Hør her’a!

Gulraiz Sharif Cappelen Damm 2020 19 anmeldelser

Det er sommerferie og Mahmoud på 15 år ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes, for familien får besøk av Onkel ji fra Pakistan og Mahmoud Vis hele forlagsteksten

Hvordan skrive en anmeldelse

David

Norge sett i et annet perspektiv

Skrevet av 11. november 2020 av David på Tryggheim skole

I boka «HØR HER’A» får vi vite hvite hvordan en pakistansk familie oppfatter å leve i Norge. Dette er ei morsom bok, proppfull av morsomme historier og «kebab norsk.» For boka er nemlig skreven kebab norsk».

Boka «HØR HER’A» handler om en pakistansk familie som lever i Oslo. Den eldste broren i huset heter Mahmood, og det er han som er hovedpersonen. Mahmood er 15år og er storebroren til Ali som er 10år. De lever i ei stor blokk midt i Oslo, hvor de er stert prega av kebab norsk. Broren Ali begynner å forandre seg, han begynner å leke med Barbie, og ta på seg moras smykker. Dette syns Mahmood er rart. Familien får en dag besøk av onkelen sin fra Pakistan. Onkelen har så lyst til å bli igjen i Norge. Han har nemlig blitt besatt av noe her, les boka for å finne ut av hva.

Jeg syns denne boka burde bli anbefalt til flere, du får et lite innblikk i hvordan en pakistansk familie oppfatter å bo i Norge. Du møter på mange humoristiske hendelser, og kanskje du lærer noe nytt. Boka er for de som har lyst på ei bok som de kan le litt av, men samtidig lære litt.

Hver side er stappa med komediehendelser, som kanskje vi nordmenn ikke møter på, i hverdagen vår. Som for eksempel at moren i huset har 20 sandalpar liggende rundt i huset, en til hver anledning. I tilfelle noen av barna ikke hører etter på henne, kan ho hun slå til.

Jeg velger å gi denne boka terningkast 5, boka var kort og morsom på rund 160 sider. Det var også ei lettlest bok som kan passe for alle.


Olav Møller Hansen

Verste boka jeg har lest

Skrevet av 4. november 2020 av Olav Møller Hansen på Hommelvik ungdomssskole

«Hør her’a» er en roman basert på virkeligheten. Boka er 174 sider med mye tekst på hver side og den ingen bilder. Hør her’a er skrevet av Gulraiz Sharif. Handlingen i boka foregår i tenåra til Mahmoud som er hovedkarakteren i boka. Mahmoud ser for seg en «chill» sommerferie sammen med bestevennen «enøyde» Arif og lange dager på benken utenfor blokka, men disse planene blir kjapt satt en stopper for når Mahmod får i oppdrag å vise onkelen sin Ji rundt i Oslo. Ji synes Oslo er en spennende by og det skal bli lange dager for Mahmoud.

Min mening på boka er at den er uryddig, slapp og ganske halvveis, men boka har noen gode tendenser. Det kommer av og til opp noen artige episoder som skjer og som blir løst på en artig måte. Men det aller største problemet er at ting henger ikke sammen, plutselig handler det om barndommen til Ji og at han er redd for giftige pakistanske slanger og plutselig så handler det om at Mahmoud går rundt en innsjø for å flykte fra alt presset fra familien. Så alt i alt vill jeg si at hør her’a er en dårlig bok som ikke har noe bra sammenheng med noen gode tendenser.

Terningkast: 1


Birgitte

Dårlig bok

Skrevet av 29. oktober 2020 av Birgitte på Hommelvik ungdomssskole

Sjangeren: roman
Sider: 174
Forfatter: Gulraiz Sharif
Tittel: Hör her a

Boken handler om Mahmoud, lillebroren Ali og familien. Mahmoud er vant til å få mye ansvar fra familien og utover sommerferien får han enda mer enn vanlig. Familien er fra Pakistan og der er det litt annen kultur en det er i Norge, så når broren sier at han vil bytte kjønn tar ikke familien det så bra imot. I tillegg er onkel Ji på besøk og det byr på noen utfordringer.

Boken starter ved at Mahmoud lurer på hva han skal gjøre i sommerferien og tenker på hva norske familier gjør. Det skjer nesten ingenting interessant frem til halve boken har gått. Jeg savner en spenningskurve. Boken sluttet slik som jeg hadde forventet.

Boken var veldig lett å legge fra seg siden det skjer nesten ingenting, før halve boken har gått og når du først kommer halvveis i boken, skjer det heller ikke så mye. I boken så tar de opp ett veldig viktig tema, nemlig det å ville skifte kjønn, men dette ramler litt bort. Jeg henger ikke helt med på hva som skjer siden det skjer så mye samtidig.

Jeg syns at boken var vanskelig å lese siden det var veldig masse kebab norsk. Denne boken vil sikkert treffe en den ungdommer, men traff ikke meg.

Boken sier noe om det er å det er å være «svarting» i Oslo å vokse opp der og hvordan det er å ha lite penger. Boken sier noe om hvordan det er å være ungdom og «svarting» men jeg føler at forfatteren kunne formidlet temaet av boken bedre.

Jeg anbefaler ingen å lese denne boken.
Boken bør ikke bli nominert til U-prisen.
Terningkast: 2


Sid Mateo Ghellam-Brenne

Hør her'a

Skrevet av 23. oktober 2020 av Sid Mateo Ghellam-Brenne på Åmot skole

Tittel: Hør her’a

Forfatter: Gulraiz Sharif

Forlag: Cappelen Damm

Sider: 174

Sjanger: Ungdomsroman

Boken handler om Pakistanske Mahmoud. Han er ferdig med ungdomskolen og det er sommerferie. I sommerferien kommer onkel Ji på besøk fra Pakistan. Mahmoud skal vise han rundt og passe på han. Men etter hvert kommer det uforventede ting opp.

Man for et godt inntrykk av boka og det tar ikke mer enn 3 til 4 sider før man kommer inn i handlingen og forstår boken. Forfatteren skriver på en humoristisk måte. Han forteller ganske mye om seg selv helt fra starten av.

Jeg vil ikke beskrive boken som spennende, men den er fortsatt gøy og lese. Det kommer et par uforutsigbare hendelser, så spenningen holdes jevnlig.

Forfatteren kommer med politiske budskap i boka som han forteller med humor. Ofte om FrP og Siv Jensen. Dette skjer som oftest når onkelen ber om å få bli i Norge. Et eksempel kan være da litt før Onkel Ji går ned trapp før han må hjem til Pakistan sier han “Javla Siv Jensen Javla bitch”

Det er en original bok siden jeg ikke har lest noe i nærheten av, og jeg liker måten forfatteren skriver på.

Noen av tingene kan jeg selv gjenkjenne fra mitt eget liv.

Boken er troverdig og høres ut som noe som kunne skjedd på ekte.

Det var bra lengde på boken og grei lengde på setningene.

Språket er unikt med denne boken siden forfatteren skriver litt på gebrokkent-norsk.

Boken er bra skrevet og bør nomineres til Uprisen.

Jeg anbefaler boken til andre.

Terningkast: 5

Til toppen