Hva jeg gjorde med pengene

Maren Skolem Aschehoug 2022 13 anmeldelser

Johanne er student og journalist, og har fått penger for å være med bandet Ask for October på europaturne og skrive om dem. Hun har imidlertid ikke skrevet ett ord, og hadde heller aldri noen planer om å gjøre det. Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Sofia

En bok med mening.

Skrevet av 2. desember 2022 av Sofia på Hvaler barne -og ungdomsskole

Hva jeg gjorde med pengene er en bok som handler om å ha det tøft. Den handler om å sette de du elsker først. Den handler om viljestyrke, og prosessen man går igjennom etter at noe utenkelig skjer.

Hovedkarakteren er Johanne, en 20-år gammel journalist som lever i skyggen av den talentfulle lillesøsteren sin, Aina. Boken begynner med at Aina blir spurt om å være med på en verdensturne med det nykommene norske bandet «Ask for October» eller AfO som det også blir kalt i boken.

I bandet spiller bassisten Torjus som Johanne har kjennskap til, og vet er farlig. For å forhindre det Johanne frykter mest, ender hun opp med å være med bandet på turne. Johanne er klar over hva hun skal gjøre, men er det så enkelt når hun kjemper en indre kamp med seg selv?

Jeg synes denne boken er bra. Boken har mange forskjellige unge karakterer, som jeg tenker mange mennesker kan finne deler av seg selv i. Den inneholder alt fra sjalusi, traumer, kjærlighet, troverdighet, familie, vennskap, musikk og den utrolige indre styrken et menneske kan ha. Boken formidler alle disse temaene på en reell måte, og den får leseren til å tenke. Den får oss til å sette pris på de rundt oss, og huske å spørre det ekstra «går det bra»-spørsmålet til den ene vennen.

Siden boken har med en del vanskelig temaer, kan man tenke at den blir «kjedelig». Dette synes jeg ikke at den blir. Forfatteren har greid å bygge opp en spenning i handlingen som får meg til å synes den er vanskelig å legge fra meg. Selvfølgelig er boken «tung», men det gjør den ikke kjedelig. Nettopp fordi forfatteren har greid å skrive om temaene på en spennende og interessant måte.

Noen kan kanskje savne detaljer og beskrivelser, og synes det er kritikk verdig. Dette er jeg uenig i. Hovedkarakteren opplever noe traumatisk og siden boken er skrevet som et brev fra henne, synes jeg det er realistisk at ikke hver eneste detalj er med. Når noe traumatisk skjer en person, har man en tendens til å synes verden rundt seg er litt «blurry». Det synes jeg forfatteren har greid å gjenskape.

Karakterene i denne boken er ikke perfekte, men det er det som gjør den troverdig. Ingen mennesker kan være på sitt beste hele tiden, og det synes jeg denne boken klarer å formidle. Derfor tror jeg mange unge kan like denne boken. Det er deilig å ha noen å relatere til. Uansett om det er basert på karakterene sine egenskaper, bakgrunn eller følelser.

Det er viktig å huske på at dette er Maren Skolem´s første bok. Dette er en bra «debut-bok», og jeg synes den komplimenterer skrivemåten hennes veldig godt!

Jeg har ingenting dårlig å si om denne boken, som er derfor jeg gir den terningkast 6.
Boken Hva jeg gjorde med pengene, bør nomineres til U-prisen.


Karoline

Langtekkelig

Skrevet av 2. desember 2022 av Karoline på Høylandet skole

Boken er en drama bok som handler om en student og journalist som heter Johanne. Men søsteren til Johanne, Aina er en kjent influenser under navnet "AiMasa" . Hun legger ut om hva hun gjør i hverdagen og om mote osv. Aina spiller fiolin, og blir spurt om å være med på europaturne med det verdenskjente bandet "ask for oktober". Så blir det foreslått at Johanne også kunne være med for å dokumentere om turneen. Etter mye dårlig stemning mellom Aina og Johanne, blir det fortsatt bestemt at Johanne skal være med på turneen. Men det Aina ikke vet, er at Johanne blir med for å passe på henne fra den sjarmerende gitaristen i bandet, Torjus. Johanne har en dårlig fortid med Torjus, fra en kveld det ble for mye drikke.
Boken ble for langtekkelig for min del, og jeg følte at den kanskje var litt for lett å legge fra seg, fordi det ikke skjedde noe. Jeg syns språket i boken er bra, og språket passer hendelsene. Jeg likte at Johanne mot slutten endelig fikk hjelp, og at hun turte å si ifra til Håvard.
Boken var ikke noe for meg. Den har bra språk og lengde på selve boken er fin, men den får trekk fordi det ikke skjedde noe gjennom så si hele boka før slutten. Det er enkelt å miste interesse og leselyst. Så jeg gir den terningkast 3.


Emmy Windahl

En realistisk bok for deg med fantasi.

