Høyt press

Jan Tore Noreng Gyldendal 2022 110 anmeldelser

Mehmet har alltid vært stjerne på laget, men nå trues posisjonen hans av en ny spiller. Hva om det fantes en mulighet for å sette den nye fyren ut av spill? tenker Mehmet. Hva om han kom utfor ... ei Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

Oda Bjarghov

For høyt press på forfatteren?

Skrevet av 5. mai 2023 av Oda Bjarghov på langnes skole

Den tredje av fem bøker jeg har lest i forbindelse med Uprisen heter Høyt press. Er egentlig høyt press en verdig vinner? Grunnen til at jeg valgte Høyt press er fordi boka i utgangspunktet har et høyt potensial, men dessverre ikke lever opp til forventningene.

Boka handler om Mehmed, han har absolutt ikke det perfektet livet. Lite penger, familiekonflikter og problemer på grunn av sin utenlandske opprinnelse. Fotball er derimot noe han virkelig har kontroll på. Den døde faren til Mehmed elsket fotball akkurat like mye, og han hadde høye forventninger til at Mehmed skulle bli en stor og betydningsfull fotballspiller. En ny spiller, Markus, starter på laget. Han spiller venstre kant, akkurat samme posisjon som Mehmed. Markus blir raskt en konkurrent mer enn en lagkamerat. Markus og Mehmed brenner begge to for fotball, men Mehmed føler seg underlegen fra første stund.

Klasseskille, raseskille, ulikhet, forventninger, press, sjalusi, vanskeligheter med innvandrerbakgrunn og foreldres ønsker kan påvirke barn negativt. Høyt press er innom alle disse temaene, derfor er dette en bok som burde skille seg ut blant de hundrevis av kjærlighetsromanene som gis ut årlig. Likevel klarer forfatteren og drukne disse kjempeviktige temaene i uinteressant teknisk ballspill. Jeg har gått på fotball i seks år, og mener fortsatt at det er uinteressant.

Selv har jeg opplevd at bøker er veldig deilig å kjenne seg igjen i, man føler seg sett. For deg som kjenner deg igjen i ett eller flere av de mange temaene i boka blir den nok mer interessant og gjenkjennelig. Dessverre er ikke det tilfellet for meg, hvert fall ikke i denne boka. Jeg skjønner at dette er relevant for superinteresserte innenfor sporten, men jeg føler også at det blir kunstig og usannsynlig. Faren er død, broren er kriminell, stefaren er selvopptatt, familiekonflikter, problemer økonomisk, Mehmed mestrer bare fotball, en fotballspiller tar plassen hans på banen, han tar også plassen til Mehmed i sosial sammenheng og denne spilleren har tilfeldigvis Norges rikeste som pappa. Jeg oppfatter at det blir for mye forferdelig. På en side er det jo viktig å belyse at det faktisk er ungdommer som har det slik, men for meg blir det for dystert. Etter hvert ble jeg litt sliten av å høre om hvor vondt Mehmed har det.

Første ¾ av boka kunne jeg lagt den fra meg når som helst, uten å se meg tilbake. Jeg kunne til og med lagt den fra meg midt i en setning. Grunnen til dette er de ikke eksisterende spenningskurvene og for lang innledning. På slutten ble det mer spennende, men det kompenserer ikke for den tamme starten. I den altfor lange innlendingen var det absolutt ingenting jeg syntes var spennende, dette var på grunn av de lange fotballpartiene.  

«Han avanserer, ikke for full pinne, men mer som om han ser etter pasningsalternativer. En rødkledd midtbanespiller forsøker å dekke rommet foran ham. Mehmed akselerer. Motstanderen. Motstanderen setter ut foten. Et lite hopp, skifte av vekt til motsatt fot, og Mehmed er forbi.» Det blir like platt som å høre en fotballkamp over radioen, og dette er virkelig ikke min favorittaktivitet. Jeg har sjeldent lest så mange setninger med bare beskrivelser av fotballtekniske elementer.  

«Man må jobbe hardt for å bli så god, akkurat som pappa pleide å si. Talent er ingenting uten hardt arbeid.» Et underliggende tema jeg syntes det burde vært mer om er, at foreldres forventinger blir egne forventinger. Det kom mest frem i starten da Mehmed snakket om å leve opp til fotballforventningene til faren. Hvis et barn vokser opp med forventinger fra foreldre ender man ofte opp med å ha samme forventninger til seg selv. Dette kan både vært sunt og usunt. I Mehmed sitt tilfelle vil jeg si at det er usunt, på den måten at han føler at han må klare det for faren, og ikke for seg selv.

