Annie, Guro, Synøve og Marius

Annie, Guro, Synøve og Marius

Skrevet av 3. oktober 2018 av Annie, Guro, Synøve og Marius på OsloMet

Hvem skjuler seg bak de andres ansikter? Og hvem skjuler seg bak ditt eget?

Kristian har begynt sitt første år på videregående, og føler seg ensom etter at den beste vennen hans har flyttet. En ny gutt i klassen, Mikael, nærmest inviterer seg selv inn i Kristians liv. Men hvem er egentlig Mikael? Snart begynner det å komme frem ting om fortiden til Mikael, og det spres rykter om ham på skolen. Når Mikael ber om å få låne penger av Kristian, stilles han ovenfor vanskelig valg. Skal han fremdeles være mors snille gutt, eller skal han stole på sin nye "venn"? Og hva gjør han når ting ikke går etter planen?

Hvem er du? er ei bok som er lett å lese, med godt driv og flere spennende elementer. Det er alltid noe leseren vil ha svar på, noe som pirrer nysgjerrigheten. Og selv om Kristian går i mek-klassen på videregående handler det ikke bare om biler og trening – Kristian forelsker seg også i Anja, jenta som serverer han på en skoletilstelning, og som liker å løpe akkurat som han selv. Han klarer ikke å se for seg at han noen sinne skal få kontakt med henne, men skjebnen vil det annerledes.

Som de fleste ungdommer må Kristian finne ut hva han egentlig er laget av. Er han den feige fyren som lar andre utnytte seg, eller er han sterk nok til å si hva han mener og sette seg i respekt? I Hvem er du? tar vi følge med Kristian mens han får utforsket disse ulike sidene av seg selv. Mange vil nok kunne kjenne seg igjen i problemstillingene og lengslene som beskrives i denne boka.

Slik vi ser det har denne romanen flere sterke sider, men den har også noen åpenbare mangler. Handlingen er forholdsvis spennende, men den holder seg hele tiden på overflaten og inneholder en del klisjeer. Flere steder henviser romanen til traumatiske opplevelser uten å gi dem en funksjon i resten av boka, noe som ville vært naturlig og kunne gjort helheten mer interessant. Motivasjonen til de ulike karakterene synes også noe uklar til tider, og selv om slutten er både dramatisk og omveltende, er det vanskelig å se hvordan den er ment å nøste opp de ulike handlingstrådene.

For å oppsummere tenker vi at dette er en spennende bok for lesere som går på ungdomsskolen eller tidlig videregående, lesere som ønsker en pageturner med tydelig språk og godt driv. Dette er ikke en bok for de som liker lange, poetiske beskrivelser eller fantasifulle handlinger, men ønsker du en realistisk skildring av den typiske skoleungdommens hverdagsutfordringer – kjør på!

Terningkast 3.

Til toppen