Hva jeg gjorde med pengene

Maren Skolem Aschehoug 2022 29 anmeldelser

Johanne er student og journalist, og har fått penger for å være med bandet Ask for October på europaturne og skrive om dem. Hun har imidlertid ikke skrevet ett ord, og hadde heller aldri noen planer om å gjøre det. Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Annika

Alt for søsteren min!

Skrevet av 14. desember 2022 av Annika på Karlsrud skole

Johanne er en 20 år gammel jente som er student og journalist. Hun har en av Norges største bloggere som lillesøster, og er det man ville kalle en sjalu søster. Aina, lillesøsteren, har fått lov til å være med på turne med et av Norges store band «Ask for October», hvor hun skal få være med hennes store forelskelse Torjus. Johanne fikk oppleve hvor farlig Torjus er, og bestemmer seg da for å komme opp med en ide sånn at hun kan være med på turne for å passe på Aina. Hun kommer med ideen om å lage en dokumentar som skal vise hvordan et band har det imens de er på turne. Dette får hun en viss sum med penger for, men hun lagde aldri dokumentaren. Så hva gjorde hun egentlig med pengene?

«Hva jeg gjorde med pengene» er en ungdomsroman skrevet av Marlen Solem. Jeg syntes personlig det ikke minnet om roman da hele poenget med boken er at det skal være et brev til Medietilsynet. Jeg syntes at denne boken passer ca. til års gruppen 13-16 år. Jeg likte veldig godt å lese denne boken selv om det var vanskelig å komme inn i boken. Jeg fikk dessverre ikke tid til å lese hele boken ferdig, men på alt jeg fikk lest fikk jeg et veldig godt syn på starten av historien. Jeg syntes at historien er bra, men at boken ikke er skrevet like bra. Det er veldig det man vil kalle «voksent språk» noe som er dumt når den er lagd for ungdommer.

Jeg syntes at boken tar seg for gode temaer og det er virkelig temaer man kan kjenne seg igjen i, som for eksempel søskensjalusi og følelser etter en traumatisk hendelse. Jeg likte utrolig godt hvordan forholdet til Aina og Johanne ble fremstilt. Det er et så utrolig realistisk syn på søsken, spesielt søstre. Det er sjalusi. Man har alltid noe å være sjalu på når man har en søster, og dette ble veldig godt fremstilt i Johannes perspektiv. Så historien og budskapet er veldig godt vil jeg selv si, men at det er det voksne språket og hvordan dette skal være et gigantisk brev ødelegger litt for hvor godt denne boken kunne blitt tatt imot. Men som sakt tar boken for seg viktige temaer som jeg syntes at alle burde lese bøker om.

I konklusjon, vil jeg si at jeg digger historien og budskapet er veldig klart fra begynnelsen. Selv om Johanne og Aina tror de hater hverandre, er de så utrolig glade i hverandre og det er veldig likt hvordan et søskenpar er i virkeligheten. Så jeg vil at denne boken skal bli nominert for historien og for budskapet, men at hvordan boken ble skrevet burde endres. Jeg gir boken terningkast 4.


Caroline

Hvor langt hadde du vært villig til å gå?

Skrevet av 14. desember 2022 av Caroline på Karlsrud skole

«Hva jeg gjorde med pengene», er en spennende og engasjerende ungdomsbok skrevet av Maren Skolem. Boken kan for mange være litt vond å lese siden den tar for seg vanskelige temaer som voldtekt, sjalusi og skam.

I boken møter vi hovedkarakteren Johanne (20) som studerer i Trondheim for å bli journalist. Etter et intervju med det nye populære bandet Ask For Oktober, tar hun med seg gitaristen Torjus hjem. Kvelden ender ikke slik Johanne hadde sett for seg, og livet hennes ble snudd på hodet den kvelden. Etter hendelsen har hun slit med både psykiske og fysiske lidelser. Johannes lillesøster Aina (18), lever livet som influenser og fiolinist. Etter Jul skal hun følge Bandet Ask for Oktober på Europa-turne. Selv om Johanne og Aina har ett forhold fullt av gjensidig sjalusi, vil Johanne gjøre alt for å passe på lillesøsteren sin. Derfor bestemmer hun seg for å bli med på Europa-turne og lage en dokumentar om bandet, selv om det vil si og menge seg med sin egen voldtektsmann i flere uker, uten å ha fortalt noen om den forferdelige hemmeligheten.

Denne boken hadde en spennende og brå start. Fortellingen er bygget opp som et brev til medietilsynet, noe som jeg mener var unødvendig, siden det verken skaper spenning, eller har noe med budskapet å gjøre. Da selve fortellingen begynte kom man fort til en spenningstopp. Dette gjorde at resten av fortellingen litt tyngre å lese, siden man ikke lenger ventet på noe uventet. Likevel fører innledningen til at du ønsker å finne ut hvordan det vil gå med Johanne. Da jeg leste savnet jeg kapitler, dette tror jeg ville bidratt til at man lettere fikk en god oversikt over handlingsforløpet. Sånn som det står nå, var det litt vanskelig å skille mellom tilbakeblikk og nåtid.

En ting jeg likte veldig godt med boken var måten forholdet mellom Aina og Johanne ble fremstilt. Alle som har et søsken, spesielt en søster, kan nok relatere til sjalusien, rivaliseringen, men også kjærligheten de har for hverandre. En annen ting jeg bet meg merke i var bokens veldig riktige gjenspeiling av ungdommers språk og interesser, men også bruken av sammenlikninger ungdommer faktisk forstår. Et eksempel fra boken er sammenlikningen av Ainas sminke og sminken i serien «Euphoria.» Dette bidro til at jeg kunne forestille meg Ainas utseende. Heller ikke en eneste gang stusset jeg over hva karakterene sa. Dette gjorde boken til en bedre leseopplevelse.