Skrevet av 1. desember 2022 av Emmy Windahl på Hvaler barne -og ungdomsskole

Denne boka handler om Johanne som har et komplisert forhold med søsteren sin. En av hennes skumle opplevelser gjør henne mer beskyttende over søsteren en det søsteren henne tror. Johanne trosser egne grenser for å beskytte søsteren på turne med bandet Ask For Ocktober.
Johanne går på høyskole i Trondheim, langt unna resten av familien og søsteren. Hun er journalist og skal gjøre et intervju med bandet Ask For October, da en skremmende opplevelse endrer planene hennes. I frykt om at det hennes søster, Aina, skal oppleve det samme, søker hun om økonomisk støtte for å bli med bandet på turnee og lage en dokumentar om det. Men med alt fokuset på å beskytte søsteren, hva vil skje med pengene?
Denne boka er ganske spennende. Den ha jevnlig hendelser som gjør at det er spennende å lese den. Handlingen kan virke som at leder til et spesielt øyeblikk, men spenningskurven er fortsatt veldig variert.
I denne boka er ikke karakterene beskrevet på noen måte og da blir vi ikke så godt kjent med dem. Da kan det være vanskelig å sette seg inn i handlingen og følelsene til karakterene, men så åpner det også muligheter for å kunne la fantasien bestemme litt selv. Boka er skrevet som et brev så på den måten har jeg aldri lest en bok før. Og selv om boka er skrevet som et brev er ikke det noe man legger så mye merke til da den er handlingsfull. Språket er tidlig rettet mot ungdommer med tanke på at det er en del banning.
Innholdet består av mye psykisk da Johanne ikke alltid har det så lett med seg selv. Så selv om vi ikke blir så kjent med henne, får vi et godt innblikk i hvordan hun føler.
Dette er en realistisk ungdoms bok. Både som sjanger og så passer handlingen med realismen i boka
«Hva Jeg Gjorde Men Pengene» er tittelen på boka, men etter min mening, passer ikke det helt. Sriveformen er et brev til medietilsynet som er skrevet av Johanne og man kan tenke seg at boka til slutt skal konkludere i et spesifikt svar om hva hun gjorde med pengene. Det gjør den ikke. Det er ikke skrevet konkret hvor pengene blir av. Det handler mer om hva som skjer på turneen.
Personlig synes jeg at dette er en bra og innholdsrik bok, men med lite skildringer og forklaringer, noe jeg savnet. Alt i alt vil jeg gi denne boka terningkast 4.


Inger Helen Mekvik

treig start

Skrevet av 30. november 2022 av Inger Helen Mekvik på Eide ungdomsskole

Boka «Hva jeg gjorde med pengene» er skrevet av Maren Skolem og har 351 sider.
Boka handler om Johanne som er journalist og fikk i oppgave å skrive om bandet «Ask For October», da bandet besøkte Trondheim. Hun takket ja til oppgaven, uviten om hvordan kvelden skulle ende. Litt senere skulle søsteren til Johanne, Aina, bli med AfO på europaturné og det gjorde Johanne bekymret. Derfor bestemte hun seg for å bli med for å passe på at det som skjedde med Johanne ikke skulle skje med Aina. Derfor sa Johanne at hun trengte penger for å skrive om bandet på turnéen og hun fikk derfor bli med.
Jeg synes ikke boka var så bra. Jeg slet med å lese den og klarte ikke helt å sette meg inn i, eller konsentrere meg om det som skjedde. Jeg synes ikke at tittelen passer til boka, fordi hun snakker ikke mye om hva hun gjorde med pengene. Det kunne vært litt mindre gjentagelser, men ellers var boka grei å lese, selv om det fort blir vanskelig å konsentrere seg om handlingen. Jeg synes det var bra at forfatteren klarte å få frem det som skjedde, uten å si det rett og at hun klarte å skrive det ganske realistisk. Jeg tror noen kan kjenne seg igjen i boka og det som skjer. Jeg likte slutten, selv om den var litt brå.
Jeg gir boka terningkast 2 av 6 fordi boka var helt grei, men det var mye repetisjoner og den var litt vanskelig å lese. Jeg likte slutten og den delen der Johanne først turte å åpne seg til noen om hva som hadde skjedd.


Miriam

Repetitiv Europaturne

Skrevet av 28. november 2022 av Miriam på Sinnes skule

Eg har lest boka, hva jeg gjorde med pengene. Ved fyrste augekast ser boka ut som ei utdatert store norske leksikon bok. Boka interesserte meg ikkje noko med det coveret. Coveret er ganske simpelt og stygt, og gir deg ikkje noko særleg interesse til å faktisk ville lese boka. Ingen tiltrekning eller nysgjerrigheit, men faktisk det motsatte.

I boka møter ein journaliststudenten Johanne og då det populære gutte-bandet AfO skal opptre i byen til Johanne, får ho i oppgåve å intervjue bandet. Det som kunne blitt ein normal dag, ender opp med å bli ei traumatiserande hending og ei natt med tårer. Då Johanne seinere får greie på at kjendis lillesystera Aina har tenkt til å reise på Europa turne aleine med bandet, bestemmer Johanne seg for å bli med under ei dekkhistorie. Johanne veit nemleg noko ikkje andre veit, at gitaristen i bandet er farleg, og at ho må beskytte systera si frå han.

Boka starter alt for seint og ein merkar at ein ikkje vil fortsette boka. Når boka endeleg begynner å framover blir boka veldig repetitiv. Det same skjer kvar dag bare i ulike format. Det er eigentleg ikkje noko særleg spenning i sjølve boka før til slutten. Men spenninga bruker alt for lang til å bygge seg opp før den så føles “rusha” gjennom, oppsummert, alt for lang ventetid og for lite spenning.

Når så skal seiast så tar boka opp mange viktige tema samt perspektiv. Det er og gode samanlikningar og “quotes”. Men kunne alt dette skje i verkelegheita? Både ja og nei. Nokre deler kan ein kjenne seg igjen i, og dette veit ein at skjer i verkelegheita. Men ein god del hadde vore litt surrealistisk.

Slutten er ganske brå, med ein liten spenningstopp, men så stuper den rett i ned. Eg syntes slutten kunne vore ein god del betre, samt burde boka hatt meir variasjon og ein kjappere start. Følte aldri eg kom meg heilt inn i boka.

Terningkast: 2

Vis flere anmeldelser

Til toppen