Høyt press tar opp viktige temaer for ungdommer, men temaene forsvinner i fotballtekniske beskrivelser. Den verste egenskapen til Høyt press er at den var for tragisk og slitsom å lese. Boka sin beste egenskap er at den er svært kort. Terningkast: 1


Mari Berntsen

Høyt press

Skrevet av 3. mai 2023 av Mari Berntsen på Langnes skole

Høyt press handler om fotball, stress og press man kan føle på, for eksempel rundt det å være “best”. I boka følger vi Mehmet, han har hele livet sitt drømt om å bli profesjonell fotballspiller og da faren hans døde har det blitt enda viktigere å oppnå denne drømmen. På veien møter han komplikasjoner som setter en stopp for utviklingen hans. Boka fanger nok spesielt gutters oppmerksomhet med tanke på tema, men med korte kapitler og en følelsesfremkallende historie er dette en bok som enkelt kan fange oppmerksomheten til hvem som helst. Denne boka er en av de fem bøkene vi skal lese i forbindelse med Uprisen, og jeg må si at jeg er litt usikker på om jeg liker den eller ikke.

Det var slitsomt å lese de første sidene og jeg hadde ikke så lyst til å lese resten av boka på grunn av det. Det skjedde litt mye på en gang noe som også gjorde det forvirrende. Det kom både nye personer, nye navn, og noen forvirrende fotballord som offside og finter. I noen partier var det veldig mye fokus rundt fotballdelen, og jeg syns dermed det ble kjedelig og jeg måtte legge den fra meg en liten stund.

Utover i boka kommer man mer inn i det og det er lett å forstå følelsene til Mehmet, sinnet han kjenner på er ikke uvanlig. Han er stjernespilleren på laget derfor rakner det for ham dagen en ny venstreback truer hans posisjon. Han het Markus og var egentlig reservemålvakt, men Mehmets reservespiller ble skadet, trenerne ville spare Mehmet til en senere kamp mot et sterkere lag og Markus hadde spilt venstreback på det tidligere laget så treneren ga han en sjanse. Og han var skikkelig god. Mehmet var meget bekymret for at han kom til å ta over plassen hans. Han kjenner på et sterkt sinne og svik når han finner ut av hvem Markus er. Markus hadde løyet om hvem han er og ikke minst hva han het.

Høyt press er en spennende og realistisk bok, som handler om hvordan en gutt sitt liv kan bli snudd på hode over natten, om prioriteringer, og om hvor langt man er villig til å gå for å beholde sin stilling. Som sakt tror jeg den vil få mest oppmerksomhet fra gutter, men alle kan lese den og om man er fotball interessert er det en meget bra bok. Mange kan kjenne seg igjen om man interesserer seg for sporten. Selv spilte jeg fotball som liten og liker sporten, det er en ok bok så jeg ville gitt den en solid 3.plass. Hadde nok ikke lest den igjen selv om jeg fikk muligheten, men mener det fortsatt var en bra bok.


Amalie Brattrud Kvernsveen

Du trenger ikke engang og like fotball for og like høyst presss!

Skrevet av 16. februar 2023 av Amalie Brattrud Kvernsveen på Vardal ungdomskole

Dette er en bok som kommer til og fange spesielt gutter sin oppmerksomhet. Med korte kapitler, og en følelsesfremmkaldene historie er dette en bok som enkelt fanger oppmerksomheten til hvem som helst.

Mehmet har hele sitt liv drømt om og bli profesjonell fotballspiller. Og helt siden faren hans døde, har det blitt enda viktigere å oppnå denne drømmen. Derfor rakner det for Mehmet den dagen en ny venstreback tuer over ham. Og på toppen av alt er han skikkelig god også. Mehmet raser, og bestemmer seg for å undersøke denne nye trusselen. Da finner han ut at den nye Marcus har en hemmelighet ingen må få vite. Mehmet begynner da og stille spørsmål ved det hele. Hvem er Marcus? Hvor kommer han fra? Kommer han til og ta over plassen min? Hva hadde skjedd om Marcus hadde kommet ovenfor en liten «Ulykke»?

Høyt press er en spennende og realistisk bok, som handler om hvordan en gutt sitt liv kan bli snudd på hode over natten, om prioriteringer, og om hvor langt man er villig til og gå for å beholde sin stilling.
Jeg selve er en jente som ikke kvalifiserer meg selv som spesielt fottballintresert, men jeg hadde null problemer eller vanskeligheter med og forstå action sekvensene eller de forskellig kampene. Dette tror jeg kommer til og gjelde for andre, ikke så fotballglade, også. Den eneste feile jeg klarte og se var en litt urealistisk ending på det hele, men det kommer man seg over.
Alt i alt er høyt press en fantastisk bok, som jeg tror kommer til og havne på pallen, om den ikke vinner! Terningkast 6.


Mie Cecilia

en bok for fotball interesserte

Skrevet av 16. desember 2022 av Mie Cecilia på Bardufoss ungdomsskole

Jeg vil anmelde boka høyt press av Jan Tore Noreng.

