorde. Derfor oppførte Henning seg så rart og dro av garde helt til Finland da han fikk høre Michael var død.

Tema og budskap
Forfatteren har prøvd å fortelle meg som leser hvordan livet kan være til enkelte ungdommer i samfunnet. Hvordan det kan være hvis en eks begår selvmord, eller hvis en plutselig forsvinner. Det ga meg noe å tenke på hvis det noen gang hadde skjedd til meg selv. Jeg tror andre ungdommer har lyst til å lese denne boka her, den virker jo spennende fra tittelen og illustrasjonen. Beste med boka var hvordan den greide å få fram det som skjedde på en god måte. Det stod ikke bare at Henning er borte. Den greide å få vise frem over lengere tid og man fikk vite litt og litt, aldri alt på en gang hva som skjedde. Det som ikke var like bra var at for min del så ble ikke andre halvdel av boka så spennende jeg hadde håpet på.

Oppsummering
Jeg anbefaler denne boka til de som liker å lese om følsomme og dramatiske bøker, og tror flest jenter enn gutter kommer til å like denne boka. Denne boka får en terningkast 4. For meg kunne boka ha vært litt mer spennende, men første halvdel av boka var god. Jeg synes altså at denne boka var helt grei.


Siw Kvernes

Siw Kvernes

Skrevet av 12. desember 2016 av Siw Kvernes på Sør-Fron ungdomsskole

Hvem er jeg når du blir borte? Av Katrine Nedrejord.

Boka handler om Jenny som mister sin aller beste venn og prøver å finne han. Samtidig er hele bygda i sorg på grunn av Michaels død, men Jenny er ikkje i sorg hun er faktisk i helt omvendt humør.
Starten på boka var fin, vi får innblikk i hvordan hun møter Julian og korleis hun har det. Slutten er fin og overraskande siden vi finn ut at Henning er noko annet enn det vi kunne ha trodd han var. Bokens handling var bra, ikkje for mykje tekst og akkurat fin bokstav storleik.
Eg opplevde boka som spennande. Boka hadde fin skildring. Passe tekst. Eg anbefaler denne boka til dei som likar spenning og krim og ikke minst forelskelse.
Eg håpar denne boka vinner u-prisen fordi den er skrevet så fint, bra handling og ein bok man faktisk vil lese bare ved å se bokomslaget.

Terningkast: 5.


Jakob Knoph

Jakob Knoph

Skrevet av 9. desember 2016 av Jakob Knoph på Finnsnes ungdomsskole

Bokanmeldelse
Hvem er jeg når du blir borte? Av Kathrine Nedrejord.
Boka handler om Jenny som har mistet bestevennen sin og begynner en spennende jakt for å finne han. Med en gang jeg begynte å ese boka var den kjedelig men jeg ble bare trukket mer og mer inn i den og ble veldig spennende.
Boka var veldig spennende og den anbefales sterkt til jenter som er 13-14 år.
Ternigkast: 3

Vis flere anmeldelser

Til toppen