Avslutningen i denne boken var litt brå men veldig forutsigbar. Hele boken ledet opp til de siste sidene og de var ikke så spennende engang. Jeg mener slutten godt kunne ha vært litt lenger og at den sikkert hadde klart seg med et lite vendepunkt også.
Jeg vil anbefale denne boken til alle tenåringsjenter fra 13 år og oppover. Når et så viktig budskap formidles på en så fin måte, mener jeg folk burde lese den. Boken får terningkast 5, og det er slutten som trekker ned. «Hva jeg gjorde med pengene», burde bli en av de fem beste i år, men jeg tror ikke den kan vinne.


Emma

TL;DR

Skrevet av 13. desember 2022 av Emma på Berg Montesorriskole

En av mine klassevenninner sier at boken ikke ser ut som en roman, men at den ser ut som en tykk saktest. På en måte er den også det. Boken skal være et stort brev til Medietilsynet. 350 sider der Johanne, bokens hovedperson, forklarer hva hun gjorde med de 80 000,- hun fikk til å skrive en dokumentar om Europa-turneen til bandet Ask for October. Hun hadde aldri noen plan om å skrive, hun ville bare være med for å beskytte lillesøstera si mot bandets gitarist som hun visste noe om.

Kapitlene har navn etter sted eller dato for hendelsene. Jeg ble først engasjert da jeg leste om søskendramaet i julen før turneen. Og spenningskurven i boka er knyttet til søstrenes opplevelser og følelser. Dette er med andre ord et drama.

Problemet er bare at det er et skrekkelig langt drama. Jeg endte opp med å skumme meg gjennom store deler av boka. Språket var greit, men litt voksent, med lignelser som at "voldtekt alltid står i presens". Karakterene var også troverdige. Det ble likevel litt mye.


Amina

Skam og fortielse

Skrevet av 12. desember 2022 av Amina på Karlsrud skole

Boken jeg har lest heter «Hva jeg gjorde med pengene?» og er skrevet av Maren Solem. Forlaget som har utgitt boka er Aschehoug og boken ble utgitt i 2022.
Boken <<Hva jeg gjorde med pengene?>> er en ungdomsroman. Boka handler om et viktig tema som går igjennom hele boken. Denne boken synes jeg passer til aldersgruppen 14-18 år.

Boken starter med at vi får møte hovedpersonen som heter Johanne og er 20 år. Hun er en journalist og en student. Senere i boken får vi møte bandet «Ask for oktober» og lillesøsteren til Johanne som heter Aina. «Ask for oktober» er et band som består av fire medlemmer Torjus, Håvard, Morten, Patrik og manageren deres Trond. Aina er en influenser og hun har lyst å være med på turneen. Hun spiller selv et instrument. Det som skjer, er at Aina og «Ask for oktober» skal på europaturne. Når Johanne får vite hvor farlig Torjus er bestemmer hun seg for å være med på turnen for å beskytte søsteren sin. For å bli med på turneen sier hun at hun skal lage dokumentar for bandet. Men den egentlige grunnen for å bli med er å passe på lillesøsteren sin. Johanne lager aldri dokumentar for bandet.

Jeg synes at denne boka er veldig bra fordi det er alltid noe spennende som skjer og det er veldig gode temaer i boken som alle burde lære om, spesielt om traumer og søskensjalusi. Temaet i boka er også seksuelt overgrep og hvilke følelser man bærer på etter et overgrep. Det er også veldig mange andre følelser i boken. De følelsene det er mest av i boken er forelskelse og redsel. Det jeg synes er dårlig med boka er at tittelen ikke har så stor sammenheng med innholdet i boka. Pengene blir nevnt på slutten av boka. Boken bruker virkemidlene høydepunkt og synsvinkel. Den bruker høydepunkt fordi det er punkt i boka hvor noe veldig spennende skjer og den bruker synsvinkel siden boka er skrevet i jeg-person. Boken er ikke lettlest men heller ikke vanskelig å lese.
Jeg gir denne boka terningkast 5 og håper at denne boka blir nominert i Uprisen fordi det er en bok jeg synes alle bør lese.


Henrik

Boken som ikke nådde forventningene

Skrevet av 12. desember 2022 av Henrik på Tjøme ungdomsskole

Hva jeg gjorde med pengene, er en ungdomsroman av Maren Skolem. Johanne (20,) som er hovedkarakteren, er både journalist og student.

Jeg synes at boken ikke var bra i det hele tatt, dette er av flere grunner. For det første så tar det forferdelig lang tid å komme inn i den. Jeg har måttet få hjelp til å lese den fordi jeg ikke klarte å komme meg inn i den.

Jeg synes språket er skrevet vanskelig, men mest utydelig og de får ikke fram budskapet godt nok, de snakker i evigheter hvordan det er å bli voldtatt osv. Men det gjør ingenting med det, hun sier det ikke til noen eller noe.

Det som også gjorde boken så kjedelig var at det var nesten ingen store spenningstopper. Det var bare en lang kjedelig bok, som er vanskelig å komme inn i for en middels god leser.

Jeg leste og leste, men jeg følte jeg ikke fikk noe ut av det. Det som også irriterer meg er at Johanne klarer ikke si det, jeg skjønner det er vanskelig, men hun kan ikke grave seg ned og ikke si det til noen.

Jeg vil gi denne boken 2 terningkast av seks fordi jeg ikke likte den så godt. Jeg anbefaler den ikke til en som er helt passe god i å lese og som heller ikke er så glad i det.

Vis flere anmeldelser

Til toppen