Denne handler om at Melhmet som er en stjerne på laget Varg. Melhmet er en super dyktig spiller på venstre ving. Alle ser opp til han, og syntes han er fantastisk. En dag da den nye reservekeeperen sier han har spilt venstre ving på den forrige klubben for Melhmet en konkurrent han ikke klarer og slå. Hovdan reagerer Melhmet da?

Du kommer rett inn i handlingen og det er kamp, som gjør det spennende å lese og for lyst å lese mer og mer. Du må ha litt fotball forståelse for å forstå mer av det som skjer i handlingene, noe jeg likte. Det ga et bra syn på hvordan det er å være en fotball spiller og at du må prestere bra til enhver tid. At folk kommer å kanskje er bedre på akkurat din posisjon. Jeg likte alle karakterene, spesielt Markus som kommer inn og egentlig er en reservekeeper, men er sykt god på ving. Han er mystisk som gjør det spennende og vil foresette og lese. det var en veldig god forside som både var kul, men passet boka bra.

Det verste med hele boka er at det er litt lite spenningskurver, det lever litt på det samme problemet og kunne vært litt mer. Det kan jo være en veldig kjedelig bok for de som ikke er fotball interesserte, siden store deler av boka må du skjønne hva som skjer på en fotball bane. Så hvis du er fotballinteressert så kan denne boka passe bra for deg.

Gir den terningkast 4


Solveig Hansen Lie

Ikke bare fotball

Skrevet av 15. desember 2022 av Solveig Hansen Lie på Øresvik skole

Høyt press er en bok i bokserien Gutta. Høyt press handler om Mehmet som alltid har hatt lyst til å bli profesjonell i fotball. Når det kommer en gutt som også er god i den posisjonen Mehmet er god i, blir han veldig sjalu. Han ville gjort hva som helst for å bli kvitt han. Selv om den kanskje egentlig handler om hvordan hovedpersonen Mehmet har det, og hvordan han sliter med sinne og sjalusi.

Jeg synes denne boken hadde en god handling. Handlingen hadde veldig mye fotball, og jeg er ikke så veldig interessert i fotball. Boken handler ikke bare om fotball, og forfatteren får de delene der de spiller fotball til å bli spennende, så jeg vill gi den terningkast 4.

Vis flere anmeldelser

[x] Lukk vindu
Mari Berntsen

Høyt press

Skrevet av 3. mai 2023 av Mari Berntsen på Langnes skole

Høyt press handler om fotball, stress og press man kan føle på, for eksempel rundt det å være “best”. I boka følger vi Mehmet, han har hele livet sitt drømt om å bli profesjonell fotballspiller og da faren hans døde har det blitt enda viktigere å oppnå denne drømmen. På veien møter han komplikasjoner som setter en stopp for utviklingen hans. Boka fanger nok spesielt gutters oppmerksomhet med tanke på tema, men med korte kapitler og en følelsesfremkallende historie er dette en bok som enkelt kan fange oppmerksomheten til hvem som helst. Denne boka er en av de fem bøkene vi skal lese i forbindelse med Uprisen, og jeg må si at jeg er litt usikker på om jeg liker den eller ikke.

Det var slitsomt å lese de første sidene og jeg hadde ikke så lyst til å lese resten av boka på grunn av det. Det skjedde litt mye på en gang noe som også gjorde det forvirrende. Det kom både nye personer, nye navn, og noen forvirrende fotballord som offside og finter. I noen partier var det veldig mye fokus rundt fotballdelen, og jeg syns dermed det ble kjedelig og jeg måtte legge den fra meg en liten stund.

Utover i boka kommer man mer inn i det og det er lett å forstå følelsene til Mehmet, sinnet han kjenner på er ikke uvanlig. Han er stjernespilleren på laget derfor rakner det for ham dagen en ny venstreback truer hans posisjon. Han het Markus og var egentlig reservemålvakt, men Mehmets reservespiller ble skadet, trenerne ville spare Mehmet til en senere kamp mot et sterkere lag og Markus hadde spilt venstreback på det tidligere laget så treneren ga han en sjanse. Og han var skikkelig god. Mehmet var meget bekymret for at han kom til å ta over plassen hans. Han kjenner på et sterkt sinne og svik når han finner ut av hvem Markus er. Markus hadde løyet om hvem han er og ikke minst hva han het.

Høyt press er en spennende og realistisk bok, som handler om hvordan en gutt sitt liv kan bli snudd på hode over natten, om prioriteringer, og om hvor langt man er villig til å gå for å beholde sin stilling. Som sakt tror jeg den vil få mest oppmerksomhet fra gutter, men alle kan lese den og om man er fotball interessert er det en meget bra bok. Mange kan kjenne seg igjen om man interesserer seg for sporten. Selv spilte jeg fotball som liten og liker sporten, det er en ok bok så jeg ville gitt den en solid 3.plass. Hadde nok ikke lest den igjen selv om jeg fikk muligheten, men mener det fortsatt var en bra bok.

Til toppen